Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 авг. 2011, 14:21 ч.

Вдигни ръка и пресечи!

 • 7 281
 • 134
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 103
http://www.dir.bgwww.dnes.bg/obshtestvo/2011/08/02/kat-vdigai-ry … tanesh-jiv.125404

Гледайки новините вчера, разбрах за новата инициатива на КАТ.
Слушайки, веднага усетих някакъв спонтанен негативизъм да се надига у мен.
Няма да анализирам собствените си емоции сега, по-скоро искам да поставя
темата за дискусия и популяризиране - смятате ли, че новите правила
ще бъдат ясно обяснени, че ще бъдат бързо и лесно възприети,
че ще доведат до резултати? Знаете ли до колко задължителен характер има вдигането на ръка?

Последна редакция: ср, 03 авг 2011, 21:53 от krasimilo

# 1
 • Мнения: 2 405
Инициативата си е супер.  Споменаваш за спонтанни негативни емоции некакви, което  ме кара да мисля, че не я разбираш.  ?

# 2
 • Мнения: 4 806
Неволно и не по закон, често правя именно така - вдигам ръка
преди да се понеса уверено по пешеходната пътека. Особено
често го правя, когато съм с рожбето.
Не разбирам откъде се надига тази вълна на възмущение. Как-
во лошо има в този жест?
Сещам се, че често вдигам ръка и когато излизам от пешеход-
ната пътека, за поздрав към шофьора. Добронамерен.
Харесва ми акцентът върху вдигнатата ръка. И аз съм шофьор,
ужасЕн нерядко от начина на пресичане.

# 3
 • Мнения: 151
Не мисля, че нещо ще се промени. Много рядко някой ми прави път на пешеходна пътека, едва ли ако си вдигна ръката шофьорите ще набият спирачки, за да минем с детето. Ами на сфетофарите? Дори на зелено много внимавам, защото веднъж се опитаха да ме отнесат с количката. Силно се надявам да се промени културата на хората, тъй като колкото и правила да въведат всеки се старае да прецака системата. Не искам да засягам съвестните шофьори, но масово правила не се спазват ( същото важи и за пешеходците).

# 4
 • Мнения: 6 380
   Като застана пред пешеходната пътека, значи искам да премина. Няма нужда да ме карат и ръце да мятам, за да заявя за втори път намерението си.

# 5
 • Мнения: 4 916
На пешеходна пътека е ясно какво се прави и защо пешеходецът се е изправил там.
Накрая ще искат и да се поклони с благодарност на шофьора, който му е спрял.

# 6
 • Мнения: 4 806
Хъм, явно не ви се е случвало да попадате в опасни
ситуации, причинени от нерешителни пешеходци.
Един жест в повече едва ли ще умори някого, но
пък и аз вярвам, че може много да помогне. В край-
на сметка става дума за живот, здраве и материал-
ни щети. Наши.

# 7
 • Мнения: 6 380
Нерешителността на пешеходците идва от опита им , предполагам. Мен по-скоро ме интересува, как КАТ предвижда да дисциплинира  шофьори и пешеходци, а не пожелателните им изявления. Къде има най-много произшествия и как точно, реално се грижат да обезопасят най-рисковите райони... Там ли са? Глобяват ли? Имат ли отношение към поведението на пешеходците, когато то е застрашаващо техния или друг живот и здраве... Или отдалеч поучават...

# 8
 • Мнения: 1 103
Приветствам всякакви инициативи за безопасност на движението,
които биха спасили човешки живот!

Просто ми се струва, че КАТ си измиват ръцете за собственото си безсилие
да накара шофьорите да спазват правилаат за движение! Трябваше
мотото да бъде "Спасението на пешеходците е в рецете (в случая - във вдигнатата ръка)
на самите пешеходци!". Имам опасения, че вместо да засили бдителността на шофьорите,
точно този очаквам жест ще породи много недоразумения от сорта на "Патко, кат' си искала да пресечеш, да си си 'дигнала ръката!".

Ясно е - има пешеходна пътека, трябва да се спре, законът е ясен и спирането трябва да има задължителен характер! Защо трябва да вдигам ръка, за да си изискам правото, което ми се полага?!

И за да не останете с впечатление, че съм камикадзе, което се хвърля пред колите, ще кажа, че имам добро чувство за самосъхранение, пресичайки, не говоря по мобилен телефон, не блея и не си правя разходките точно на пешеходната пътека. Внимателно следя погледа на шофьора дали наистина ме вижда и т.н. И да, също съм вдигала ръка, за да покажа, че искам да пресека.

Но според мен усилията на КАТ трябва да са насочени най-вече към популяризиране правата и задълженията на пешеходците, ясно маркиране и осветяване на пешеходните пътеки, а не да вменява пожелателни жестове, които размиват отговорностите.

# 9
 • Мнения: 4 806
Съгласна съм, че е възможна подобна ситуация
с подобен ефект. Само дето не КАТ ще си изми-
ват ръцете, а недобросъвестни шофьори. И на-
мирам опасенията за основателни.

# 10
 • Мнения: 2 405
Да, това става ясно е с пожелателен характер. Няма как да се стигне до размиване на отговорностите при положение, че в закона ясно е записано, че щом има пешеходец стъпил на уличното платно на пп /по памет, не цитирам/ шоферът е длъжен да спре.

# 11
 • Мнения: 95
Много пъти ми е идвало отвътре да вдигна ръка напред, преди да пресека. Нещо обаче ме спира. В смисъл, че и сега, като стъпя на пешеходна пътека, шофьорите, които са спрели ме гледат сякаш казват "Айде, айде, пресичай, от мен да мине!". Другите , които не ме пускат, или упорито НЕ ме поглеждат, или ме гледат поглед тип "Тая луда ли е, бе? Как пък да не я пусна, нали бързам...".
Имам чувството, че ако си вдигна ръката, ще предизвикам вълна от възмущение и словесни излияния по адрес на скъпи за мен роднини от женски пол.
Аз обаче си отстоявам правото да пресичам, като стъпя на пешеходната пътека и гледам "очакващо" наближаващите коли. По закон и това е достатъчно, но жестът с ръка е допълнителен сигнал. Мисля, че все пак е полезен, ако пътното платно е тясно и няма място да изчакваш на него, за да пресечеш.
Ако стане масов този жест, подкрепям! Иначе, може да има недоразумения - спрели таксита; недоумяващи шофьори, чели-недочели правилника; още някой ударен пешеходец, заради това, че си е мислел, че ще пресече гарантитирано....

# 12
 • Мнения: 2 405
Па аз правя и едни други жестове като пресичам.  Понеже изкл'чително рядко ми се случва жена да ми спре на ПП, то на единиците, направили го, мятам въздушна цалифка.  Да знаете, ако ви се случи - аз съм.   Simple Smile

# 13
 • Мнения: 4 916
То верно докъде сме се докарали - да благодарим на шофьорите, които са ни спрели на пешеходна пътека.
На мен пък днес ми се случи обратното - пресичам пешеходна пътека, оградена от двете страни с "легнали полицаи", и като ме видя един шофьор на микробус на фирма "Нилана", па като натисна газта, за да ми мине пътя... заобиколи ме, отиде в насрещното, ама си изпълни намерението и ме накара да спра по средата на пътеката, за да мине пръв.

# 14
 • Мнения: 2 405
На мен пък днес ми се случи обратното - пресичам пешеходна пътека, оградена от двете страни с "легнали полицаи", и като ме видя един шофьор на микробус на фирма "Нилана", па като натисна газта, за да ми мине пътя... заобиколи ме, отиде в насрещното, ама си изпълни намерението и ме накара да спра по средата на пътеката, за да мине пръв.

 Joy Сори, ама си го представих нагледно..  Joy

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт