Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 30 май 2011, 21:55 ч.

МАШИНА ЗА ХЛЯБ -42 ТЕМА

  • 54 568
  • 747
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 107
машина за хляб-42 тема

   



       


В него ще намерите, съвети на майсторите, съвети за козунаците, упътване и инструкции за работа с машините, и други.

   





РЕЦЕПТИ И СЪВЕТИ:










предишната ни тема

Последна редакция: вт, 31 май 2011, 10:11 от tuly

# 1
  • Мнения: 3 169
Тюли, благодарим ти за новата тема. В момента правя хляб само с ръжено брашно и падна голям майтап при месенето, защото не ставаше топка и това си е. Наложи се да помагам на бъркалката с лопатка.Така и не стана на топка, наложи се с намаслени ръце да го извадя, набързичко да го пооформя и да сложа обратно в машинката. Но си втаса и в момента вече се пече, надявам се резултата да е добър.

# 2
  • Мнения: 1 107
преди време ,мисля,че Дядо Хаджия,казваше за ръженото брашно - че го накисвал с вода,за да поемело течността,защото доста "пиело" и после меси с него....и няма как да стане на топка, ако няма и бяло брашънце /според мен/ Peace

# 3
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 159
tuly , мерси за новата темичка Hug.

# 4
  • Мнения: 1 107
моля ви,не ми благодарете, просто имах време и пуснах....не съм направила нищо грандиозно - копи/пейст + малко снимки...

Всеки е добре дошъл в темата, нека да споделяме успешни/неуспешни опити за хляб, хубави емоции и вкусни преживявания  chef Не жалете машинките,момичета и момчета Laughing

# 5
  • Мнения: 3 169
То не е проблем че не става на топка, а че бъркалките си се въртят, а ръжената каша е върху тях, получава се един джоб пълен с въздух около бъркалките. Та затова от време на време пробивах кашата да излезе въздуха и да се поразмеси все пак тестото. За първи път правя чисто ръжен хляб, сложих му ким и черен сусам и ухае невероятно при печенето.

# 6
  • Мнения: 3 756
хайде и аз тук да черпя идеи от можещите и знаещите  bouquet

# 7
  • Бургас
  • Мнения: 2 651
преди време ,мисля,че Дядо Хаджия,казваше за ръженото брашно - че го накисвал с вода,за да поемело течността,защото доста "пиело" и после меси с него....и няма как да стане на топка, ако няма и бяло брашънце /според мен/ Peace
Не точно накисване, а попарване с гореща вода и като поизстине кашата, тогава се смесва с другите продукти Peace

# 8
  • София
  • Мнения: 4 041
преди време ,мисля,че Дядо Хаджия,казваше за ръженото брашно - че го накисвал с вода,за да поемело течността,защото доста "пиело" и после меси с него....и няма как да стане на топка, ако няма и бяло брашънце /според мен/ Peace
Не точно накисване, а попарване с гореща вода и като поизстине кашата, тогава се смесва с другите продукти Peace

Ръжта съдържа по малко нишисте и глутен и затова тестото с нея се омесва малко по трудно - бие повече на глина. Та... първо я попарвам за да активирам и малкото нишисте което има, пък и да омекотя брашното (щото то пък си е и твърдо). Аз между другото от известно време вече почти-всички тестени изделия, които правя започвам с парено тесто и приблизително 10 % (от теглото на брашното) нишисте.

Ето тази погача например:

   

при нея нишистето го добих от добавянето на сварени картофи (щото си нямах нишисте в момента) разбити в вряла суроватка с 3 пълни супени лъжици брашно. Обърнете внимание на фината структура на тестото във втората снимка. Сега то в нея цялата течност е от суроватка останала ми от домашно кашкавалено сирене, та нищо чудно и тя да е оказала някакво влияние.

P.S.: Апропо поздравления за чудесното оформяне на новата тема. Въпросът с блога наистина стои открит защото аз напоследък нямам много време да посещавам форума.

# 9
  • Мнения: 3 169
Моя ръжен хляб се изпече, прекрасен е на вкус, чудесен е на вид, толкова се радвам Sunglasses
Дядо Хаджия, наистина е твърдо ръженото брашно, ама истина е че забравих за попарването, а друг път го правя. А на ръжен хляб ако се прибави лъжица - две нишесте? Ще бъде ли резултата още по добър?

# 10
  • София
  • Мнения: 4 041
Моя ръжен хляб се изпече, прекрасен е на вкус, чудесен е на вид, толкова се радвам Sunglasses
Дядо Хаджия, наистина е твърдо ръженото брашно, ама истина е че забравих за попарването, а друг път го правя. А на ръжен хляб ако се прибави лъжица - две нишесте? Ще бъде ли резултата още по добър?

Ами не съм пробвал и нямам представа. Преди време съм правел един ръжен хляб с картоф, морков и ябълка. Ето го:


беше много мек и пухкав. Не можах да разбера дали запазва влагата като другите ръжени хлябове, щото моите го унищожиха за броени минути. Та... понеже има картоф в този хляб (а той картофа основно е скорбяла и нишисте) значи приемаме, че има нишисте. Ами пак си беше плътен, но по различен.

Ма пък мен ако ме питате - експериментирайте бе хора. То вярно чат пат ще имате несполучливи опити ама пък поне ще откриете нещо интересно.

# 11
  • София
  • Мнения: 1
Ихааа! Моята машинка най-отгоре! Заслужава си, желязна е наистина.

# 12
  • Мнения: 3 169
Дядо Хаджия, благодаря за отговора, ще експериментираме. Имам два въпроса - дали вместо картоф може да се сложат картофени люспи/сухи или на пюре е по добре според теб?/ и моркова и ябълката сурови ли бяха?

# 13
  • София и не само :)))
  • Мнения: 1 339
Мама Тин, в какво съотношение сложи водата и брашното в ръженото хлебче? Също ме интересува колко мая си сложила.

# 14
  • plovdiv / veliko tyrnovo
  • Мнения: 168
Момичета,имам едно въпросче:Правих вчера обикновен хляб с грамаж 0.750 гр от бяло брашно ,но сложих 40 грама пшенични трици и не ми бухна много.Даже пресях брашното два три пъти,стана с твърда кора(пекох го на програма "пухкав").Защо така се получи незнам? Sad

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт