Ще изложа цитат от една книга по този въпрос. За домашно приготвените пюрета е изписано 3-4 страници ,че и повече. (не ми се преписва....)
Цитат от „Хранене на бебето” от проф. д-р Л.Трифонова, 1-ва част:
" Готови детски храни
Сокове.Плодови,зеленчукови и месни пюрета
Съвременната промишленост дава много големи възможности за производство на разнообразни висококачествени храни за захранване на детето. Основните им предимства пред домашно приготвените са:
- Постоянен химичен състав и подходяща консистенция. Постига се много по-фино раздробяване на продуктите и намаляване на съдържанието на целулоза. Колкото по-фино смлени са продуктите и колкото по-малко целулоза съдържат те, толкова по-лесносмилаеми и по-добре усвоими са хранителните вещества и желязото.
- Обикновено са смес от няколко вида плодове и зеенчуци, поради което имат по-разнообразен състав и по-вискока хранителна стойност.
- В повечето случаи са обогатени с витамини,желязо и други важни съставки. Нашите изследвания показват, че докато приготвените в домашни условия зеленчукови пюрета и плодови кисели съдържат само 2 до 5 мг витамин С на 100г, то в готовите плодови пюрета, обогатени с витамин С, дори след 2-годишно съхранение количеството на витамин С не спада под 20 мг. Това означава, че само една порция готово плодово пюре е достатъчна за задоволяване дневните нужди на детския организъм от витамин С.
- Отличават се с висока бактериална чистота и не създават рискове от чревни инфекции.
- Имат голяма трайност – между 1 и 2 години, което дава възможност за разнообразие на менюто през цялата година.
...
За деца над 4- месечна възраст – плодово-зеленчукови пюрета. Те са най-фини, с размер на частиците под 0,5мм.
Трябва да знаете обаче, че пюретата, които не съдържат мляко, не са пълноценна храна! Не бива да замествате с тях млечно хранене. Можете да ги използвате вместо сок, за приготвяне на млечен кисел или като диетична храна (при алергия към белтъка) "