Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 авг. 2011, 16:19 ч.

ОДЗ или самостоятелна ясла

 • 764
 • 12
 •   1
Отговори
 • Мнения: 9
Здравейте, искам да ви помоля за мнение и съвет как да постъпя в следния случай:
Приети сме от септември тази година в ОДЗ, което е на няколко спирки от нас. Сега сме приети и в самостоятелна ясла, която пък е близо до нас и не се налага да ползвам транспорт до нея.В тази ситуация съм изправена пред дилемата кое да избера - ОДЗ-то, което е отдалечено, но пък ми гарантира, че няма да мисля след това за детска градина или самостоятелната ясла, която е наблизо, но пък след това отново ще се завъртя в онзи омагьосан кръг за кандидатстване през системата на ИСОД за прием в детска градина.Наистина изборът е труден и мненията на хората са различни, но ви моля да споделите и своите, с което да ми помогнете да взема правилното решение.
Благодаря предварително на тези, които ще отделят време да споделят мнение по темата!

# 1
 • Мнения: 281
Не може да се даде точен отговор, и двата варианта имат плюсове и минуси.
Самостоятелната ясла е по-добре за детето, предполага се че там ще има сравнително по-малко зарази от ОДЗ, което е големият плюс защото болести така или иначе ще има поне през седмица.
ОДЗ-то пък гарантира че после ще е по-добре положението.
Ако бях аз, бих се спряла на ОДЗ-то, вярно в началото ще е трудно, много болести ще има, по-далеко ще е, но все пак като опъвам 1-2г., после ще е по-добре положението.

# 2
 • Мнения: 9
Благодаря за мнението Polina, аз споделям същото мнение, но много хора около мен се опитват да ме убеждават колко е добре яслата да ти е наблизо, което за мен не е толкова сериозен аргумент, за да я предпочета пред това да се изправя отново в очакване на резултата от системата на ИСОД.

# 3
 • София
 • Мнения: 32 906
Пред избора ИСОДГ, и класиране в ОДЗ и СДЯ... бих избрала ОДЗто.
Болести най-вероятно ще има, независимо какъв ще е изборът ви. В повечето ОДЗта ясленските групи са отделно, понякога и с отделен вход. Децата от ясленските и градинските групи нямат почти никакви контакти.

Дъщеря ми преди години тръгна на ясла в ОДЗ. Не много близо до дома, но 2рото единственото малко по-близо.
Какво ме отказа от по-близкото ОДЗ? Реплика на моя приятелка. "Чудесни са. Супер е. Дъщеря ми е на АБ, нося го там, дават ѝ го."
Една година беше в 2ра ясленска група. След това я прехвърлиха в градината. Само с подаване на молба от страна на родителите.

В момента единствения минус е кандидатстването.
Най-вероятно +1т от СДЯ ще се запази при кандидатстване в ОДЗ или ЦДГ, но не съм сигурна. Но кандидатстването ще си е на общо основание. И най-вероятно вашето дете няма да е единственото, което евентуално ще има +1т.

# 4
 • Мнения: 1 046
В предвид проблемите с кандидатстването изобщо не бих се замислила, категорично ОДЗ-то, не знам защо мислиш, че има повече болести там.
Синът ми е бил в ОДЗ, отделен вход, никакъв контакт с по-големи деца....болести доволно количество, все пак децата не са в кувиоз, всяко второ дете има по-голямо братче или сестричка, кое/ято носи зарази....На приятелка детето беше само в ясла, еднакво ни боледуваха децата ( не че е за хвалба). И на двете места обслужващия персонал се състои от медицински сестри и помощен персонал....

# 5
 • Мнения: 9
Здравейте и благодаря за споделените мнения и личен опит. Аз също съм се спряла на ОДЗ-то след всичките тези месеци не мъки дали и къде ще бъде прието детето ми на ясла. Отзивите и за ОДЗ-то и СЯ за добри, а в крайна сметка човек не може да гледа все да му е удобно, особено днес в това "мобилно" време, в което живеем. От друга страна въпросното предимство плюс 1 точка не се знае доколко ще се запази след решението на ВАС, ако се приеме, че е дискриминационно спрамо останалите деца. По мое лично мнение тази точка си е дискриминационна предвид на възможностите да се уреди детето дори и в СЯ.

# 6
 • Мнения: 445
А защо децата да се заразяват от по-големите? Не би ли трябвало по-големите да имат по-добър имунитет и да боледуват по-рядко?

# 7
 • Мнения: 9
Имунитетът или го имаш или го нямаш, според мен не зависи от възрастта на човек.Просто някои са по -кекави от другите и боледуват повече и различно изкарват болестта.

# 8
 • Мнения: 281
А защо децата да се заразяват от по-големите? Не би ли трябвало по-големите да имат по-добър имунитет и да боледуват по-рядко?
Нормално е да се заразяват от по-големите, има редица болести които като преминат децата остават носители.
Но по-важното е че ОДЗ-тата по принцип са по-големи заведения от чистите ясли и имат повече деца. А колкото повече деца са на едно място, толкиова повече са болестите. Вярно, едните са отделени от другите, ама лелките щъкат между групите насам-натам и болестите с тях.

# 9
 • Мнения: 445
А ясно, понеже нашият град е малък, та няма чисти ясли. Иначе на мен лекар ми е обяснявал, че между 1 и 3 години децата най-много боледуват, между 3 и 5 малко по-малко и после вече обикновено било рядкост. Но моята боледуваше точно преди годинката доста, хем като бебе не е имала кой знае какви контакти, а да чукна на дърво след това спря. Хем от както проходи е непрекъснато сред деца, по-големи също, имало е и по някое с хрема или покашлящо и не се заразява. Дано да не се разболява и като тръгне на градинка.

# 10
 • Мнения: 1 175

Като се има в предвид недостига на места в градините в Сф изобщо не бих се замислила, категорично ОДЗ-то!
Яслената група на синът ми в ОДЗто, беше с отделен вход,но пак си боледуваше.....

# 11
 • София
 • Мнения: 1 205
ОДЗ-то  Peace Hug

# 12
 • Мнения: 786
ОДЗ! така няма да се чудиш догодина къде ще го водиш на градина, пак кандидатстване, записване и т.н. Детето ще свикне по-лесно с градината, защото е виждало големите (поне от прозореца) или докато го водиш. И двете ми деца бяха в ясла към ОДЗ и преходът към градината мина лесно.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт