Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 авг. 2011, 09:47 ч.

Как да измерим боклука

 • 2 576
 • 59
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3
Здравейте. Преди няколко месеца Административния съд в София обяви за незаконен начина, по който Столичната община определя такса смет. Ето накратко за какво става дума:
Цитат
Административният съд на София обяви за незаконен начина, по който Столичната община определя такса смет. Тя се изчислява на база данъчната оценка на имотите, а не според количеството изхвърлен боклук.

Законът определя като критерий за изчисляване на такса смет количеството на битовите отпадъци. Той дава възможност само по изключение, когато това количество не може да се установи, таксата да се определя на ползвател или като процент от данъчната оценка на имота.
Магистратите са установили, че Столичният общински съвет е приел, че ще действа по изключението, а не по правилото, без да изложи мотиви защо го прави. "Липсата на мотиви води до незаконосъобразност", пише в решението на съда.
Начинът на определяне на такса смет в София беше оспорен от гражданска инициатива "Справедливост". "Боклук правят хората, а не имотите, поради което абсолютно несправедливо е размерът на тази такса да е поставен в зависимост от данъчната оценка на конкретния имот, а не според количеството на изхвърления боклук", беше мотивът на организацията. От "Справедливост" съобщиха, че са завели дела срещу таксата за отпадъците и в други общини.
Мисля, че всички сме съгласни че таксата наистина трябва да се плаща на база количество отделени отпадъци а не на база данъчна оценка на имота. Тук идва обаче големия проблем който за България почти няма решение - как да се определи точното количество смет което изхвърля едно домакинство за да се изчисли таксата която дължи.
Идват кметски избори и ние всички, като работодатели на кметовете трябва да настояваме да се промени този порочен начин на плащане на такса смет, който сега съществува в цяла България. Обаче за да настояваме нещо да стане трябва да дадем и предложения как да стане.
Как според вас в България може да се мери количеството смет което отделя едно домакинство. Ще е интересно да се включат и хора които живеят в чужбина и те да кажат как е уреден този въпрос в развитите страни. Скоро чух, че например в Швейцария, всяко домакинство си закупува от определени места специални торби с определен обем в които се изхърля отпадъка и по този начин в зависимост от това колко такива торби са закупени през годината се изчислява обема на изхвърления боклук. За съжаление това в България едва ли ще проработи защото бай Ганьо никога няма да си купи такива торби. Как тогава да мерим боклука за да е справедлива такса смет която плащаме и да няма недоволни.

# 1
 • Galaxy 13197853088
 • Мнения: 2 313
за нашата родина досегашната практика е най-добра.

# 2
 • Мнения: 3
за нашата родина досегашната практика е най-добра.
Да, но тя е абсолютно несправедлива и незаконна. На практика сегашната такса смет се явява като втори данък върху имота защото се изчислява на данъчната оценка на имота и няма нищо общо с количеството отделен отпадък. Една самотна баба която живее в голям апартамент в центъра на София плаща повече такса смет отколкото десетчленно циганско семейство от Ботунец. Кое му е справедливото на това и кой отделя повече смет - самотната баба или циганите.

# 3
 • Galaxy 13197853088
 • Мнения: 2 313
Чети!
най-добра, не най-справедлива.

# 4
 • Мнения: 3
Чети!
най-добра, не най-справедлива.
Не мога да се съглася че нещо което е несправедливо е добро.
Освен това е незаконна. В закона е казано че такса смет се плаща на количество отделен боклук и САМО ПО ИЗКЛЮЧЕНИЕ ако не може да се определи количеството се допуска да се плаща на база оценка на имота. Но само по изключение за единични случаи а не повсеместно в цяла България както е сега изключението е станало практика.

# 5
 • Galaxy 13197853088
 • Мнения: 2 313
предполагам имаш личен опит в измерването на боклук и затова си толкова категоричен ...
браво !
хайде сега да предложиш работеща система приложима в милата родина.

# 6
 • Мнения: 3
затова си толкова категоричен ...
Не аз, а закона е категоричен. Софийския административен съд също е категоричен - сегашната практика е незаконна и трябва да се прекрати.

Предложение не мога да дам и затова питам - със сигурност има по-умни от мен хора тук, които могат да измислят нещо работещо в България.
Но тази практика която действа в момента не може повече да продължава - хем несправедлива, хем незаконна...

# 7
 • Мнения: 16 492
Аз не разбирам какво е основанието таксата смет да не зависи от броя на живеещите в имота? Нека да има пак някаква връзка с данъчната оценка или по-скоро с района на живеене, но да се има предвид и броят на цапащите.

# 8
 • Мнения: 83
Съгласна съм с Как` Сийка. И според мен в тази посока трябва да се мисли, а именно броя на живущите в имота. Не може, примерно, необитаемо жилище да има такса смет като същото, но обитаемо. Няма как иначе да се измери боклука, много е относително. Но, ако случайно има такъв вариант, българина ще намери начин да хвърля своя в чуждия боклук, за да плаща по-малко. Simple Smile 

# 9
 • Мнения: 4 916
Предполагам, че проблемът е в необходимостта от контрол - колко души реално живеят в имота, колко са се регистрирали, че живеят там, колко не са се регистрирали, а и текучеството в големите градове, където има много наематели - това означава, че поне веднъж годишно трябва да се подава справка в общината, да се променят данните в системата, да се преизчислява и т.н, отделно, че един имот може да не бъде зает целогодишно. А по морето и планинските курорти - там два-три месеца в годината има десет пъти повече цапащи - как да им се изчисли такса само за тези три месеца.
Иначе и аз съм за промяна на начина за изчисление на такса смет.

# 10
 • Мнения: 16 492
Ами, освен да отвържат таксата смет от имотите (те не правят боклук) и да я вържат към хората (които всъщност цапат).  Laughing
Но тогава пак ще има проблеми, защото ще се водят, че живеят на едно място, а ще цапат на друго.  Thinking

# 11
 • София
 • Мнения: 450
няма такава система от която всички да са доволни. така че трябва да се търси такава, удовлетворяваща максимален брой хора. Примерно  някаква твърда такса смет.  Иначе системата с данъчната оценка или квадратурата на жилището може да не е най-справедлива, но е достатъчно добра. Затова и таксите за обслужване в закритите комплекси също се плащат на квадратен метър, а не на брой къпания в басейна или посещения на фитнеса. А бабата с големият апартамент в центъра, ако и е толкова висока таксата смет да пусне квартирант в голямото си жилище и с парите от наема да си плаща таксата

# 12
 • Мнения: 3
Друг вариант за който съм чувал че съществува в много от развитите страни по света е контейнерите в които се събира отпадъка да се приберат в жилищните сгради. Така може да се измери колко боклук отделя един блок и да се разпредели на живущите в него. Освен това този вариант има още много положителни страни. Боклука се затваря и през лятото няма да се развъждат мухи. До него няма да имат достъп кучета, котки и да го разнасят из улиците. Няма да мирише и изобщо само положителни страни има в това боклука да се прибере в кооперациите.
Едно време при комунизма (колкото и да беше лош строй) 90 % от блоковете се строяха с предвидени в тях помещения за контейнер за боклука. Друг е въпроса че не се ползваше това помещение но поне го имаше. Сега при новото строителство не знам дали се предвиждат такива помещения за контейнер за боклук вътре в сградата.

# 13
 • Galaxy 13197853088
 • Мнения: 2 313
живял ли си в такъв блок, знаеш ли защо ги запечатаха шахтите за боклук?

# 14
 • Мнения: 6 339
Ами, освен да отвържат таксата смет от имотите (те не правят боклук) и да я вържат към хората (които всъщност цапат).  Laughing
Но тогава пак ще има проблеми, защото ще се водят, че живеят на едно място, а ще цапат на друго.  Thinking
Направо да го начислят като примерно 0,01 процент от заплатата или колкото там е някаква нормална сума. Така ще се вижда и в кой град цапа  Crazy
П.С. Не ме взимайте насериозно, не разбирам от данъци, осигуровки, заплати и закони.

Общи условия

Активация на акаунт