Когато новороденото не успее да засуче на гърда или да получи достатъчно мляко, майките могат да изцедят гърдите си на ръка или с електрическа помпа. Ново изследване показва, че е много по-вероятно тези, които изцеждат на ръка, все още да кърмят два месеца по-късно.

Учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско са изследвали 68 майки с бебета, родени преди 12 до 36 часа, които са имали трудности с кърменето. Майките са били разделени на случаен принцип да изцеждат кърмата си по 15 минути на ръка или с електрическа помпа.

Количеството изцедено мляко при двете групи не се различава, но два месеца по-късно 97,1% от майките, които са изцеждали на ръка, все още кърмят,  докато при тези, които са използвали машини, процентът е 72,7. Причините са неясни, но чувството на смущение може да попречи на кърменето, а майките, цедящи на ръка, заявяват, че се чувстват по-спокойни да изцеждат кърма в присъствието на други хора, съобщават учените.

Количеството мляко е било много малко и в двете групи, около 1 милилитър, което може да изглежда нормално за тези, които цедят на ръка, но е недостатъчно за тези, които използват голямата чаша на помпата.

„Изцеждането и с ръка и с помпа е подходящо“, казва главният изследовател д-р Валери Джей Флаерман, помощник професор в университета, „но изцеждането на ръка е за предпочитане.“

http://www.nytimes.com/2011/07/26/health/research/26patterns.html?_r=2