Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 10 дек. 2005, 16:55 ч.

Идея за червено цвекло?

  • 691
  • 14
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 680
Имам доста голямо количество - сварено и пасирано, може ли да го употребя за някоя манджа?

# 1
  • Варна
  • Мнения: 672
Прибави сварени картофи и кис. краставички, нарязани на кубчета. Овкуси със сол и майонеза.
Това ми е една от любимите салати, но и свареното цвекло го режа на кубчета.

Друг вариант е да му прибавиш чесън , олио, оцет, сол и копър.

# 2
  • София
  • Мнения: 1 493
Борш !

# 3
  • Мнения: 4 914
Прибави сварени картофи и кис. краставички, нарязани на кубчета. Овкуси със сол и майонеза.
Това ми е една от любимите салати, но и свареното цвекло го режа на кубчета.

Друг вариант е да му прибавиш чесън , олио, оцет, сол и копър.

Тази салата е наистина много вкусна.

# 4
  • Домати не останаха.
  • Мнения: 978
Сготви си борш.

# 5
А цвеклото ти мариновано ли е или не?

Ако е мариновано го правим на салата с малко печен червен пипер на лентички (ако е настъргано цвеклото се режат чушките на ситни ивички (в една салата всички компоненти трябва да са приблизително с еднаква големина), малко зехтин или олио, счукани орехи, счукан чесън, малко лимонов сок. Така приготвената салата може да се поръси с настъргано сирене (дунавия или друго мазно но не много солено сирене).
Ако не е мариновано можеш да го пасираш с морковено и картофено пюре в пропорция 1 част картофено 1/2 част морковено 1 част цвекло. Можеш да подлучиш получения хайвер и да комбинираш с майонеза.
Друг вариант (малко играчка) да овкусиш цвеклото предварително с чесън, бял пипер и копър, да добавиш малко бели стафиди и да напълниш картофи. Запичаш на фурна, може и под фолио.
И последното за което се сещам е да смесиш цвеклото с малко сушени сини сливи и да приготвиш телешко задушено....
Идеи много...

# 6
  • Варна
  • Мнения: 2 922
Смесено с майонеза и счукани орехи или за борш.

# 7
  • Варна
  • Мнения: 6 879
При нас цвеклото много върви, най-вече зимата.

Освен борш, правя и няколко вида салати с цвекло.

ВИНЕГРЕТ:

Сваряваш картофи, моркови, цвеклото, както е с кожата, не го бели!
Режиш ги на кубчета като за руска салата.
Режеш на кубчета и киселите краставички, а лукът на ситно.
Всичко това се разбърква, добавя се олио на вкус и сол.
Забележка: Можеш първо да объркаш цвеклото с олио, да постои малко и после да го смесиш с останалите продукти, за да не се оцветят и те в червено.

Салата от цвекло, орехи, чесън и майонеза:

Сваряваш цвеклото, без да го белиш, само го измиваш хубаво.
Настъргваш го на ренде (аз го стържа на най-едрото), добавяш счукани скилидки чесън и счукани орехи, сол на вкус и объркваш с  майонеза.

Риба в шуба (типично руска салата)

Вземаш по-дълбока чиния. На дъното й разстилаш на плас нарязан на ситно лук, напръскваш с оцет.
Върху лука слагаш пласт маринована солена рибка - каквато искаш, ако имаш сельодка - чудесно, ако не - става и с друга маринована риба, дори и с Перла. Рибката да е нарязана на малки парченца.
Мажеш със майонеза този пласт.
Върху рибата стържеш сварен картоф, направо както е в чинията. Мажеш с майонеза.
Върху картофа стържеш сварено цвекло. Майонеза.

Да ти е сладко! Между другото, цвеклото е много полезно, яжте, не е скъпо!  Simple Smile

# 8
  • Варна до морето
  • Мнения: 2 655
Бяхме на гости и там сервираха салата с ч. цвекло, кисели краставички, лук, зехтин, лимон и сол.
От бременността ли от какво ли толкова ми хареса, че като се върнах у дома, за следващото парти тя беше на масата ни. Laughing
Можеш да я пробваш, всичко на ситно.

# 9
# 10
  • Варна
  • Мнения: 8 769
Друг вариант (малко играчка) да овкусиш цвеклото предварително с чесън, бял пипер и копър, да добавиш малко бели стафиди и да напълниш картофи. Запичаш на фурна, може и под фолио.
И последното за което се сещам е да смесиш цвеклото с малко сушени сини сливи и да приготвиш телешко задушено....
Тия двете много интересно и вкусно звучат.
Gatoto na Gato, можеш ли да ме светнеш за телешкото-как точно, че по принцип не готвя такова месо много често. Мерси!

# 11
  • Бърно
  • Мнения: 151
Може да си направиш и крем супа с картофи, краве масло, сиренце и цвекло.

# 12
Друг вариант (малко играчка) да овкусиш цвеклото предварително с чесън, бял пипер и копър, да добавиш малко бели стафиди и да напълниш картофи. Запичаш на фурна, може и под фолио.
И последното за което се сещам е да смесиш цвеклото с малко сушени сини сливи и да приготвиш телешко задушено....
Тия двете много интересно и вкусно звучат.
Gatoto na Gato, можеш ли да ме светнеш за телешкото-как точно, че по принцип не готвя такова месо много често. Мерси!

Телешко месо, каквото имаш около 500 - 600 гр. (по принцип съм на мнение, че месо (без пилешкото) е добре да се готви в по - голямо количество - става по - вкусно...)
Марина за него - 2-3 с.л. зехтин или олио, 1,5 ч.ч. охладено червено вино (примесено със счукан черен пипер и кипнато на котлона), 1 с.л. лимонов сок, мащерка, бял пипер, 2 скилидки счуках чесън, щика сол.
Месото се нарязва на едри филии с дебелина около 2 см. Натрива със сместа от всички подправки и мазнината. След това се набожда леко с вилица и се поставя на дъното на плитък разлат съд (тава). В съда се долива виното внимателно отстрани, без да измива натритите късове месо. Покрива се и се оставя на хладно за около 2 часа.
Цвеклото се настъргва на средно ренде. Добавят се ситно нарязани сини сливи 2-3 зрънца кориандър. Пасира се сместа добре.
Месото се изважда от марината и се оставя да се отцеди добре.
Намазнява се съда за печене (голям гювеч е много добре да се използва, но става и с тава). Подрежда се слой от нарязани на филийки сурови картофи (дебелина около 1 см.). Върху картофите се подреждат печени чушки разтворени 1 пласт. Намазват се чушките с половината от цвеклото. Поставя се месото отгоре. Намазва се с другата половина от цвеклото. поставя се по едно парченце масло върху всяко парче месо. Внимателно се наливат 6-8 с.л. вода без да заливат месото. Покрива се съда с фолио или похлупак. Слага се на умерена фурна (ако е гювеч се слага в студена фурна за да не се спука). 160 градуса. След около 30 мин. се увеличава градуса на 180 - 200 и се пече още 1 час, час и половина. Проверява се към края на печенето месото дали е готово. Сервира се топло с разнообразна гарнитура (по - семпла на вкус гарнитура ще подчертае аромата и вкуса на основното ястие).
Но най - важното консумира се с усмивки Wink

# 13
  • Варна
  • Мнения: 8 769
Gatoto na Gato, звучи адски вкусно! Сега съм в пости, но когато приключат, ще унищожа едно количество телешко, за да се потопя в гастрономията на тая вкусотия!
Абе ти готвач ли си или само любител?

Последна редакция: пт, 16 дек 2005, 18:05 от Туфка

# 14
Gatoto na Gato, звучи адски вкусно! Сега съм в пости, но когато приключат, ще унищожа едно количество телешко, за да се потопя в кастрономията на тая вкусотия!
Абе ти готвач ли си или само любител?
Все-още жив експериментатор Simple Smile

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт