Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 12 100
Отварям тази тема, за да обсъждаме ежедневни проблеми на децата в детските градини, понеже другата тема е само информативна. Не задължително частни, но те основно ме интересуват. Искам и малко да си сверя часовника какви са очакванията на останалите родители от частната градина по отношение на грижата за децата, не толкова обучението.

Имам няколко глупави питанки, но те са ми на сърцето в момента.
В групата на щерката са 10 деца. Тя ходи от съвсем скоро. Всеки ден я питам пила ли е вода, на което тя отговаря не. Сутрин по няколко пъти напомням да пие.
Не е моя измишльотина, препоръка от педиатъра е заради последната урина с малко слуз вътре. Но всъщност смятам, че всяко дете трябва да пие вода.
Днес каза, че е поискала, но учителката забравила да й даде.  Виждам, че е жадна, защото като я взема, изпива доста. В началото казах на учителката, че тя често забравя да пие и че трябва да й се напомня. Питах днес щерката, като е забравила учителката, тя защо не си е взела шишето да пие сама. Детето каза, че не знае къде стои шишето й. Скъса ми се сърцето.

Също се чудя нормално ли е да се носи едно шише в понеделник и цяла седмица те наливат в него. Не можело да се носи ново шише всеки ден. Демек децата пият от едно пластмасово шише 5 дена, което се съмнявам някой да мие през това време. Дали изхвърлят водата от предния ден, нямам представа.

Също така нормално ли е, когато заведеш детето си с тениска и връхна жилетка и го оставиш в двора да играе сутринта (понеже като я водя, вече са излезли да играят), да съблекат жилетката зад гърба ти. И въпреки че си помолил да я оставят, да ти кажат, че така преценявали всички трябвало да са по една тениска. След една седмица така, днес  прибрах малката с температура, светнали като сфетофари очи и течащ нос. Естествено не беше пила цял ден вода и беше червена от слънцето.

И последен въпрос. Представиха ли ви целия персонал, който се грижи за вашето дете в градината? В началото даваха ли ви инфо с две-три изречения какво е правило детето ви.
Аз например бях запозната само с учителката на нейната група, но като питам дали е спала, яла и др. подобни, тя ми казва, че не знае и трябва да питам колежката. Но коя колежка? За храната е една, за спането друга, за нещо друго трета. Ясно е, че не може всеки път да ми дават инфо, но поне първите две седмици по 2-3 пъти не е ли нормално да разбирам как се нагажда детето към новата обстановка и какво точно прави?
Все пак 10 деца не са толкова много. Сигурно от тях под 30% са нови, така че не е кой знае какво усилие за персонала.
Аз засега съм много разочарована и много се надявам нещата да се променят. Ако не стане, определено от следващия месец това няма да е нашата детска градина.
Благодаря ви, че ме изчетохте  bouquet

Последна редакция: пт, 05 авг 2011, 01:02 от Soleil*

# 1
 • София
 • Мнения: 67
В коя градина ходите ?

Аз мисля, че твойте притеснения са съвсем основателни и е нормално да изискваш информация какво е правило детето ти. Ние водихме нашата девойка ( малко преди да навърши 2 ) в една стая за игра / родетелски кооператив се води и там децата бяха около 10 , но всяко дете си имаше дневник и всеки ден в този дневник се попълва какво е правило- така майката може да вземе дневника когато иска и да види как се развива детето. Отделно като я взимах ми се даваше пълен отчет какво е правила Simple Smile Аз честно казано очаквам такава информираност от бъдещата частна градина. Сега се сещам още, че ако майката има някакви специални изисквания те се попълваха на едно табло. За съжаление тсега сме в почивка от стаята за игра - това което не ми харесваше там беше, че детето ми се разболяваше много често това може да е нормално при тръгване на детска градина / ясла , но си мисля, че ако имаше медицинско лице и повече контрол могат да се предотвратят поня една част от болестите, другото което ме ни харесваше е, че децата спят на дюшеци на земята ( може би има връзка с болестите) . Този вариант на родителски кооператив е много добър за деца до 3 години , но според мен след това си има нужда детето от системни и разнообразни занимания и затова си търсим алтернатива.

# 2
 • Мнения: 213
Не мисля, че са нормални нещата, за които споделяш. Преди да тръгнем на ясли, аз бях чела тук във форумите, че не давали на дечицата да пият, за да не пишкат често. Ужасявах се от тези и подобни признания. Но слава богу, в нашата детска градина дават редовно водичка, чайче, сокче. Чайче и сокче към 10, вода през целия ден. Ние сме си яслена група, все още не разказваме за нещата в градината, но аз питам. Чайче вкъщи почти не давах, а веднага думичката влезе в употреба. В самото начало ме питаха как казва на водата, а ми казваха първите дни, че сам си иска. Два пъти, сега през лятото, като го взимах го заварвах с шише в ръка да пие. Пък и по акото си личи ако не пие течности. Иначе питам и ми дават винаги информация какво кога е пил.
Представиха ми целия персонал - и като имена, и като профил. После леко се поразместиха групите и се появиха и нови каки, но никога не съм имала проблем с получаване на информация. Още повече първите месеци всеки ден ми даваха лист с основната информация - как се е държало детето, излизали ли са, колко е спало и т.н. Това съвсем не изключваше лични обяснения и впечатления, нормално е, притеснявах се колко бързо ще се адаптира, защото преди това беше само с мен.
За обличането...няма как, трябва да се доверим на преценката им, те са с тях. И аз често се притеснявам дали е студено, дали е горещо, дали ге му съблекат или облекат нещо...но когато го взимам, винаги е адекватно разсъблечен. А през деня спели голички. Гледам да оставям различни дрешки, за да имат възможност да реагират и за топло, и за студено. Мисля, че го правят и засега съм много доволна.

# 3
 • Мнения: 4 556
Много е неприятно това с водата, особено предвид сезона!

При нас имат достъп сами да си сипват като ожаднеят, учителките не ги обслужват.

За дрехите - аз давам различни и за по-топло и за по-студено и инструктирам самото дете да се съблича или облича, когато изпита нужда. Мисля, че учителките не му се бъркат.

Разболяването е нормално, ако тръгва за първа седмица. Не е необичайно и едва ли учителките имат вина.

Информация ни дават винаги много подробна, стига човек да поиска. Но понеже мъжът ми я води и взема, никога нищо не пита и съответно нищо не му казват  Close
Задължително е да питаш за адаптацията. Може и самото дете да питаш или поне по нещата, които разказва за градината, да се ориентираш как се чувства там и дали ходи с желание.

# 4
 • Мнения: 414
нещата, за които пишеш не са нито позитивни, нито нормални; вода, пишкане, дрешки, хигиена, даване на информация  - все пак това е основно обгрижване за децата.
А какво ще се случва по-нататъка с учебната част, след като тази куца...

# 5
 • Мнения: 6 379
 Soleil, може би е добре да поприказваш с управата на тази детска градина и да споделиш очакванията си. Не разбрах колко голямо е детенцето ти.
Дъщеря ми е в яслата на Доверие. От човешкия фактор съм доволна. Ако не бяха болестите, чудесно щеше да бъде. Дано скоро да оставим зад гърба си този проблем.  Praynig
Когато започна да посещава яслата, беше с памперс, спеше в количката си за следобеден сън и я хранехме ние. Тези наши пропуски не ми се обясняват сега, не исках да натоварвам майка ми с усложняване на гледането след първата годинка. Само веднъж ми се случи да я взема с бомба в памперса, но вината тогава беше моя, че не я погледнах, защото винаги преди ми е била изрядна. Получих пълно съдействие с махането на памперса. Вода си пие детето. Не иска след яслата да я поя. Дрешките са й чисти. Когато сме я навличали малко повече са отнемали част от дрешките, но общо взето съобразяват облеклото с температурите. Случвало се е да й перат дрешки и да ги сушат при тях, защото се е нацапала.
Храни се сама, откакто е "ученичка", и се облича и обува сама.
Комуникацията не липсва. Случвало ми се е да звъня доста късничко на управителката, за да я информирам, че е болничка и няма да ходи. Винаги насреща гласът е бил любезен. При взимането на детето питам (когато е възможно, защото родителите си обираме дечицата понякога доста синхронизирано) сестрата как е била, дали се е хранила, дали е спала, за създавани проблеми.  Познавайки детето си, знам че не ме лъжат. А и все пак имам възможност да сглобя картина, защото Мария тръгна на ясла сериозно говореща.

# 6
 • София
 • Мнения: 159
      И аз да се включа по темата. Моите впечатления от частната детска градина, която посещава дъщеря ми, са много добри. В началото ми се обаждаха по тел. за да ми кажат как е. Когато я взимах  ми обясняваха какво е яла как се е включвала в заниманията през деня. Никога не съм я взела с мръсни дрехи. Много добре се грижат за децата. В група са максимум 10 деца. Персоналът е добър и полага грижи за децата.

# 7
 • София
 • Мнения: 159
     Като я вземам от градината получавам информация за деня. Веднъж вдигна температура и веднага ми се обадиха да я прибера. Когато не яла през деня също ми се обаждат да ме питат злояда ли е или просто това ядене него яде. Организират им летни лагери на море , излети в планинатаи други забавления. При възможност са навън , дори и през зимата.

# 8
 • Мнения: 425
Момичета, предстои ми да пусна моята дъщеричка през октомври на частна градина и ще следя как са условията на другите места, за да знам какво да изисквам!

# 9
 • Мнения: 2 132
Отивай да говориш с директорката  Peace

На какво основание трябва да пият цяла седмица от едно и също шише, при това мисля, че пластмасовите са за еднократна употреба. При нас също повечето деца са с такива шишета и остават в градината, но аз пращам детето с шише за многократна употреба (от неръждаема стомана) и си го прибираме всеки ден, за да и наливам вкъщи вода. Като влиза сутрин си оставя шишенцето на прозореца в стаята. Всеки ден гледам, че е пито от шишето. Навън като са също взимат и шишетата.

С учителката на детето се запознах преди да я запиша. С учителката на по-голямата група се запознах в първия ден. Единствено учителката, която поема децата следобед познавам бегло, защото моето дете ходи само до обяд. Сведения няма проблем да поуча когато я взимам. Директорката също наблюдава от време на време децата и е на разположение когато отивам и сама ми казва впечатления от детето или какво ще предстои скоро.

# 10
 • Мнения: 2 210
Това с водата е доста притеснително: ако оставиш едно шише с минерална вода отворено повече от три дни, на 4-тия ще мирише на блато. А откъде следва да им наливат вода и каква е тя? И наистина къде стоят шишетата - на обща масичка или в шкафчетата? Ако са на един общ рафт, как се разпознават от децата (стикери, надписи, цвят, форма?) . Ако пък водата се налива от обща голяма бутилка, тогава не е ли по-добре индивидуални чаши за децата? - така някак е по-хигиенично, поне не се задържа вода незнайно колко време...Всъщност единственото хубаво в поста ти за тази частна градина е за броя на децата (10, а не 30), от всичко останало ми стана някак мъчно като четях.

# 11
 • Мнения: 213
Всъщност единственото хубаво в поста ти за тази частна градина е за броя на децата (10, а не 30), от всичко останало ми стана някак мъчно като четях.

А на мен ми е мъчно, че това се случва в часна датска градина.

# 12
 • Мнения: 1 311
Момиче, в тази градина нещо не е в ред! Моето дете беше в група с 30 парчета и винаги, когато питах госпожите ми обясняваха подробно колко е ял, дали е спал, как е играл. Разбира се, че имахме проблеми, но те идваха от родителите на децата в групата. На твое място бих говорила с учителките, ако те не ме разберат - директор, инспекторат и накрая - бих го изместила. Мислех, че в частната градина нещата са далеч, по-добри! ooooh!
Пожелавам ти успех!  bouquet

# 13
 • Между гори и планини
 • Мнения: 4 309
Поговори с директорката тогава.... Пък като не става - вдигате гълабите от там. Частни градини има.

Аз съм доволна от нашата вече трета година.
Вода  - в градината си имат минерална, децата си наливат сами, или с помощ. Когато излизат на разходка в парка са с леличка и госпожа. Лелята носи минерална вода и еднократни чашки (така ми разказва детето).
За дрехите - също са много внимателни, дори и когато излизат зимата. Тогава преобличат всички деца с по-дебелите външни панталонки. А сега често го намирам преоблечен, ако се изпотил, нацапал или полял с вода.
След игра на двора(моят се рови в прахоляците и пясъците), винаги е измит - ръце, крачета, лице.
Намирала съм дори  обувчиците му изчистени в шкафчето, ако много ги е замарсил.

# 14
 • Мнения: 781
Много важно е в началото да има "баланс" между родителски изисквания /капризи/ и определени правила в градината. Считам, че е задължителен разговор с учителките /та те не познават детето/. Но има родители, които мислят, че всичко ще се върти около тяхното дете. Трябва да има баланс, гарантиращ здравето на детето. Това с разболяването- ясно. Зависи си от детето, но това с водата.....това ми звучи като преди години казваха, че учителките отваряли прозорците, за да настинат децата и да намалеят / аз лично съм глобявана с 50 лв. от ХИЕ, че прозореца не е отворен.../. Та хубаво е човешки да се поговори с учителките. И когато те са по-младички и не са имали дечица, усета им липсва, може би добронамерено трябва да се говори с тях. Аз сащо имам впечатления от ЧДГ- директорката! обясни на майката /с която бяхме отишли за детето/, какво е обядвало и дали е спало. После, когато учителката не откри блузката, пак тя се сети с какво е било детето и намери жилетката.- отговорността е обща. и трябва да я има!/. И мисля, че е добре да се говори с имена на ЧДГ, та тепърва предстои записване и те зависят от брой деца!

Общи условия

Активация на акаунт