Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама

Сельодка?

  • 4 дек. 2005, 13:42 ч.
  • Преглеждания  7 944  Мнения  14  Онлайн  1
Отговори
  • София
  • Мнения: 4 423
Купих половин килограм херинга, много ми се иска да направя сельодка, но не знам как Rolling Eyes. Чувала съм, че се реди със сол и се затиска с нещо, но ако може някой да ми обясни по-точно. Благодаря!  bouquet

Реклама
# 1
  • Варна
  • Мнения: 6 843
Чакай, че лигите ми потекоха... Crazy

Тази рецепта намерих в един руски кулинарен сайт:

Для рецепта Вам потребуются:
- сельдь свежая
- вода
- соль
- специи

 
Растворять соль в воде, пока не всплывет опущенная в нее средних размеров картофелина. Картошку вынуть, положить специи (укроп, лавр) по вкусу и прокипятить. Остудить до 20-25 по Цельсию. Бросить в тузлук селедок (желательно толстых и жирных, тихоокеанских, непоротых и начищенных), продержать сутки при температуре +20 C. Через сутки селедку можно потреблять
 

Обаче, оцветената в червено думичка не знам какво означава.... Rolling Eyes

# 2
  • Варна
  • Мнения: 6 843
Опа, разбрах какво означава - да живее чичко Гугъл!

Тузлук - саламурата, която ще забъркаш от водата и солта.  Simple Smile

# 3
  • София
  • Мнения: 4 423
Много ти благодаря  bouquet, но май съм забравила руския Embarassed.

# 4
  • София
  • Мнения: 4 423
Доста се рових и питах, най накрая намерих страхотна рецепта:

Руската сельодка е страхотно мезе за водка, основа за салати, става за гарниране на блини или просто за сандвичи с масло и горчица.

500 г филе от херинга (около 4 малки рибки)
2 с.л. (60г) сол
2 ч.л. (20г) захар
кориандър на зърна (или бахар и черен пипер пак на зърна)
дафинов лист, начупен

Рибата се измива, подсушава и нарежда в стъклена или керамична купа, като се ръси равномерно с горната смес от подправки. Съдът се увива във фолио или се слага в найлон, отгоре се поставя тежест (напр. буркан с вода) и се слага в хладилника за 24 часа. След това рибите се подреждат плътно в буркан, заливат се със саламурата и се долива олио докато се покрият филетата. Казват, че така приготвената сельодка може да се съхранява в хладилника до 1 седмица, при нас не се е задържала повече от 3 дена. (На третия ден е най-вкусна)

Току що направих маринатата, утре през нощта  ще я редя в буркан, непременно ще пиша резултата, но мисля че ще бъде страхотен! Peace

# 5
  • Варна
  • Мнения: 6 843
Току що направих маринатата, утре през нощта  ще я редя в буркан, непременно ще пиша резултата, но мисля че ще бъде страхотен! Peace

Сельодка и водка - има си хас да не е хубаво!  Mr. Green

(Не че пия водка, ама лафът е такъв)

# 6
  • София
  • Мнения: 4 423
И аз не пия водка Wink, но ще пробвам с червено вино! Rolling Eyes

# 7
  • Варна
  • Мнения: 6 843
И аз не пия водка Wink, но ще пробвам с червено вино! Rolling Eyes

По-добре с  бира... Rolling Eyes

# 8
  • София
  • Мнения: 4 423
Ох, знам и много обичах бира, но сега ми се гади от нея. Rolling Eyes

# 9
  • София
  • Мнения: 4 423
Днес отворихме буркана- резултатът е наистина впечатляващ Peace Страшно вкусна сельодка стана! Wink

# 10
  • Мнения: 6 395
mnogo interesno  Wink
ste probwam  Grinning

# 11
  • usa
  • Мнения: 810
Буболинка, аз я купувам в буркани и е и с бял лук, нарязан на ленти. В буркана има сельодката нарязана на парчета, лук, слол и някакви бобчета се мотаят, сигурно са черен пипер.

Не знам обаче дали сега ти понася лук  Grinning Hug

# 12
  • София
  • Мнения: 4 423
Много обичам лук, трябва да пробвам готовата и ще видя разликата.  Wink

# 13
Филето от херингата се измива и натрива със сол и се оставя да престои така 6 ч.След това се пуска в саламура сразчет 1 л вода и 2 ч.ч.сол.Престоява още 6 ч.Отцежда се от саламурата и се навива на роленца катао се реди плътно в буркани.Слагаме подправки като черен пипер,чеснови скилидки,копър.Заливаме с препържено и изстинало олио до гърлото на буркана.Държим в хладилник.Мога да Ви,дам още една рецепта за приготвянето на маринована херинга която става много вкусна и лесна за изпълнение.

# 14
  • София
  • Мнения: 4 423
Владимир Петровски , благодаря много за съвета, ще съм много щастлива ако споделите и другия начин за приготвяне Hug. Страшно ми хареса тази риба!

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт