Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • с трима мъже :)
 • Мнения: 2 010
И изобщо не съм сигурна, че темата ми е за тук.
Моля модераторите да я преместят, ако е така  newsm78

Ще кръщаваме и двете деца.
Какво се прави на кърщене? Какво да купя на кръстниците? Купуват ли се подаръци?

# 1
# 2
 • с трима мъже :)
 • Мнения: 2 010
благодаря ти  Hug

# 3
 • Ямбол
 • Мнения: 23 044
Искаш да кръщаваш, но не знаеш как?
Какъв е смисълът на кръщенето?
Кръстниците ли?
Подаръците ли?

# 4
 • Мнения: 445
Ние ще правим кръщане на 16.07 и миналата седмица ходих в църквата да попитам какво е нужно да се носи. Мога да го напиша, но сигурно във всеки храм е различно, така че най-добре питай на място. За подаръка за кръстниците, ние ще ги питаме какво искат, а също и дрешките, които трябва да купи кръстницата заедно ще ги изберем. И те и ние не сме с цветущи финансови възможности, така че няма да се изхвърляме на скъпи подаръци, само колкото да се спази традицията.

# 5
 • Мнения: 447
По принцип, няма традиция да се купува подарък на кръстниците при кръщене. По твое желание можеш да вземеш нещо дребно.

Чувала съм, че не е хубаво да се кръщават две деца едновременно, желателно е бройката да е нечетна, но мисля, че не е толкова фатално.

На мен ми предстои да стана кръстница скоро и много четох по въпроса. Ако се кръщават бебчета, добре е към подаръка да се добави и синя лента от плат или панделка, която след това се поставя под дюшечето на детенцето - за здраве и спокоен сън.

Аз никак не исках да подарявам кръстче, мислех си да е медальонче с Богородица или ангелче, защото имам кръщелница и исках нещо по-момичешко (не харесвам много кръста като символ). Обясниха ми обаче, че по канон се купува кръстче - само него можеш да осветиш в църквата.

Дрешките, които кръстниците подаряват, трябва да са пълен комплект - бельо, ризка, панталонче (или рокличка - ако е момиченце), връхна дрешка, и задължително бели. Хавлията, с която дечицата се подсушават след топването им в купела, също е беличка.

Обаче имай предвид, че всички тези канони и традиции вече не се спазват така стриктно. Направете си кръщавките така, като намерите з добре и както ви идва отвътре! Пожелавам ти прекрасно празненство и хубави спомени от него!

# 6
 • с трима мъже :)
 • Мнения: 2 010
Искаш да кръщаваш, но не знаеш как?
Какъв е смисълът на кръщенето?
Кръстниците ли?
Подаръците ли?

Лиляна, хайде да не се подхващаме в темата
В момента ми е празнично и хубаво, не знаеш през какви перипетии минавам, за да направя това кърщение...на всичкото отгоре в моя род (турски произход) няма никой кръщаван досега.
Дай по-спокойно, моля те...
относно парите и подаръците - САМО АЗ ще се харча, от никого нищо не вземаме, не правя "ялови" сватби, и ще си заведа най-близките приятели на вила, в която ще платя всичко сама. За мен е страхотне празник.

Досега два пъти организирах това кръщение и двата пъти имахме причини да го отменим (веднъж умря на кръстицата баща й, втория път се ожени племеницата - бременна - точно тогава и бяхме кумуве и не остана време). А в момента на работата едвам излизам в почивка за уикендите. Нямаш си на идея колко нямам време, но съм решила твърдо, че децата ми този път ще са кръстени, дори да трябва да вляза в църквата сама с тях!!!!!!!


Аз не зная ти колко си вярваща, но не ми харесва тона с който подходи.  Naughty

На всички ви благодаря много. Аз мислех да купя по някаква икона за кръстниците . На самите деца майка им е купила кръстчета още когато първия път щях да ги кръщавам, а пък аз им свалих моите две ланчета, тъй че това ще си осветим. Купих им и бели дрешки, защото не искам никой нищо да им купува в тези трудни времена.

и тъй, остана да си организирам самото кръщение. А досега не съм присъствала и не зная какво представлява дори. ИИсках да съм подготвена, но от манастира не ми вдигат телефона. Ще отидем там и ще ме понат - защо не носиш това, защо не носиш онова. Винаги ме притеснямат тези неща - да не би АЗ да ощетя накого от нещо, да не би АЗ да не изпълня нещо, което се очаква... А не съм присъствала, както казах, на кръщение...

# 7
 • I want it all and I want it now.
 • Мнения: 3 193
Отиди до най  близката църква и ще ти дадат списък. Имаше кърпи, сапун и др. Иконата е подходящ подарък. Изобщо не се притеснявай и не давай обяснения.

# 8
 • Мнения: 1 615
Миличка, питай в черква какво е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за самия ритуал - ще видиш колко малко са тези неща всъщност Simple Smile Другото е както си решиш и се разбереш с кръстниците.
Аз поканих своя близка приятелка, която знаех, че е затруднена финансово. Изрично й казах, ако държи да купува нещо, да се ограничи до ново бельо. Тя беше взела съвсем обикновено комплектче, чорапки и блузка + мъничко сребърно кръстче, което се освети по време на самия ритуал. Майка ми й беше взела златно, даже осветено вече беше, но аз настоях да ползваме това от кръстницата за случая.
Детето после си облече новите придобивки, а си обу дънките, с които си беше и в началото (не бяха чисто нови), а сандалките й бяха откровено стари, защото кръщенето беше в началото на есента и през ум не ми е минало да инвестирам в нови, а беше топло за обувки Simple Smile
Аз подарих пък й някакво халатче, защото съм чувала, че се подарява нощница (даже съм получавала в ролята ми на кръстница), но ми се стори тъповато да й връча една жерсена нощница;)
Празникът е в сърцето, а не във вещите! Пожелавам ви най-страхотния! Simple Smile

# 9
 • Мнения: 2 223
На нас ни искаха и една бутилка олио.
Синята лента ,която по-нагоре някой спомена,я чувам за първи път.
Кръстниците бяха купили кръст,но ние не знаехме и също бяхме купили кръстче със синджир на детето,така,че в нашия случай станаха 2 кръста.
А ние подарихме на кръстниците кристални чаши за вино/те това пожелаха/.

# 10
 • София
 • Мнения: 31 738
Отивате в храма където ще кръщавате децата. Ще ви направят разяснение, ще ви дадат и списък с необходимите неща.
Предполагам, че информация ще ви дадат навсякъде, не мисля, че изискванията на храмовете са коренно различни.

За кръщенето на дъщеря ми в "Света Неделя", София, ми дадоха списък с необходимите неща. Тя има кръстник, единственото условие е да е кръстен.

Кръщенето на сина ми правихме в Бургас. Нямам представа какво са искали, цялото кръщене подготви кръстницата му.

Скоро бях на кръщене на сина на братовчед ми, на село. Искаха само сапун и кърпа, за храма.

За кръщенето на дъщеря ми действах по списъка, който ми дадоха от "Света Неделя".

Порових в библиотеката на "Бебета"

# Кръщене - Светото тайнство Кръщение
# Кръщене - Списък на манастирите в България
# Кръщене - Списък на църкви в България
Кръстник на бебе - какво е необходимо
Хавлийката от кръщенето?
Ще съм кръстница, какво е необходимо....

Последна редакция: чт, 09 юни 2011, 15:15 от AnMary

# 11
 • София
 • Мнения: 9 408
да подкрепя - много зависи от самия храм, какво ще ви трябва, на нас в Семинарията ни искаха 3 кърпи /за двете деца, за едно трябва да са 2/, 1 китка, 1 бутилка олио, 2 кръстчета, дрешки за преобличане на децата, 3 сапуна и кръщелно на кръстниците.

Весел празник ви желая  Peace

 

# 12
 • с трима мъже :)
 • Мнения: 2 010
Благодаря на всички!
Ще се подготвя с всичко, ако така и не ми отговорят от манастира Simple Smile
И да остане нещо, ще си остане за нас - за олио, вино и кърпи винаги има място за употреба Simple Smile)))

Благодаря за пожеланията  Hug

ще пиша, като мине и ще пусна и снимки  Peace

# 13
 • София
 • Мнения: 31 738
За манастир най-вероятно ще трябва да записвате час.
На деня когато кръщавах дъщеря ми след нас имаше само една сватба. Но беше спокойно и не ни пришпорваха. Много доволна останах от ритуала.
Синът ми както писах по-горе кръщавахме в Бургас на 30.08 Имаше 10 кръщенета и общо взето беше претупано. Но той е малък и няма да помни.
А дъщеря ми кръстихме на 4,6г и помни.

# 14
 • Бургас
 • Мнения: 9 544
Когато ние правихме кръщене имам спомен от прочетеното,че подаръка за кръстника трябва също да е бял.Избрахме хубава бяла покривка на кръстницата ни.
Весел празник!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт