Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 0
Здравейте,
това ми е първата тема и тя е много важна за мен. На 17 септември 2011 трябва да водя една сватба... Това е доста отговорна работа. Тук в Плевен правят едни и същи ритуали, а ми се иска да е нещо различно. Моля ви, напишете ми посрещането в ресторанта от вашата сватба или от тази на сестра, брат, съсед или когото и да било... Ще съм ви мноооого, ама много благодарна! Simple Smile

# 1
 • Мнения: 0
Да побутна темата, понеже и аз в момента живо се интересувам от това. Ще се радвам ако споделите - има наистина много интересни начини с много интересни думички които ги казва или  диджея или някой роднина или водещ на сватбата, понякога самите родители които посрещат. Ще се радвам да споделите. Ето аз на какво попаднах ровейки се в нета - много ми хареса, но ми се иска  да видя и други неща.

Моля ви мили момичета - споделете и с нас  Praynig Hug

ето и обещаното от мен -
Добър вечер скъпи гости, добре дошли в тази светла зала, тя цяла е от радост засияла.
Добре дошли и моля ви станете, с аплодисменти младото семейство посрещнете.
Следва сватбеният марш и влизане на младоженците с техните кумове в ресторанта и застават точно пред бялото платно.
Стъпвай, престъпвай, булчице млада. Стъпвай, престъпвай, назад не гледай, както се дели жито от слама, тъй се дели чедо от мама.
Младоженците преминават по платното и вече са пред родителите.
Я стани, стани момкова мале, да си посрещнеш радост голяма, син иде, снаха ти води, месец изгрява, звезда "Зорница" огрява.
Я излез и ти момина майко, та си надолу погледни, момък напет из път върви, и милно ти чедо за ръка води, да си поискат благословия от милна майка и свиден татко.
От хляба майчин отчупете и си чедата захранете, че хлябът е живота, а пчелният мед сладката дума.
Свекървата ни захранва с пита с мед.
И нека сега по стар български обичай свекърът да запои младото семейство и да си нарече, много здраве на децата,  много радост, много щастие, и много внуци.
През това време ние държим чашите, а свекърът ни налива шампанското.
И сега вече мили татко може да кажеш, добре дошли деца мои.
Свекърът взема чашите от ръцете ни и ни дава да пием. Пием до дъно, след това си вземаме отново чашите и ги хвърляма назад.
Колкото парченца, толкова момиченца и момченца, скъпи младоженци.
Нека помолиме майката на булката да закичи младото семейство с росна китка, и тя да пожелае здраве, щастие, много любов на младото семейство. И тя да си нарече много внуци.
Майка ми ни закичва.
Младоженци, хванете хлябът с две ръце и нека всеки да отчупи по парче, че да се види още тука, че животът ви ще е сполука.
Свекървата подава питата и ние я разчупваме.
А сега като пазител на семейният огън бащата на булката символично ще го предаде в ръцете на младото семейство, и ще им пожелае много да го пазят, и да го съхраняват, много да се обичат.
Баща ми ни дава запалена свещ, специално подготвена на случая.
Било е тъй от стари времена, традицията трябва да се спазва, затуй пред кум не гази се вода. Това е, поговорката го казва. Но преди това, по този трънлив път (от счупените чаши) трябва да мине кумата. Нека сега да помолиме две яки момчета да пренесат кумата по този трънлив път, защото както се знае те са нашите най- важни хора на нашата сватба.
В това време вместо две момчета отива нашият кумец, хваща сам кумата и я пренася по бялото платно.
А сега кръстникът ни остана сам, да помолим две хубави момичета по бялото платно да преведат кума. Пътят му се види много трънлив, трябва му подкрепа.
Две момичета придружават кума и вече всички сме заедно.
А сега нека помолиме скъпите кръстници да отведат младото семейство до отредените за тях места.
Отправяме се към сватбената маса под звуците на кръшна ръченица.
Следва приветственото слово на кума и всичко останало.

# 2
 • Мнения: 0
Мерси много и аз се надявам повече хора да дадът идеи Simple Smile

# 3
 • Мнения: 2 675
Понеже съм на сватбена тема искам да помогна, ама явно не мога. Ние влезнахме в ресторанта и седнахме да ядем. Нямаше приветствени слова. Ама аз не съм много добре с традициите. Щом трябва слово преди това, сложна работа ми се вижда. Аз бих разказала нешо смешно за да разчупя обстановката малко, че обикновено всички са едни сковани, пък нали са се събрали да се веселят... Laughing

# 4
 • Мнения: 654
Тези работи не стават с копирани слова.
Идват от сърцето.

# 5
 • Мнения: 1 188
Те тези от сърцето би трябвало да ги има в изобилие, иначе става изкуствено или заучено по-точно, предполагам, че искат да разберат за различните обичаи в разлините краища на страната, за да стане по-разнообразна сватбата и по-интересна.  Simple Smile А и когато някои хора споделят какви забавни игри е имало на тяхната сватба, оттам вече се вземат разни идейки и за други сватби.Но наистина много зависи водещия да има опит в това, дар слово, чувство за хумор и да е добре запознат с обичаите и нещата, които се харесват на хората . Simple Smile
Можете да разгледате и в сайтовете за сватби, напишете в гугъл и ще ви излезнат няколко сайта.Там ще намерите по-подробна информация на нещата.
Желая успех!

# 6
 • София
 • Мнения: 3 688
Няма да е зле да се посъветват и с младоженците за тяхната идея за тържеството. Simple Smile
Те са основните действащи лица и се предполага да са съгласни с всеки от ритуалите.
На моята сватба бяха изрично забранени и бях предупредила, че не желая под никаква форма.

# 7
 • Мнения: 515
Наскоро бяхме на една сватба и това, което много ми допадна бе следното:
Младоженците влизат първи в предверието на ресторанта, или фоайе или там каквото е според разположението на ресторанта. Като на кетъринг маси в чаши е сипано шампанско. Всеки, който влиза взима чаша, минава покрай младоженците - хем те го посрещат с "добре дошъл", хем си му дават подарък ли ще е, пари ли ще са и така. По този начин се избягва "просенето" посредата на сватбата и суетенето около пъхането на пари в чантичката или подобни истории....

# 8
 • Мнения: 58
посрещнаха ни с тия думи

Я излез, момкова мале, да видиш какво добро иде, сокол иде, гълъбица води, бяла гълъбица, млада невеста.
Стъпвай, престъпвай, булчице млада, стъпвай, престъпвай, назад не гледай, по бели карамфили във бели дни по бели пътища нозете да вървят, дребно жито все едра радост да дари, а китка здравец вечно здраве да дари. Любовта ви да е сладка като меда и скъпа като солта. (тук на мен ми дадоха да ям мед, на мъжо - сол)

Скъпи младоженци, един от най-щастливите мигове в живота на човек е сватбата. Това е мига, в който една ръка се слага в ръката на другия и остава там завинаги, едни очи посъват в други, едно сърце затуптява с друго в общ житейски ритъм.
А сега по стар български обичай младите се посрещат с хляб и сол и пенливо вино, да бъде бурна и пенлива любовта им и да вкусят колко е сладък семейният залък. - (тук захранват с питка и сол)
Две червени рози на масата лежат, две сърца на влюбени съпрузи във вяра и любов горят, две халки за цял живот ръцете ще красят, две чаши с искрящо вино пред вас стоят. Да вдигнем чашите прелели с еликсир на любовта, семеен огън да запалим, да грейне в него радостта и който във вашия дом живее - за цял живот да е щастлив (вдигат наздравица, на кумата й горчи...Горчиво...)
Три дечица на пода топли питки да търкалят, цялата земя да минат и обърнат,  всичко да изпитат - радост, болка и тъга, накрая пак при вас да се завърнат, за топли питки да попитат.
Гълъбице бяла, бъди му шепа пръст, в която рода си да посее, чрез тебе да живее. Соколе млад, бъди й съдба сред веселие и неволи, любете се като гълъбите, бъдете богати като българската земя. На добър час.

Дано съм била полезна

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 210
Аз лично никога не бих позволила на някого да държи подобна реч на сватбата ми - то не са моми, момци, невести, гълъбици....  Shocked Самата мисъл за нещо подобно ме кара да настръхвам от ужас, наистина. Този тип ритуали и изкуствени приказки, както и това, че на повечето сватби 90% от музиката са народни песни и хорà, са част от причините все още да избягвам планирането на сватба - толкова са ми неприятни!  Sick

Едва ли само аз се чувствам по този начин, затова най-искрения ми и доброжелателен съвет е да съгласувате с младоженците всички малки подробности по сватбата, за да не се получат неприятни изненади!  Peace

# 10
 • Мнения: 8 376
Защо не изгледаш някой диск на конкуренцията? Хем ще видиш какво можеш си откраднеш като подход, хем ще видиш какво не ти харесва и ще ти хрумне как може да стане по-добре.

# 11
 • Мнения: 0
Само да ви кажа, че е за ресторант и ми трябва нещо универсално. Много благодаря на тези които са написали текстове- утре мисля да направя нещо от всичките, които имам. Ако все пак се сетите още нещо много ще се радвам

# 12
 • Мнения: 3 371
наистина питайте младоженците какво очакват от вас. дали фолклор, дали нещо съвременно.

мен ако на сватбата ми водещата ме нарече 'гълъбице...' със сигурност ще я усмъртя с поглед.
просто се сещам за култовата реплика от един сериал - ''ако глупостта имаше криле, щяхте да летите като гълъбица''.

весело изкарване на сватбата Simple Smile


# 13
 • ride my bike...
 • Мнения: 1 113
Нас ни посрещнаха със Сто Каба Гайди. (Менделсон го пропуснахме, както и всичките му там слова )
После минахме на   superuu
Най-добре поговори с младоженците.
Успех Simple Smile

# 14
 • Мнения: 337
Всички тези речи за гълъбици, соколи, момци и булчици ми звучат толкова нелепо в наше време. Най  - добре ще е речта по посрещането да звучи естествено. Поговори с младоженците.

Общи условия

Активация на акаунт