Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 2 авг. 2011, 20:33 ч.

Търся туршия с мед

  • 26 723
  • 15
  •   2
Отговори
  • Марс
  • Мнения: 438
Знам, че е рано още за туршии, но аз да питам за да се подготвя от сега. Имам една комшийка, която прави невероятна туршия с чушка, карфиол, морков, може и нещо друго да пропускам сега в момента не се сещам, но седи хрупкава, не солена, абе разкошна е направо. Е да ама когато попитах за рецептата, с половин уста ми каза, че има мед вътре и това беше, така и не ми даде рецептата, купувах няколко пъти от нея, но се свърши. Дано сте ме разбрали, че малко омотано го написах, но много искам да си я направя в къщи в голямооооо количество, ще се радвам на всеки откликнал и предварително благодаря.

# 1
  • Мнения: 12 399

А в буркани ли я купуваше или насипна? Имам една записана рецепта, не знам защо за нея се сетих, разбира се, не съм сигурна, че е точно тя. Но, понеже се прави в буркани, т.е. така са дадени продуктите, може просто да пробваш 1-2 буркана, пък ще видиш дали е близка до нейната. За всеки случай ти слагам рецептата, от нета е, от конкурс за туршии си я харесах:

Продукти:
червени чушки
карфиол
целина
моркови
зеле (по желание)

1 с. л. сол
1 с. л. мед
2 с. л. захар
5 с. л. оцет
2 аспирина

Приготвяне:
Зеленчукът се нарязва и се оставя малко да завехне. Нарежда се в буркан от 1 л, в който се слагат медът, захарта, оцетът и 2 аспирина. Затваря се с капачка и се обръща. Бурканът се обръща всеки ден в продължение на 7 дни.

Аз самата не съм я правила още, седи ми в записките, ама то какво по напред. Но съм решила да я пробвам. Peace

# 2
  • Марс
  • Мнения: 438
Здрасти мила, купувам я в буркани, но съм носила и малки бидончета, значи я прави и тя в бидон, то е някакво подобие на царската туршия, обаче не е така солена и хрупка много готино.

Мила, а какво количество от продуктите се взима или на око действам, и какво значи да завехне примерно да я срежа сутринта и до вечерта да я изчакам, и във всеки буркан да добавям по дадените пропорции сол, мед и другите работи ли да слагам т.е. супените лъжички за един буркан ли са?

# 3
  • Мнения: 12 399
ev4o, не го разбрах това със завхването и защо е нужно. Както писах, не съм я правила, само и се каня, но като излезе карфиолът, просто ще купя една глава, другите зеленчуци ги има, и ще направя един буркан. Дадените количества захар, мед и т.н са за един буркан. Точно един ще направя за проба. Просто като четох поста ти, се сетих за тая туршия, и аз не знам защо newsm78, може би защото има мед в нея. Peace
Понеже така или иначе си разглеждах записаните рецепти, да сложа линкове:

Царска туршия с мед

Пак рецепта

А тая на Мастърчето не е с мед, но е чудесна, хрупкава и вкусна Heart Eyes Peace

# 4
  • Марс
  • Мнения: 438
А, извинявай, сега се зачетох, че не си я правила, и понеже пише за завехнат и ми стана чудно защо ли?

# 5
  • Мнения: 373
Ето ти една рецепта, която знам от майка ми и  става страхотна. Само тази трушия се правеше у дома. Става хрупкава, свежа, не е кисела, не е солена. Много е вкусна.

За 2 буркана от 3 л. :

3 кг камби, изчистени от семките, нарязани на парчета
1 1/2 кг моркови нарязани на шайби
1 по-голяма глава чесан
1 глава целина + листата, нарязана на ленти 3-4 см
1-1 1/2 кг карфиол
1/2 пакетче черен пипер
20 зърна бахар
6-7 листа дафинов лист
1/2 чаена чаша сол
 1  1/2 чаена чаша захар
2 с. л мед
50 мл оцет

Нарязаните моркови + камби + захарта + солта се смесват вечерта и се оставят да престоят. Трябва да престоят наи-малко 5-6 часа. На сутринта се отделя сока. Нареждат се в буркан ред камби, ред моркови, ред карфиол, ред целина +листа, чесан , ч. пипер, бахар, дафинов лист. Непрекаснато се притиска много силно с юмрук. Отгоре се слагат дръжки целина и се притиска много добре. Сокът се смесва с оцета и меда и се слага да ври 10 мин.  Бурканите се заливат когато поизтине но да е още горещ.
2-3 пъти през 2-3 дни сокът се излива и се преварява и се налива обратно. Съхраняват се на балкона.












# 6
  • Марс
  • Мнения: 438
Благодаря ти Марси, ще пробвам още тези дни два буркана. Иначе сега се сетих, че беше в бидон и имаше вътре зеле, морков и чушка само, но имаше невероятен вкус, нищо общо с царската туршия, много сладка е тази и хрупкава.

# 7
  • Мнения: 373
Ev4o, сега е много топло и не знам как ще втаса тая трушия. Може би трябва да я наблюдаваш и по някое време да я сложиш в хладилника. Ние я правихме края на септември началото на октомври когато излизаха тези зеленчуци. След около месец беше готова и можеше да се яде цяла зима. През цялото време седеше на балкона.
Може да замениш карфиола със зеле. Важното е марината и ферментациата.

# 8
  • Мнения: 614
3-литров буркан се пълни с цветно зеле / може и обикновено/, моркови, кервиз. Залива се с марина от:
   
1к.ч. захар
     1к. ч.сол
      1к.ч. олио
      500мл. оцет 
      700мл. вода
     10-15 зърна чер пипер
     5-6 зърна бахар.

Затварят се бурканите херметически и 3-4 дни се обръщат.
Рецептата е изпробвана.
Надявам се, да ти хареса!! Simple Smile

# 9
  • Мнения: 614
Ох, чак сега видях, че съм забравила и най- важната съставка- 1каф.чаша МЕД .

# 10
  • Мнения: 486
Ето по тази рецепта мисля да правя туршия тази година

Моите деца много обичат царска туршия, така че скоро направих, тъй като мама не успя тази година
Ето нашата любима рецепта, приготвя се бързо, не се стерилизира и зеленчуците стават много хрупкави от меда в маринатата.
1.8 кг камби - нарязани и леко посолени (например с 2 супени лъжици сол), се оставят да престоят 12-24 часа в хладилника. Отделеният сок после се слага в маринатата.
1 средно голяма глава карфиол,
1 кг моркови,
1-2 глави чесън,
една връзка целина,
бахар и черен пипер на зърна

Морковите се режат на кръгчета, карфиолът се накъсва на розички. Продуктите се подреждат плътно в буркани (листата целина и обелените скилидки чесън остават цели), добавят се по 2-3 зърна бахар и по 5-6 зърна черен пипер.

Марината:
1.250 л оцет
1.250 л вода
300 г захар на 1 л течност
1 кафена чаша сол
13 супени лъжици мед.

Всичко без меда се слага да заври. Нека поври 5 мин на тих огън. Отстранява се от огъня, добавя се меда и горещата марината се налива в бурканите. Те се затварят веднага и се обръщат с капачките надолу. Така остават до пълно изстиване.

Тази доза е за 10 буркана по 800 мл.
Много харесваме тази туршия, надявам се да допадне и на вас

# 11
  • Мнения: 273
Темата е стара, но ще добавя и аз една рецепта за "Царска туршия с мед"
10кг камби
2кг моркови
5кг карфиол
2кг морска сол
бахар, черен пипер, дафинов лист, листа целина
Натриев бензоат
Марината:
1400мл винен оцет
1500гр захар
1ч.чаша олио
1ч. чаша мед
Камбите се нарязват и се покриват със солта и вода. Престояват 12часа( не трябва да стоят повече, защото поемат много сол), като се разбъркват няколко пъти. Добавят се и другите продукти(нарязани) и престояват още 3часа.
Маринатата се кипва заедно с подправките. След като изстине се прибавя 1супена лъжица натриев бензоат. Зеленчуците се изцеждат много хубаво, заливат се със студената марината. Бурканчетата се кипват. По желание маринатата може да се прецеди от подправките.

# 12
  • Мнения: 364
Ето и една рецепта от мен

3кг. камби се нарязват и се заливат със саламура: 100гр. сол, 100гр. захар, 300гр. олио, 300гр. оцет, 3с. л. мед, 13 аспирина.(или на килограм камби 1гр. Салицил ). Престояват 12 часа нарязват се 2 глави целина с листата  и моркови на колелца. Пълни се в буркан без варене. За по -голяма доза си увеличаваш всичко.

# 13
  • София
  • Мнения: 2 476
Здравейте момичета!Изчетох всичко. И аз се интерсувам от такаква туршия.
Само имам един въпрос-правилили сте някоя от рецептите в малко бидонче? И дали се съхранява добре  като е в един съд?

# 14
  • Мнения: 364
Здравейте момичета!Изчетох всичко. И аз се интерсувам от такаква туршия.
Само имам един въпрос-правилили сте някоя от рецептите в малко бидонче? И дали се съхранява добре  като е в един съд?
Аз моята я права в буркани с винт, за бидонче не знам дали ще стане

Общи условия

Активация на акаунт