Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Виена
 • Мнения: 1 247
Сто пъти започвах темата и сто пъти се отказвах да я пусна. Приблизително толкова пъти написах и първия си пост  Tired
Ще бъда благодарна да споделите опит и, най-вече, компетентно мнение по моя случай...
Синът ми е роден без да имам сключен брак с баща му и е припознат. Живеем постоянно в чужбина, но сме български граждани. Заради системен физически и психически тормоз напуснах БНД. Последваха месеци в защитен дом за жени, пострадали от домашно насилие, после - дом за майки с деца "без покрив над главата си" с всички "екстри" на живота  в подобни институции. Не се прибрах в България, защото знаех, че веднъж вляза ли в страната с малолетното си дете, излизане няма. Не и докато не се реши въпроса по съдебен път.
Отскоро имаме свой дом и най-лошото остана зад нас... Да, обаче... Паспортът на детето ми изтича след няколко месеца, а и нямам (никога не съм имала) декларация за напускане на България от другия му родител...
По действащото законодателство тук само аз притежавам упражняването на родителските права. Това е уредено в закон. Досега не съм възпрепятствала по никакъв начин контактите между детето и БНД, водена от желанието си да осигуря на сина си пълноценна и стабилна връзка с баща му. Въпреки всичко, което този мъж причини пряко на мен, а косвено и на детето ни, принуждавайки ни да напуснем жилището посредата на зимата.
Синът ми посещава детска градина, а аз работя. БНД е безработен като си докарва приходи от работа, за която може да не се обявява реалния доход и е зает само уийкенда през нощта, но пък през деня спи... Когато има настроение и е буден както през седмицата, така и през почивните дни, иска да се среща с детето. И аз трябва непременно да съм готова да му предам сина си. Честно, побеснявам от липсата на елементарно съобразяване с евентуални мои планове или идеи, но си позволявам да откажа само в случаите, когато детето не иска или желанието е "сервирано" след 20:00 часа.
На няколко пъти правя опити да решим въпроса с паспорта и декларацията за пътуване извън България с идеята да заведа поне за няколко дни сина си до родината ни (нищо, че не е роден там), към която упорито му изграждам положително отношение. Да не говорим, че след изтичане срока на паспорта, няма да мога да го изведа от тук по въздух (със самолет), а само с кола до страните от шенгенкото пространство... Не че съм се втурнала да пътувам точно сега, но защо трябва детето ми да има това нелепо ограничение???
Нямало да подпише, докато аз не декларирам пред съдия съвместни родителски права (това е единствения начин тук да ги получи - аз да се съглася изрично). Напоследък изнагля до безобразие като започна да ме атакува с претенции 50% от времето детето да живеело при него, понеже бил по-добрия родител и възпитавал по-добре.
Опитвам се да заведа дело в България за възлагане на родителските права, определяне на режим за контакти и заместване на съгласията му за паспорта и декларацията... и да сложа точка на това безумие.
НО не мога да го направя, защото сумите, които ми съобщават адвокатите, с които съм се свързвала досега, надвишава не просто представите ми за хонорарите отпреди да напусна страната (преди около 5 години), но са абсолютно непосилни за мене. Нямам на кого да разчитам за помощ и съм полудяла от нерви и напрежение.
Ако темата се развие, мога да разкажа още, но засега няма да ви обременявам нито с емоции, нито с повече подробности.
Моля, преди да ме "замерите с камъни" как всичко в България е много по-скъпо днес, имайте предвид, че се информирам подробно и ежедневно. Знам точно за какво става въпрос. Не съм очаквала да чуя цени на адвокатски услуги с актуалност 2006 година. Но у мен остана натрапчивото усещане, че ме взимат за някоя, която се чуди къде да си похарчи парите, щом живее и работи извън България. На самотната майка й е трудно във финансово отношение, където и да е.
Писах на "Анимус" с молба да ме насочат към адвокат с необходимата компетенция срещу поносими хонорари. Нищо! Писмото е отворено, отговор няма. Можеше да си направят труда поне с едно изречение да ми откажат. Смазваща е разликата между подобни служби тук и у нас, в България. Но това е друга тема...
Та... ей такъв ми е в момента проблемът...
Има ли сред вас наскоро водили и спечелили подобни дела? Ще споделите ли своя опит?

# 1
 • Варна
 • Мнения: 2 831
Цитат на: mandarinka в Четв., 18 Февр. 2010, 11:13
"Много странно защо всички чакате на благоволението на бащата. Има си процедура по заместване на съгласието му от съда.
 Нито е сложно, нито е скъпо. "

http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=473807.0

Renny,
Води си делото в БГ.С решението ше му издадеш на детенце паспорт чрез посолството.
Това го пиша от прочетеното тук.Не съм юрист.
Адвокатите тук във форума предполагам ще ти окажат съдействие.

Успех!  Hug


# 2
 • Мнения: 448
Анимус по принцип не са насочени към предлагане на правна помощ, а по-скоро ангажират юристи от партниращи й фондации. Още по-малко могат да определят хонорарите на адвокатите, с които работят, тъй като поемането на делата са извън кръга на консултациите, които тези фондации предоставят на граждани. Имам предвид, че няма как да кажат: Ето този адвокат взима евтино и работи добре. Просто е въпрос на договаряне със самия адвокат извън фондацията.

Чак ми стана интересно за какви суми става въпрос. Предполагам дори, че искат заплащането предварително изцяло, което подкрепям с две ръце. Имайте предвид обаче, че доколкото става въпрос за спорове за родителски права, лични контакти и заместващо съгласие на съда /като от всички тези дела не е ясен изхода все пак/, като се добави усложненото призоваване на бащата и евентуалното протакане на делото, както и трудностите при събирането на издръжките и разноските по делото от бащата, то хонорарът следва действително да е доста висок. Не подценявайте международноправния елемент, тъй като обичайното местопребиваване на детето очевидно не е в БГ и това може да изключи компетентността на БГ съд в някои случаи.

От моя опит на адвокат - подобни дела трябва да се водят от специалисти в тази област, които естествено имат по-високи хонорари.

Успех!# 3
 • Виена
 • Мнения: 1 247
Пав, благодаря!   Hug Откакто се е родил сина ми и се появиха проблемите с баща му следя темите на форума с подобно съдържание и не си спомням колко пъти съм чела цитираното.
Мандаринка, благодаря за включването   bouquet
Дадох "Анимус" като пример, понеже прочетох, че предлагат правна защита. Няма да разбера никога защо е така трудно да се напише в едно изречение отказ, вместо да не се отговори изобщо... Но това не е по същество...
Аз не искам евтин адвокат. По принцип евтино и скъпо са относителни понятия. Не намирам за етично да споменавам конкретни суми в темата. Но мога да споделя, че най-ниският предложен хонорар надвишава 4,4 пъти месечния ми доход. А най-високият се калкурира на час и е точно 24 пъти по-висок от заплащането на мой един час работа.
Да, предварително трябва да ги платя и аз имам разбиране защо е така.
Защо призоваването да е сложно? Той е с известен адрес и тук не минава номера от България - "няма да си получа призовката". Ще я получи, при това бързо и лично.  Peace Да, процедура е, но наистина ли е сложно да се призове по съответния ред. От консултациите, които направих в съда тук не останах с подобно впечатление.
Цитат
... и трудностите при събирането на издръжките и разноските по делото от бащата,
Какви издръжки и разноски по делото от бащата имате предвид? Нали предварително ще съм платила таксите? Ако се стигне до назначаване на служебен адвокат за него ли?
Цитат
Не подценявайте международноправния елемент, тъй като обичайното местопребиваване на детето очевидно не е в БГ и това може да изключи компетентността на БГ съд в някои случаи.
Нищо не подценявам. Нали именно това е един от водещите мотиви да предприема опити за решаване на въпроса чрез съд. Ще Ви затрудни ли да ми посочите случаи, когато местопребиваването на детето, което е български гражданин, може да изключи компетентността на български съд?
Благодаря за мнението   bouquet

# 4
 • Варна
 • Мнения: 2 831
Renny,

Допитай се по твоя казус с адв.Михаил Екимджиев .
/Учредител на “Асоциация за европейска интеграция и права на човека” и
Председател на Управителния съвет./

http://www.eurorights-bg.org/bg/categories/team/biographies/m_ekimdjiev.html

УСПЕХ !  Hug

# 5
 • Мнения: 448
Защо към Михаил Екимджиев? Колегата Екимджиев се занимава приоритетно с дела пред съда в Страсбург.

# 6
 • Виена
 • Мнения: 1 247
PAV1
благодаря отново  Hug Ще се свържа за консултация, въпреки, че казусът ми май не опира до намеса на съда в Страсбург... Но пък намирам, че в известна степен се нарушава основно човешко право на детето ми да пътува свободно например   
Благодаря и на момичетата, които ми писаха на лични!  Hug

 mandarinka
,
моля за извинение, ако досаждам, но това
Цитат
Не подценявайте международноправния елемент, тъй като обичайното местопребиваване на детето очевидно не е в БГ и това може да изключи компетентността на БГ съд в някои случаи.
не ми дава спокойствие, откакто го прочетох сутринта.
В кои случаи (не изчерпателно, естествено) местопребиваването на детето, което е български гражданин, може да изключи компетентността на български съд?
Живеем във Виена, Австрия (ако има значение).

Общи условия

Активация на акаунт