Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 дек. 2005, 17:25 ч.

В Канада като в България

 • 891
 • 26
 •   1
Отговори
 • ville de Quebec
 • Мнения: 509
Здравейте мами,

Вече 7 месеца живея на канадска територия и ми се иска да споделя как се възприема кърменето тук. За съжаление ми е трудно да кажа, че всичко, каквото си пишем с вас важи за канадците, но все пак отношението към кърменето е по-различно.

Тъй като Канада си е една "уредена" страна, не мога да не отбележа факта, че места за кърмене и преповиване на бебетата има навсякъде - във всички големи търговски центрове, болници и поликлиники, гари и аерогари и тн. Ако някъде няма специално място за тази цел, то като помолите персонала да ви го осигури, веднага ще измислят нещо, без да ви гледат като паднали от Марс (личен опит).

Вече няколко родили майчета тук, ми разказват за опита си и научавам, че практиката бебето да се слага веднага след раждането върху майката и веднага да зацока е нещо нормално и естествена част от раждането. Бебето си е при майката през цялото време до изписването, независимо от начина, по който е родила. Родилите нормално, дори и тежко, с много шевове, стоят по 2-3 дни в болницата, а тези със секцио по 5 дни. Тъй като за съжаление имах и аз случаят да прекарам 24 часа в болницата с бебка, установих гООООлемите разлики - болниците са невероятно чисти, не те карат да даваш памперси, защото там си има, има си и нощници, дават ти стахотна храна, имаш си безплатен телефон в стаята и на изписване ти дават някои лекарства, от които имаш нужда, като Панадо например. Извинявам се за отклонението от темата за кърменето, но просто (на човек да не му се налага!), ама сме на светлинни години от тези условия.

В болницата има консултанти по кърмене, които ти обясняват и показват нагледно как да кърмиш – как правилно да поставиш бебето на гърдата, да кърмиш на поискване, без да даваш вода и тн., всичко, свързано с това, каквото сме си писали с вас. Ако майката има някакъв проблем с кърменето, има консултанти, с които може да отиде да се съветва, има организирани групи за майки кърмачки, които да си помагат и да обменят опит. Съветва се изключително кърмене до 6 месеца и след това захранване. На майките, които получават социална помощ, се дават допълнителни пари, ако кърмят, до 6 месечна възраст на детето. Също получават и купони за мляко и яйца, също до 6 месечна възраст.

И дотук с приликите между канадците и нашите разговори. Имам чувството, че да, кърменето е много стимулирано тук, но само до 6 месеца, след това май се действа по принципа отбиване колкото се може по-скоро, на никой не му дреме. Спират всичките привилегии, за които писах- парични и продукти мляко и яйца, започва захранване, като се въвеждат едновременно 3 хранения (да, правилно съм го написала, 3 хранения от каша се въвеждат едновременно, защото бебето вече е голямо!), това от лични наблюдения върху едно бебенце съседче. А пък друго бебе съседче, което пък не е кърмено, е захранено с каша на 3 месечна възраст, защото е било дебеличко и големичко и вече му било време да се захрани.

Аз, която кърмя вече 15 месеца, като отидем на детска консултация и все ме питат колко пъти кърмя. Ако кажа, че кърмя повече от 4 пъти на ден (като признавам си, гледам да не споменавам факта, че през нощта понякога не слиза от гърдата ми, защото незнам какво ще последва...), ме гледат много подозрително и започват да ме пипат (защото тук никой не знае къде е България и не е чувал за нея, въобще само понятието Европа им говори слабо нещо) какви са ни порядките в нашата страна, до каква възраст се кърми бебето и тн и саздавам на България един образ, че кърмим всички до пубертетска възраст. Естествено всеки път ми се казва по един или друг начин, че трябва да отбивам вече. Абе никаква разлика с БГ в това отношение, това е положението. Аз очаквах като дойда тук съвсем друга нагласа за кърменето, да не ме гледат като извънземно затова, че още кърмя и да ме стимулират, но не, и тук е като в България. Само, когато Вики имаше диария, ми казаха, че това че най-доброто в случая и не е нужно да давам никакви медикаменти.

Ами май е това, което исках да споделя. Заключението е, че и тук се чувствам като в България по отношението към кърменето и тук ме гледат като първобитно, затова че още кърмя и гледат как да ме накарат да отбия.

# 1
 • Мнения: 3 161
Благодаря ти за интересния разказ. Все пак възможно е наблюденията ти за отбиването след 6 месеца да са валидни за твоя педиатър, а не за всички в Канада - не знам как е, може и да си напълно права, но аз лично се чудя но дали имаш достатъчно широки наблюдения, за да правиш тези изводи? Щото и тук ги имаме и едните, и другите педиатри. А за раждането и подкрепата за кърменето през първите 6 м. можем само да завиждаме, разбира се.  Simple Smile

# 2
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 298
Много интересен разказ,благодаря Grinning
Ама не е съвсем същото - поне осигуряват възможно най-добрите условия за стартиране на кърменето и подкрепа и поддръжка,има към кого да се обърнеш в случай на нужда,съдействат и т.н. - за тези работи тук може само да се мечтае.
А кърменето на голямо бебе си е предизвикателство навсякъде в цивилизования свят - за нормално го смятат само племената Mr. Green Та Стейси не случайно си е сложила в подписа Искам да кърмя като маймуните - щото в цивилизацията не става Mr. Green
Хич да не ти пука - ти знаеш кое е най-доброто за детенце,одобрение не ти трябва - а ако ти потрябва,ние сме насреща Hug

# 3
 • UK
 • Мнения: 1 303
ами и тук е така. казват, че е най-добре да кърмиш до годинката, но на мен примерно са ми казвали, че след 6 месец не е проблем да мина на адаптирано ако кърменето ми тежи, искам да работя или нещо друго.  въпреки голямата подкрепа, която кърменето получава по принцип тук, моето лично впечатление е ,че мнозинството жени не кърмят дълго и захранват бързо, след 4 месец. ако и в Канада е така, сигурно затова те гледат странно. или може би се притесняват,че ако детето суче толкова не приема достатъчно твърда храна. друга възможна причина е,че за  част от жените кърменето е "страдание" и те просто искат да ти помогнат да се избавиш от чувството на вина, ако евентуално имаш такова.
а ако не ти харесва тона, с който ти говорят се оплачи писмено, гаранция ще има ефект.

# 4
 • София
 • Мнения: 16 240
Не знам какво да кажа.Убедена съм, че навсякъде е така, може би с изключение на ЮАР, ама то щото там повечеко от "племенността" се е съхранила Mr. Green
То ако не беше, нямаше да има хиляди препоръки на ААП и СЗО, просто щеше да се подразбира.Едно нещо като тръгне да се регламентира, значи има нужда, не е от немай къде Wink

# 5
 • ville de Quebec
 • Мнения: 509
Да, не случайно съм споменала, че съм тук от само 7 месеца и съответно пиша тези си изводи от опита ми досега, който изобщо не твърдя, че е богат. Може би моята педиатърка е изключение, и все пак социалните привилегии, за които споменах са само до 6 месеца, това ми говори за по-генерален извод, не са до годинка, нали?

Това са наблюденията ми до момента, истина е, че не мога да твърдя, че 100% са верни за генерален извод, както и не мога да пиша за Канада, като за България, защото не я познава, написах това, което съм усетила досега.

Вярно е да, че отношението към кърменето е много по-различно от това в Бг, както и предоставените условия за това, не може да им се отрече! Просто съм леко разочарована, защото очаквах малко по-различно отношение към мен специално, незнам.... Вярно е, че в цивилизования свят е трудно да кърмиш дълго..... но защо пък като съм решила да кърмя, ми дават непрекъснато съвети да отбивам - това ме навежда на мисълта, че явно тук не е много прието дългото кърмене. Да, знам, че е рано да правя този извод, но просто за момента всички факти водят към него, ще пиша пак след време, като нещата ми станат още по-ясни.

# 6
 • Canada
 • Мнения: 1 773
dalala, недей да обобщаваш за Канада. Ти живееш в най-социалната провинция - Квебек. В Онтарио никой не се е затичал да дава помощи за кърмене (да не забравяме както и ти спомена - в Квебек се дават подобни помощи само на майки, които са на социална помощ и се предполага, че нямат достатъчно средства, за да се хранят пълноценно). Тук също има консултанти по кърмене, но аз това го научих случайно от една брошурка - от там прочетох и, че е препоръчително новороденото бебе да се храни 8-12 пъти на денонощие. На мен никой нищо не ми е казвал или показвал в болницата, а докторът ми само желае да знае, дали сме на кърма или адаптирано. Не ми се налага за нищо, само споменава, от кога какво се дава в Канада (за захтанването), но допълва, че аз си решавам какво ще правя. В интерес на истината, почти всичко, което знам за кърменето, го научих от този форум, нищо, че сега гледам второ дете и имам опит с кърменето от преди.

# 7
 • Мнения: 4 630
И тук нещата са подобни, на описаните от dalala, но има и някои разлики.

Помощите (мляко) продължават да ги давт и след първата годинка, ако майката продължава да кърми.

Кърмени след 1 годинка бебета  са рядкост и на тях не се гледа с добро "око".  Моя приятелка (американка) разказваше с отвращение как в музикалната група, на която ходи със сина си има дете на 3 години, което все още се кърми. А също и как на края на първия мизикален урок учителят е питал дали на някой нещо не му харесва и иска да се промени и една от майките е казала - "Да има нещо, което ме дразни. Не виждате ли как го кърмят това голямо дете. Това трябва да се промени". Други мои приятелки също са ми споделяли с неодобрителното си (меко казано) отношение към кърмени дълго деца.

Педиатърката ми не настоява за отбиване или да ми прави такива намеци. Каза ми, че докогато имаме желание с бебо до тогава е най-подходящо да го кърмя.

# 8
 • ville de Quebec
 • Мнения: 509
Снежи, благодаря за допълненията. Да, наистина забравих да уточня, че аз съм във френската част, където нещата са по-добре уредени социално (и тук между другото се научава много от брошурките Wink и с питане естествено Grinning). Ами и твоето описание говори, че нещата относно дългото кърмене в Канада не е точно такова, каквото си го описваме тук във форума. Ти сама казваш, че си научила всичко от форума, както и аз и всички, живеещи в БГ, точно това ми беше идеята.

Благодаря ти Бамби и за твоя отговор, ето че и в САЩ (държата първа за пример на д-р Сиърс) положението е критично за дългото кърмене.

Не ме разбирайте погрешно, аз съм от "сектата" Party, определено съм ЗА дългото кърмене и късното захранване, само че не мога да зачеркна фактите такива, каквито са - ами не се приема много добре дългото кърмене, не само в България.

Нека и други майки, които живеят в чужбина споделят техния опит, защото статиите са едно, а реалността е малко по-друга май....

# 9
 • София
 • Мнения: 16 240
"Да има нещо, което ме дразни. Не виждате ли как го кърмят това голямо дете. Това трябва да се промени".
ShockedЕй това ми е абсолютно необяснимо!Защо порасналите кърмачета предизвикват такова отвращение у другите ЖЕНИ, не у мъжете/на тях не им дреме/, не у другите деца/на тях или не им прави впечатление, или им е любопитно, но нищо повече/.Именно у жени, у други майки ShockedНе го разбирам аз това, и толкоз!Все пак говорим само за начин на хранене...Все едно аз да настоявам за промяна у комшийката, щото дава на детето си обикновени вафли, а аз считам че трябва да му дава "Морени" промерно...... ShockedШантава работа Confused

# 10
 • Мнения: 1 206
Мога да кажа, че кърмя успешно благодарение на лекарите и сестрите тук и на собствената си убеденост, че това е най- правилният и естествен начин за хранене на бебе. В болницата няколко сестри ми показаха различни техники и пози на кърмене, също така педиатърът на бебето провери дали бебето захапва добре и суче.
След това вкъщи зърната ми се разраниха и дойде сестра, която ми показа пак наново кое как и как да сядам удобно, но проблемът отшумя по- скоро с времето.
Консултант за кърмене се вика, ако се прецени, че има сериозен проблем.
Далала това, което пишеш ме учудва. В Канада има приети национални стандарти, относно храненето на децата. Тук в случая провинцията няма значение. Ето един официален приет документ за храненето на бебетата от 2004:
http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/nutrition/child-enfant/infant-nouri … ur_am_excl_e.html
Учува ме, че някой си позволява да те кара да отбиваш, след като на всички брошури, книги и т.н, които са достъпни в лекарските кабинети, е написано, че кърменето може да продължи до 2 годишна възраст и повече.

# 11
 • САЩ
 • Мнения: 323
...Кърмени след 1 годинка бебета  са рядкост и на тях не се гледа с добро "око". ...

Чак пък да не се гледа с добро око не съм забелязала. Тук малко по-трудно от в България ще намериш такива, дето да ти казват как да си гледаш детето. С педиатрите нашия опит е положителен - никой не се е опитвал да ни определи докога да се кърмим. Кърменето след едногодишна възраст не е повсеместно, разбира се, но го има. Имам позната, кърмила 3те си деца до 15 месечна възраст, друга позната кърми второ, почти 2 годишно дете, първото е кърмила 20 месеца. Моя приятелка, която се премести в Канада, продължава да кърми 20 месечното си дете.

# 12
 • Мнения: 138
А, има ли специални социални благинки за майките, който не кърмят? Напримерно купони за формула или нещо подобно?

# 13
 • Германия
 • Мнения: 7 121
Аз пък винаги съм си мислела, че това бързане да се захранва и т.н. е подтикнато от маркетинговите хиени (да ме извинят, ако между тук има такива), но това е един вид с всички сили и средства  натрапване на продукт.
За рекламните стратегии пък..нямам думи  Twisted Evil


# 14
 • Мнения: 4 630
...Кърмени след 1 годинка бебета  са рядкост и на тях не се гледа с добро "око". ...

Чак пък да не се гледа с добро око не съм забелязала.

Не, че няма кърмени дълго деца, но повечето "други"майки (некърмещите де) гледат на това с неодобрение. Както Белинда е писала и аз недоумявам на какво се дължи това

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт