Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 юни 2011, 11:57 ч.

ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 5

 • 71 537
 • 1 058
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4 321
Темата е подготвена от Kia
Благодария!

Ендометриозата е заболяване, при което клетки от лигавицата на матката (ендометриума) са се разпространили извън нея. По принцип по-голямата част от лигавицата на матката се изхвърля с менструацията. Оставащата част се развива, пораства и след това още веднъж се изхвърля в края на менструалния цикъл. Процесът циклично се повтаря всеки месец до настъпване на бременност или до настъпване на менопаузата. При нормални условия, ендометриалната тъкан се намира само в маточната кухина. Но при около 8 - 10% от жените в репродуктивна възраст (според НЗОК) се откриват ендометриалните огнища извън матката, в коремната кухина (обикновено в рамките на таза), и рядко на други места като в белия дроб, ставите и дори в мозъка.
Обикновено при прегледа се откриват коремни и тазови болки, и кисти пълни с артериална кръв по яйчниците (ендометриозни огнища), които често се наричат „шоколадови кисти”, както и ендометриални сраствания.

Нови кръвни тестове, които измерват С125, предоставят възможност за бъдещо пряко индентифициране на характерните увреждания; но лапароскопията и лапаротомията все още са единствения метод за поставяне на окончателна диагноза.

Какви са симптомите на ендометриозата?

Симптомите на ендометриозата са различни, в зависимост от местоположението на уврежданията и в зависимост от степента на заболяването. Най - честите симптоми са болка, инфертилитет и смущения в менструалния цикъл. Болката е типична като при менструация или дисменорея (болезнена менструация). Обикновено започва няколко дни преди или с настъпването на менструацията и продължава два или повече дни след началото на менструацията. Болка може да се появи също и по време на овулацията или по средата на цикъла. Такъв тип болка настъпва изведнъж около 12-14 ден преди менструация. Доколкото овулационния цикъл е скъсен при пациенти с ендометриоза, болката от средата на цикъла може да продължи и да премине в предменструалната и менструална фаза. Жените с ендометриоза също могат да изпитват болка и при полов акт, наречена диспареуния. Това конкретно се проявява при дълбоко проникване. Диспареунията има тенденция да се засилва към времето на менструация. По интересното е, че болка може да се появи с уриниране и дефекация, въпреки че такъв тип болка се наблюдава по рядко. Също е възможно при наличието на ендометриоза да има кръв в урината и/или газове в червата, обаче това може да не причинява болка. Запекът също е един от симптомите на болестта.

Друг симптом на ендометриозата е инфертилитета. В действителност, това е относително общо явление при жени с ендометриоза.

В заключение, жените които считат, че може би имат ендометриоза, може би нямат, а само имат смущения в месечния цикъл, включително тежка менструация преминаваща с големи и/или много съсиреци кръв, които са сравнително общ симптом.

От какво се причинява ендометриозата?

Причините за появата на ендометриозата не са известни. В медицината има 6 теории за произхода на тази болест. Затова то се нарича и заболяване на теориите. Най-вероятните теории са три.

Теория на имплантирането

През 1922 г. американския гинеколог Сампсън , предполага че доколкото менструалната кръв съдържа пренесени живи клетки от ендометриалната лигавица и доколкото тази кръв лесно преминава през коремната кухина чрез маточните тръби, ендометриалните клетки лесно се прилепват към перитониалната повърхност (гладката мембрана която покрива коремната кухина) и расте там. Такива клетъчни струпвания вероятно биха могли да реагират по същия начин к към цикличните хормонални промени, които са причина за нормално разположения ендометриум да нараства и след това да кърви с менструацията на база на хормоналните промени. Фактът че фалопиевите тръби са засегнати при повечето пациенти с ендометриоза, прави правдоподобна теорията на Сампсън.

Теория на преобразуването

Тази теория постановява, че доколкото перитонеума, който покрива коремната кухина и ендометриума споделят общ ембрионален произход, което дава възможност на клетките от перитонеума да се преобразуват в ендометриум и да реагират и кървят в резултат на цикличните хормонални промени.

Теория на емболията (Разпространяване чрез кръвния поток)

Тази теория предполага, че ендометриалните клетки могат да навлязат в кръвния поток и като емболи, разнасяни чрез кръвта, да достигнат до отдалечени места в тялото. Теорията на емболията е единствената, която може да обясни наличието на ендометриални струпвания в различни места извън коремната кухина (например в белия дроб, мозъка и ставите).

Как мога да разбера ако имам ендометриоза?

Симптомът болка по време на цикъл предполага ендометриоза, но не е специфичен, защото по-голямата част от жените изпитват някаква болка по време на месечния цикъл. Чрез ултразвук могат да се видят големи кисти по яйчниците наречени ендометриозни, показателни за доста напреднала форма на заболяването, но по този начин не може да се открие заболяването в ранна фаза.
Единствения сигурен начин за диагностициране на ендометриозата е хирургически, обикновено чрез лапароскопия или лапаротомия. По време на операцията се взима материал от самата киста, който се изследва, т.е. прави се хистологично изследване. Опитните лекари дори без да са готови резултатите от това изследване могат да кажат дали кистата е ендометриозна или не. Има случаи, в които кистата не е еднородна и тогава се изчакват резултатите от хистологичното изследване.

Как ендометриозата влияе на фертилността?


Ендометриозата може да повлияе на фертилността по два начина. В начална фаза, появилата се ендометриоза въздейства на фертилността чрез ефекта, който оказва върху имунната система, докато вече в напреднала фаза има допълнителна механична пречка. При наличието на сериозно заболяване често има тазови сраствания, които блокира маточните тръби и така пречат на яйцеклетката да попадне в маточната тръба и в маточната кухина. Срастването може да обхване яйчника като обвивка и по този начин да пречи на узрялата яйцеклетка да излезе от яйчника. Срастванията могат също да фиксират фалопиевата тръба на едно място, което пречи яйцеклетката да бъде уловена, дори когато тръбата не е запушена.

Ендометриозата в напреднала форма може да притиска яйчниковата тъкан, намалявайки броя на яйцеклетките с добро качество. След хирургическа намеса също може да се намали броя на яйцеклетките, когато по невнимание естествената тъкан бъде премахната или унищожена, или чрез друго леко увреждане, променящо кръвоснабдяването на яйчниците.

При наличието на сериозни увреждания е показано ин витро (IVF) оплождане. Добре известно е, че лечението на тежка степен на ендометриоза (оперативното или медикаментозно) подобрява резултатите от IVF, докато при ранните форми на заболяването ползата е под въпрос. Знаем, че пациентите с всички степени на ендометриоза имат намаляваща фертилност в сравнение с контролна група жени от същата възраст. Дори и в лека форма, ендометриозата е причина за възпалителна реакция. Последващото активиране на имунната система може да доведе до необичаен имунен отговор на ендометриума което може да предотврати имплантиране или да доведе до унищожаване на ембриона. Същата реакция може да се прояви и при ин витро процедурата.

Какво е лечението на ендометриозата?

Ендометриозата може да бъде лекувана хирургически или медикаментозно.
Хирургическото лечение е най-доброто при ендометриоза. Вариантите за това са два - с лапароскопия - изгаряне на кистите с ток или лапаротомия - класическата операция, при която кистите се отстраняват с част от яйчника. При операция обикновено се премахват и срастванията в областта на таза, ако има такива разбира се.
Важно е да се знае, че при операцията се отстраняват кистите, срастванията, но има и ендометриални клетки, които не могат да се видят. Най-късно до месец след операцията трябва да започне прилагане на хормонално лечение - в България с Диферелин или Золадекс, като срокът за него е между 3 и 6 месеца. Целта на това лечение е точно тези клетки, които не са били видими да изчезнат, а и да се спре менструалният цикъл, за да не се захранват чрез него.  Другият вариант след операцията е ин витро.  Към него трябва да пристъпят пациенти с напреднала форма на заболяването с изразени тазови сраствания и ендометриоза трябва сериозно да обмислят прилагането на IVF, особено за пациенти над 35 години. Всички пациенти с ендометриоза трябва да се преценят за наличието на съществени нарушения в имунния отговор, което може да е основание за лечение.

Необходимо ли е ендометриозата да бъде лекувана?

Лечението на ендометриозата трябва да се фокусира върху две неща - болка и фертилност. Болката изисква лечение без значение от степента. Ако основно е засегната фертилността, тогава следващият етап трябва да бъде хирургическа намеса; срастванията в таза трябва да бъдат премахнати и целостта на фалопиевите тръби трябва да бъде възстановена. Както и при последващата хирургическа намеса по тръбите (пластика) съществува голяма вероятност тръбите да сраснат (блокират) отново и в тази връзка такъв тип хирургическа намеса е препоръчителна само при млади пациенти, за които IVF е неприложим вариант. Леката форма на ендометриоза не оказва механична пречка, няма последствие при лекуване на фертилността и затова не е необходимо да бъде лекувана по хирургичен път.


Превод: StefiZ
Източник: Sher Institute for Reproductive Medicine
http://zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=248
Допълнила съм материала, а на места съм му направила леки редакции.

Тук можете да видите и разположението на ендометриозните огнища, както и да прочетете някои алтернативни методи за лечение на болестта.
http://zdrave.rozali.com/zaboliavaniia-zdrave/p772.html

Линк към тема за медикаментите, които се използват за лечение на ендометриоза в чужбина. За съжаление няма лекарство - чудо!
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=224681.0

ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 1
ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 2
ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 3
ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 4

# 1
 • around the world
 • Мнения: 650
Цитат
Аз пак съм тук..
ендометриоза,лапаро,диферелин 6 месеца, инвитро 2 пъти, резултат=две прекрасни бебета,НО на 2рата година след това пак съм с киста 3 см.
сега пак лапаро ми предстои 6 мес. инжекции, мисля след това пак бебе, ама няма как да се продължи този безктраен цикъл. Ако след 3тото бебе пак се появи ендометриоза-какво следва?! Пак лапаро ли..Корема ми ще заприлича на кълцаница..пък като гледам не минава, ни от инжекции ни от бременност при това расте много бързо..
майка ми се отърва като й махнаха матката и яйчниците, но аз съм на 32 години, май ми е рано за подобни манипулации.
не искам да ви отчайвам, но при мен е така, вероятно, не при всеки е така.
на всичко отгоре туморния ми маркер е 116 и се притеснявам.
Сега се чудя да бързам ли с лапарото или мога да почакам да мине лятото..

Bliznachkova,
мислила ли си да потърсиш второ мнение преди да решиш да си правиш отново лапаро?
На мен също ми се появиха няколко кисти 1 и 6 мес. след раждането, като и двата яйчника ми бяха станали по-големи от портокали и бях с ужасни болки. Отидох на лекар и ми каза, че е по-добре да изчакаме малко, като имаше съмнение отново за Ендометриоза. Ходих на контролни прегледи всеки месец, дори ми бяха изписали да пия нещо през този период, но след около 3 месеца кистите спряха да растат и след още 2 месеца повечето кисти просто се спукаха. Пукането беше ужасно болезнено, но се радвам, че послушах Попов и изчакахме преди да се реша на 2-ро лапаро. Сега имам 3 нови кисти, но са доста по-малки и за сега не изглеждат да са ендометриозни.

Последна редакция: пт, 10 юни 2011, 23:07 от Bueno

# 2
 • Мнения: 181
Запис с пожелание за много,много здраве в новата тема!  bouquet

# 3
 • Мнения: 777
И аз се записвам.Днес ми откриха две ендометриозни кисти 6 на 3см на единия и 4 на 3 см на другия.Тепърва се запознавам с този проблем.
Преди две години направих втори мисед,през септември ЦС с идеални резултати...Но днес-две кисти.Предстои ми лапароскопия при д-р Стойков в Плевен.
Имате ли отзиви за него?
И още един въпрос-задължително ли след лапароскопия се назначава хормонално лечение ?

Последна редакция: сб, 11 юни 2011, 16:26 от menarini

# 4
 • София
 • Мнения: 245
записвам се да следя темата, че не знам кога ще се завърне ендометриозата и при мен (ако вече не го е направила)

# 5
 • Мнения: 19
Момичета, привет и от мен!
Известно време не четях публикациите, че се бях психясала. Сега се завръщам отново. На 09.06.2011 си сложих втория золадекс. Последващите дни ми бяха малко напрегнати и имах вълни, ако това така се нарича, понеже никой не ми е обяснявал точно какво е усещането. Така наречените вълни не бяха по-силни от тези, които ме спохождат, когато ми идва МЦ. След първата инжекция ми дойде, продължителност около 5-6 дни, имах не много големи съсиреци. Притеснявам се да не получа пак рецидив. Контролният ми след операцията беше на 20.05.2011, лекарят ми каза, че е рано за преглед, а аз прочетох, че някои от вас са имали много бързо нови кисти. Посъветвайте ме.

# 6
 • Мнения: 19
До menarini
Хормоналното лечение се назначава почти винаги с цел да се унищожат останали или зараждащи се огнища след операцията. Целта е да се спре цикъла, понеже тези кисти се изпълва с кръв. По този начин лъжеш организма, НО няма данни за пълно излекуване от ендометриоза. Правена ми е операция март 2009, махнат ми е единия яйчник и ми изписаха 6 месеца золадекс. Прочетох доста неща и изхвърлих рецептата в коша и лечение така и не проведох. Март 2011 година получих рецидив и се оперирах отново. Останах с по-малко от един яйчник, на 36 съм и не съм раждала. Е, сега живота съм притисната и вече съм сложила втория золадекс Simple Smile
Сама трябва да решиш дали ще се подложиш на тази терапия, която има странични ефекти, но ... ти знаеш твоите приоритети.
В коя клиника ще правиш операцията. Аз бях при Горчев и НЕ СЪМ ДОВОЛНА!!!
Пожелавам ти успех!

# 7
 • Мнения: 19
ПРЕДЛАГАМ СРЕЩА НА ФОРУМА, ЗА ДА СЕ ОПОЗНАЕМ И ДА ОБМЕНИМ ОПИТ.
Ако ви харесва идеята, дайте предложения за място и дата, за да се организираме и да се видим за една събота и неделя.
 Аз съм сред вас от скоро, но се чувствам сред свои. Благодаря ви, че ви има!

# 8
 • Мнения: 777
До menarini
Хормоналното лечение се назначава почти винаги с цел да се унищожат останали или зараждащи се огнища след операцията. Целта е да се спре цикъла, понеже тези кисти се изпълва с кръв. По този начин лъжеш организма, НО няма данни за пълно излекуване от ендометриоза. Правена ми е операция март 2009, махнат ми е единия яйчник и ми изписаха 6 месеца золадекс. Прочетох доста неща и изхвърлих рецептата в коша и лечение така и не проведох. Март 2011 година получих рецидив и се оперирах отново. Останах с по-малко от един яйчник, на 36 съм и не съм раждала. Е, сега живота съм притисната и вече съм сложила втория золадекс Simple Smile
Сама трябва да решиш дали ще се подложиш на тази терапия, която има странични ефекти, но ... ти знаеш твоите приоритети.
В коя клиника ще правиш операцията. Аз бях при Горчев и НЕ СЪМ ДОВОЛНА!!!
Пожелавам ти успех!

Предложиха ми д-р Стойков от клиниката на Горчев в Плевен-тя явно ти е добре позната.Там ме упъти доста набързо лекар от КИРМ,което всъщност ме смути-не мога да вземам такова решение за 5 мин.За такова време решаваш каква марка бира да си купиш...
Може да звучи налудничево-но аз първо не изключвам опасенията си за прекомерен финансов интерес от страна на лекаря и друго-опасявам се да не бъда умишлено "осакатена",за да ми остане единствен избор-ин витро.
Може и някой да ми се смее,но по-скоро поддържането на болен пациент е доходоносно,отколкото пълното му излекуване.Особено след като за един от лекарите там,записват часове единствено,ако си пациентка ин -витро-те са интересните пациенти.
За съжаление това е бизнес,колкото и грубо да звучи.
Много съм объркана-поставиха ми диагноза за 5 мин и за още толкова ми предложиха да ми се организира операция.
Ще търся второ мнение и едва тогава ще реша.Благодаря за отговора ти-аз също не съм раждала ,но съм на 30 ,с два мисед зад гърба си.

# 9
 • Мнения: 583
Може ли някой да прокоментира ...
Ако е правено лапаро, имало е ендометриоза. Не е отстранена /изрязана/ ЕМ тъкан.
Има ли смисъл да се проведе лечение?!
Аз ще си съобразя с док, но искам да чуя и други коментари..моля..

# 10
 • Мнения: 844
И аз се записвам да следя темата ...
Bliznachkova а ти кърми ли , и ако да ,колко време?

# 11
 • Мнения: 777
Следващата седмица съм на операция.За съжаление.Надявах се,че може да се размине само с медикаментозно лечение. Rolling Eyes

# 12
 • Мнения: 19
Момичета, относно срещата на ендометриозните Smile
Предполагам, че някои от вас са се виждали или повечето са от София. Аз съм от Стара Загора, вероятно има и други от провинцията. От това, което изчетох ми се стори, че искате да се видим за няколко часа. Моята идея беше да отидем някъде на хотел за една нощувка (събота предполагам е най-удобно за повечето). Така или иначе според мен няма да е много удачно всяка от нас да напише дали желае да дойде и кога. Най-добрият вариант мисля е този да се съобразим с повечето, пускайки дата и място и всяка от нас да потвърждава присъствие. Мисля, че това може да стане от модератор. Трябва да потърся някакъв хотел с конферентна зала, да разговарям за отстъпки и т.н. Не всяка от нас влиза толкова често, за това трябва да обявим дата след поне един месец, за да научат повече хора.
Очаквам предложенията ви!

# 13
 • Мнения: 19
До menarini
Не съм чувала този доктор Стойков. Оперираха ме в частната клиника на Горчев, като той щеше да бъде оператор. Е, не е точно така. Просто той не прави операциите, прави ги Радински, но не ти казват. Разбрах го понеже когато ме извикаха в операционната говорих по телефона и през цялото време, когато съм била в упойка Горчев долу е преглеждал пациентки. Човекът с когото бях там ми го каза, понеже е бил във фоайето. След това като ме изписваха си видях документацията - пишеше оператор Радински и още две някакви световно неизвестни двадесет и няколко годишни лекарки. Аз исках да пиша цяла тема за това тук, не че още е късно, понеже не е приятно да разбереш, че си излъган..........
А относно това, че сме клиенти а не сме пациенти съм за с двете ръце. Много ясно, че на нас се гледа като на пари в брой. Никой не се интересува от нас, това го запомнете и ако ние не драпаме, няма кой да ни обърне внимание.

# 14
 • Мнения: 777
Неродена,операцията ще е в София,Майчин дом.Младият лекар от КИРМ се оказа прав и операцията наистина е спешна.Ще мина по клинична пътека,не е изключено да си поискат пари за избор на екип-това е модерният начин да се легитимира сума,но няма какво да направя,като се касае за здравето ми.
Чух още едно изключително негативно мнение от жена,която е оперирана в "Св.Марина" от Горчев(вероятно).Стойков е работил в КИРМ,но вече не го виждам сред практикуващите там.Изглежда се е "прехвърлил"  при Горчев.
Засега левият ми яйчнки е много застрашен,но аз продължавам да се надявам,че и след лапарото,ще ми го оставят...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт