Веганството - да споделим опит (5)

  • 32 105
  • 753
  •   1
Отговори
  • Мнения: 9 077

За Б12 и не само:
http://www.living-foods.com/articles/b12issue.html - на английски
http://cubbit.blogspot.com/2009/01/12.html - на български
http://cubbit.blogspot.com/2008/09/brief-von-dr-martin-balluch.html - на немски
http://cubbit.blogspot.com/2009/01/12_10.html - обобщен превод на български от последния линк, само за Б12
http://www.beinsadouno.com/articles.php?id=324
http://www.living-foods.com/articles/b12issue.html
http://hamhum.net/content/view/118/84  

За желязото:
http://www.howtoeat.info/index.php?option=com_content&task=v … 649&Itemid=76
http://www.otbulgaria.com/index32.html

За калция:
http://www.self-help.bg/wellness/detox/263-s-koi-hrani-da-protiv … zata.html?start=1

За фитиновата киселина:
http://www.bb-team.org/articles/751/

За магданоза:
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=149033

За халвата:
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.3530.html
http://hamhum.net/index.php?option=com_garyscookbook&Itemid= … etail&id=4509
http://www.kulinarno-joana.com/2009/03/semolina-khalva/

За туршиите, киселото зеле и ферментацията:
http://www.bb-team.org/articles/3168/
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=552719.msg17516396#msg17516396
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=552719.msg17522337#msg17522337

Растителен протеин
http://www.bb-team.org/articles/3276_rastitelni-iztochnitsi-na-p … ein#axzz1A1DxjwBI

За млякото:
http://harmonica.bg/644

За ориза:
http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/04/new-way-to-soak-brown-rice.html

За мазнините, видовете зехтин, киселинност и т.н.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=552719.msg17359945#msg17359945
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=552719.msg17375651#msg17375651
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=552719.msg17399909#msg17399909

За суровите бобови
http://www.living-foods.com/articles/sprouting.html
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=552719.msg17496533#msg17496533 - страхотен и подробен пост на Реалист
*Червен боб: "Инциденти на хранително отравяне са били установени свързани с консумирането на сурови или не добре сготвени червени бобени зърна. Симптомите могат да се появат след изяждането само на 4 сурови зърна и включват гадене, повръщане и коремна болка последвана от диария. Природно съдържащ се хемаглутен е отговорен за болеста, но може да бъде унищожен от високата температура при готвене и бобените зърна стават напълно безопасни за ядене. Поради тази причина червените бобчета не трябва да поникват.

Соеви зърна: Съдържат анти-трипсинов фактор (трипсинов инхибитор), който предотвъртява усвояването на аминокиселината метионин. Соевите кълнове трябва бързо да се потопят във вряща вода, за да се дезактивира трипсиновия инхибитор.


Оризово мляко:
http://www.nomilk.com/ricemilk.txt

Сейтан:
http://forkable.blogspot.com/2008/07/courtesy-of-toliveandeatinla.html
http://www.vavalu.net/?p=329
http://ecovege.org/novinite/novini-ot-bulgaria/211-novi-vege-pro … kti-seitan-tempeh
http://en.wikipedia.org/wiki/Wheat_gluten_%28food%29

Домашна боза:
http://www.blizodobebeto.com/2008/06/19/boza/

За кълновете:
http://www.polezno.info/zdravoslovna-hrana-pchelen-med-kulnowe-dieti-171.html
http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/2forum/index.php?topic=190.0
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.478.html
http://surovo.hit.bg/3_2.htm
http://surovo.hit.bg/3_3.htm
http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=6977
http://www.living-foods.com/articles/sprouting.html

За хляба:
http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=1934&st=20
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,3290.0.html
http://www.libsu.uni-sofia.bg/Statii/hliab.html
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=382463.msg11674263#msg11674263
http://www.receptite.com/recepta.php?r=13343

За кваса:
http://sluncemoon.blogspot.com/2009/11/blog-post.html
http://www.mayamarkova.com/biology/B5Eukar/B5Eukar.htm
http://lichentrenior.com/hliabat-nezdrava-tradicia/

Естествени дъвки:
http://www.sliveninfo.com/index.php?id=14534
http://www.zvkedri.com/p_pasta.html

За пробиотиците
http://mlm.daflorn.com/probiotics-intro.html

Зеленина на масата

Книги:
http://sproutman.com/index.php?main_page=product_info&cPath= … amp;products_id=6
http://sproutman.com/index.php?main_page=document_product_info&a … amp;products_id=1
http://sproutman.com/index.php?main_page=product_info&cPath= … amp;products_id=5
http://www.amazon.com/Quantum-Wellness-Cleanse-Essential-Healing … 33695&sr=8-1#
http://www.book.store.bg/c/p-p/m-312/id-28117/malkata-goliama-ve … ianska-kniga.html
http://www.pe-bg.com/?cid=3&pid=29717
http://www.spiralata.net/s.php?SearchType=2&find=%C5%ED%E7%E8%EC%ED%E8%FF%F2 - ензимният фактор

Филми:
http://vbox7.com/play:9270b50c Food Inc - Official Trailer
http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM Sugar: the bitter truth

Био знаци:
http://www.bio.bg/index.php?p=109

Био магазини:
http://www.zdravensait.hit.bg/superhrani.htm
http://www.bioslunceluna.com/shop
http://www.bio-bulgaria.com/biomag
http://www.balevbio.bg
http://biosviat.com/index.php?option=com_content&task=view&id=211
http://www.amiti.org/
био щандовете на елемаг, пикадили, хит

Био и феъртрейд неща:
http://www.ethicalsuperstore.com/

Солидарно земеделие

Онлайн магазини
http://www.thesuperfoodco.co.uk/
http://www.funkyraw.com/
http://www.iherb.com/default

Борса Слатина:
http://www.slatina-bulgarplod.com/contacts.html

Статия за връзката м/у храните и менструацията
http://www.pcrm.org/health/clinres/menstrual.html
Хранене според типа кожа

За свободните радикали:
http://fema-bg.com/index.php?m=1183
За афлатоксините

Сайт за замърсителите в храните:
http://right-2-know.org/

Форум на немски:
http://www.rohkostszene.de/vegane-vegetarische-rohkost-f2.html

Статия:
http://www.ivf.no-meat.org/common/vegetarian_diets/

За месото и хората:
http://www.yoga108.info/inspiration/vegetarianstvo.html

Сайтове:
http://www.recipemagician.com/
http://www.zemianazaem.com/
http://bgcookbook.hit.bg/thesaurus/tofu.htm
http://www.vegiac.com/forums/recipes/
http://www.kulinarno-joana.com/category/fast/
http://www.kulinarno-joana.com/category/desserts/cookies/
http://vesy.wordpress.com/category/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B … 0%B2%D0%BD%D0%BE/
http://vkuhniata.wordpress.com/2009/08/22/masapan/
http://gotvarstvo.georgievi.net/a/recipe_59
http://glutenfreegoddess.blogspot.com/2008/07/vegan-vegetarian-recipe-index.html
http://mandja.com/menuto/menu-recepti-postni-s-nahut
http://navigator.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1 … D0%BF%D1%82%D0%B8
http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=14&t=3710 - донати солени и сладки
http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=14&t=3640 - рецепта за тофу
http://www.vegebg.org/index.html
http://www.dar-center.com/section/?section=8
http://www.vegcooking.com/makingthetransition.asp

Таблица за комбинация на храните:
http://qito.files.wordpress.com/2007/02/troph.jpg
http://club-rh.blogspot.com/2009/01/blog-post_26.html
Ориентирахме се предимно по първите 2 таблици (черно-белите).
Линк към категорията ястия без месо от горния блог.

Препарати за миене на плодове и зеленчуци:
http://ekomag.com/vmchk/Za-doma/LOK-za-pochistvane-/LOK-universalen.html
http://maistorica.blog.bg/hobi/2009/01/05/malki-trikove-ekstrakt … -v-domakin.273443
http://dionis.dir.bg/_wm/catalog/item.php?did=61795&df=14&dflid=3
http://matatama.wordpress.com/2009/12/12/%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B … 1%83%D1%86%D0%B8/

Добри и лоши съчетания на витамини
http://www.nanocom-bg.com/test/index.php?option=com_content& … =176&Itemid=5
За цветовете и хроматерапията
Правила за готвене. Въздействие на някои продукти

НАШИТЕ РЕЦЕПТИ:
Баница с тиквички
Хляб с моркови
Домашен ябълков оцет
Различни веге баници
Истинска сурова тахан халва
Трахана
Веганската мусака на Мег
Содена питка с праз
Сос за зеленчуци на пара
Пълнени "мидички" със зеленчуци и "сирене"
Сладки с портокалов сок
Бързо, вкусно и полезно
Домашен квас + рецепта за хляб с кваса (Дао)
Пастет
Рецепти за боза
Авторска салатка на Щастливата
Авторска салатка и от Реалист
Баба Гануш
Зелена салата с киви дреснинг
Здравословна лютеница
Дал (леща с ориз)
Енергийна торта
Салата с тофу и оризово фиде


*Ето тук 21 дневен период, в които може да се пробвате на веганска диета. Медицински лица ще ви изпращат съвети, рецепти и т.н. Може да им задавате въпроси:
http://support.pcrm.org/site/PageServer?pagename=21day_vegan_kic … mp;autologin=true

Тук е събрана цялата информация от тема 2

Старите теми:
Веганството - да споделим опит
Веганството - да споделим опит - 2
Веганството - да споделим опит - 3
Веганството - да споделим опит - 4

Последна редакция: ср, 06 апр 2011, 16:31 от .:.Stef.:.

# 1
# 2
  • София
  • Мнения: 1 402
благодарско, Stef!   bouquet

# 3
  • София
  • Мнения: 889
Здравейте, успях най-после да ви догоня, в новата тема.

Видях, че сте постнали много интересна баница и си спомням, че преди се обсъждаха пълнозърнести кори и кори без консерванти - може ли да ми помогнете пак с информация.

Вчера правих палачинки с тесто с квас - на 350 гр брашно, 70 гр квас, около 250 гр - оставих за една нощ в хладилника да втаса, след това разбих с много вода и ето ти палачинки. (около 10 бр). Стават малко сухички и за това оставих под капак. Много хубаво миришат на хляб.

Моето дете не харесва да яде пълнозърнест хляб, но вчера само ме преследваше за още и още палачинки.

# 4
  • Мнения: X
Ами... запис.  Blush

.:.Stef.:., благодаря за темата.   bouquet

# 5
  • Мнения: 189
...гмуркам се като едно морско чадо тук, за да не ми избягате, че не мога без вас Hug Hug Hug Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes


.:.Stef.:.,   bouquet  bouquet  bouquet

# 6
  • Мнения: 19 290
след Дао & Реалист, се цопвам трета за късмет, с молитвите. /все се чудя, имам ли такова право?, но така ми идва.../
Скоро е денят на Земята и тогава се прави нещо като групова медитация и молитва за спасението на Земята. Може да се помолим за Япония.


Дайте идеи на какво да употребя Нори водорасли, които не са на листи, а натрошени.
Имам цял пакет от много време и не знам какво да ги правя.
Имам също и сушено Уакаме, но съм си загубила някъде мелничката и не мога да ги смеля, а така накиснати стават жилави.
И мелничка ако може да ми препоръчате Hug

Последна редакция: ср, 06 апр 2011, 11:32 от Soleil*

# 7
  • София
  • Мнения: 1 402
след Дао & Реалист, се цопвам трета за късмет, с молитвите. /все се чудя, имам ли такова право?, но така ми идва.../
Скоро е денят на Земята и тогава се прави нещо като групова медитация и молитва за спасението на Земята. Може да се помолим за Япония.



бутон "Харесва ми", благодаря, че сподели

# 8
  • Мнения: 1 708
И аз тук  Simple Smile. Стеф, благодаря за темата   bouquet !

И аз като Солей да питам, но не за водорасли, а за меласа - преди време си взех едно бурканче с определени очаквания за вкуса, които не се оправдаха после. Прекалено силен ми идва, хем сладко, хем натъртващо ..., не знам как да обясня. Та, в какво и как мога да я ползвам?

За молитвата и деня на Земята - и от мен бутон "Харесва ми". Неведнъж съм се усещала как тук като ми хареса даден пост, а не искам да коментирам и търся бутона от фейсбук  "Харесва ми", а във фейсбук пък търся иконките от форума като пиша коментари  ooooh!

# 9
  • Мнения: 3 869
Стеф  Hug  bouquet

М_Ник, благодаря за идеята за баницатат - чудесна е!!!

Дао, на теб - за видо-сайта с упражнения!! Страхотно е, че може да се гледат по всяко време, защото на Фиеста програмите вървят в определени часове и макар много да ги харесвам, не мога да им смогна на часовете.
След три години бременеене и бебегледане, аз вече се върнах на постелката - йога и на крос-тренажора Simple Smile За мен тези двете (каланетакита също) са иделните упражнения. Аз муслули не мога (а и не искам) да правя - моите са продълговати и никога няма да натрупам маса. Костите ми са тънки и леки, и в комбинация с тия мускули един джогинг ми разказва играта на ставите. Затова крос-тренажорът ми е иделното кардио. Правя експерименти редовно с дишенато докато го ползвам и си свалям пулса до 60-70  Grinning Сега съм се замислила и за Зумба (много ми се танцува), но трябва да я вкарам ня мастото на йогата или да ги редувам - не мога да намеря свободно време за всичко...

Начупенина на ситно ньори за мен са много добре допълнение към бистна супа.
Меласата я ползвам по малко в зърнените закуски - вкусът е доста по-балансиран, но наистина трябва да се слага по четвърт лъжичка примерно, зада не е натрапващ се...

# 10
  • в света на неограничените измерения
  • Мнения: 254
И аз при вас.  Hug
Страшно сте ми полезни и ви чета редовно.

# 11
  • Пловдив
  • Мнения: 5 019
Аз да попитам правили ли сте катми? Не палачинки, а катми.
Помня, баба ми правеше някога...с брашно, вода и мая, и печени на сач...ммммм...

# 12
  • Мнения: 3 869
Бенджи, според мен по-горе Паккрасимира точно такава рецепта е дала  Peace

# 13
  • Мнения: 223
Аз се записвам с новината, че хванах цаката на квасът (или кваста?) за хляб.

# 14
  • Пловдив
  • Мнения: 5 019
Не, аз от нея се сетих.  Wink
Тази е с квас. Още не съм му хванала цаката на кваса.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт