Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 дек. 2005, 19:52 ч.

50% от обезщетението

 • 552
 • 8
 •   1
Отговори
Майчета,
можете ли да ми дадете информация. Бебо е почти на годинка. От юли месец съм на трудов договор, но не съм подавала молба да ми изплащат 50% от 130-те лева и не съм ги получавала. Може ли сега да ми ги изплатят със задна дата? Мъжът ми пита в НОИ и му казали, че не може, но той много не е на ясно какво да пита и какво му отговарят. В един сайт пък счетоводителка ми отговори, че може. Някой може ли да даде компетентно мнение?

# 1
 • Мнения: 574
Немога точно да ти обясня,но знам,че работодателят е длъжен да изплаща 50% от майчинските ако се върнеш преди детето ти да навърши 2г.Сега ще се поровя в Кодекса на труда,защото там го пише.Молба зая ,че не ти е нужна,защото имаш право да прекратиш отпуската по майчинство когато ти прецениш.Сигурно ще се наложи да отидеш до инспекцията по труда и там /ако попаднеш на хора/да ти помогнат.Те могат да направят проверка на работодателя и ако има нарушение ще ти помогнат и ще го задължат да изплати възнаграждението ти,защото то ти се плаща от държавата.Не се бави,че времето минава,а и идват празници.Упорито си т
ърси правата. smile3512 newsm10
Най добре е да звъннеш един телефон в НОИ,че моята информация може и да е стара.Може въпросната молба да се изпраща до НОИ,че нали те изплащат обезщетенията.

Последна редакция: вт, 06 дек 2005, 21:00 от Ancheto

# 2
 • Няма такава държава!
 • Мнения: 1 295
Може, но ще ги изплатят на фирмата, а те на теб. За целта ти си пусни молба в счетоводството или отдел ресурси - не знам как е при вас - а те да си ги поискат от НОИ. Възможно е НОИ да им поискат допълнителни документи или справки, но теб това не те касае. До края на годината ще е така, за следващата казват, че обезщетенията ще се плащат от НОИ директно на майките, но още не съм го виждала черно на бяло - ще поживеем, ще видим.

# 3
 • Мнения: 574
Отпуск за отглеждане на дете до 2-годиш
(Загл. изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.)на възраст
   Чл. 164.  (1) След използуване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на първо, второ и трето дете до навършване на 2-годишната му възраст и 6 месеца за всяко следващо дете.
   (2) (Отм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.).
   (3) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) Отпускът по ал. 1 със съгласието на майката (осиновителката) се разрешава на бащата (осиновителя) или на един от техните родители, когато работят по трудово правоотношение.
   (4) През време на отпуск по предходните алинеи на майката (осиновителката) или на лицето, което е поело отглеждането на детето, се заплаща парично обезщетение при условия и в размери, определени в отделен закон.  Времето, през което се ползува отпускът, се признава за трудов стаж.
   (5) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., изм., бр. 1 от 2002 г., в сила от 1.01.2002 г.) В случаите, когато не се ползува отпуск по ал. 1 или лицето, което ползува такъв отпуск, прекъсне неговото ползуване, на майката (осиновителката), ако работи по трудово правоотношение, се изплаща парично обезщетение от Държавното обществено осигуряване.

Порови се и на други места,че това незнам дали е още валидно.Преди не изплащаха допълнително 50% ако детето ходи на ясла.Така,че трябва да си траеш ако ходите.

# 4
 • София
 • Мнения: 5 627
Порови се и на други места,че това незнам дали е още валидно.Преди не изплащаха допълнително 50% ако детето ходи на ясла.Така,че трябва да си траеш ако ходите.
Поредното некомпетентно изказване - 50% от обезщетението не се изплащат, ако детето е настанено за отгллеждане в детско заведение на пълна държавна издръжка, което в никакъв случай не значи ясла  Shocked Shocked Shocked.
http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/faq.asp?qid=13546 тук можеш да видиш отговор на едно мое питане (не е точно за сроковете, но е по темата). В същия сайт можеш да зададеш и въпрос,  дали тези 50% се губят по давност (90% съм сигурна, че не се губят и би трябвало да ги изплатят на р-датела ти , а той съответно на теб, но все пак не го твърдя изцяло, защото не съм го чела в нормативен акт).
Лично аз подадох молба само, че с връщам на работа - всичко друго го извърши слежебно счетоводниятни отдел. За документите - най-много да ти поискат акта за раждане на детето за да видят докога точно имаш право да получаваш това обезщетение.
Можеш да напишеш мейл с въпроса си и тук : NOI@nssi.bg

На мен и от НОИ и от МТСП ми отговориха в рамките на 2 седмици.
Желая ти успех !

# 5
 • Мнения: 109
Напълно съм съгласна с bibi.
Освен това паричните вземания по КТ се погасяват с 3-годишна давност, така че тези пари са ти дължими. Подай молба само до работодятеля ти, но щом те бавят толкова дълго, задължително я подай през деловодството с входящ номер и дата, да не би "случайно" да я загубят. За тази година директни взаимоотношения с НОИ нямаш, щом си на трудов договор. За догодина още не са решили кой ще изплаща обезщетенията.

# 6
 • София
 • Мнения: 714
А какво значи от юли месец съм на трудов договор?

- била си на трудов договор, била си в отпуск за отглеждане на дете до 2 годишна възраст, прекъснала си отпуска и си се върнала на работа през юли? Ако да то имаш право на 50% от обезщетението.

- не си работила въобще преди да родиш и през юли си назначена на трудов договор? В такъв случай нямаш право на обезщетение.

# 7
Мили мами,
много благодаря за помощта и подкрепата. Писах на e-mail-а на НОИ, да видим какво ще ми кажат.

Мамо Миши, не се притеснявай за мен, имам си право на обезщетение, но се забавих с подаването на молба за 50%-та и сега се чудя как да си ги взема за месеците от постъпването на работа до подаването на молбата... Но ако не може, не може. Дано от НОИ дадат свестен отговор.

# 8
А ето и отговора от НОИ заедно с моя въпрос:
====================


Уважаема г-жо Алексиева,
вземанията от ДОО се погасяват след изтичане на давността, която е 3 години. Спокойно можете да получите това обезщетение. Върху него не се дължат осигурителни вноски.
гл.експерт И.Карабашев

----- Original Message -----


Уважаеми експерти,
 
Имам дете, което в момента е почти на годинка. След като ми изтече отпускът за бременност и раждане прекратих трудовия си договор и няколко месеца бях безработна. От юли месец работя по трудов договор, но досега не бях подавала молба да ми изплащат 50% от обезщетението за отглеждане на детето и не съм го получавала. Имам необходимия трудов стаж и не съм преотстъпила отпуска на друг. Може ли сега да ми изплатят 50% от обезщетението със задна дата от юли насам?
Дължи ли фирмата здравна осигуровка върху това обезщетение?
=================================================

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт