Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

Изберете една от комбинациите:

Опции:

* Гласуването приключено: пн, 26 сеп 2011, 15:40

 • Мнения: 6 164
Интересува ме колко лоши БХС, последвани от нормална ФМ са се потвърдили от лоша амниоцентеза.

Под лош БХС имам предвид висок риск.
Под добра фетална морфология: нормална, т.е. да не са регистрирани някакви отклонения по отношение на риск за Даун, Спина бифида и каквото там още включваше БХС.
Под добра амниоцентеза: нулев риск от споменатите - т.е. да се опровергае резултата от БХС.
Под лоша амниоцентеза: потвърждава се риска и БХС е "познал" тъй да го наречем.

Не съм изброила други комбинации, защото ме интересуват само тези.
Набрала съм му на тоя биохимичен скрийнинг и това е. Mr. Green

Аз отсега да кажа, че гласувам с 3-та опция.

Хайде, гласувайте. Grinning

# 1
 • Мнения: 27 524
Втора опция за една приятелка, която водих тук по болниците.

Предишната бременност имаше лош БХС, лоша фетална и лоша амниоцентеза.

# 2
 • Мнения: 2 401
Интересна анкета, аз лично БХС не съм правила, но и на мен ми е интересно какъв ще е резултатът. Аз до сега не съм срещала първата и четвъртата комбинация!

# 3
 • Мнения: 6 164
Интересна, ама нещо не върви... На мен именно това ми е целта - да се докаже, че не е нужно амнио след добра фетална. И дори не е нужен БХС. Ама нейсе... Дано се включат повече да дадат глас.

# 4
 • Бургас
 • Мнения: 3 106
Аз имах добра фетална,не съм правила БХС и резултатите от амниото бяха добри.

# 5
 • Мнения: 6 164
Анкетата е за правили БХС и по-конкретно с лош резултат.

Иначе по темата си споделяйте - колкото повече, по-добре.
А ти защо си правила амниоцентеза иначе?

# 6
 • Мнения: 4 966
И моят опит сочи отговор 3. На близка приятелка - също.

# 7
 • Мнения: 14 774
Не мога да отговоря, не съм си правила БХС, точно защото съм с убеждение, че е излишен и причинява само ненужен стрес на майката. И без това има достатъчно неща, за които да се тревожи през бременността.

# 8
 • Бургас
 • Мнения: 3 106
Анкетата е за правили БХС и по-конкретно с лош резултат.

Иначе по темата си споделяйте - колкото повече, по-добре.
А ти защо си правила амниоцентеза иначе?


[/quote
Знаех ,че отговорът ми не е за тази тема,но срещам вече много постове на разплакани жени от лошо БХС.На мен не ми го направиха,защото съм била над 40г.и резултатът така или иначе щял да бъде лош.Изчетох де що има и не мога да намеря къде е истината.Има резултати 1към 15 с добър изход след амнио и резултати от БХС 1 към 250 с лош такъв от амнио.Можи би генетичната лаборатория към МД трябва да направи подобно проучване.

# 9
 • Мнения: 6 164
slavka70, напротив! Казах, че анкетата (разбирай гласуването) е за тези с лош БХС, а темата (като място за писане на мнения) иначе е за всеки, който има мнение и дори казах, че е добре дошло.
В това число и твоето мнение - радвам се, че го споделяш!
А уточнявам, защото наистина държа отговорите да са от реални ситуации и по темата, защото накрая са ми важни резултатите и не искам да има гласове, които да натежат, а реално да е гласувал някой, който не си е правил БХС, ама си е правил хубаво амнио да речем, но понеже няма таква опция и да си каже "Какво пък, аз ще си гласувам с втора, нищо, че не съм си правила БХС"... - бързам да кажа, че не визирам теб, а говоря по принцип - да е уточнено и да се знае! Grinning
Още веднъж благодаря за мнението ти! Simple Smile

# 10
 • Мнения: 27 524
Всъщност как се прави БХС?  Embarassed

# 11
 • Мнения: 1 776
На мен именно това ми е целта - да се докаже, че не е нужно амнио след добра фетална. И дори не е нужен БХС.

Няма как да докажеш нещо, което просто не е вярно. При ФМ се търсят така наречените "меки" маркери за определени генетични малформации. Понякога такива маркери не се виждат или изобщо отсъстват, въпреки че е налице хромозомно отклонение. В този случай само амниоцентезата може с абсолютна точност да каже дали изследваните хромозоми са в мярка или не. Затова понякога се препоръчва амниоцентеза при лош БХС и добра ФМ. Никой не е длъжен да си я прави, разбира се.

Блонди, при БХС се взема венозна кръв от майката и се изследва за количествата на три или четири вещества (в зависимост от теста), които се отделят от бебето или плацентата при обмяната на веществата:

АФП (алфа-фето-протеин) - произвежда се от черния дроб на бебето и дава индикации за проблеми с храносмилателната и отделителната система, спина бифида и други.

Естриол - произвежда се от плацентата и черния дроб на бебето

Човешки хорионен гонадотропин - произвежда се от плацентата

Инхибин А - произвежда се от плацентата

Гледат се както абсолютни стойности на всеки от тези хормони, така и съотношението им. Например, много висок или много нисък АФП, съчетан с много нисък Инхибин А, може да е индикация за Даун. Само много висок АФП може да е индикация за спина бифида и т.н. Естествено, тестът показва статистически стойности, не абсолютен реален риск. Даже при резултат 1:4 за малформация, това все пак си означава, че от пет жени с такива показатели, само при една ще е действително налице малформация. Затова се прави амниоцентезата, да потвърди или отхвърли с абсолютна сигурност резултата. ФМ това не може да го направи.   Peace

# 12
 • Мнения: 27 524
Благодаря ти за изчерпателния отговор  Hug

# 13
 • София
 • Мнения: 7 572
И на мен ще ми интересно да видя резултатите; в анкетата не мога да участвам, защото не съм правила нито едното от трите.

# 14
 • София
 • Мнения: 1 555
С първото дете имах лош БХС, добри ФМ (няколко специалисти обиколих), направих обаче и амнио - добър резултат от амниото и здраво дете.  Peace По същото време, докато бях бременна обаче при лекарката ми се следеше и момиче, което имаше граничен резултат от БХС т.е. нито висок, нито нисък, добри резултати от ФМ и в последствие се роди детенце с Даун. Така че гаранция никаква с БХС и ФМ. Чела съм, че 30% от маркерите за Даун няма как да се видят при ФМ (сега виждам, че и ianajar е писала по въпроса), така че даже и след добра ФМ никой не може да гарантира, че всичко е наред.  Най-сигурно си остава амниото. Аз в интерес на истината дълго обмислях дали с второто си дете да не пропусна БХС, а директно да не направя амниоцентеза. Не го направих все пак.

Общи условия

Активация на акаунт