Made in Home - Изпробвани рецепти от lux

  • 5 051
  • 13
  •   1
Отговори
  • Мнения: 234
След дълго чудене не устоях на предизвикателството да си направя лична тема и да споделя мойте кулинарни импровизации  Laughing
Дано ви бъде интересно и вкусно да присъствате в моята кухня.

Салати
Салата от пържено тофу с оризово фиде

Предястия, разядки, ордьоври
Палачинки с шунка и ароматно сирене

Супи
Супа 6 зърна

Безмесни ястия
Баница Дъга
Пухкава млечна баница

Ястия с риба, морски дарове и други

Ястия с месо
Сладко пиле
Тас кебаб

Паста, пица и други
Lahmacun / Лахмаджун

Тестени, Хлебни изделия и Баници
Пухкава млечна баница
Симит


Десерти
Макови пеперуди
Мъфини Дъга
Панирани ябълки със захарен сироп / Apple Jalebis
Ашуре

Сосове, дипове, хумус и други

Сандвичи

Международна кухня

Последна редакция: сб, 20 авг 2011, 18:48 от lux

# 1
  • Мнения: 234
Макови пеперуди



 За тестото:
    1/2 жива мая или 7 гр суха мая
    1 с.л захар
    1 ч.л сол
    1 яйце
    1/4 ч.ч олио
    4 ч.ч брашно, за меко, еластично тесто
    1 ч.ч топло краве мляко/соево мляко
    
За плънката:
    1 ч.ч бадеми или орехи (смлени)
    3 с.л канела
    8 с.л пудра захар
    1/4 ч.ч олио
    1/2 ч.ч маково семе и сусам общо (смлени)

Омесете меко и еластично тесто с продуктите изброени за тестото. Като разтворите маята в топлото мляко, направете кладенче от брашното и бавно прибавяйте- яйце, мая с мляко, захар, олио, сол- месете 5-10 минути тестото. Оставете да втаса за около 1 час, докато удвои размера си.

Плънката пригответе като смесите смлените семена и ядки, пудрата захар, канела и олио.


Следвайте стъпките посочени на снимката горе. Разделете тестото на две. Разточете или отворете тестото с ръце, намажете с плънката, навийте на руло, режете филии с ширината на 2 пръста, прекарайте молив по средата на всяко парче, така че да повдигнете крайщата и да оформите пеперуди.

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 15 минути.

Приятен апетит!

Източник: http://madeitinhome.com/index.php/recipes/item/poppy-butterfly.html

Последна редакция: сб, 20 авг 2011, 18:51 от lux

# 2
  • Мнения: 234
Баница Дъга



4 броя точени кори на пещ
2 ч.ч краве мляко/растително мляко
1/3 ч.ч растително олио

за първата плънка:
2 средно големи картофа- сварени
1/2 глава лук - ситно нарязан
2-3 с.л олио , сол

за втората плънка:
2 средно големи моркова - настъргани
2-3 с.л олио , сол

за третата плънка;
4-5 цветчета броколи - сварени на пара или 5 мин в микровълнова фурна
2-3 с.л олио и сол

Пригответе плънките предварително. Ще поливаме корите с 2 ч.ч мляко и 1/3 ч.ч  олио - смесете ги и тях.

Вземете първата кора, намажете е хубаво с млякото и олио, след което я сгънете като плик и пак нанесете мляко и олио, добавете картофената плънка, навийте на руло, оставете тази баница на страна.

Повторете това и с другите две отделни баници.

Вземете последната четвърта кора, намажете я с мляко и олио,  сгънете на плик, намажете отново с мляко и олио, поставете трите баници една върху друга, или две от долу и третата равномерно върху тях. Офорнете голямата баница, като увиете трите баници с последната четвърта кора. Нарежете парчета с широчината на 2 пръста, наредете ги в предварително намазаната с олио тава. Сипете останалото мляко развномерно върху баниците.

Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 мин.

Приятен апетит!

Забележка:

Баницата може да подготвите и от 5 различни плънки- кайма с лук, сирене с магданоз, спанак със сирене и други. Но ако използвате повече от 3 плънки направете отделните си баници по тънки, за да получите нормален размер на цялата баница.
Ако искате може да печете баницата цяла и след като поизтине малко да я отрежете на парчета и сервирате.


източник: http://madeitinhome.com/index.php/component/zoo/item/banica-daga.html

Последна редакция: сб, 20 авг 2011, 18:50 от lux

# 3
  • Мнения: 234
Салата от пържено тофу с оризово фиде



Необходими продукти

    100 града Тофу за пържене с подправки
    80 гр (1/3 от пакета) оризово фиде
    5 стръка пресен лук
    1 ч.л сух лют пипер на люспи
    кората и лимона на 1/2 лимон
    1-2 с.л соев сос
    1 с.л сусам
    1 с.л киноа
    1 с.л слънчогледови семки
    2-3 с.л сусамово олио или слънчогледово олио

Начин на приготвяне

    Сварете оризовото фиде по указанието на пакета. Обикновено времето за обработка на оризовото фиде и около 2-4 мин.

    Сложете в нагорещен тиган Тофу за пържене, като предварително сте го нарязали на малки кубчета. Пържете около 2-3 мин.
    Изпържете за 2 минути сусама, киноата и слънчогледовите семки. Може да използвате ако желаете само сусам или да не използвате семена.

    Нарежете пресния лук. Настъргайте кората на лимона.

    Разбъркайте оризовото фиде, тофуто, лука, семената и лимонената кора, овкусете с соев сос, лимонов сок, сусамово олио или слънчогледово олио, сол и лют червен пипер.

# 4
  • Мнения: 234
Палачинки с шунка и ароматно сирене



Необходими продукти

    За палачинките:
    250 мл прясно мляко
    3 яйца
    1 ч.ч брашно
    1 щипка мащерка
    сол на вкус
    1 с.л олио
    масло за пържене
    За плънката:
    350 гр сирене
    5 с.л зехтин
    2 червени чушки- изпечени и обелени
    10 бр маслини
    1 стрък магданоз

Начин на приготвяне


Палачинковото тесто се приготвя като яйцата се разбиват с телена бъркалка и към тях се добавя брашното и постепенно при непрекъснато бъркане се прибавя половината мляко.  Прибавя се солта, олиото и се бърка 2-3 минути, докато се получи гладка смес. След което се прибавя внимателно другата половина мляко. Оставя се 30 минути на стайна температура. Палачинките се пържат с маслото диаметър около 20 см.

Плънката се приготвя като  предварително изпържените чушки се нарязват на ситно, по същия начин се нарязват магданоза и маслините. В сиренето се прибавят зехтин, чушки, маслини и магданоз - разбърква се добре.

Сервиране: върху всяка една палачинка се слага първо шунка и след това се прибавя 1 с.л от плънката Навива се на руло и се реже посредата на диагонал.

# 5
  • Мнения: 234
Супа 6 зърна



Необходими продукти

    1/2 ч.ч зърнени- овес, ръж, ечемик, пшеница, спелта, елда
    2 картофа, нарязани на кубчета
    2 моркова , нарязани на кръгчета
    1 лук, ситно нарязан
    2 скилидки чесън, ситно нарязан
    2 с.л мента или джоджен
    1 с.л копър
    2-3 с.л олио
    1, 5 л бульон, зеленчуков или пилешки

Начин на приготвяне

    Запържете леко лука и чесъна. Прибавете предварително накиснатите във вода зърнени култури.

    Сложете 1 л бульон и оставете да къкри за 10-15 минути на затворен капак.

    Изчакайте зърната да омекнат, прибавете зеленчуците, подправките и останалата част от бульона, ако е необходимо обавете още вода.

    Сварете супата още толкова, докато се сварят зеленчуците.

    Приятен апетит!


# 6
# 7
# 8
  • Мнения: 234
Тас кебаб



Необходими продукти

    * 400 гр телешко месо
    * 1 голям домат
    * 2 лука
    * 2 чушки зелени
    * 3-4 с.л домат
    * 3 ч.ч вода
    * риган, черен пипер, сол, червен пипер
    * гарнитура: ориз или картофено пюре

Начин на приготвяне


   1.Запържвате накълцания на ситно лук за около 2 мин, прибавете и чушките, запържете за около 3 мин.
   2.Прибавете нарязания на малки късчета месо, запържете докато почервенее месото.

      Веднага след това прибавете нарязания на кубчета домати.
   3.Овкусете с доматеното пюре и подправките, прибавете топла вода и оставете да покъкри, докато месото бъде готово за консумация.
   4.Може да прибавите още вода при необходимост, но соса трябва да е гъст, а не воднист.

      Сервирайте го с ориз или картофено пюре.

      Приятен апетит!

източник:
http://madeitinhome.com/index.php/component/zoo/item/tas-kebab.html

# 9
  • Мнения: 234
Пухкава млечна баница



Необходими продукти

    * пакет кори за баница
    * 8 яйца
    * 500-600 гр сирене /сирене и извара/
    * 500-600 мл прясно мляко
    * 200 гр масло

Начин на приготвяне

   1.Редите баницата като слагате ред кори, ред сирене. Ако са от тънките кори може да слагате по две кори и след това сиренето, ако са от точените на пещ кори една кора и след това сирене. След като наредите баницата си я нарязвате на желаните парчета.
   2. Приготвяте смес от 8 яйца може и по-малко, млякото и маслото, разбивате я добре и поливате баницата с тази смес.
   3. Печете в предварително загрята фурна на около 200-220 градуса до готовност.

      Много вкусна, пухкава и мързелива баница.

      Приятен апетит!

източник:
http://madeitinhome.com/index.php/component/zoo/item/fluffy-milk-pie.html

# 10
  • Мнения: 234
Мъфини Дъга


Необходими продукти

    * 1 1/4 ч.ч брашно
    * 1/4 ч.л сол
    * 1/4 ч.ч масло, на стайна температура
    * 3/4 ч.ч захар
    * 1 яйцe
    * 1/2 ч.ч buttermilk / ако не намерите разбъркайте 1 ч.ч пресно мляко с 1 ч.л ябълков оцет, оставете за 10-15 мин
    * боя за сладко- червена, жълта, синя, зелена
    * 1/2 ч.л ябълков оцет
    * 1/2 ч.л сода бикербонат

Начин на приготвяне

   1.Загрявате фурната на 170 градуса.

      В една купа разбърквате сухите смеси- пресятото брашно, сол, захар.

      В друга купа  млякото , ако не намерите бутермилк- разбъркайте 1 ч.ч мляко с 1 ч.л ябълков оцет и оставете за 10-15 мин.
   2.През това време разбийте с миксера маслото, докато стане пухкава и гладка смес,  прибавете яйцето и продължете да разбивате.

      След като сте получили еднородна смес- прибавете в маслото половината от "сухите" смеси, разбийте, половината от " мокрите" смеси, разбийте. След това по същия начин прибавете останалото брашно и мляко.
   3.В една малка чашка прибавете 1/2 ч.л сода бикербонат и 1/2 ч.л ябълков (бял) оцет. Още докато булбука содата я прибавете веднага към сместа и енергично разбъркайте, за да получите пухкава смес.

      Разпределете я поравно в толкова чашки, колкото цвята желаете. Прибавете оцветителите в смесите.
   4.Пригответе си формата за мъфини, сложете по една хартиена форма за мъфин и започнете да прибавяте по равни части от всички смеси, по 1 ч.л е достатъчно от всеки цвят около цветовете са ви 5 броя.
   5.Оставете да се изпекат за около 15 мин на 170 градуса.

      Приятен апетит!

Източник:http://madeitinhome.com/index.php/component/zoo/item/cupcake-rainbow.html
 

# 11
  • Мнения: 234
Една моя много любима рецепта обичам я тази жена- става въпрос за г-жа Манджула

Панирани ябълки със захарен сироп / Apple Jalebis



Необходими продукти


    * 1 бр голяма ябълка (зелена)
    * 1 ч.ч брашно- бяло пшенично
    * 1/2 ч.л суха мая
    * 1 с.л захар
    * 1 с.л олио
    * олио за пържене
    *
    * за сиропа:
    * 300 мл вода
    * 1/2 ч.ч захар
    * сока на 1/2 лимон
    * 1-2 ч.л канела/кардамон

Начин на приготвяне

   1.Пригответе първо панировката, размийте маята с малко вода и 1 с.л захар. В една купа разбъркайте брашното, маята, олиото, добавете вода докато получите гъста смес за палачинки. Оставете да втаса за около 30 минути.
   2.Кипнете водата и захарта, прибавете сока от 1/2 лимон и варете още докато водата се абсорбира на половина. Оставте на страна.
   3.Почистете и нарежете ябълките - нарежете ги на шайби. Нагрейте олио в тиган, потопете ябълките в панировката и след това ги изпържете докато станат и от двете страни със златист цвят. Веднага ги потопете в сиропа, обърнете ги 2 пъти от двете страни и панираните ви ябълки са готови за консумация. Пържете по няколко наведнъж докато омекват в сиропа, може да пържите другите ябълки.

      Не трябва да ги пържите на силен огън, нека огъня ви да бъде със средна топлина, за да ви омекнат ябълките отвътре.

      Може да ги сервирате с поръсани ядки.

      Приятен апетит!
   4.Забележка: Аз съм приготвила по този начин и банан, малките парчета на снимката са именно паниран банан.

# 12
  • Мнения: 234
Ашуре



Необходими продукти

    * 2 ч.ч жито
    * 1 ч.ч нахут
    * 1 ч.ч боб
    * 1/2 ч.ч ориз
    * 10 бр сушени кайсии
    * 5-6 бр сушени смокини
    * 1/2 ч.ч стафиди ( може смес от бели и черни стафиди)
    * сурови ядки ( орехи, бадеми, кашу и др)
    * канела по желание
    * кората на 1 портокал
    * сушени червени боровинки
    * може да сложите каквито се сещате още сушени плодове и ядки
    * 16 ч.ч вода
    * от 3-6 ч.ч захар - аз слагам 4 ч.ч не обичам ашурето много сладко


Начин на приготвяне

   1.От вечерта сложете нахута, боба и пшеницата в отделни съдове. Измийте ги и накиснете със студена вода за една нощ.
   2.На следващия ден сложете житото в тендера с 16 ч.ч вода и оставете да заври. Като заври оберете пяната, която се е отделила на повърхността. Похлупете с капак и оставете да къкри на тих огън.

      Сложете за врат и нахута и боба, но в отделни тенджери.
   3.През това време се заемете с подготовката на сушените плодове.

      Нарежете всички сушени плодове без стафидите на малки кубчета. Измийте ги хубаво със топла вода. Сложете ги в съд с вода и ги пуснете в микровълновата фурна за около 5-10 минути.
   4.През това време измийте портокала с топла вода и сода, за да премахнете химикалите по повърхноста на плода. Нажете кората на малки кубчете и изяжте плода.
   5.След като пшеницата е почти готова, прибавете при нея ориза. Оставете да къкри докато се сготвят.

      Изцедете водата на нахута и боба, прибавете ги при пшеницата, прибавете след това изцедените от водата им сушени плодове и портокаловата кора. Оставете на къкри за 3 минути, разбъркайте само вендъж. Прибавете захарта, толкова колкото желаете.
   6. Оставете да къкри още 10 минути. Ако предпочитате ашурето повече воднисто толкова ще бъде достатъчно. Ако не искате много вода, оставете да покъкри още за 5-10 минути, но внимавайте да не преварите боба и да стане на каша.
   7.Сервирайте го в купички, студен, поръсан с ядки, канела и  червени боровинки.

      Приятен апетит!

Източник: http://madeitinhome.com/index.php/recipes/item/asure.html

Последна редакция: сб, 20 авг 2011, 18:49 от lux

# 13
  • Мнения: 234
Симит



Необходими продукти за около 8 геврека

    * 3 ч.ч брашно
    * 1 ч.ч топло мляко
    * 1/2 жива мая рамита в 20 мл хладка вода/мляко
    * 1 с.л захар
    * 1 ч.л сол
    * 4 с.л олио
    * за оваляне:
    * 3 с.л петмез
    * 1/2 ч. ч вода за размиване на петмеза
    * 1/2 - 1 ч.ч сусам
    * олио за намазване на ръцете и тавата

Начин на приготвяне

   1.Омесете средно тесто от посочените продукти, първи размийте маята прибавете захарта в маята и оставете 5 минути. Направете кладенче от брашното прибавете маята, млякото и олиото и омесете тестото. Месете около 10 минути. Оставете около 30 минути тестото.
   2.Разредете петмеза в 1/2 ч.ч вода, поставето го в купа. В друг съд сипете сусама.

      След 30 минути вземете тестото, направете 16 малки топки колкото орех. Един симит оформяте като правите 2 фитила и ги сплитате (овивате), потапяте симита в петмеза и след това в сусама. Потапянето на симита в петмез, ако нямате петмез само вода( може да свърши работа и шипков мармалад) прави гевреците хрупкави отвън и мекички от вътре. Оставете гевреците да втасат за 20 минути и в тавата.

      Печете в предварително загрята фурна  на 180 градуса за около 15 минути.

      Приятен апетит!



източник: http://madeitinhome.com/index.php/recipes/item/simit.html

Общи условия

Активация на акаунт