Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 26 фев. 2011, 14:20 ч.

Домашно насилие - Тема №2

 • 259 113
 • 1 478
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 270
klodia -аз не казвам, а констатирам някои реални факти от ЗЗДН. Това което съм пуснала е статия с коментари на юристи относно прпоуските в този зако и нарушаване основните права начовека.
Никой не казва, че такъв закон не трябва да има. Но той се нуждае от много поправки защото както е писано той е СВЪРЗАН с другу нормативни уредби.
Актовете на домашно насилие би тябвало да се разглеждат в ДЪЛБОЧИНА, а не да се базират или издавта само на една декларация, която възпроизведена на интерпретирана ситуация или действие въз основа на молбоподателя.
Мерките които се налагат по този закон също е необходимо да се променят.

# 31
 • София, в полите на Витоша
 • Мнения: 946
Здравейте момичета,
Зарадвах се като попаднах на темата, но четейки последните постове, бях малко разочарована от разразилият се юридически- и не дотам- спор относно несъвършенствата на закона.
Във всяка ситуация има поне две гледни точки, аз съм писала неведнъж в подобни теми и дори отворих такава преди време, която се оказа много полезна за хора, които искат да прочетат нещо споделено и да получат ако не съвет, поне насока как да се справят с дадена ситуация.
От собствен опит обаче мога да кажа едно- след години консултации с адвокати, съдебни медици и полицаи, стигнах до извода, че в момента никоя институция не може да предложи ЕФЕКТИВНА защита поради омаловажаването на случаите на домашно насилие и третирането им като случващо се между двама души, живеещи в семейна общност.
Казано с две думи- освен в тежките случаи, никой не може да бъде осъден ефективно, така че да може да се гарантира безопасността в следващите години на потърпевшия и децата.
Пък може да си цитираме закони до безкрай....

# 32
 • Мнения: 415
Цитат
Казано с две думи- освен в тежките случаи, никой не може да бъде осъден ефективно, така че да може да се гарантира безопасността в следващите години на потърпевшия и децата.
Пък може да си цитираме закони до безкрай....
Добре казано и на място!!!
 Peace

# 33
 • Мнения: 32
Laughingнека и аз,кажа нещо,може ли?Жена да бие мъж-има такива жени!Познавам такава,завършила ВИФС!Не успяла като спортист/дискохвъргачка/,почна да лекува неуспеха си с ракийка и винце/то дава сили и смелост/но паричките не стигат!Съпруга няма постоянна работа и се подвизаваше на борсата за чираци  и стр работници до Св.Неделя-не го ли наемат и не донесе"бутилчица",шут и вън докато не донесе!Шут-това го използвам,като умалително!Да не говорим за словестните обиди отправени към него!Разведе се с зор,но сега има прилично семейство и 2 дечица!Та,има такива жени,колкото и малко да са!
Аз съм,против всякакъв вид насилие и обиди към която и да е от страните!
А че тези закони визиращи различните видове насилие,трябва да претърпят изменения-трябва!
Приятен ден дами и дано да няма насилие върху,Вас,а само любов и ласки-това ми е пожеланието!  bouquet  bouquet  bouquet

# 34
 • Мнения: 270
Специално за Хармаяни и Мандаринка.

Макар, че в случая ОА е объркан по отношение на обвиняемия, но  Peace важното е , че най после се намери прокурор, който да внесе ОА за фалшива декларация издадена по реда на ЗЗДН:


Р А З П О Р Е Ж Д А Н ЕДимитър Димитров-съдия докладчик по НОХД № 36/2011г. по описа на ПРС, като се запознах с материалите по делото, намирам следното:

Производството е образувано на основание чл.247, ал.1, т.1 НПК, по внесен обвинителен акт на Константин Янушев – прокурор при РП гр.Поморие, с който е повдигнато обвинение на К.Н.Г. ***, за извършено престъпление по чл.313, ал.1 НК., затова, че на ….2010г., в съдебно заседание по гр.дело № …/2010г. по описа на ПРС, потвърдила неистина в писмена декларация по чл.9, ал.3 от ЗЗДН, пред орган на властта, а именно, че на 18.03.2010г. в гр.А, в дома й на ул.”П”, № 14, св.К.П. й нанесъл удари с ритници по краката, в областта на коленете, извил й ръката и й изпращяла лакътната става, като и причинил синини, физически и психически болки и страдания, т.е. извършил срещу нея домашно насилие.

На досъдебното производство е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуални правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия.

Главното предназначение на обвинителния акт е да формулира обвинението така, че ясно да определи предмета на доказване от гледна точка на извършеното престъпление и участието на обвиняемия в него, като по този начин да се поставят основните рамки на процеса на доказване и осъществяване на правото на защита. По тази причина изискванията към съдържанието на обвинителния акт, посочени в чл. 246 НПК, са значителни. В настоящият случай e налице съществено противоречие между обстоятелствената част на обвинителния акт и неговия диспозитив относно фактите, които обуславят съставомерността на деянието, а именно датата на извършването му, което съставлява съществено нарушение на процесуалните правила, защото при всяко положение води до ограничаване на правата страните в съдебното производство.

К.Г. е обвинена за извършено лъжливо документиране в своя полза, което е деяние съставомерно по чл.313, ал.1 НК.

В обстоятелствената част на обвинителния акт прокурора е посочил, че Г. е подала молба до Районен съд гр.Поморие по Закона за защита дрещу домашното насилие. На 19.03.2010г. съдът издал заповед за незабавна защита и насрочил съдебно заседание по образуваното гражданско дело на 19.04.2010г., на която дата пред съда Г. в декларация по чл.9, ал.3 ЗЗДН потвърдила неистина, че спрямо нея е извършено домашно насилие от св.К П. В диспозитива на обвинителния акт е посочено престъплението в извършване на което се обвинява Г., а именно: затова, че на 19.04.2010г., в съдебно заседание по гр.дело № 129/2010г. по описа на ПРС, потвърдила неистина в писмена декларация по чл.9, ал.3 от ЗЗДН, пред орган на властта, а именно, че на 18.03.2010г. в гр.Ахелой, в дома й на ул.”Плиска”, № 14, св.К.П й нанесъл удари с ритници по краката, в областта на коленете, извил й ръката и й изпращяла лакътната става, като и причинил синини, физически и психически болки и страдания, т.е. извършил срещу нея домашно насилие-престъпление по чл.313, ал.1 НК.

Обвинителния акт в този си вид не изпълнява основното си предназначение за ясно формулиране на обвинението.

Изпълнителното деяние по чл.313, ал.1 НК започва с изготвяне от дееца на изходящи от негово име писмена декларация или съобщение, изпратено по електронен път, които по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дават пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства, в която декларация или съобщение, изпратено по електронен път авторът потвърждава неистина или затаява истина и е довършено с употребата на така изготвения документ от дееца пред органа на власт, за да докаже, че удостоверените обстоятелства или изявления са достоверни. Отнесено към конкретния случай това означава, че деянието се изразява в изготвянето на декларация по чл.9, ал.3 ЗЗД, която по силата на чл. 13, ал.2, т.3 от ЗЗДН е доказателствено средство относно изложените в нея обстоятелства, в която декларация е потвърдена неистина и представянето на тази декларация на съда. От диспозитива на обвинителния акт може да се направи извода, че прокурора приема за установено, че представянето на декларацията е станало в съдебно заседание по образуваното гражданско дело, проведено на 19.04.2010г., което обаче не само не се подкрепя от събраните по делото доказателства, но противоречи на изложените от самия прокурор факти в обстоятелствената част относно подадената от Г. в съда молба за защита и издадената от съда заповед за незабавна защита от 19.03.2010г. Безспорно е, че съгласно предписанията на ЗЗДН прилагането на декларацията от молителя за извършеното домашно насилие към молбата по чл.8, т.1 ЗЗДНН, е условие за редовността на последната, поради което и след като прокурора твърди, че съдът е приел молбата, разгледал я е и дори е постановил заповед за незабавна защита по чл.18, ал.1 ЗЗДН, то има основания да се приеме, че декларацията е представена не на 19.04.2010г., а един месец по рано, на 19.03.2010г., още повече че на досъдебното производство в постановлението за привличане на обвиняемата е посочена именно тази дата на извършване на деянието. Посоченото противоречие между диспозитив и обстоятелствена част на обвинителния акт относно датата на извършване на престъплението не позволяват на подсъдимата да разбере в какво точно се обвинява, поради което нарушават правото й на защита, която би следвало да изгради в съответствие с предявеното обвинение, ето защо представляват съществено нарушение на процесуални правила. Доколкото окончателното обвинение се повдига с обвинителния акт, то допуснатото нарушение би било отстранени с изготвянето на нов обвинителен акт, при положение, че такъв следва да бъде изготвен.

При преценката на доказателствата по делото, ако прокурора приеме, че е осъществено престъпление по чл.313, ал.1 НК, то следва да извърши преценка дали са налице предпоставките на чл.78а НК и ако установи, че същите са налице да съобрази императивната разпоредба на чл.375 НПК и да внесе делото в съда с мотивирано постановление за освобождаване на обвиняемата от наказателна отговорност с налагане на административно наказание.

Предвид гореизложеното и на основание чл.292, ал.1 вр.с чл.248, ал.1, т.3 НПКР А З П О Р Е Ж Д А М:ПРЕКРАТЯВАМ съдебното производство по НОХД № 36/2011г. по описа на ПРС.

ВРЪЩАМ делото на прокурора за отстраняване на допуснатото нарушение, посочено в обстоятелствената част на разпореждането.

Разпореждането подлежи на обжалване и протест с частна жалба и частен протест пред БОС, в седмодневен срок от връчване на преписа.

02.02.2011г. РАЙОНЕН СЪДИЯ:

# 35
 • София
 • Мнения: 1 069
Ето на каква статия попаднах:

"Синът ми ме бие, но аз го обичам!"
# 36
 • Мнения: 8
абсолютно същото се отнася и за жените. нима те не могат да упражняват домашно насилие ? (под една или под друга форма). и защо все жените са потърпевшите ? защото е прието че жената не може да прави скандал, не може да посяга, не може да напусне дома , не отнема децата, не може да се отнася грубо или ...... #2gunfire

Съгласен съм. Разделих се с жена си именно заради емоционално насилие от нейна страна. Тя не е видяла нищо лошо от мен.

# 37
 • София
 • Мнения: 1 069
При насилниците важи само едно правило:

По-силният бие.
Понякога жените бият мъжете си, но това са редки случаи.
Лошото е, че жените, склонни към насилие бият децата си.
А тях много трудно може да ги защити закон.
На кого да се оплаче едно две или тригодишно хлапе?
Яде си пердаха, докато порасне.

# 38
 • Мнения: 448
Ако бяхме малко по-ангажирани към детското здраве, ЗЗДН позволява такова производство дасе започне и по молба на роднини на пострадалото дете. За съжаление аз не съм имала такъв случай.

# 39
 • някъде там......
 • Мнения: 464
Спешно имам нужда от образец на декларация по чл. 9 ЗЗДН

# 40
 • София
 • Мнения: 4 342
 Rolling Eyes

# 41
 • Мнения: 76
бащата на детето ми тези дни започна да ме заплашва отново - поставя ми ултиматуми да се върна при нето - било в мой интерес.после изпадна в истерии че не съм - цитирам-не съм обърнала лицето си към господ  Outta Joint
направо нямам думи . вече минава всякаки граници на нормалното по тлефона ми крещи като шизофреник.последно се закани дори да ме опетни като се опита да ми изкара че съм имала вземане даване с лица от ромски произход което беше върха.
каква жалба мога да подам и къде? в полиция или прокуратура? разговора е бил по тлефона и бях сама- не само един беше - няколко последователни дни е така понеже отказвам поканите му за вчеря ...заже имаше наглостта да каже че ако не съм излезнала с него и да го прегърна и целуна  #Crazy #2gunfire не знам си какво беше вече не помня то толкова закани бяха ... няма оправия.
трябват ли свидетели на тези разговори за жалбата??тоест на тлефонните разговори ако може да се нарече разговор - аз ми се струва по-добре да докажа че не е добре психически но как става това?
откакто сме разделени не ми е посягал да ме блъска души и т.н. както преди ..

# 42
 • Мнения: 931
Здравей, мила. Съжалявам за това, което ти се случва. Ти имаш ли адвокат вече? Ако имаш се обърни най-добре към него за съвет. На мен например кварталния полицай ми беше дал номера на мобилния си телефон за да му звънна ако стане напечено. Иначе при такива сцени май е най-добре да подаваш жалби в полицията, друг е въпроса дали мъжа ти ще се стресне от тях. Искала ли си ограничителна заповед? Опитай да си издействаш такава и всеки път, когато реши да те притеснява викай полиция. Ако трябва не му вдигай телефона, помоли някой да стои с теб вкъщи ако не друго поне за морална подкрепа, но си пази нервите.
Моят слава Богу се впечатли от това, че прекара една нощ в ареста и внимаваше как се държи.
С времето мъжът ти ще те тормози все по-рядко докато свикне с мисълта, че нещата са необратими и няма вече власт над теб. Успех и пиши, когато се почустваш зле, насреща сме.  Hug

# 43
 • Мнения: 8
Винаги съм се чудил на загубеняците, които след раздяла с жена си започват да се унижават чрез скандали и да я искат отново. Не познавам нормален мъж, който да не е разцъфнал от кеф след свободата си. Вместо да си на кеф, че приключваш с монотонния моногамен живот натрапен от обществото ти ходиш и се звериш като последния психар. Такива мъже въобще не са мъже ами амеби.

Вероятно и за жените важи същото, не знам.

# 44
 • Мнения: 305
Е да де, то затова са психари, защото са загубили обекта за упражняване на тормоз и искат да си го върнат. Болна реакция на болен мозък.
Здавомислещ човек, ще помисли, ще преосмисли, пък ще продължи живота си по някое време.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт