Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 8 378
Не знам дали вече е пускана подобна тема. Но предполагам, че едва ли съм първата, която се е сблъскала с този проблем. Никак не ми се щеше да занимавам шефа си с репродуктивните си проблеми. Първо си взех отпуск, за който намерих някакво друго обяснение, надявайки се, че за една седмица и нещо ще мога да се справя с прегледите и пътуванията. Но нещата не стават толкова просто, протакат се във времето и ми е все по-трудно да уговарям отсъствията си. Говорих веднъж с шефа, че ще ми се наложи да отсъствам неколкократно поради "здравословен проблем" като не мога да назова точна дата и като цяло реакцията му беше съвсем нормална и човешка, но ми се струва, че почти му е ясно с какво са свързани отсъствията ми. Колегите разбира се, са много любопитни и засега им говоря с недомлъвки, тъй като ме е страх да не се оплета в някакви лъжи...Чувствам се адски неудобно, тъй като от една страна не искам да занимавам никого с проблемите си, а от друга като любопитстват ми е неловко да лъжа, а не смятам, че опитите ми за забремняване трябва да станат достояние на цялата фирма Sad Като цяло шефовете не са от най-лесните и доста трудно си извоювах някаква приемлива позиция във фирмата. Виждала съм как без особено колебание освобождават ценни кадри, когато усетят някакви разногласия или недоволство или просто ей така, защото някой не им е особено симпатичен. А моментът е такъв, че очакваме скоро да се завърне от майчинство жената, на чието място започнах във фирмата, разбира се с уверението на управителя, че дори и да се върне, имало достатъчно работа. Все пак никак не изключвам да ни постави в позиция на единоборство и направо се чудя как да избегна възможни конфликтни ситуации...
Моля, нека по-опитните от вас да споделят как се справят или са се справили с подобна ситуация. Казахте ли истината на шефовете си и как това се отрази на отношнията ви?

# 1
 • Мнения: 2 267
Аз лично всичко си казах на пряката шефка още преди да започна с процедурите. Работата ми е свързана със спазването на строги срокове и работим обикновено по двама, трима души заедно и сме взаимозависими - ако не си свърша работата в определения срок, те също няма да свършат своята в определения и така нищо няма да стане. Шефката прояви супер много разбиране и каза, че няма никакъв проблем. В интерес на истината обаче когато излизам в работно време, винаги после си отработвам часовете или си вземам работа за вкъщи. Поне досега не ми се е случвало да кажа, че не мога да си свърша работата заради процедурите, но всичко това е за сметка на свободното ми време. По отношение на колегите, по-близките знаят, другите - не.

И между другото, май имаше подобна тема, но явно е изостанала.

# 2
 • Мнения: 1 186
не си единствената в това положение, за съжалаение...
аз също бях така, но в един момент не издържах и оповестих на всички-от повечето получих разбиране и това ме надъха допълнително, вкл. и ръководството. от определение колеги не бях разбрана, но свремето всеки получава заслуженото ....
ти знаещ най добре каква е ситуацията в работата ти, но аз лично "се родих" след разкриването на истината и сега просто само уведомявам за закъснения, еднодневни отсъствия и др. що се касае за отпуската, не ми е отказвана от момента до сега, така, че при мен истината помогна. разбира се, че и аз давам всичко то мен и работата да върви, като довършвам след работно време иил от в къщи, но получавам това което ще ме доведе до щастливия финал.
мое лично мнение е да помолиш за един разговор и да им кажеш, ако са хора ще ти помогнат даже, ако не...изводите оставам за теб. късмет и кураж за в бъдеще Hug

# 3
 • Мнения: 8 378
Аз лично всичко си казах на пряката шефка още преди да започна с процедурите. Работата ми е свързана със спазването на строги срокове и работим обикновено по двама, трима души заедно и сме взаимозависими - ако не си свърша работата в определения срок, те също няма да свършат своята в определения и така нищо няма да стане. Шефката прояви супер много разбиране и каза, че няма никакъв проблем. В интерес на истината обаче когато излизам в работно време, винаги после си отработвам часовете или си вземам работа за вкъщи. Поне досега не ми се е случвало да кажа, че не мога да си свърша работата заради процедурите, но всичко това е за сметка на свободното ми време. По отношение на колегите, по-близките знаят, другите - не.

И между другото, май имаше подобна тема, но явно е изостанала.
Аз като цяло гледам да не оставям несвършена работа от текушите си задачи. Освен това доста често ми се налага да работя след работно време - повече отколкото на доста други в офиса. Така че и поглеждайки назад и мислейки напред във бъдещето не мисля, че ще ощетя фирмата откъм часове работа. Още повече, че сама предложих, ако искат да ми ги пишат отпуска отсъствията. Последната ми идея е да се покривам и да карам някой друг да ми върши работата.

# 4
 • Мнения: 4 592
Ами няма рецепта, зависи и от колегите и от работната ситуация.
На бившите си колеги всичко можех да кажа, щяха да проявят и разбиране и даже да се радват, че съм започнала да "работя по въпроса".
Сега избрахме клиника в друг град и всяко ходене ми е свързано с един ден, в който не съм на работа. Вземам си отпуски, решила съм да не вземам болнични, имам достатъчно отпуска да ми стигне, дори да правя инвитро.
На шефката ми казах още преди първото ходене. Прояви разбиране. Друго и не съм очаквала и знам, че имам късмет да имам човек насреща. На колегите не смятам да казвам, но пряката ми работа не зависи от тях и не трябва те да ми я вършат, докато ме няма.

Знам и за момичета, които са имали много неприятности, след като са казали на шефове и колеги.

Ти по заместване ли си или на постоянен договор? Ако си по заместване, със завръщане на титуляра договорът се прекратява автоматично. Ако завръщането на титуляра наближава по- скоро си поговори с шефа си за намеренията му относно теб, след завръщането на колежката.

# 5
 • Мнения: 8 378
Да, знам, че зависи от ситуацията. На предишното си работно място нямаше да имам никакъв проблем за тези неща. Но сега е малко по-сложно. На постоянен договор съм иначе.
Всъщност аз съм споделила за това само на колежката, която по принцип поема работата ми в случай на отсъствие и винаги я предупреждавам. Но така или иначе ако някой реши да се заяде, че нещо не е свършено, винаги може да се хване за нещо. Системата е такава, че винаги някой може да се направи, че не е чул или разбрал за нещо, което зависи от мен...но аз съвсем се вкарах във филм ...

# 6
 • Мнения: 795
Казах всичко на шефа си още от самото начало. Казах му, че ще има отсъствия, болнични и т.н. Правих 2 опита и при двата имах съпътващи проблеми и ползвах много болнични и отпуска. Сигурно на друго място щяха да ме уволнят. Благодарна съм, че съм попаднала  на шеф, който винаги ме разбира и е страхотен човек. Добре, че при проблемите, които ми дойдоха до главата в негово лице получих разбиране. Жалко, че много момичета не го получават и освен другото натоварване около процедурата мислят и за работата си. Надявам се това да почне да се променя и да получаваме повече подкрепа. Все пак всички сме хора Hug

# 7
 • Мнения: 1 987
buttinsky, за съжаление в големите организации и фирми никога човек не се чувства сигурен в момента.  Tired това, че си по заместване не е в твой плюс т.е. докато не получиш постоянно работно място винаги има за какво да се притесняваш. съжалявам, че съм толкова пряма, но истината е такава.
ако бях на твое място щях да си мълча докато незапочна да работя на постоянно място. иначе колкото и прекия ти шеф да те разбира, ако му се наложи да избира между теб - по заместване и се бориш за бебе (т.е. има голяма вероятност съвсем скоро да забременнееш и да си вземеш болнични, следователно няма да вършиш работа) и човек, който не е по заместване и няма намерение да си взима скоро болнични, как мислиш ще постъпи?
естествено зависи и от много други фактори всичко това, но все пак.....Rolling Eyes
пожелавам ти успех първо с бебето, а за работата да мислиш след майчинството  Hug

# 8
 • Мнения: 4 592
hut, тя каза че е с постоянен договор.

Аз си мисля, че точно в по- големите фирми не би трябвало да има проблеми. Голямата фирма предполага развита корпоративна култура на мениджърите й. Няма спор, че за да е максимално ефективен и полезен за организацията един служител, той трябва да има и хармоничен личен живот. Имам поле за наблюдение и мога да кажа, че няма по- лошо от служител с дълготрайни лични проблеми - много са малко хората, които успяват да запазят същото качество на работа.
Така, че ако си ценена от шефовете си и имаш разумни хора насреща, биха разбрали, че за да те запазят като служител, трябва ти да си решиш личните проблеми.

За съжаление има все още много фирми, в които служителите се третират като крепостни селяни и там е съмнително да получиш разбиране.

# 9
 • v. turnovo
 • Мнения: 942
В деня , в който временният ми договор стана постоянен шефа ме попита кога смятам да излизам в майчинство, тъй като е честа практика при нас. Тогава още му обясних каква е ситуацията и срещнах пълна подкрепа.Клиниката ми се намира в друг град, всеки преглед е отсъствие поне за ден от работа.Никога не ме е спрял,винаги след трансфери съм ползвала болничен и съм благодарна на Бога, че имам толкова разбран човек насреща си. Мисля, че откритостта ми помогна , не се наложи да измислям разни лъжи и мисля, че ръководството оцени тази ми честност. Мисля, че проблема вече е често срещан и ще става все по -разбираем от началниците. Има и други здравословни проблеми, които налагат отсъствия от работа, не мисля, че трябва да се притесняваме за това.

# 10
 • Мнения: 10 723
f(x) аз работя в голяма фирма и да ти кажа положението не е по различно от колкото в малките.
buttinsky аз лично нищо не съм споменала в службата си, не съм сметнала за необходимо за момента. Заради " тъпата криза" с извинение за острия език, много работодатели злоупотребяват. В офиса сме 55 човека, и на никой мястото му не е сигурно въпреки, че сме на постоянни договори. Всеки един момент може да ни изгонят #Cussing out
loca мила явно си попаднала на свестни работодатели, въпреки, че и моите не са лоши хора. Но не смятам, че ще ме разберат. Две колежки излязоха по майчинство и едната шефка беше казала " две бременни са ни достатъчн, не ни трябват повече " та не смея нищо да кажа. Не, че не могат да ме махнат, работя все пак в Адвокатска кантора, винаги ще намерят причина поради която няма да ме оставят на работа. Затова предпочитам да си мълча за сега newsm78 newsm78 Hug

# 11
 • Мнения: 10 723
nikkita_deneva извинявай пропуснах те, браво и на теб, че си попаднала на свестни работодатели.

# 12
 • Мнения: 307
Здравейте,момичета.На сегашната ми работа проявяват разбиране ,но до кога ли.По време на последният опит шефа знаеше ,че ще отсъствам и пак към края на процедурите само питаше'' има ли още ''.Лошото беше,че му казвах че няма да ме има 2-3 дни ,а те се окажат повече.Хубавото е ,че колежката ми поемаше част от моята работа,въпреки че не е длъжна. Но докато чакахме резултат шефа ми каза-''Хайде след 15 дни да ни зарадваш!''Развълнувах се.Много е коректен и ми е предлагал помощта си.
На предишната ми работа беше съвсем различно-постоянни караници с шефката за отсъствията.Къде съм тръгнала като за тези опити трябват много пари.Да не би тя да ми е давала парите?Не ми стигаха тревогите ,относно резултата,но допълнително имах и с работата
Сега съм спокойна ,донякъде,докато чакам да ми се обадят от фонда.

# 13
 • Мнения: 8
 Здравейте , момичета ! Аз също започнах работа с добри осигуровки и чудесно работно време , вече две години и малко с планове за бременност. Ползвала съм отпуска за отсъствията ми . До номера ми по фонда остава малко  Grinning и като за капак решиха да ме съкратят поради намален обем на работа / пак "Криза е "/, а в същото време тече обява за поста ми  #Cussing out . Почнах да търся работа , явявам се на интервюта и след всичките въпроси , отпревени към мен идва и моя ред да питам "Проблем ли ще са няколкото поредни дни отпуска по здравословен проблем ?" . Естествено отгоеорите им са "НЕ , няма проблем !" , но до сега така и не са ме одобрили някаде. Питам се дали трябва да сме наистина честни и коректни към работодателите си или да си караме по 'стар български обичай" - Важното е на мен да ми е добре , а за другите - хич не ме е !! Аз лично много държа на лоялността и истината ! Но в България не е така за съжаление !!! Sad

# 14
 • София, Бургас
 • Мнения: 1 678
Точно преди малко си поисках седмица отпуска за лапарото в края на месеца..след като се съгласи, шефката ми ме пита най-приятелски: "Къде ще ходите?" и аз не успях да измисля нищо друго освен "Еми, засега не искам да кажа." Embarassed..все пак не искам всички да знаят, че ще си правя операция Confused...а иначе шефовете са разбрани засега..не са ми правили проблеми за излизане от работа или нещо друго...

Общи условия

Активация на акаунт