Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1
Как бихте постъпили ако дете на роднини бие вашето?

Едното дете Х е на 3г, другото (моето) У е на 2г.

Когато бяха на Х=2г и У=1г. нямаше неприятни случки. Но напоследък почнаха да се заиграват заедно (не само да играят едно до друго, както като по-малки) и съответно се случват инциденти.

Като цяло ситуацията е, че У бива ударен, бутнат, ритнат в процеса на играта от Х, без да е предизвикана такава реакция от страна на У и без да е отвръщал на ударите (освен 1 път когато беше „насърчен” от родителите на Х).

И двете деца се търсят и искат да играят заедно. Живеем много близо, почти всеки ден се засичаме.

Чудя се как да постъпя, защото на Х многократно е говорено и от родителите му и от нас да не прави така, включително и го бият, което аз изобщо не одобрявам. В никакъв случай не смятам, че трябва да му се отвръща с бой нито от родителите му, нито пък от моето дете, така ще се задълбочи проблема.

Вариантът да ограничим контакта с Х също не е решение, а „бягане” от проблема. Напоследък се старая вечер (след ясла, работа...) да ходим на по-далечни места за игра, но докога така....., да чакам Х да порасне и да отмине периода= трябва да има друго решение?!!
Също не желая да уча детето си да „отвръща” на ударите, но то май само ще се научи „по принуда”.

Моля дайте идея какво да правя? Или споделеде сходен опит в разрешаването на подобен проблем.
БЛАГОДАРЯ.


# 1
 • Мнения: 3 929
Понеже съм минала през това... съветът ми няма да ти хареса, защото ти предварително си заявила, че е "бягане от проблема". Но мога да споделя.
Първо, деца на тази възраст задължително трябва да играят в присъствието на поне един възрастен човек. Пак се случват такива неща, но възрастен човек трябва да има.
Когато това се случваше с моето дете, просто разделяхме двете деца в различни стаи. Всеки път, когато имаше конфликт, разделяхме децата. Започнахме да ограничаваме контактите помежду им - умишлено, от страна на мен и мъжа ми. Когато знаехме, че племенникът ще идва вкъщи, за да го гледа свекърва ми, с мъжа ми гледахме да излизаме някъде с детето. Така с течение на времето децата намалиха боя помежду си, даже бих казала, че се случва инцидентно да се сбият.
Държа да споделя също, че това, че твоето дете, което е по-малкото, не отвръща на удара, не значи, че винаги ще си стои кротко и ще търпи. Настъпва един момент, в който и то ще се защитава.

# 2
 • София
 • Мнения: 9 437
ограничаваш контакта - и това в никакъв случай не е "бягане от проблема", "бягане от проблема" е само в твоята глава  Peace

# 3
 • В подножието на планината
 • Мнения: 811
  Ограничавайте контактите им за известно време . Ще го израстат с напредването на възрастта .
  И zuki е права , ако си играят , да е в присъствието на възрастен .

# 4
 • Мнения: 2 472
Щом не искате да ограничавате контактите на двете деца, то тогава не ви остава нищо друго освен много да говорите и обяснявате. А докато дойде момента, в които и двамата ще се заиграват без да се стига до неприятни случки, то около тях трябва винаги да има възрастен, които да предодвратява конфликта още в зародиш.

# 5
 • Мнения: 51
Имам усещането, че Х няма да спре да се бие, точно защото родителите му го бият. Имам лични наблюдения върху деца на такива родители. Не само , че не спират да се бият, а с годините стават по-бойни. Мисля, че трябва да отдалечиш детето си временно, ако не даде резултат, както предполагам, отдалечаването да е постоянно.

# 6
 • София
 • Мнения: 1 205
Много разговори с родителите, както и с другото дете при случка.
И обучение на собственото дете как да реагира в такива ситуации.
Надали това ще е единствения побойник, с който ще се срещне.
По-добре сега да развие рефлекси в твое присъствие  Peace

# 7
 • Мнения: 7
Често се среща при някои деца между 2-3 г. Племенника ми например хапеше, при това силно. Лошото е, че дори и да има възрастен, той може да се намеси чак когато детето е ударено/ухапано. Най-добре ограничете контактите, както са те посъветвали. С времето ще отмине проблема. Казват, че децата до 3 г. възраст казват, че играят едно до друго, а не едно със друго.

# 8
 • Мнения: 27 524
Имам усещането, че Х няма да спре да се бие, точно защото родителите му го бият. Имам лични наблюдения върху деца на такива родители. Не само , че не спират да се бият, а с годините стават по-бойни. Мисля, че трябва да отдалечиш детето си временно, ако не даде резултат, както предполагам, отдалечаването да е постоянно.

Това точно е и моето мнение  Peace

# 9
 • Мнения: 4 556
Не знам дали на света има двама братя, които никога не са се сбивали  Rolling Eyes
Като са на близка възраст, роднини и се виждат всеки ден, то си е почти същото.
Не бих ограничавала контактите. Когато детето ми е било на 2г, съм седяла на 50см от него във всеки един момент, особено докато е с други деца. Ако някой тръгне да го бие, просто няма да позволя да се случи.
Странно ми е да се оставят две деца по на 2 и 3 години да играят без близък контрол.

# 10
 • Варна
 • Мнения: 3 944
Как бихте постъпили ако дете на роднини бие вашето? -
Ами ако деца си бяха твоите, дали нямаше да се сбиват и
понатупват от време на време?!  При тази разлика в годините
е неизбежно. И не ми се ще да повярвам, че ограничаването
на контактите ще реши проблема. Като им уврат напомадените
главички, за това... ще играят без да се бият. До тогава як контрол!

# 11
 • България
 • Мнения: 743
Имах подобен проблем с детето на приятелката ми.
Разликата м/у нейния юнак и моя е един месец!
Имаше период от около два месеца,в който щом се видеха приятелчето му започваше да го скубе и блъска.
Няма да ти казвам колко разправии,че и бой имаше от страна на майка му с него,като включително и аз му обяснявах как няма вече да си играе със Сиско,ако продължава.
Е,мина и замина сякаш не е било,но истината е,че в този момент бяхме свели срещите им до минимум Peace

# 12
 • където ми харесва
 • Мнения: 3 723
Присъединявам се към ограничаване на контакта.
Попадала съм в абсолютно същата ситуация. След като детето Х не беше виждало моето повече от месец, ме попита защо не се събират вече и аз му казах следното "когато спрете да се биете, ще започнете пак да се събирате. До тогава-не"...събрахме ги след 2 месеца отново-нямаше и помен от бутане, ритане, щипане или удряне...

# 13
 • Кърджали
 • Мнения: 3 025
Имаме подобна ситуация в момента. Между ддъщеря ми и сина на племеника на мъжа ми, тоест между две братовчедчета. Разликата им е около 40 дена, Кати уже по - голямата. Дребния е доста буйно момченце, грам спирачки няма това дете, не искам да съм на мястото на майка му. Случва се и когато спорят за някоя играчка той да и посегне. Обикновено следва скарване от стнрана на майка му или от моя страна, който пръв види ситуацията.Иначе си играят направо невероятно, ама минават през такъв период на скандалчета, особено ако не са се виждали известно време... Ми, ще се караме, ще обясняваме, ще наказваме/нарочно говоря в множествено число, защото и аз си позволявам да му се скарам, когато се налага, все пак обичам това детенце като мое собствено. Майкта не е показвала да има нещо против, ако направя забележа на отрочето и/. Ще го минат и този период...

# 14
 • Мнения: 654
Бий магаре,по магаре...
Разделете ги за време и ще им уврат главите.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт