Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 6 авг. 2011, 06:19 ч.

Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 115

  • 120 026
  • 739
  •   1
Отговори
  • Пловдив
  • Мнения: 3 321
Добре дошли в новата тортена тема, мили дами!     bouquet

Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!


Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А
Основна информация за начинаещи и рецепти



А това са линковете към старите темички:

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти, 2, 3

Моите любими торти!!!, 2, 3, 4

Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50-та юбилейна, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 84, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101 , 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114





Галерия Торти - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!


Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:

В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Добре е да се сложи, защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре!

В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако Сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство!

В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант!

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат.

В: Как да намажем тората отстрани с крем без да омажем подложката с крем?
О: Ето няколко идеи:

по въпроса за чистата чиния: при мен вариантите са следните:
- приготвям тортата и я пренасям вече готова украсена върху декоративната чиния;
- под най-долния блат слагам парчета хартия за печене - при украсяването глазурата пада върху тях, после само ги издърпвам внимателно.
- не правя нищо и накрая със салфетка внимателно почиствам около тортата.

Първо зависи какъв крем правя - колкото е по-гъст крема, толкова по-малко поразии има.
Второ използвам  ето това чудо за нанасяне на крема по страните на тортата - много удобно се нанася и не цапа толкова.
И трето - една моя "рационализация" Wink - тъй като когато пека блата за тортата си изрязвам за дъното на формата колело от хартия за печене, запазвам си изрезката от квадрата от който съм разяла и при мазане и украса отстрани я слагам около тортата. Дори и да се изцапа, после просто маха и готово!

Наскоро четох въпрос, чийто отговор не видях - как правим тортите така, че чинията или подноса около тях остава чист? Аз не съм голям спец, но в началото слагам голямо парче хартия за печене върху чинията, после работя, като не се притеснявам от мацането, а накрая, след като тортата се втвърди и е напълно готова, внимателно изрявзам с ножичка хартията по края на тортата и хартията не се вижда, и подноса е чист. Е, накрая, при ваденето на парчетата е добре да се сетиш да пъхнеш лопатката над хартията  Laughing Онзиден правих един кекс с глазура за гостите на щерката, забравих да сложа хартия, и докато се опитвах да избърша чинията, се сетих да го споделя.

Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!


Линкове към най-често правените торти:

Торта Трюфел

Алказар

Наполеон 1

Наполеон 2

Торта Рафаело

Торта Татяна - Блатовете НЕ се сиропират!!!

Шоколадова торта с рула на ЛЕО

Торта Медовик

Торта Шварцвалд -  Тането


ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА

Кръгли торти:

Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.


правоъгълна 30х40см - 24-32п. зависи от размера на парчето.


Ако искате да поздравите някой по случай празника, подарете му тема ТУК

# 1
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 596
Пепи благодаря за темата   bouquet
Пу първа.... и то с торта  Flutter (има какво още да се желае по формата но не посмях да режа повече заради бройката парчета  Whistling)

# 2
  • Мнения: 50
Марулка, честит рожден ден на патерици! Тортата ти е много сладка.

# 3
  • Мнения: 898
Шемет Невероятен,много нежна торта....,много ми хареса..браво...  bouquet

Честит рожден ден на Марулка!/на патеричка/Да си жива,здрава,щастлива и много обичана!

Бетина33,много красива морска сватбена торта... Peace

# 4
  • Мнения: 148
Марулка,честит рожден ден мила!Да си жива и здрава и много щастлива  bouquet
Бетина,не си спомням писах ли или не но тортата е прекрасна.
Благодаря ви момичета,щом изпробвам играчките ще докладвам!

# 5
  • При най-страхотния мъж...
  • Мнения: 10 278
Пепи,     bouquet
Марулка,честит РД!Тортата е прекрасна!    Grinning
Бетина , и двете ти сватбени торти са ....невероятни!Възхитена съм!    Peace
Шеметче,нета ми нещо се бъзика и не виждам тортата ти.Но съм сигурна ,че е страхотна! Grinning
Поздравления и за всички,чиито празници съм пропуснала!    newsm51

# 6
  • Мнения: 29
Записвам се да ви следя в новата тема.
Шемет, много ти е готина тортичката!

# 7
  • Варна
  • Мнения: 73
запис

# 8
  • варненка от София
  • Мнения: 4 690
Благодаря ви момичета за пожеланията.

Шеметче, много нежно барби пеперуда. Радвам се, че се завръщаш в тортоправенето, че нещо се беше поскрила.

# 9
  • Мнения: 130
Здравейте.
Малурка-ЧРД на патеричка-за си жива ,здрава и много щастлива.Много хубаво торте си си направила.
Бетина-поздравления за сватбената торта -много е красива и раздвижена.Поздравления за прекрасните и много сладки.Това са дни труд...
Дитсан-честит човешки молд-колко струваше 60лв. някъде ли?
Ласкова-страхотна торта джунгла.
Марая-много е хубава торатта с носията,Бентенстаката торта също е много симпатична -напредваш доста бързо-браво.
Шеметка-много нежна и свежа тортичка.

Сега да Ви пусна последната си торта/аз от юни не бях правила торти/.
Тортата е правена по квилинг технология по идеи от нета.Блатовете са домашни на Нат,с Баварски крем с бишкоти и бадеми.Беше за почти непознати хора и ми беше доста притеснено.Правих всичко по тортата с машинката за паста,ставаше всичко с лекота.Самата украса на покрита торта ми отне 5ч.30м.,но ми беше приятно(Страхотна е тази машинка-много и се радвам и как само равно разточва,няма точилки,цапане с нишестета).



Quilling cake by tedi75, on Flickr


http://kazama.snimka.bg/cooking/torti-2.573301.24516160

Последна редакция: сб, 06 авг 2011, 12:31 от stefina

# 10
  • Тракийка в Софийското равно поле....
  • Мнения: 438
Привет, момичета!

Марулка, честит рожден ден и от мен. Пожелавам ти много вдъхновение и устрем. Значи сме на една дата....  Heart Eyes. Тортата ти е прекрасна, толкова нежна и изчистена.   bouquet

Марая, Марина, благодаря ви много за поздравленията. Много мило......  Heart Eyes Hug  bouquet

Бетина, и тази сватбена торта е супер. Поздравления! И сладките са супер!

Шеметче, страхотна пеперуда!

Стефина, страхотна торта! Много ми харесва!

# 11
  • Мнения: 50
Леле Стефина, страхотна торта. Аз самата се бях зарибила по едно време по квилинга и знам колко трудно става с хартия, пък представям си за тортата какъв труд е било...Но ефекта определено си струва усилията!

# 12
  • Мнения: 157
Пепи,благодаря за темата  bouquet
Татит,с голямо закъснение ти пожелавам много щастливи мигове  bouquet
Марулка,и на теб да 4еститя на патерици .Много щастие и късмет и още много поводи за прекрасните ти торти
Тортата на малката принцеса е страхотна ,за фигурките нямам думи,браво
В твоята торта ми останаха о4ите,много ми хареса и ще си я копирам с твое позволение Heart Eyes
Шемет4е,маккуина е супер,емблемата веднага си я копирам.Пеперудата е много хубава,много е трудно като трябва да се съобразяваш с пар4етата
Ти малко намали темпото,ааа Hug
Стефина,тортата е невероятна ,поздравления,струвало си е времето ,резултата е страхотен(аз докато се наканя да снимам машинката за паста ти ве4е се обзаведе Embarassed)
Дитсан,страхотна придобивка със здраве да си я ползваш
Ласкова,невероятна торта си направила на мъника,да ти е жив и здрав
За пропуснатите поздравления,извинявам се ,но го раздавам ваканционно
Да не си помислите ,4е мързелувам имам няколко торти за показване ,а няколко не стигнаха до снимки(спонжовци и морски)
Не мога да не се похваля,имам си нови игра4ки подарък от ИСКРОНЕ
,за което много и благодаря,страшно се зарадвах.Благодаря и на посредника Рая .Невероятни сте моми4ета Hug

# 13
  • Мнения: 2 428
Разкошни торти виждам  Hug
От снощи правя торта №4 за РД на Баба ми утре  Simple Smile
Довечера се надявам да успея да я покажа готова  Peace

# 14
  • Мнения: 1 461
Силви честит рожден ден,да си жива и здрава и много щастлива   bouquet
аз се записвам с една торта за която ми пратиха снимка на Бубето и на Ванчето .Извинявам се че не коментирам но съм ваканция и се наслаждавам на всичко що е БГ  Grinning

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт