Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 5 авг. 2011, 12:45 ч.

Студени супи

  • 2 301
  • 16
  •   1
Отговори
  • Мнения: 0
Аз съм голям почитател на студените супи през лятото, но освен таратор вкъщи правя само още гаспачо. Дайте идеи за нещо различно! Simple Smile

# 1
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
Пробвай това:
Розова супа(Холодник)



и това:  Салморейо


 Peace

# 2
  • София
  • Мнения: 16 655
Тикви4ки, картофи и обилно магданоз и копър, без застройка. Елементарно и страашно вкусно Peace

# 3
  • Мнения: 945
Скоро имаше тема за супите, копирам си поста от там Peace

Аз ви предлагам за лятото една студена руска супа - окрошка. Чудна е за жегите Grinning

- 1 краставица нарязана на малки кубчета като за таратор
- 1 сварен морков
- 1 сварен картоф
- 2 сварени яйца
- 1 шепа нарязан на кубчета колбас, или шунка
- зелената част на 2 стръка зелен лук
- 2-3 скилидки счукан чесън
- 2-3 лъжици олио, сол на вкус, копър
- 2 кофички кисело мляко + 1 кофичка вода
Обърквате всичко, мятате в хладилника да се охлади добре и вадите водката  за мезе Mr. Green Може и узо Wink

# 4
  • Мнения: 0
Пробвах холодника. Направо е супер! Вече е в готварската ми книга с любими рецепти! Wink Особено за почитателите на червено цвекло, каквито са всички обитатели на нашата къща! И останалите смятам да пробвам една по една, след отпуската е добре да се премине на супички, че при мен беше доста натоварваща в кулинарно отношение Wink

# 5
  • Истанбул
  • Мнения: 172
Айрянена супа Сварявате около 200 гр пшеница=аз го правя с пшеница за ашуре.след като заври около 10 минути=изключвате котлона и оставяте пшеницата да набъбне в продължение на 5=6 часа.след това прибавяте айран ,посолявате и отгоре слагате 2=3 с,лъжици зехтин и пресни листа от джоджен .При желание може да се сложат и 2=3 скилидки чесън.Преди да сложите на масата купата със супата може да сложите и 3=4 кубчета лед.


# 6
  • Мнения: 506
Студена супа от северозападна България - там й казват "кисело"

Нарязват се на ситно краставица и няколко печени чушки. Добавя се счукан чесън, ситно нарязан магданоз, сол, оцет. Разбърква се и се сипва ледено студена вода, като се разбърква.
Може да се сложат и кубчета лед. Много е освежаваща за жегите.

# 7
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
Ето още студени супи:

Окрошка(лек вариант)



Авголемоно



Прясол от риба

# 8
  • В. Търново
  • Мнения: 4 135
Много обичам жълт боб от буркан си нарязваш в купичка, сипваш до половината чорбата от буркана, доливаш с вода,малко сол, счукан чесън, oцет и магданоз или копър.

Последна редакция: чт, 18 авг 2011, 14:40 от dari 77

# 9
  • Мнения: 0
Днес времето е доста топличко и предполага една студена супичка. Ще пробвам Айрянената супа Wink

# 10
# 11
  • Мнения: 0
Пак е жега и пак е време за нещо разхлаждащо, днес пробвахме и супата от пъпеш и горещо я препоръчвам! Една купичка не е достатъчнаааа!

# 12
  • Мнения: 0
А някой да е правил желиран таратор? Преди години веднъж на гости ни бяха сервирали. Не че е нещо уникално като вкус, но пък е супер ефектно и аз от доста време се чудя как да го направя

# 13
  • Мнения: 0
Тук има някаква рецепта: http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D1%82%D0%BE%D1%80 , обаче не знам до колко е сполучлива. Ако пробваш пиши какво е станало Wink

# 14
  • Мнения: 324
Много хубава тема, браво, още утре, т.е. днес започвам да бъркам по рецептите.
Да предложа един вариант на таратор. Такъв ядох в хималайския ресторант в Пловдив и понякога така си разнообразявам таратора. Правя си го като стандартен, но се добавя и еквивалентно на краставицата количество настъргани моркови. Вместо слънчогледово олио - сусамено и се добавят семки и семена - аз слагам ленено семе и семки.
Имам едно друго любимо, не е супа, но е страхотно за лятото. Него го откраднах от Атина - веднъж ми го поднесоха с маргарита. Режат се на пръчки краставици и морков в еквивалентни количества. Слагат се в съд, поръсват се със сок от прясно изцеден лимон и сол и се слагат в хладилника. След няколко часа се е получила страхотна марина от лимона, солта, сока от краставицата и моркова, в които са киснали, зеленчуците се нареждат като сламки във висока чаша и в нея се сипва от марината. И така взимаш си една пръчица, топиш си я в марината и си я хапваш с кеф, било то с маргарита или без.

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт