Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 6 авг. 2011, 10:44 ч.

желязодефицитна анемия?

  • 11 328
  • 33
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2
Здравейте:)
много се радвам че открих този форум тъй като съм много притеснена и имам нужда от второ(трето) мнение. Наскоро бях в болница и междувременно ми откриха анемия за жалост все още не се знае каква. Направих изследвания на хемоглобин(кръвна картина) и след като ги занесох при хематолог той ми каза че било очевидно че това е вродена анемия. Много съм притеснена и объркана тъй като първият хематолог ми каза че е желязодефицитна. Ето ги и резултатите, бих се радвала ако някой ми каже как може от пръв поглед да се прецени че една анемия е вродена.
Желязо 7.40 umol/l реф: 6.0 - 26.0
ЖСК 63.2 реф:47-77
Hb 103.0
Еритроцити: 5.08 реф: 3.8 - 5.5
Хематокрит: 33.6 реф: 36-54
МCV: 66.2 реф: 80 - 96
MCH 20.02 реф:27-32
MCHC 306 ref:320-380
На мен лично ми се струва че желязото ми е доста ниско и много се надявам да е свързана с това.
Извън София съм два месеца и няма как да си направя изследването за таласемия.
Благодаря ви:)

# 1
  • Мнения: 5
Привет! Успокой се!
Не ти е толкова ниско желязото, в норма си, макар и в долната част на нормата. МCV и MCH са ти намалени като при желязодефицитна анемия, хематокритът също. Хм, ЖСК-то ти е нормално обаче  newsm78
Хемоглобинът ти е малко нисък, но не е драматично.
Ти имаш ли някакви оплаквания?

Не знам как от тези резултати е разбрал лекарят, че е вродена анемия, но нали е хематолог... Питай друг лекар.

Два месеца извън София все пак не значи, че си извън света. Няма ли някой близък град да си пуснеш едни кръвни изследвания? Това са общо взето банални проби и навсякъде могат да ги изработят. Не е нещо супер специфично. Или пък отскочи до София за 1 ден, вместо два месеца да се тормозиш.

 Hug

# 2
  • Мнения: 2
Благодаря за отговора:)За съжаление изследването което е за вродена анемия т.е таласемия се прави само на едно място в София и затова няма как да го направя. Хематоложката каза че зарадиеритроцитите се виждало че е таласемия.Незнам вече май ще чакам малко:)Със това желязо ако си взема някакъв препарат с желязо дали няма да се оправят нещата?

# 3
  • Мнения: 1 849
Ето тук малко инфо
http://www.medinfo-bg.com/?page=statiq&id=856
Пусни си и феритин.  Peace Нормално е като са ниски желязото и хемоглобина, и другите показатели да са разбутани. Не съм запозната с таласемията особено добре, но ми прилича на желязонедоимъчна анемия. НО аз не съм лекар! Просто при мен нещата изглеждаха подобно и след лечението всички показатели се оправиха.
Какво лечение ти препоръчват двамата лекари, които си посетила? Thinking

# 4
  • Мнения: 2
Никакво. Единия каза хапвай повечко храни със желязо и ще се оправят нещата.Ама минаха 5 месеца и не са се оправили само с хапване. Другия каза не ти трябва лечение защото е вродена.И сега просто си седя и чакам да се оправи..Глупава работа.Благодаря ти много за отговора:) Simple Smile

# 5
  • Мнения: 5
liolionce, на мен ми бяха препоръчали клишето червено вино + черен дроб. Дроб не ядох, естествено, като вегетарианка, но от виното имаше ефект  Embarassed Но се наложи също да ме боцкат на онова място всеки ден много дълго време  Cry Питай дали не е време да ти направят една серия с инжекции (Vit B...).

Аз пак да питам, имаш ли оплаквания? Обилен или продължителен цикъл?

Постави се на здравословен режим от чаша вино вечер за известно време и животът ще стане по-хубав  Mr. Green

 Hug

# 6
  • Мнения: 1 849
Никакво. Единия каза хапвай повечко храни със желязо и ще се оправят нещата.Ама минаха 5 месеца и не са се оправили само с хапване. Другия каза не ти трябва лечение защото е вродена.И сега просто си седя и чакам да се оправи..Глупава работа.Благодаря ти много за отговора:) Simple Smile
Ами тогава виждам два варианта - или отиваш и се консултираш с трети  Laughing или си купуваш един добър препарат с желязо (100мг 1 път дневно), който комбинираш с 400мг фолиева киселина (най-добре метафолат, примерно неофолик мета  Wink ) и 500мг витамин ц. Пиеш тази комбинация 1 месец сутрин на гладно 1 час преди хранене или вечер преди лягане, като има най-малко 2-3 часа след последното хранене. Като мине единия месец, чакаш 2 седмици и отново се боцкаш, за да видиш има ли подобрение.  Peace

# 7
  • Мнения: 2
Благодаря на всички за отговорите. Взела съм си един препарат на финландкс фирма. казва се Ferroforte B+C съдържа 15мг желязо, също така фолиева киселина и витамин c.Ще го изпия и да видим какво ще стане.

# 8
  • Мнения: 1 849
15mg ще поемат само дневните ти нужди. Трябва ти много по-силен препарат, защото железните депа се запълват бавно и трудно.  Peace Според мен това, което си взела няма да повлияе на кръвната ти картина... Wink

# 9
  • Мнения: 183
Това с желязото е нож с две остриета.
Ако диагнозата Таласемия се потвърди ,желязото е противопоказно.
Свържи се с Националния център по хематология и си пусни изследвания.
На сама глава не приемай лекарства!!

http://www.doctorbg.com/page.php?id=1595

# 10
  • Мнения: 1 849
Това с желязото е нож с две остриета.
Ако диагнозата Таласемия се потвърди ,желязото е противопоказно.
Peace
Точно за това попитах какви лечения са предложили двамата доктори. Желязото е препоръчително, когато таласемията е изключена.  Wink

# 11
  • Мнения: 1 844
Повечето големи лаборатории предлагат изследването за таласемия- предполагам, че го изпращат в София. Така че ако си в по-голям град, а искаш да си го направиш веднага и да не чакаш завръщането ти в Сф, попитай в някоя лаборатория.

# 12
  • Мнения: 2
Благодаря ви:)Вчера си направих изследването за таласемия пращат пробите в София. Вече съм по-спокойна. Успех на всички Simple Smile

# 13
  • София
  • Мнения: 7 078
Едва ли е таласемия  Thinking
Аз съм си правила изследване за таласемия, но си спомням, че при таласемията желязото не е ниско (дано не греша, но такъв спомен ми е останал).
Със същите показатели съм - желязо на долната граница и цял живот хемоглобин на долната граница, а и останалите ми показатели са подобни на твоите.
Пила съм желязо до повръщане, но не ми мръдна изобщо нагоре. По време на бременността ме тъпчеха с всевъзможни препарати съдържащи желязо и нищо - гинекологът ми се беше хванал за главата.
Ям постоянно храни съдържащи желязо - даже всеки ден почти ям спанак, но засега не съм намерила решение. Явно е някаква физиология  Thinking

# 14
  • Мнения: 1 849
Нати, ако човек яде млечни, няма как да си вдигне желязото. Освен това трябва фолиева и витами ц, за да се усвоява достатъчно...Вероятно правиш някаква в храненето или от някъде губиш желязото - това второто се изяснява от специалист по вътрешни болести. При жените най-често е виновна менструацията. Но се проверяват и черен дроб + стомах.  Peace Няма опция да пиеш хапчета с желязо, да поемаш много желязо чрез храната и да ти е на долната граница!  Wink
Казвам ти го от личен опит - цял живот анемична, след промяна в храненето и прием на медикамент всичко се оправи!  Peace

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт