Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 юни 2011, 22:20 ч.

Имот срещу гледане

 • 4 759
 • 9
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 4 844
Здравейте,
имам няколко правни въпроса относно имот прехвърлен срещу гледане и издръжка.
Двама съпрузи прехвърлят имота си на едно от децата си.
1. Има ли възможност да се развали сделката? (има нотариален акт)
2. Може ли единият от съпрузи да развали сделката след смъртта на другия?
3. Има ли право другото им дете да поиска разваляне на сделката? Има ли срок, в който може да поиска това да стане (след смъртта на родителите)?

# 1
 • София
 • Мнения: 8 053
това са въпроси за адвокат.
Тук може да получш всякакви интерпретации, но кое е законно само адвокат ще ти каже.

Последна редакция: вт, 07 юни 2011, 18:39 от Aisha

# 2
 • варна
 • Мнения: 225
вярно ,че адвокат  може да ти отговори въз основа на документите .
от собствен опит ще ти кажа ,че отговора на всичките въпроси  е да

# 3
 • Мнения: 9 006
Не съм юрист, ама май другото дете има запазена част от наследството след смъртта на родителите, ако имотът е прехвърлен като дарение. Най-чистата сделка, която е неоспорима е чрез покупко-продажба, като в нотариалния акт трябва да съществува клауза, която да гарантира въпросното гледане.

# 4
 • Под гъбата
 • Мнения: 1 255
По т.1 и 2, отговорът е :Да", но т.3 ме накара силно да се замисля.
В моето семейство има такава ситуация и рано или късно ще си потърся правата. С един такъв акт излиза че на практика родителите лишават съзнателно от наследство едното си дете, а другото го обезщетяват имотно срещу евентуални грижи.  Не съм юрист!

# 5
 • София
 • Мнения: 4 844
Внасям малко уточнения.
Нещата са се случили отдавна, но ми стана любопитно.
Всъщност в момента евентуално само т. 3 може да се случи (не се е случила).
Нещо и на мен ми се въртеше това със запазените части, но пък в същото време хората се разпореждат с имота си приживе, т.е. не след смъртта си.

# 6
 • Мнения: 16 899
Наследниците със запазени части могат да атакуват само завещания и дарения, с които тези им части се накърняват и то до размера на накърняването, ако говорим за ЗН. Да оставим запазените части.
Ето, обаче, за този договор:
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=544002
http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=29986
http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=45475
http://anwalt-bg.com/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8/%D0%B4 … %BC-%D0%B8%D0%BC/
http://www.lawsbg.com/lectures/75-obligacionno-pravo/457-gledane … ujka.html?start=1
"Правото да се разваля договора, за разлика от правото на издържане и гледане може да се наследява, но в този случай всеки от наследниците може да развали само съответната част от договора, която му се приспада като идеална част от наследството."

http://www.bulfax.com/?q=node/1170996
Прочети всичко.

Отговорът е в материалното право:

РЕШЕНИЕ № 1048 ОТ 27.11.1997 Г. ПО ГР. Д. № 82/1997 Г., II ГР. О

Наследниците на лице, което е прехвърлило имот срещу задължение за гледане и издръжка, могат да предявят иск за разваляне па договора поради неизпълнение.
Чл. 1 ЗНасл.
Чл. 87, ал. 3 ЗЗД


Съдът оставил без разглеждане иска на молителите като наследници на починалия прехвърлител за разваляне поради неизпълнение на алеаторен договор, сключен с нотариален акт № 35/83 г., приемайки, че искът се явява процесуално недопустим, тъй като ищците не са страни по договора и нямат правен интерес от неговото разваляне.
Изводът е незаконосъобразен.
Със смъртта на прехвърлителите нал правото на собственост срещу издръжка и гледане настъпва прекратителното действие на договора. Ако са останали нереализирани вземания до момента на смъртта на прехвърлителя, които преминават върху неговите наследници, всеки от тях има основание да получи дробна част от тези вземания, съответстваща на наследствения му дял. В наследството се включва и
правото на иск за разваляне на договора поради неизпълнение по отношение на неизправния длъжник в обем на притежаваните от наследника права, при което развалянето на договора поради неизпълнение ще се осъществи частично, съобразно дела на наследника./Тълк. решение № 30/81 г. ОСГК на ВС/.

Виж това решение /смърт на единия гледан/:
http://www.kz-court.org/2011/go/02634510/87221611.htm

Пропуснах:
Чл.87 от ЗЗД- последната алинея се отнася до срока, в който може да се иска разваляне на договора.
Когато длъжникът по един двустранен договор не изпълни задължението си поради причина, за която той отговаря, кредиторът може да развали договора, като даде на длъжника подходящ срок за изпълнение с предупреждение, че след изтичането на срока ще смята договора за развален. Предупреждението трябва да се направи писмено, когато договорът е сключен в писмена форма.

Кредиторът може да заяви на длъжника, че разваля договора и без да даде срок, ако изпълнението е станало невъзможно изцяло или отчасти, ако поради забава на длъжника то е станало безполезно, или ако задължението е трябвало да се изпълни непременно в уговореното време.

Развалянето на договорите, с които се прехвърлят, учредяват, признават или прекратяват вещни права върху недвижими имоти, става по съдебен ред. Ако ответникът предложи изпълнение в течение на процеса, съдът може да даде според обстоятелствата срок за това.

Разваляне на договора не се допуща, когато неизпълнената част от задължението е незначителна с оглед на интереса на кредитора.

Правото да се разваля договорът се погасява с петгодишна давност.

Последна редакция: вт, 07 юни 2011, 09:32 от Judy

# 7
 • София
 • Мнения: 4 844
Judy,   bouquet

знаех си къде да питам 

# 8
 • София
 • Мнения: 3 588
Обръщам внимание, че подобни сделки понякога се оформят и като покупко-продажба с доживотно право на ползване. Трябва да се види какво пише в нот. акт, да не би да е таква сделка, защото това съществено променя ситуацията.

# 9
 • София
 • Мнения: 4 844
не, не е покупко-продажба.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт