Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 110
Здравейте,
моето бебче в момента е на 8 седмици, но проблемът започна на около 6 седмици със следното: започна да суче много странно като захваща и пуска гърдата и така около 10-15 мин. след което заспива. След около час започва наново същата процедура по кърменето, а междувремено и започнаха едни ревове.
Въпреки че знаех за кризта в този период, мислех че не може да се нахрани поради този начин на сукане, започнах да се изцеждам и да давам с биберон кърмата като добавка, но разбира се  не на всяко хранене, а еднократно през денонощието, за да се успоки и поспи малко. Но това задълбочи проблема учестиха се ревовете и неуспешното захващане на гърдата, че се наложи да давам няколкократно добавка с биберон, та сега се стигна до положение ,че изобщо не иска да доближи гърдата реве много и се успокоява доста трудно, но като сменя позицията на тялото т. е да не е в поза за кърмене. След като го нахраня с биберон се успокоява и заспива от изтощение и не мога да го събудя, за да предлагам гърдата по-често да не толкова гладен (предполагам също, че изгаладнява много  при пауза от 5-6 часа).
Споделих проблема с приятелка, която е кърмила до 3 г. По нейн съвет се опитах да не дохранвам с шише, на опитите ми да напъхам гърадата той реве и се къса до изтощение и накрая заспива. След известна пауза се събужда и се започва наново, но това което се получи, е че вместо да го стимулирам, така че да суче, той все повече отказваше  и се изтощаваше, че накрая започна да става много сънлив, да пропуска и хранения. Така,че отново го нахраних с шише, след което той се събуди започна да си бодърсва и беше много спокоен и се усмихваше.

Молбата ми е дали ще момжем отново да се справим и двамата с бебо с този проблем и да започнем да се кърмим?

Ето и малко информация олоко началото на кърменето, което също не беше гладко. Бебо се роди с тегло 3.230 кг и веднага го поставихме на  гърда, но не можеше да захване. Аз имам плоски зърна и обемисти гърди. Изцеждах коластрата и я давах с чашка защото не ставаше с кърменето. Бебо беше сънлив губеше тегло. Около седмица също го дохранвах първо с чашка, после опитах с тръбичка и няколко дена с шишета . След като  бебо започна да наддава на кг. проведох консултация със специалист по кърмене предимно за правилно поставяне и захващане.Резултатът беше много добър бебо се научи да суче, макар че не винаги успяваше да започне кърменето лесно, но започна да надава добре на кг.
Забравих да допълня, че бебо мокри нормално на брой  пампеси т.е 6 минимум и че гърдите ми се пълнят добре, млякото си изтича при най малка стимулация.

Надявам се да не е много объркан поста и моля за извинение предварително, но съм доста притеснена дори сега като пиша мисля за следващото хранене. Как ще протече?
Благодаря предварително и ще чакам отговор!
Поздарви!

# 1
  • Мнения: 4 209
Здравей, teta beta!
През труден период минавате с бебчето, но няма нищо необратимо. Част от преодоляване на проблемът е именно неговото установяване, а ти вече си наясно къде са се объркали нещата и вярвам, от тук нататък ще знаеш как да процедираш в подобни ситуации. Няма смисъл да се гледа назад; какво е можело да се направи вече е без значение. Сега от значение е само това, което предстои да направите заедно, ти и бебето.

Твоята приятелка ти е дала добър съвет, но само донякъде. Знаем, а ти също си го установила, че едно озверяло от глад дете вече ще е твърде изнервено и изтощено, за да суче ефективно. Особено, когато кърменето е допълнително объркано от храненето с шише и то не само, защото млякото се излиза лесно от шишето, но и заради различните начини на засукване. Бебе, което често ползва биберон или се дохранва с шише, обикновено засуква по сходен начин и майчиното  зърно. Тоест,  твърде плитко и не успява да предвижи добре млякото, много по-бързо се изтощава и губи интерес.

Какво може да направиш:
Първо, най-важно е да запазиш спокойствие. Твоята увереност ще се предаде на бебето. И обратното - притесняваш ли се твърде много, то ще го усети и ще се отдръпне още повече. Първоначално опитай да предлагаш гърда, когато вече е хапнало малко, за да не е твърде гладно. Но нека все пак да не е съвсем сито, за да може леко полеко да започне да проявява интерес и към гърдите ти, да засуква по-смело, да придвижва по-големи порции кърма. Виждам, че експериментираш с позите и това е чудесно. Може по време на самото кърмене да ги сменяш, особено ако усетиш, че не иска да суче повече. Вероятно ще си намерите фаворити сред тях.
В подобни ситуации би могла да опиташ кърмене на тихо и затъмнено място, леко разголени, за да има контакт кожа до кожа. Ако се противи не настоявай, но определено не пречи периодично да пробваш и този вариант.
 
Друго, което мога да ти предложа, е да прилагаш компресия на гърдата, когато бебето загуби интерес, но ти усещаш, че не се е нахранило достатъчно. Компресията много наподобява изливане на млякото в устичката, чрез натиск на каналчетата. В линка е обяснено подробно какво да правиш.
Преди да предложиш гърда, погледни дали ареолите не са много твърди, което ще ги направи трудни за засукване. Ако е нужно, може да се наложи да изцедиш малко, до тяхното омекване. Понякога е добре да се намажат с малко кърма зърната, за да усети детето какво точно се иска от него. На тази възраст инстинктът съвсем не е изгубен и обикновено подобни ситуации са преодолими.

Малко по малко се опитай да намалиш добваката, но нека става плавно, а не рязко. Ти сама знаеш, че мокрите памперси са много добър показател, както и цялостното състояние на бебчето. Тургорът на кожата, очичките, устичката, всичко това е хубаво да се наблюдава, за да си наясно какво се случва и дали бебето приема адекватно количество калории.
В момента зърната оформени ли са добре? Има ли промяна в ситуацията от последните дни?

# 2
  • Мнения: 110
Здравей Клото,

много ти благодаря за отговора и най- вече за това, че ме окуражи и благодарение на напътствията мисля,че е въпрос на време да забравим за проблема.
Започнах да изцеждам гърдите си съвсем малко преди кърмене, за да са меки и лесни за манипулиране.
Ако бебо се нерви когато е в поза за кърмене не го отавям да се изтощава от рев( което се получаваше почти винаги).
Опитвам се да го заблудя с разни шумове например дрънкалка или миксера и когато се е успокоил и заслушал пъхам гърдата и понякога работи.
В краен случай започвам с добавката и първо предлагам малко количчество с лъжичка или чашка, ако не става тогава прибягвам до биберон.
А вече няколко хранения е много по-спокоен и си хапва добре и от двете гърди.
Благодарение на съветите от теб си изработих този план на действие.
Сега се чуствам много по- спокойнам и ти имаш право,че детето усеща и сега и той е по-спокоен.
Благодаря ти! 

Общи условия

Активация на акаунт