Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 дек. 2005, 16:51 ч.

ПОЛКИКИСТОЗНИ ЯЙЧНИЦИ

 • 4 112
 • 15
 •   1
Отговори
Не зная дали ще бъде полезно за вас бъдещи маминки но установих че жените със  ПКОС не са съвсем наясно с проблема. Обикновено след екографа им установяват поликистоза (без изобщо да са правили хормонални изследвания). После предписват Диане 35 и ги пращат по живо по здраво. Да обаче проблема е много по - сериозен. Диането не лекува всичко. Вкарва в граници само някои хормони но не и всичките. Така например повишения пролактин няма как да бъде повлият от Диане-то. Триябва да се направи скенер и да се установи дали идва от главата, т.е. хипофизата, което е доста опасно.

Една кратка изстория за моето заболяване и моите доктори.
На мен ми казаха че имам поликистозни яйчници на 20. Никой не ми обясни за рисковете. "Пий Диане 35 и ще се оправиш. Ама трябва да ме посещаваш на всеки 3-4 месеца".  Реших да се консултирам и с друг специалист. Отидох при Мазнейкова. Казах и какво е казал предишния лекар и я попитах дали потвърждава диагнозата му. Тя каза "няма ти нищо" и ми взе паричките. Съответно не стъпих на гинеколог в бликите две години. Да но отново имах нередовен мензис. Отидах при Кълвачева от Вита. "Да, имаш поликистозни яйчници. Пий Диане 35 докато не решиш да родиш, иначе ранна менопауза на 30-35 и бездетие. Нямаш нужда от хормонални изследвания то се вижда на екографа." Аз все пак реших да си направя и се оказа че пролактина ми е много висок. Както казах по-горе това не се лекува с Диане. Сега ще ходя да ми правят магнитно ядрен резонанс.  Междувременно с резултатите от хормоналните отидох при още една именита гинеколожка. "Кой ти е казал че имаш поликистоза? Тя се установява след хормонални изследвания, екографа не е достатъчен. А ти си си правила изследванията докато вземеш Диане. Това значи че са невалидни. Нищо ти няма." Е, повярвайте ми много ме объркаха. Все добри, именити специалисти на противоположни мнения. Лошото е че заложник е моето здраве. на кого да вярвам? На негативната или позитивна диагноза? На 27 съм и искам да имам дете но не съм открива потенциалния татко. Реших обаче пролетта да се опита да забременея и ако трябва да бъда самотна майка. 

Това, което искам да ви кажа е че ако ви поставят тази диагноза не започвайте веднага лечение. Направете си хормонални изследвания, разберете дали имате наследствена предразположеност и се спрете на добър гинеколог и ендокринолог. Едва тогава почвайте прословутото "Диане 35"


Прилагам Ви и една статия за ПКОС, която е доста точна и образователна. Надявам се да ви свърши работа но повече се надявам да нямате този синдром.

 Синдром на поликистозните яйчници


ДЕФИНИЦИЯ: Синдромът на поликистозните яйчници е комплекс от хормонални разстройства, които въздействат върху цялото тяло на жената и найното здраве. За пръв път е описан през 1935 г. от Stein и Leventhal при жени със стерилитет, затлъстяване, окосмяване, аменорея и поликистозни яйчници.

СИНДРОМ ИЛИ БОЛЕСТ на поликистозните яйчници? Повечето лекари приемат понятието синдром, защото клиничната проява е съвкупност от различни симптоми, причината за които е една и съща - хормонални нарушения.

ДРУГИ НАИМЕНОВАНИЯ: Синдром на Stein-Leventhal, склерополикистозни яйчници, поликистозен овариален синдром, хиперандрогенна хронична ановулация и др. Понятието хиперандрогения овариалис е по-широко, въпреки че в тесен смисъл се разбира синдром на поликистозните яйчници /СПЯ/.

ЧЕСТОТА: Установява се у 5-10 % от жените в репродуктивна възраст и е една от водещите причини за стерилитет и безплодие.

ПРИЧИНИ И ТЕОРИИ ЗА СПЯ: Точната причина не е известна, въпреки многобройните изследвания в тази област.
Хипоталамо - хипофизарна дисфункция – нарушение на ритъма и/или на количеството на някои хормони, както и на техните взаимовръзки.

Ензимни дефекти в продукцията на хормони от яйчниците и надбъбречните жлези.

Инсулинова резистентност и хиперинсулинемия - инсулиновата резистентност е състояние, при което инсулинът не осъществява ефектите си поради намаление на броя и чувствителността на инсулиновите рецептори в прицелните клетки. Това води до компенсаторна хиперинсулинемия /повишаване на инсулина в кръвта, поради повишената му продукция от панкреаса/. Когато клетките на панкреаса изчерпят възможностите си за синтеза на инсулин, постепенно се развива нарушен глюкозен толеранс и захарен диабет. Проучванията от последните години показват, че повишеното ниво на инсулина в кръвта води до повишена продукция на мъжки полови хормони /андрогени/, повишен риск от диабет, сърдечно-съдови заболявания и някои злокачествени заболявания. Хиперинсулинемията стимулира синтезата на андрогените чрез:

• - директна стимулация на лутеинизиращия хормон /ЛХ/, който от своя страна стимулира андрогенната продукция от яйчниците;
• - намаляване на нивото на белтъка, свързващ тестостерона. По този начин се увеличава нивото на свободния /активен/ тестостерон/;
• - стимулация на активността на ензимите, участващи, както в яйчниковата, така и в надбъречната продукция на стероидни хормони, специално на андрогени.

Генетична теория - заболяването е свързано с генетичен дефект в Х хромозомата на бащата /предава се от баща на дъщеря/. Въпреки установяването на фамилност на заболяването, засега няма убедителни данни в подкрепа на генетичната теория. Както при захарния диабет, съществува генетична предиспозиция за развитието на СПЯ.

Теория на Samjuel Yen за повишеното адренархе /започването на надбъбречната стероидна секреция и отключване на пубертета/. Адренархе е свързано с повишено отделяне на мъжки полови хормони от надбъбречните жлези, които се метаболизират до женски полови хормони /естрогени/ в подкожната мастна тъкан. Естрогените повишават чувствителността на хипоталамуса, в резултат на което той произвежда повече ЛХ, отколкото фоликулинстимулиращ хормон /ФСХ/. Това води до разрастване на тека интерна на яйчниците, нарушаване на растежа и развитето на фоликулите, повишаване на продукцията на андрогени, които се метаболизират в подкожната мастна тъкан до естрогени. Така се поддържа непрекъснато един порочен кръг.

Според някои автори поликистозата на яйчниците не е отделна нозологична единица, а е логичен завършек на всяко негативно въздействие, водещо до хронична /персистираща/ ановулация.

КЛИНИЧНИ ПРОЯВИ: Менструални разстройства. Най-честата проява на СПЯ са разредените /олигоменорея/ до липсващи /аменорея/ менструални цикли. За олигоменорея се говори, когато са налице 8 или по-малко менструални кръвотечения за една година. В други случаи се наблюдава обратното - по-чести цикли /полименорея/ или по-силни кръвотечения по време на цикъла /менорагия/ или извън него /метрорагия/. Тежките кръвотечения говорят обикновено за други причини - миоми, полипи и други тумори на матката. Причината за менструалните нарушения е нарушената функция на яйчниците, поради което не може да се отдели яйцеклетка всеки месец. В зависимост от възрастта на болната или хормоналния статус отговорът към нарушената яйчникова функция е различен - олигоменорея, аменорея, полименорея или дисфункционални кръвотечения. При една и съща болна е възможна смяна на периоди на аменорея с периоди на мено-метрорагия.
Ановулация - при всеки цикъл се развиват фоликули в яйчниците, но те не достигат необходимия размер за настъпване на овулация и се превръщат в малки кисти. По правило жените със СПЯ имат 5 или по-малко нормални /овулаторни/ цикли за една година.

Хиперандрогенизъм - повишаване на нивото на андрогените /мъжките полови хормони/ - тестостерон, андростендион, дехидроепиандростерон сулфат /ДХЕАС/.
Стерилитет - неспособност за забременяване в продължение на 6-12 месеца при редовен полов живот - средно 2 пъти седмично. При СПЯ стерилитетът се дължи на ановулация или дизовулация /при повече от 70% от болните/.
Инфертилитет - неспособност да се износи бременността до раждането на жизнеспособен плод - най-често се дължи на лутеинова /прогестеронова/ недостатъчност в първите три месеца от бременността - 30% от случаите.
Хирзутизъм - увеличаване на окосмяването на типични за мъжете места /лице, около ареолите и между гърдите, по срединната линия на корема, гърба, бедрата, пръстите/. Степента на изява на окосмяването е в пряка зависимост от нивото на андрогените, наследствено обусловената чувствителност на космения фоликул към действието им, както и от расовите особености.
Алопеция /оплешивяване/ и дефлувиум /разреждане/ на косата.
Акне, омазняване на кожата и себорея /т. н. пърхут/ - повишената продукция на мъжки полови хормони води до повишаване на секрецията на мастните жлези, което при наличие на бактериални или гъбични инфекции често води до акне и себорея.
Акантозис нигриканс - потъмняване и загрубяване на кожата в тилната област, под мишниците, но понякога в областта на ръцете, гърдите, между пръстите, лактите, колената. Не е известна причината за тези кожни промени. Рядко се наблюдава при СПЯ. Може да се срещне и при други ендокринни разстройства /хипоталамичен синдром/.
Яйчникова микрополикистоза - класически поликистозата се описва като “огърлица от перли” по периферията на яйчниците. Не винаги яйчниците изглеждат поликистозни.
Уголемяване на яйчниците - обемът им се увеличава обикновено от 1,5 до 3 пъти. Понякога яйчниците са с нормални размери. При преобладаване на склерозата на яйчниковата строма /голяма давност и липса на лечение/, яйчниците имат по-малки размери от нормалните. Хронична тазова болка /болка, която продължава повече от 6 мес./ - вероятно се дължи на уголемяването, напрежението на яйчниците и дразненето на болковите рецептори в обвивката им, поради отделянето на тъканни медиатори на болката.
Обезитет /затлъстяване/ - болните повишават телесното си тегло, като запазват феминния си /женствен/ вид - 40% от случаите. Не винаги има повишаване на телесното тегло, обратно възможно е поднормено тегло.

Инсулинова резистентност и хиперинсулинемия. Около 30 % от жените със СПЯ имат инсулинова резистентност и хиперинсулинемия. Хиперинсулинемията е фактор, допринасящ за повишения сърдечно-съдов риск при жените със СПЯ. Най-лесно инсулиновата резистентност се доказва чрез определяне на съотношението кръвна захар: инсулин на гладно.
Нарушен глюкозен толеранс и захарен диабет тип 2.
Дислипидемия - част от болните имат повишени холестерол, триглицериди и повишен риск за развитие на атеросклероза - повишен "лош" холестерол /LDL - холестерол/ и понижен "добър" холестерол /HDL - холестерол/.
Хипертония - Кръвното налягане обикновено е нормално, но нерядко е над 140/90 mmHg.

ДИАГНОЗА:

КОЙ ЛЕКАР МОЖЕ ДА ДИАГНОСТИЦИРА И ЛЕКУВА ЗАБОЛЯВАНЕТО ?

Всеки дипломиран лекар може да диагностицира заболяването, но най-добре е това да става от специалисти - акушер – гинеколог и/или ендокринолог, които се занимават с ендокринна и репродуктивна гинекология и имат опит в областта на ехографската диагностика на заболяванията на яйчниците. Някои симптоми могат да се лекуват от дерматолози, психотерапевти, диетолози, кинезитерапевти и др.

КАК ДА СЕ ПОДГОТВИ ПАЦИЕНТКАТА ЗА ПЪРВОТО СИ ПОСЕЩЕНИЕ ПРИ ЛЕКАРЯ ?

Напишете си въпросите, които ви вълнуват!

Не се стеснявайте да съобщавате факти от фамилната анамнеза /по бащина, майчина линия, а също за братя и сестри/ - диабет, наднормено тегло, повишени липиди и атеросклероза, високо артериално налягане, сърдечно-съдови заболявания, стерилитет, повишено окосмяване, нередовен мензис, започването и евентуално спирането на менструалната функция на майката.

Определете най-съществените си проблеми - наднормено тегло или затлъстяване, окосмяване и акне, нередовен мензис или стерилитет.
Споделете вашите желания и планове за евентуална бременност.

Когато става въпрос за стерилитет, носете всички изследвания, които сте направили в тази насока /хистеросалпингография, ехографски изследвания, базална температиура и др., изследвания при съпруга/партньора/

КАК СЕ ДИАГНОСТИЦИРА ЗАБОЛЯВАНЕТО ?

Няма един единствен тест или изследване, който да постави категорично диагнозата.

Анамнеза - началото на първия мензис /менархе/, нередовен мензис, начало и прогрес на акне, хирзутизъм, себорея, кръвно налягане, промени в телесното тегло, бременности, аборти и т.н.

Статус - общ и локален /гинекологичен/ - определяне на степента и вида на хирзутизма /окосмяване/, акне, стрии, напълняване, обща конструкция на тялото, развитие на вторични полови белези и гинекологичен преглед /вид на външни полови органи, големина на клитора, дълбочина на влагалището, състояние на маточната шийка, матка, яйчници/ и др.

Ултразвуково /ехографско/ изследване на малкия таз /яйчници и матка/ - желателно е да се извършва трансвагинално, ако пациентката не е девствена; в противен случай се извършва трансабдоминално /през корема/ при пълен пикочен мехур (1 час преди прегледа да болната трябва да е изпила 1 литър вода).

Класическият ехографски образ на поликистозните яйчници е:

- множество периферни кистички /т. н. "огърлица от перли"/, над 8 –10 на брой във всеки яйчник, не по-големи от 10 мм.
- задебелена уплътнена /рефлектираща/ капсула, хиперехогенна /уплътнена/, увеличена строма /междинна тъкан в центъра и около кистичките/,
- увеличен обем на яйчниците - от 1,5 до 3 пъти,
- долнограничен или намален размер на матката.

МОЖЕ ЛИ ДА ИМА ПОЛИКИСТОЗНИ ЯЙЧНИЦИ БЕЗ НАЛИЧИЕТО НА СИНДРОМА /КОМПЛЕКСА ОТ ДРУГИТЕ СИМПТОМИ/ ?

Около 20-30 % от жените имат поликистозни яйчници при ехографското изследване, без да имат другите характерни симптоми на синдрома /окосмяване, акне, менструални нарушения, стерилитет обезитет и др./. Ехографската поликистозна структура трябва да се счита само като един често срещан симптом, който в никакъв случай не е достатъчен за поставяне на диагнозата СПЯ.

МОЖЕ ЛИ ДА ИМА СПЯ, БЕЗ ДА ИМА ЯЙЧНИКОВИ КИСТИЧКИ ?

Въпреки, че поликистозната структура на яйчниците е основен критерий за поставяне на диагнозата, възможно е да има СПЯ и без поликистоза. В този случай опорни точки за диагнозата са данните от килиниката и хормоналните резултати. Понякога /особено при трансабдоминално ехографско изследване/, не могат да се установят дискретните ехографски характеристики на синдрома /особено при леките форми и в началото на заболяването/.

Така че, липсата на поликистозна структура на яйчниците не отхвърля диагнозата, както и наличието на яйчникови кистички не я поставя със сигурност. Необходими са и други изследвания.

КРЪВНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ :

- ХОРМОНАЛНИ :

- FSH, LH и сътношението LH/FSH – в кръвна проба, взета на 3-7 ден от началото на менструалното кървене. Обикновено има покачване на нивото на LH и повишено сътношение LH/FSH. Нормално то е около 1. При СПЯ достига стойности над 1,5. Трябва да се знае, че не винаги при СПЯ съотношението LH/FSH е променено. Въпреки това, стойност над 2 се приема за важен белег в полза на диагнозата.
- Естрадиол – обикновено е около долната граница на нормата /в кръвна проба взета на 3-7 ден от началото на цикъла/. Измерването на естрадиола в средата на цикъла не показва характерния предовулаторен пик /24-36 часа преди предполагаемата овулация/. Общото количество на естрогените обаче е повишено, поради повишеното превръщане на андростендиона в естрон.
- Пролактин - при около 30% от болните със СПЯ се наблюдава лекостепенно повишаване на нивото на пролактина, което трябва задължително да се има предвид при вземане на решение за медикаменозно лечение, особено когато се цели забременяване.
- Прогестерон – /21 - 23 ден от началото на цикъла/ - винаги е нисък в лутеиновата фаза, което потвърждава липсата на овулация. В редки случаи, в началото на заболяването нивото на прогестерона може да е нормално.
- Тестостерон - в повечето случаи е повишен. По-показателен е свободният тестостерон, който представлява биологично активната част от общия тестостерон.
- Белтък, свързващ тестостерона /SHBG/ Повишената андрогенна секреция често води до намалената му продукция и по този начин се увеличава свободния /активния/ тестостерон.
- Андростендион - маркер за андрогенната продукция на яйчниците. Почти винаги е повишен.
- Дехидроепиандростерон сулфат /ДХЕАС/ - маркер за андрогенната продукция на надбъбречните жлези; обикновено е нормален или леко повишен при жените с наднормено тегло.
Инсулин – в кръвна проба взета сутрин на гладно, след гладуване най-малко 8 часа, но не повече от 16 часа. Възможно е да е нормален, но по-често е повишен. Нивото на инсулина изследва и след обременяване с глюкоза - обикновено то е силно повишено.

- БИОХИМИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ :

-кръвна захар, холестерол, триглицериди, липидограма, инсулин гликиран хемоглобин /HbA1c/, пикочна киселина, общ белтък, албумин, чернодробни ензими, урея, креатинин и др.

ДЪЛГОСРОЧЕН РИСК И УСЛОЖНЕНИЯ НА СПЯ

СПЯ е свързан с повишен риск от ендометриална хиперплазия и ендометриален карцином, инсулинова резистентност и захарен диабет тип 2, артериална хипертония, атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания.

Ендометриална хиперплазия представлява задебеляване /разрастване/ и структурни промени на ендометриума с развитие на абнормни клетки, които постепенно могат да се превърнат в ракови. Диагнозата се поставя чрез ехография /желателно е с цветен доплер/ и диагностичен кюретаж, който директно определя вида и структурата на ендометриума. Профилактиката на това състояние е приемане на стимулатори на овулацията, контрацептиви или най-често прогестеронови препарати /гестагени/ във втората половина на менструалния цикъл.

Какво трябва да се направи за да се намали риска от захарен диабет тип 2 - подходяща диета, двигателен режим, отслабване на тегло и при нужда употреба на медикаменти подобряващи инсулиновата чувствителност. Такъв достъпен медикамент е Метформин /Сиофор/.

Профилактика на дислипидемиите - подходяща диета, двигателен режим, редукция на телесното тегло, а при нужда и след лекарска преценка – медикаменти, намаляващи липидите в кръвта.

Профилактиката на артериалната хипертония и сърдечно съдовия риск се базира на същите принцити. Изключително важни са тясното сътрудничество между лекаря и пациента, както и редовния контрол на кръвното налягане и общото състояние на болните.

Синдром Х или метаболитен синдром е комбинация от инсулинова резистентност или захарен диабет тип 2, дислипидемия, артериална хипертония и затлъстяване. Възможно е съчетаването на СПЯ със синдром Х, но трябва да се знае, че това са две напълно различни заболявания.

ИМА ЛИ КАРДИНАЛНО ЛЕЧЕНИЕ НА СПЯ ?

За съжаление, не! СПЯ е състояние, което повече е изследвано, отколкото лекувано!

ЛЕЧЕНИЕ НА СТЕРИЛИТЕТА ПРИ ЖЕНИ СЪС СПЯ

Стерилитетът се дължи на липсата на овулация. Наличието на редовен менструален цикъл не е гаранция за наличие на овулация. Обратно, не винаги нередовният менструален цикъл се дължи на липса на овулация.

LUF syndrome /лутеинизиран неруптурирал фоликул/ - състояние, при което е налице директно превръщане на доминантния фоликул в жълто тяло, без отделяне на яйцеклетка. Често се наблюдава при жени със СПЯ. Употребата на нестероидни противовъзпалителни средства може да доведе до този синдром.

Първата задача при жените, желаещи бременност е да се проведат тестовете за доказване на овулация:

- базална температура – измерва се като термометърът се поставя в ануса /най-често/, във влагалището или в устата.

Условия -

• Измерването се извършва винаги в един и същи час сутрин, след минимум 8 часа сън, преди ставане от леглото, в лежащо положение на тялото.
• Термометърът трябва да се държи минимум 5 минути;
• По време на мензис и при липса на мензис /аменорея/ базална температура не се мери.
Данни за овулация има, когато температурата са повиши с повече от 0,4 градуса по Целзий през втората половина на менструалния цикъл и се задържи на това ниво повече от 10 дни.
Температурата се повишава около 24 часа след овулацията при настъпването на руптура /разкъсване/ на фоликула/.
- Бързи тестове за овулация – отразяват пика на секреция на ЛХ, който настъпва 12-24 часа преди овулация. Не са подходящи при жени със СПЯ, поради факта, че при тях нивото на ЛХ е трайно високо и тестът може да е положителен през цялото време.
- Фоликулометрия – ехографско измерване на броя и размера на фоликулите и установяване на тяхната руптура /овулация/. Значение имат и дебелината и структурата на ендометриума. Това е най-точният и най-информативният метод за доказване на настъпването на овулация.

• Най-физиологичният начин за възстановяване на овулацията е намаляването на телесното тегло. В резултат на това намалява инсулиновата резистентност и нерядко се стига до спонтанно възстановяване на овулацията. Медикаментозно лечение

• Индукция на овулацията с антиестрогена Clomifen citrat /Кломид, Клостилбегит, Серофен, Серпафар и др./. Това е евтин и сравнително ефективен метод, при който се постига овулация в 70% от случаите. За съжаление, само при около 40% от болните със стимулирана овулация се постига бременност. Стимулациите се правят 3 до 6 курса. Растежът и развитието на фоликулите и овулацията се установяват чрез ехографския метод.

• Стимулация на овулацията с ФСХ - препарати / Metrodin, Puregon-/ и ЛХ /Pregnуl/ или с комбинирани ФСХ/ЛХ - препарати /Humegon, Pergonal/.

• Лечение с аналози /агонисти/ и антагонисти на освобождаващия хормон на гонадотропните хормони /ЛХ-РХ/ в съчетание с препарати на ЛХ и ФСХ. Лечението се извършва от специалист акушер-гинеколог под редовен ехографски и хормонален контрол. Ако дозата е недостатъчна и/или схемата е неправилна липсва ефект. При предозиране може да се стигне до свръхстимулация и образуване на големи кисти на яйчниците.

• В някои случаи /например, при болни с наднормено тегло/ се прилагат кортикостероидни препарати - Дексаметазон /Преднизолон Ф/. Целта е потискане на нощната секреция на адренокортикотропния хормон /АКТХ/ и оттам - намаляване на продукцията на надбъбречни андрогени.

• При болни с повишено ниво на пролактина /25-30% от случаите на СПЯ/ се прилагат допаминови агонисти – Бромкриптин /Парлодел/, Каберголин /Достинекс/ в ниски дози.

• Медикаменти, подобряващи инсулиновата чувствителност и намаляващи хиперинсулинемията - метформин – Siofor и по-новите -тиазолидиндиони. Подпомагат възстановяването на овулацията, особено в съчетание с други стимулатори.

• Прогестеронови препарати – Дуфастон, Провера и др. Прилагат се с цел потискане на повишения ЛХ. Прогестероновите препарати подготвят ендометриума за бъдещата бременност. Дидрогестерон / Дуфастон/ се прилага и за поддържане на бременността до края на 12 гестационна седмица. След този пероид плацентата секретира достатъчно количество прогестерон за поддържане на бременността.

• Хирургическото лечение на стерилитета – клиновидна резекция или лапароскопска фенестрация на яйчниците. С тези методи на лечение се постига бременност при около 60 % от болните. Възстановяване на менструацията се наблюдава при около 80 %, а намаление на хирзутизма - само при 10 до 30 %.

БРЕМЕННОСТ И СПЯ

Честотата на спонтанните аборти при жени със СПЯ е по-висока в сравнение със здравите жени – над 45%. Основни причини за това са :

• недостатъчната продукция на прогесгерон, както преди забременяването /води до некачествен предимплантационен ендометриум/, така и след настъпване на бременността. По тази причина е необходим контрол на прогестероновото ниво в кръвта и при необходимост прилагане на адекватно заместително лечение - Дуфастон или естествен прегостерон.

• повишената инсулинова резистентност и повишените нива на инсулина или кръвната захар могат да доведат до некачествена овулация и непълноценна яйцеклетка, а също така и до нарушения на ембрионалното развитие. Приемането на метформин в първото тримесечие на бременноста може да намали честотата на спонтанните аборти от 45 на 9 %. В някои случаи метформинът се прилага през цялата бременност. Не се разрешава употребата на метформин по време на кърмене.

Жените със СПЯ и бременност имат повишена честота на гестационен диабет /захарен диабет, който се развива по време на бременността и “изчезва” след раждането/. Това води до раждането на бебета с наднормено тегло, често с незрелост на белия дроб и с трудна адаптация към извънутробния живот.

ЛЕЧЕНИЕ НА СПЯ, КОГАТО НЕ СЕ ЦЕЛИ ЗАБРЕМЕНЯВАНЕ.

КОНСЕРВАТИВНО ЛЕЧЕНИЕ. Използуват се много медикаменти /поотделно или в комбинация/ за въздействие върху различните симптоми.

Контрацептивни медикаменти – представляват комбинация от естрогени /етинилестрадиол/ и прогестини в различни сътношения. Желателно е да се използват монофазните, по-високо дозирани медикаменти, съдържащи новите гестагени /дезогестрел, гестоден, норгестимейт и др./. Смята се, че двуфазните и трифазните препарати имат ниска концентрация на хормоните в първите дни на приемането им, поради което не могат да потиснат началния растеж на фоликулите. Прилагането им може дори да увеличи микрополикистозата. Механизъм на действие на контрацептивните средства:

Прогестините намаляват нивото на ЛХ, който е основен стимулатор на андрогенната продукция от яйчниците; потискат антивността на 5-алфа-редуктазата /еннзим, който превръща тестостерона в дихидротестостерон - многократно по-силен андроген/ в кожата; потискат продукцията на ДХЕАС, намалявайки по този начин синтезата на андрогени от надбъбречните жлези.

Естрогените повишават нивото на белтъка свързващ тестостерона, като по този начин намаляват свободния /активен/ тестостерон и увеличават свързания тестостерон, който е метаболитно неактивен.

Комбинацията от естрогни и прогестини води до т. н. инактивитетна обратима атрофия на яйчниците като едновременно с това замества липсата на полови хормони в женския организъм. Лечението е обикновено продължително – 1-2 години. Най-често използвания контрацептивен препарат е Диане – 35 – съчетание от 35 мкг етинилестрадиол и 2мг ципротеронацетат – 21 табл. в блистер. Ципротеронацетатът е мощен синтетичен гестаген, който освен гестагенни свойства, притежава и силно антиандрогенно въздействие /блокира рецепторите за тестостерон в прицелните клетки и същевременно намялява активността на 5-алфа-редуктазата/. За засилване на антиандрогенния ефект на Диане – 35 може да се прибави дъпълнително ципротеронацетат. Лечението само с ципротеронацетат е неподходящо, защото няма сигурен контрацептивен ефект и при евентуална бремненност, би довело до нарушаване на половата диференциация на мъжкия плод и до хермафродитизъм. Ефектът по отношение на хирзутизъма настъпва най-рано след 6 месеца, а акнето и себореята се повлияват още в първите няколко месеца от началото на лечението.

3/. Спиронолактон – антиалдостеронов диуретик със сравнително слаб антиандрогенен ефект на рецепторно ниво. Употребява се като антиандроген в продължение на 1 - 2 години. Ефектът по отношение на хирзутизма настъпва постепенно след шестия месец. Подходящ е за болни с високо артериаолно налягане и склонност към задръжка на течности. Противопоказан е по време на бременност и кърмене.

4. Флутамид /Flucinome/ - нестероиден антиандроген. Ефектът му се състои в блокиране на андрогенните рецептори. Медикаментът не притежава хормонална активност и затова не подтиска гонадотропните хормони. Не повлиява надбъбречната функция. Може да се комбинира с хормонални контрацептивни таблетки. Използва се най-често в онкологията за лечение на рак на простатата.

5. Финастерид - представлява инхибитор на ензима 5-алфа редуктаза. Блокира превръщането на тестостерон в дихидротестостерон /хормонът, който се свързва с андрогенния рецептор/. Ефектът му върху хирзутизма е подобен на този на спиронолактона. Основните странични ефекти на медикамента са стомашно-чревните оплаквания. Плазменото ниво на тестостерона може да се повиши по време на лечението с финастерид.

6. Кетоконазол / Низорал/ - противогъбичен медикамент, който води до подтискане на стероидната /в частност на андрогенната/ синтеза. Продължителността на лечението е обикновено 3 – 6 месеца. Ефектът му по отношение на хирзутизма и другите кожни промени е добър. В някои случаи медикаментът може да наруши функцията на черния дроб, поради което е необходим периодичен контрол на чернодробните ензими.

7. Агонисти на ЛХ-РХ – предизвикват функционално потискане на хипофизата, а оттам и на яйчниковата дейност. За потискането на андрогенната продукция от яйчниците е необходима по-висока доза, в сравнение с тази, необходима за потискане на естрадиоловата секреция. Използват се депо препарати - трипторелин /Decapeptyl/, госерелин /Zoladex/. Агонистите на ЛХ-РХ имат много странични действия /остеопороза, намалено либидо, аменорея и др./, които могат да бъдат избегнати при съчетавеното им с хормонални контрацептиви.

КОЗМЕТИЧНИ ПРОЦЕДУРИ :

Акне – андрогените водят до увеличение на себума /секрет от мастните жлези и епидермалните клетки/, който запушва порите им и при наличие на бактериална инфекция се получава акне. Антиандрогенната терапия /ципротерон ацетат, спиронолактон, флутамид и финастерид/, както и контрацептивите /Диане-35/ водят до намаляване или изчезване на акнето. Използват се и антибиотици /обикновено тетрациклини в ниски дози продължително време/, а също така и козметични процедури.

Акантозис нигриканс - Лечението е с медикаменти предизвикващи т. н. химически пилинг /Ретин –А/, нестероидни противовъзпалтелни средства /Индометацин унгвент, Аспирин/. Алопеция и дефлувиум – лекуват се с антиандрогени, миноксидил /лосион и таблетки/, трансплантация на коса.

Хирзутизъм - Нормализирането на нивото на андрогените с антиандрогени, контрацептиви и медикаменти, подобряващи инсулиновата чувствителност води до постепенно намаляване на нежеланото окосмаване, но то никога не изчезва напълно. Затова е необходимо да се използват козметични методи за обезкосмяване, като допълнение към медикаментозната терапия.

Методи на обезкосмяване :

Отскубване с пинсети или с електрически епилатори - евтин метод, но често води до инфекции на кожата.
Бръснене – трябва да се прави почти ежедневно. Често прадизвиква нараняване, но противно на досегашните схващания, не води до промени в структурата, цвета и растежа на космите. Изрусяване на космите – извършва се с перхидрол или бои, обикновено 2 пъти месечно. Космите стават по-малко забележими, но растежът им не се променя.

Депилатоари – химически вещества под формата на пяна или крем, които временно премахмат окосмяването. Трябва да са прилагат няколко пъти месечно. Често предизвикват алергии и увреждане на кожата.

Кола маска – скъп и болезнен метод. Използва се специален клей, който след изсъхване се отлепва и отскубва космите. Има голям риск от инфекции /особено за заболявания преносими по полов път, когато се използува за обезкосмяване в половата област/. Обикновено се извършва 2 пъти месечно.

Електролиза /електроепилация/ - унищожаване на космения фоликул с електричество посредством игла. Когато обескосмяването е направено професионално, то е окончателно. Не остават белези, но е болезнено, скъпо и има риск от инфекции. Употребата на пинсета и гелове, които подобряват електропроводимостта е по-малко болезнено, но е с по-слаб ефект в сравнение с иглената електролиза.

Лазерна или фотоепилация – изгаря само черните косми до корена. Методът е скъп, предизвиква болка и може да причини пигментни промени на кожата. Необходими са няколко процедури за постигане на ефект.

Всички методи за обезкосмяване лекуват следствието, а не причината. Много е важно да се нормализира нивото на андрогените в кръвта, преди да се започнат козметичните процедури. Ако андрогените са повишени, ще се появят нови косми, въпреки електролизата и лазерепилацията.

ДИЕТА И ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ
Най-често жените със СПЯ са с наднормено тегло /обикновено лекостепенно затлъстяване/, но има и такива с нормално, дори с поднормено тегло. Основна роля за повишаване на телесното тегло играе инсулиновата резистентност, респективно повишеният инсулин, затова лечението с метформин /Siofor/, е изключително важно.

Диетата включва ограничаване на животинските мазнини, тестените изделия и лесно усвоимите захари. Желателно е да се приемат до 2000 калории дневно.

Двигателен режим – подходящо е упражняването на спорт с продължителни, но не силови натоварвания /бягане, плуване, тенис, аеробик, колоездене, танци, туризъм и др./. Повишената двигателна активност подобрява усвояването на инсулина, подобрява кръвотока, намалява липидите, подобрява физическия и психическия тонус.


ПСИХОТЕРАПИЯ :

Жените със СПЯ обикновено са с различна степен на депресия, поради козметичните и репродуктивни преблеми, спътстващи заболяването. Често имат изразен предменструален синдром /съчетание на физически и психически дискомфорт от няколко дни до две седмици преди мензиса/. С подходяща психотерапия и автопсихотренинг могат да се постигнат много добри резултати. Много е важна атмосферата в семейството, в работата, подкрепата на приятелите.

ОБОБЩЕНИЕ И ПЕРСПЕКТИВИ

Очаква се одобрението от FDA / Food and Drug Administration / в САЩ на нов медикамент /Vaniqa/, който се нанася върху кожата на лицето двукратно дневно и води до намаляване на окосмяването при 70 % от болните. Медикаментът блокира ключовия ензим, който стимулира космения растеж.

В заключение, СПЯ остава и до днес една енигма в ендокринната гинекология. Този синдром се представя с палитра от клинични и биохимични характеристики, които трудно могат да бъдат обединени в едно заболяване. Изучаването на синдрома надхвърля далеч чисто репродуктивните проблеми.
 


И още малко инфо

http://www.biberonbg.com/info/lechenie_na_bezplodieto.htm

http://www.4woman.gov/faq/pcos.htm

# 1
 • София
 • Мнения: 2 169
напълно съм съгласна с теб.Лошото е,че много лекари наистина "лекуват" само с Диане.Аз също съм с тази диагноза от 20 годишна,но мен поне ми я поставиха коректно-ехограф и хормони.Идваше ми 3-4 пъти максимум в годината.Оказа се,че имам висок пролактин и много нисък ФСХ.Искаха да пия Бромокриптин и Костилбегит и Дуфастон Shocked,при положение че още за деца не мислехме.Аз обаче,бях открила вече клубовете в дира и видях,че тая стимулация не е нещо незначително и няма смисъл да я правя като не правим бебе.Та не ги пих тия неща.Ходих при един бивш гинеколог(вече пенсионер),който лекува с билки и с тяхна помош нормализирах хормоните.Добре ама цикъла си продължава да е нередовен и отивам аз при друг лекар-дават ми Диането(а вече бяхме започнали да действаме за бебе) за 7 месеца.Пих го аз и катто го спрях-нио ми се бяха махнали кистите ,нито ми се нормализира цикъла,пък с 10кг. съм и отгоре.А най-тъпото е ,че след него 7 месеца изобщо не ми дойде и ми направиха лапароскопия-фенестрираха яйчниците.След нея започна да ми идва на 36-44 дни(различно),но овулация пак нямах.Оказа се,че и инсулина ми е височък ,та сега и Метформин пия.Сега вече 2 месеца пия Клостилбегит и образувам по 1 фоликул в единия яйчник.Днес ми биха Прегнил и ще действаме.Надявам се за Коледа да видя двете чертички.......... мечтииии. Grinning
 Та Диането наистина не е подходящо за всеки,а го имат за супер лекарство едва ли не при ПКЯ.
 single-на теб ти желая до Коледа да намериш твоята половинка и на пролет да се радвате заедно на твоя растящ корем Grinning  bouquet

# 2
 • Мнения: 502
Здравей Single,
Искам да ти разкажа на бързо как се развиха при мен нещата.
Значи аз от като помня, че ми е дошло никога не ми е бил редовен цикъла, да не говорим за болките които го придружаваха, когато се появеше. Та значи аз съм с потвърдена диагноза от 17 годишна, след множество изследвания и наблядения. Не ме питай калко пъти със слушала за краен стерилитет и тем подобни. Лекувана съм с Диане, любимото на всички доктори.
Е ще ти кажа направо, аз съм с много лоши впечетления и противоречиви резултати от Диане 35. Според мен има доста по-добри лекарства на същия принцип. Значи, аз първо напълнях, а това не е шега работа, защото знаеш, че при човек с нарушени хормони, килограмите се свалят доста трудно. До като го пиех нямах кисти, както и с което и да е било друго противозачатъчно, но след това се появяваха с бясна сила дори повече от преди приема. След това минах на Регулон, от него да си каже се чувствах по-добре. Но ефекта беше същия, спирам го и пак кисти.
Смених няколко доктора, в това число и Мазнейкова и други светила. Съвсем случайно попаднах на един професор, биш шев на клиниката по стерилитет в Майчин дом, възрастен, но много свестен човек. Който за мое учудване се отнесе много присърце към моя проблем и при него започнах стимулация с Клостилбегит и Дуфастон и след 4 месеца бях бременна. След две годишни опити да забремения.
Така, че според мен е най-важно на какъв доктор ще попаднеш, защото повечето те виждат като 20 - 30 лв.  #Cussing out за съжеление.
Пожелавам ти успех и скоро да намериш татко и да видиш двете чертички   bouquet

Ангелче, на теб от все сърце ти желая тази Коледа да бъде наистина най-хубавата и да ти донесе най-желаното от теб  Heart Eyes

# 3
Скъпи angels_zg  и GeryD, благодаря за подкрепата.
Съгласна съм, че повечето гинеколози ни виждат като петдесетолевка на цяло Simple Smile
Не че няма съвестни но те по-скоро са изключение отколкото правило. Това ме вбесява. Как може да се гаврят с нещо толкова свято като създаване на дете. Ако обръщаха повече внимание на пациентите си едва ли щяхме да имаме 200 000 хил. стерилни двойки.
angels_zg  от цялото си сърце ти желая едно сладко коледно бебче! Аз все още нямам кисти, макар да произвеждам фоликули в повечко. Днес бях при личната ми лекарка за направление за магнитно ядрен резонанс и тя ми каза че нямам типичната поликистоза. Напролет обаче смятам да пробвам за бебче. Ако срещна подходящ мъж супер, ако не ще бъда една добра, самотна майка:)
Много целувки и на двете Ви и бъдете щастливи!

# 4
 • Пловдив Белащица
 • Мнения: 1 444
Цитат
ИМА ЛИ КАРДИНАЛНО ЛЕЧЕНИЕ НА СПЯ ?

За съжаление, не! СПЯ е състояние, което повече е изследвано, отколкото лекувано!
Попринцип това СПКЯ не съм чула да се лекува с медикаменти. Варианта е лапароскопия. И наистина, когато едно момиче няма намерение за бебе за момента мисля, че е добър варианта с противозачатъчни!
Това е мое мнение!

# 5
 • Мнения: 1 943
Здравеейте момичета:) На 16 години ми поставиха диагноза  "поликистозни яйчници" и се почна с хапчетата. На мен обаче те ми действат на либидото, настроението и килограмите!! Беше кошмарно и затова си казах "Майната им! Да става каквото ще". После се омъжих и когато решихме да имаме дете лекарите започнаха един след друг да ми казват че бебе без лапароскопия няма да стне:( Даже и тогава нямало да е сигурно с тия много кисти и едикаква си обвивка на яйчниците. Та всички до един бяха на мнение за деца да си подготвя алтернативни варианти. Да ама аз си знам своето:))) И отидох при д-р Маркова вав Видин /хомеопат/ тя ми изписа една "супичка" от 5 хомеопатични лекарства едно от които е Фуликулинум 5 /то е за яйчниците/. После прочетох една от книгите на Норбеков и вапреки че не го приех сериозно пробвах упражненията които предлага за стерилитет. После отслабнах с 25 кг. и така както си бях на диета и се чудех дали не сам се уляла с диетата и да сам си повредила организма че не ми идва отидох на генеколог /пак един от ония дето казаха че аз деца няма да имам/ и там видяха Никол /беше на 6 седмици:)))/. Та тя сега спинка отатък. Е, това е моята история с "невъзможното забременяване" дано тя помогне на някого. Успех момичета:)

# 6
Силве, вярвам че лекарите не винаги са прави и алтернативната медицина вероятно помага. Аз по съвет на една от майките във форума отидох на един семинар, където говореха за фито хормони, коластра и някакво зелено чудо. Прочетох и две от книжките и те ми звучат много логично. Смятам и аз да пробвам но вероятно пролетта. Започнах Диане 35 и вече съм на втора опаковка. Страхувам се, че ако го спра пак може да се появи проблем. До пролетта обаче ще го пия, тогава ще спра за два месеца и ще мина на фито хормони,коластра и още каквото там съществува. Ще видя как ще се почувствам и може да спра Диането. През последния месец посетих 5 гинеколога и 2 ма ендокринолога. Всички са на различно мнение. Последния доктор обаче ми допадна много. Отказа да ми вземе пари, посъветва ме да си направя още някои изследвания (пролактина ми е висок и трябва да си правя магнитно ядрен резонанс и трябва да ми правят изследване и за кръвната захар) каза като си направя изследванията да го посетя и също че Диане не е най-доброто решение. Не знам защо но му вярвам. Злото никога не идва само обаче. Цитонамазката също показа лоши резултати. Клетките са се изменили и са в 3а степен, 3б значело че вече имам наличие на ракови клетки. Сега и това трябва да превборя. Не знам дали ще ми останат сили. Аз засега с кг. съм в нормални граници, въпреки че имам висок холестерол. През последните две години качих 4 кг. и сега съм 57, но определено не мога да ги сваля въпреки фитнеса и движението. Това обаче не ми е най-голямата болка. искам само да си имам бебче. Само времето ще покаже.
Поздрави на всички маминки!

# 7
 • Мнения: 1 943
Здравей Single,
Много съжалявам за сполетелите те здравни проблеми, но твърдо вярвам, че скоро ще се пребориш с тях. Исках само да ти кажа, че моя приятелка имаше проблем с хормоните и в крайна сметка след обикаляне по доктори и казаха, че не са толкова важни стойностите на даден хормон, а съотношението на хормоните като цяло. Т.е. може да ти изследват един хормон и да кажат, че е висок, но в последствие да се окаже, че другите хормони го балансират. Това обаче не е причина да не се подложиш на лечение за сериозни нещта като пролактина и резултата от цитонамазката.
Относно бебечето, което искаш ... виж, много е трудно да си майка, а камо ли самотна майка. Може пък всички тия проблеми да се опитват да ти кажат, че не е сега момента. Попитай сърцето си и то ще ти каже отговора Simple Smile))
Каквото и да решиш с тебе сме:)))

# 8
силванка, може и да си права за неподходящия момент. аз тъкмо почнах да искам бебе от партньора си и той ме заряза. вероятно не е бил той човека но ми се ще всичко да ми беше ок, а не да ходя от изследване на изследване. утре ще ходя на изследване за кръвната захар. стискай палци да е наред.

# 9
 • София
 • Мнения: 2 169
силванка, може и да си права за неподходящия момент. аз тъкмо почнах да искам бебе от партньора си и той ме заряза. вероятно не е бил той човека но ми се ще всичко да ми беше ок, а не да ходя от изследване на изследване. утре ще ходя на изследване за кръвната захар. стискай палци да е наред.

стискам ти палци!!!Изследването с глюкозата ли ще правиш?Да не забравиш да си искаш и на инсулина-важно е,на мен захарта ми е на горма граница,но инсулина е висок.

# 10
 • Мнения: 1 943
Убедена съм, че всичко ще е наред  Simple Smile

Но за всеки случай стискам палци и на ръцете и на краката  Peace

# 11
Ангелче, току що попитах и ми казаха че на инсулина не са ми правили изследване, иначе за захарта всичко е нормално. Ходих и на мамограф, слава богу гърдите са наред. Сега остава само нова цитонамазка и МЯР. Не знаете с колко зор ми дадоха картон от здравната каса. След като трима ендокринолога ме бяха насочили за МЯР отидох в 7ма п-ка за да си взема направление и да не плащам 400 лв. Е, като се заинати онази ми ендокриноложка. "Резултатите не са чак толкова лоши, пролактина ти е малко увеличен. Може да се дължи на много неща. Не мисля че трябва да ходиш на МЯР." Накрая и показах бележка от д-р Христов, който е име в ендокринологията, който препоръчва МЯР и с много зор се нави. Като че ли от джоба си вади парите за мен. Ей, това не го разбирам. Аз за първи път реших да се възползвам от възможността здравната каса да ми покрие разходите и те ме побъркаха.
Англече сега пак ли да си правя изследвания, след като не са ми изследвали инсулина?

# 12
 • София
 • Мнения: 2 169
ами аз сама реших да правя това изследване,защото искаха да пия Метформин и исках да съм сигурна,че трябва.Като отидох с резултатите при ендокринолога,той каза-"а добре,че си правила и инсулина".Аз също бях в нормална захар,но инсулина е висок и все пак се налага да пия Метформина.Важно е да се знае този хормон,защото и той влияе на овулацията.

# 13
 • Мнения: 1 559
И аз имах същия проблем-Поликистозни яйчници.Имам и 2 операции по спешност за една година,90% от лекарите които бях посещавала(а те не са малко ),ми казваха че едва ли ще забременея.С приятелят ми правихме опити от 1 година да забременея.месец преди това да стане пих 2 мес. Дуфастон.Незнам дали на него се дължи или на някакак късмет,но сам щастлива че успяхме Party Flutter

# 14
Радвам се за теб Меган. Това ми дава надежда, че лекарите не винаги са прави. Много успехи през новата година!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт