Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • ...там където и гарга не каца...
 • Мнения: 246
  Здравейте, бебчето ми е на 9 дни и се кърмим много продължително, отсякъде ме съветват кърменето да продължава до 30 мин. но не става. Той заспива, аз го събуждам, започва пак да суче и така се проточват в най-добрия случай един час, но повече пъти по два часа. След това заспива и спи по 2-5 , 3 часа. Не пие вода, не смуче биберон залъгалка, нормално ли е да суче толкова дълго, защото и за мен е мъчение това продължително кърмене?

# 1
 • Германия
 • Мнения: 7 143
Здравей Мария,
честито бебче и да ти е здраво! Flutter

Поведението на мъничето е нормално, досега в утробата на мама е получавало постоянно храната си чрез пъпната връв и не е знаело какво е глад и жажда. Сега самичко трябва да си изсуче необходимата порция и така, както при възрастните - едни се хранят по-бързо, други по-бавно, и на бебето може да му е нужно повечко време да се засити. Сукането изисква доста усилия от новородените, съвсем в реда на нещата е да се измори, да си почине и направи малка пауза и после пак да посуче.. Ти нито знае колко е часа, нито коя дата е днес.  Wink

Добре би било през първите седмици, докато се регулира кърмата, бебетата да сучат поне по 8 пъти в денонощието, оптимално би било 10 и нагоре. Принципно се препоръчва от всяка гърда да се суче поне 15-20 минути, за да е сигурно, че бебенцето е изсукало добре гърдата или поне докато майката я почувства добре изсукана.

Вариант ли е за теб да кърмиш легнала? По този начин много майки успяват да си починат, докато бебенцето се нахрани доволно. Преди кърмене можеш да си приготвиш чаша с предпочитана топла напитка, която да ти е наблизо при нужда. Топлото дава енергия Flutter По възможност да минеш и през тоалетната, защото никак не е приятно да се стискаш Rolling Eyes и да не можеш да се отпуснеш, а бебето тъкмо е засукало добре..
Предполагам, ако си имаш едно удобно местенце за кърмене и си се разположила съвсем удобно, дългото сукане ще ти е по-малко натоварващо.

Споменаваш, че мъничето заспива често. Би могла да поддържаш интереса му с гъделичкане под брадичката, по крачетата, по гръбчето леко да се поглади отдолу нагоре. НЕ е добра идея да се пипа по бузките, докато суче--това предизвиква инстинкта на търсене, бебето може да да се обърка, да пусне зърното и да започне отново да търси.
Другото, което помага при малките поспаливци е разсъбличане по пеленка само, или в по-притъмнена стая, защото ярката светлина ги кара да затворят инстинктивно очи; държане в по-изправена поза; неколкократна смяна на гърдата; смяна на пеленката, ако се наложи и..обтриване на челцето с хладна, навлажнена кърпа също действа разбуждащо.

Компресия на гърдата също би могла да опиташ, за да подпомогнеш сукането и малкото човече да поеме повечко количество кърма.
Цитирам от статията на Дж. Нюман, как се прави на теория, а като кликнеш на дадения линк, можеш да видиш и как става на практика:

**Целта на компресията на гърдата е да се продължи притока на мляко към бебето, след като то спре да гълта (сучене от типа: отваря широко уста – пауза – затваря уста) от само себе си и така то да продължи да приема мляко. Кoмпресията на гърдата стимулира рефлекса на потичане и често стимулира ново естествено потичане на млякото.
 Техниката може да е полезна за:

1. Лошо наддаване на тегло
 2. Колики при кърмените бебета
 3. Често и/или продължително кърмене
 4. Болезнени зърна при майката
 5. Повтарящи се мастити и/или запушване на канали
 6. Насърчаване на бебето, което бързо заспива на гърдата, да продължи да суче активно

Компресията на гърдата не е необходима, ако всичко върви добре. Ако нещата се развиват добре, майката би трябвало да позволи на бебето да „завърши“ кърменето от първата страна и ако бебeто иска, да му предложи и другата. Как познавате, че бебето е свършило? Когато повече не суче активно, т.е. гълта (сучене от типа: отваря широко уста – пауза – затваря уста).

Компресията на гърдата е особено полезна в първите няколко дни след раждането, за да помогне на бебето да поеме повече коластра. Бебетата не се нуждаят от много коластра, но все пак имат нужда от някакво количество. Доброто позициониране на гърдата и компресията му помагат да го получи.

Може би е полезно да се знае, че:

1. Бебето, което е позиционирано правилно получава мляко по-лесно от това, което не е. Бебе, което не е захапало гърдата правилно, получава мляко само когато притокът на млякото е силен. Но много майки и бебета се справят с кърменето въпреки лошото позициониране, защото всъщност болшинството жени произвеждат много мляко.
 2. В първите 3-6 седмици след раждането, много бебета заспиват на гърдата когато притокът на мляко е слаб и при това не задължително  след като са получили достатъчно кърма. След тази възраст те може да се отдръпват от гърдата когато силата на струята започне да намалява, а някои започват да го правят дори в първите дни след раждането.
 3. За нещастие много от бебетата не поемат гърдата правилно. Ако кърмата на майката е в изобилие, бебето може да наддава добре, но майката да си плати за това със разранени зърна, колики при бебето, бебе, което постоянно иска да е на гърдата (но активно сучейки  през само малка част от времето).

Компресията на гърдата поддържа притокът на мляко когато бебето започне да се унася на гърдата и така то получава:

1. Повече мляко
 2. Мляко, с по-високо  съдържание на мазнини.

Компресия на гърдата – как да я осъществим:

1. Придържайте бебето с едната ръка.
 2. Хванете гърдата с другата ръка сравнително назад от зърното, като палецът е от едната страна на гърдата (по-лесно е, ако палецът е от горната страна на гърдата), а другите пръсти от другата страна.
 3. Следете за активното гълтане (вижте видеоматериал), макар че не трябва да се опитвате да проследите всяко едно преглъщане. Бебето приема най-много мляко когато суче като: отваря широко устата – пауза  – затваря уста.
 4. Когато бебето спре да суче активно като отваря широко устата – пауза – затваря уста, притиснете гърдата. Не смъквайте пръстите си надолу по гърдата към бебето, просто притиснете. Не толкова силно, че да Ви заболи и се опитайте да не променяте формата на ареолата (тъмнооцветената част на гърдата в близост до устата на бебето). Чрез това притискане бебето би трябвало да започне отново да суче тип отваря широко уста – пауза – затваря уста. Използвайте компресията, докато бебето суче, но не преглъща!
 5. Продължете притискането докато бебто спре да суче активно и след това отпуснете. Често бебето ще спре да суче когато спрете притискането, но малко след това може да започне отново да суче активно. Ако бебето не спре да суче когато отпуснете ръката, изчакайте малко преди да притиснете отново.
 6. Причината да отпуснете е за да дадете възможност на ръката си да почине и да позволите млякото да потече отново. Ако бебето е спряло да суче, когато сте отпуснали притискането, сега когато усети вкуса на млякото, ще започне да суче отново.
 7. Когато бебето започне да суче отново, може да започне да суче активно (тип отваря широко уста – пауза  – затваря уста). Ако не суче активно, притиснете по указания начин отново.
 8. Продължете така от едната гърда докато бебето не спре да суче дори когато притискате гърдата. Позволете на бебето да остане на гърдата още малко, защото така понякога може да се задейства рефлекса на потичане отново и бебето да започне да суче отново, самостоятелно. Ако бебето вече не преглъща, позволете му да пусне гърдата, или вие го свалете от нея.
 9. Ако бебето иска да суче още, предложете му другата гърда и повторете процеса.
 10. Ако искате и нямате проблеми със зърната може след втората гърда да върнете бебето на първата и така да ги редувате няколко пъти.
 11. Работете по правилното позициониране и поемане на гърдата.
 12. Помнете, притискате гърдата когато бебето суче неактивно, но не и когато гълта!

Според нашия опит горенаписаното работи най-добре, но ако откриете начин, който работи по-добре за задържането на бебето да суче тип “отваря широко уста – пауза – затваря уста”, използвайте това, което най-много върши работа на Вас и бебето Ви. Стига да не Ви боли гърдата при компресията и докато бебето суче активно (тип “отваря широко уста – пауза – затваря уста”), компресията на гърдата работи.

Няма винаги да Ви се налага да правите това. Щом кърменето се подобри, ще можете да оставите нещата да се случват по естествен път.**


Надявам се, че не съм те изплашила с дългото четиво  Embarassed Embarassed Embarassed и ще намериш нещо полезно за вас  Flutter

# 2
 • ...там където и гарга не каца...
 • Мнения: 246
Много ти благодаря за отговора, Пепеляшка!
Пробвала съм да кърмя легнала, но така много ме боли, имам чувството, че не захапва добре, а и така се успива още повече. Пробвала съм всички техники на събуждане, но докато е на гърдата няма ефект. Като го сложа в креватчето, започва да се върти и да си хапе ръцете, а е сукал по 15-20 мин от гърда, но явно не ефективно. Може да опитам с компресията, да видим какво ще стане, но просто нямам сили вече за това двучасово хранене, много съм отчаяна и разтревожена, бях се насроила, че ще кърмя, защото и баткото съм го кърмила до 10 месеца без проблеми и сега това направо ме съсипа  Cry

# 3
 • Германия
 • Мнения: 7 143
Мария, в каква поза се кърмите най-често? Мислила ли си за ползване на слинг ? Кое точно от триковете за разбуждане е проработило повечето пъти? Имаш ли си помощник у дома, който би поел част от домакинстването и / или поне за час-два грижите по голямото ти детенце?

# 4
 • ...там където и гарга не каца...
 • Мнения: 246
Кърмя го седнала, като с едната ръка му придържам главичката, а с другата гърдата, така имам чувството, че захапва най-добре и суче в началото, а не само да ми дъвче зърното.
 От триковете всичко съм пробвала, и дърпане за ушенцата, щипане по нослето, по крачетата, търкане по гръбчето, сменяне на памперс между двете гърди и всичко е с краткотраен ефект, щом го сложа на гърдата, заспива много бързо, слагам го в креватчето и започва едно хапане на ръцете. Всъщност това признак на глад ли е?
 Имам си помощник, майка ми идва всеки ден, да ми помага, така че, не съм се тревожила с домакинска работа, а баткото ходи на градина, така че и той ми отпада като грижа.
За слинг не съм се замисляла.

# 5
 • Германия
 • Мнения: 7 143
Мария, ето още няколко идеи за разбуждане на сънливо кърмаче (освен тези, които бях споменала преди), може пък някое от тях да проработи при вас.

- Може да се опита да се разбуди бебето за кърмене, когато е в REM фаза на съня си (бързите движения на очната ябълка, потрепването на ръце или крачетата, сукателни движения на устните, гримаси на бебето)
- разкопчава се спалното чувалче (ако спи в такова) или се маха завивката
- при топла стайна температура, може да се съблече бебето по пампа; при температура над 27° намалява сукателната активност
- говорене на бебето и опит за привличане на погледа
- държане в изправено положение (доколкото е възможно при едно новородено)
- леко движение на детето нагоре-надолу, докато го държиш в скута си. При това се повдигат главата, раменете и телцето му и се сгъва при хълбоците. Никога не се "сгъва" бебето за талията, заради риск от нараняване!

За повишаване на стимулацията:
- потъркване или потупване по гърба на бебето или се "разхождат" върха на пръстите по гръбначния стълб;
- увеличаване на контакта кожа-до-кожа; масаж или къпане
- раздвижване на ръцете и крачетата на бебето
-потриване на челцето и бузките с навлажнена хладка кърпа
- кръжене с върха на пръстите около устата на бебето
- капване няколко капки кърма върху устните на бебето

Задържане на интереса на бебето за ефективно сукане:
-ръката, която придържа гърдата, трябва да отнеме тежестта на гърдата от брадичката на бебето;
- смяна на гърдата, щом бебето престане да суче;
- между смяната на двете гърди бебето се оригва или се сменя пеленката, за да се задържи интереса му;
- смяна на позата, вместо люлчина, може да се опита футболна топка
- лек кръгообразен масаж по главата по време на кърмене (отгоре при фонтанелата; между другото, като се приключи с кърменето и се масажира там, помага на бебета инстинктивно да се изпънат назад и да се оригнат добре)


Лапането на ръчичките може да е признак за глад, но може и да е начин за задоволяване на сукателния рефлекс. И понеже ти си специлистът по своето бебе и го познаваш най-добре, можеш да прецениш от какво има нужда в дадения момент. Ако мислиш, че е гладно, би могла отново да сложиш на гърда.
За слинга бях попитала, защото много майки го откриват като начин за облекчение на кърменето. Нагласявайки бебето вътре на гърдата, то има възможност да си посуква, докато на мама поне едната ръка е свободна и може да си похапне или просто да се разходи навън на чист въздух.

# 6
 • ...там където и гарга не каца...
 • Мнения: 246
Благодаря ти за отговорите, ще пробвам различните съвети и дано имаме някакъв напредък, ще пиша по натам  Peace

Общи условия

Активация на акаунт