Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 5 авг. 2011, 12:00 ч.

Пуц-идеи

  • 4 322
  • 3
  •   1
Отговори
  • Мнения: 3 734
Едно малко предупреждение: Ако откриете тук рецепта без месо, моля информирайте ме, за да поправя грешката, възникнала, без съмнение, от недоглеждане.  Mr. Green

Да започнем със

Солен кейк

пушени пилешки гърди, на кубчета (аз сложих шунка)
200 гр. брашно
120 мл прясно мляко (сложих половин кофичка кисело + 1 ч. л. сода)
100 гр настърган кашкавал
3 яйца
1 ч. л. бакпулвер
100 мл зехтин
1 ч. л. къри (пропуснах я)
2 с. л. магданоз накълцан
сол и черен пипер

Брашното, бакпулвера и яйцата се разбъркват, постепенно се добавят млякото и зехтинът. Накрая се добавят месото, кашкавалът, магданозът и подправките. изсипва се в намаслена формичка и се пече на 180 С около 45 минути. Сервира се студен.



Рецептата намерих някъде из нета преди години, но не помня името на източника.

# 1
  • Мнения: 3 734
Сладкиш "Фотев"

1 кофичка кисело мляко + 2 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. ч. захар (слагам 3/4, не обичам прекалено сладко)
1/2 ч. ч. олио
2 ч. ч. брашно (около 250 гр. измерено на ситото ми за брашно)
1 ч. л. канела
2 с. л. какао

За сиропа:
1/2 ч. ч. захар и 1 и 1/2 ч. ч. вода, кипват се за 5 минути се полива студеният сладкиш с горещ сироп.

Разбивам всичко с миксер и пека в намазана форма или формички за мъфини на 180 С до суха клечка, около 15-20 минути за мъфините, за цял сладкиш не съм засичала.



Забележка: Невинаги дочаква сиропирането, но на мен ми е еднакво вкусен и със и без сироп. Търпи всякакви добавки, според мен, и може да се ползва като блат за торта. На снимката са без сироп мъфините.

# 2
  • Мнения: 3 734
Key lime пай

иначе казано пай с лайм от архипелага на Флорида.
Името идва от специалния сорт лайм, който вирее, явно, само в този архипелаг и е значително по-дребен, но по-ароматен от обичайните. Открих разни вариации в рецептата и накрая сглобих нещо, което ми се стори достатъчно подходящо за наличните ми продукти.

За кората:
150 гр. пълнозърнести бисквити на трохи (аз ползвах някакви овесени)
80 гр. разтопено масло

Смесват се двете неща, оформя се като блат с височък ръб във формата, в която ще печете пая (23 см диаметър) и или се пече 10 мин на 180 С, или се слага в хладилника да стегне. Аз сложих в хладилника.

Фурната се загрява на 180 С.

За пълнежа:
120 мл сок от лайм (около 4 лаймчета) и настъргана кора, ако и колкото искате
4 яйца (или 4 жълтъка)
400 мл подсладено кондензирано мляко*

Разбиват се с миксер продуктите и пълнежът се изсипва върху охладената кора. Пече се около 15 минути, до стягане. Трябва да се внимава, защото аз го попрепекох и стана по-стегнат, отколкото трябваше. За моята фурна явно стигат 10 минути.

* Тъй като тази съставка е централна, а аз не съм срещала до момента такова мляко в кварталния Фантастико, си намерих рецепта за заместител. Ето я и нея (количеството замества кутия от 400 мл):

240 гр. сухо бързоразтворимо мляко (1 ч. ч.)
135 гр. захар (2/3 ч. ч.)
120 мл вряла вода (1/2 ч. ч.)
35 гр. разтопено масло (3 с. л.)

Разбиват се го еднородност и се действа според рецептата.

Традиционно паят се декорира с бита сметана, но според мен би дошло малко прекалено.

Забележка: Правих половин доза и сложих цели яйца вместо жълтъци, защото нямаше какво да правя с белтъците. Следващият път ще сложа само жълтъци, както е в повечето варианти на рецептата.

# 3
  • Мнения: 3 734
Хибриден чийзкейк

Имах продукти като за Кийски пай и лимонов чийзкейк, но крема сиренето ми беше само едно пакетче. Реших да комбинирам елементи от двете рецепти и се получи следното:

Блат като за Кий лайм пай с бисквити и масло

За пълнежа:
3 яйца,
200 мл заместител на кондензирано мляко
2 пакетчета крема от 125 гр.
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. заквасена сметана (честно казано, не помня дали сложих сметана  Embarassed, а не записах рецептата веднага, така че кой както иска)

Разбих захарта с кондензираното мляко и кремата, добавих яйцата едно по едно до пълното им поемане, изсипах върху блата и добавих малко диви ягодки от сладко. Това няма да го повторя, защото паднаха на дъното и се изгуби естетичния ефект. Пекох на 180 до стягане - може да се ориентирате за времето по цвета.


Общи условия

Активация на акаунт