Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 107
Изчетох доста теми във форума , сходни с нашето положение -например тази

http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=587895.0
 

И все пак искам да споделя и получа съветите ви, за което благодаря.

Бебето ми е на 1м24д.

В началото бяхме само на кърма , бебо сучеше вяло , поспаливо ... Педиатъра ме притесни ,че не надав май достатъчно...знаете какви са - давай АМ е традиционния им съвет...
Така се случи ,че след трудно прекарана жълтеница -около 20ден , лекарите поискаха за няколко дни да спря кърменето  .В тези дни се цедях  и хранех с АМ, което бебо понесе зле.Когато после продължихме с кърменето  , след като е бил на гърдите продължаваше да хапе ръчички , да не заспива , което показваше , че е гладен  и започнахме да добавяме и АМ...

И така и сега ...Слагам го на всяка гърда по  минимум 10-15 мин , но после явно е още гладен и изцоква от шише  30-60мл-правя обикновенно по 60     /преди изяждаше по 30, но напоследък  по 60 изяжда/.

Притеснява ме , че
-не знам по колко АМ да давам след кърмене -правихме пробни кърмения , но изсуква различно , а на всяко кърмене нямам възможност да го тегля ,за да видя как е за24 часа - но последния път беше изсуквал  веднъж по 60  / по 90 мл

-в началото суче активно , а после като че ли ме ползва за залъгалка или  губи вакум/ срещнах този израз тук от една мама /  , въпреки ,че е гладен и в гърдата ,поне като стисна има мляко


-опитах да се цедя -за да видя колко ще изтискам преди хранене-тук имам питане -слагам помпата и след 30сек нищо не капе -местя на другата гърда -пак така-капне малко -връщам на първата -изтискам малко -и така все местейки помпата от едната на другата гърда -изтисквам около90мл.
Дали при местене се хващат други канали или това мляко се стимулира и отделя за толкова кратко време ?Ако държа помпата само на едната гърда ,без непрекъснато и на малки интервали да сменям гърдите, почти нищо не изтисквам-показател за какво е това?

Има ли начин да спра с АМ и да стимулирам лактацията ?
Опитвах да не давам добавка от м , НО  Е КОШМАРНО -НЕ ЗАСПИВА И ТОВА ЗНАЧИ НЕПРЕКЪСНАТО ДА Е НА ГЪРДАТА МИ ...

Последна редакция: чт, 11 авг 2011, 10:28 от cveti.stoeva

# 1
 • Мнения: 5 669
Здравей, Цвети,
чудесно е, че се опитваш въпреки проблемите да продължиш да кърмиш и търсиш информация по въпроса. Съдейки по количествата мляко, за които споменаваш, каузата вероятно не е загубена, но може би ще трябва да положиш известни усилия.
Би ли ми казала, колко голямо е родено детето, колко тежи сега и как вървеше наддаването му по време на тези първи два месеца? Важна е и още една информация - колко пъти дневно го слагаш на гърда. Дете на тази възраст има нужда от близо литър мляко дневно - и това количество може да се набави както със 7 хранения по 130 мл, така и с 10 по 90 например.. и много кърмачета предпочитат повече, но по-малки порции (като се замислиш, така е и по-здравословно Simple Smile)

Нещата, които трябва да направиш, са общо взето следните: често слагане на гърда (например на всеки 2-2.5 ч, че и по-често, ако иска), сукане и от двете гърди, помагане на бебето с компресия, когато спре да суче ефективно, смяна на гърдите няколко пъти, ако е необходимо. Плюс задължително цедене, съхраняване на количествата и даване на следващото хранене като добавка.
Ако кърмиш начесто, по-добрата идея е цеденето да не е веднага след кърмене, а в интервала между две. Хубаво е да се стремиш към 7-8 изцеждания дневно. За метода на цедене - всяка майка открива най-добрия за нея. Само да имаш предвид, че когато изцеждането е за увеличаване, е добре да продължаваш да помпаш 2-3 минути след изпразването на всяка гърда, въпреки че не пуска нищо.

Идеята на това редовно цедене е да намериш отговора на въпроса си "колко АМ да му давам" - по възможност, николко! При една добра стимулация на гърдите, дохранването постепенно може да стане изцяло с изцедена кърма. След което минаването изцяло на сукане от гърда обикновено не е проблем, тъй като при достатъчно големи количества бебето има ищах да суче по-добре и с повече желание, и не стои въпросът дали мама произвежда нужното му мляко.
Твоето бебе вече не е новородено, но ако искаш да постигнеш резултати в премахването на добавката, много важно е нощното хранене (и/или цедене) - тогава хормонът, който отговаря за млекопроизводството, се стимулира най-добре.
Тази програма може да бъде доста уморителна, но няма да е вечна - най-вероятно след няколко дни ще забележиш положителна промяна.

За съжаление, не мога да със сигурност да ти обещая чудеса, защото за успеха на кърменето обикновено е важно началото - ако в първите дни и седмици след раждането бебето е сукало лошо и недостатъчно, може би гърдите не са получавали достатъчно стимулация и на тялото е "зададена" програма да произвежда по-малко мляко, отколкото е необходимо. Тези неща са 100% обратими в първите дни след раждането, но и на вашата възраст не всичко е загубено - има майки, които с упорство са постигали забележителни резултати дори при много по-малки количества кърма в наличност.

Имам още едно притеснение, което евентуално може да наложи да ви види консултант на живо (в кой град си?), ако нещата с тази програма не потръгнат до седмица - възможно е при лош старт и отделяне от гърдата в толкова ранна възраст - 20 дни, бебето да е объркано от биберона на шишето и да не суче особено правилно. Но със сигурност цеденето и увеличаването на количествата е нещото, от което е добре да се започне.

Поведението на детето, особено на 2 месеца, не е съвсем точен критерий дали е гладно - то току-що си е открило ръцете, започва да спи по-малко, да открива и света... Във всеки случай решението да му дадеш да суче обикновено е добро - особено в случаи като твоя, когато е нужно увеличаване на кърмата. Спазването на режим и фиксирани интервали между храненията не е от полза. Виждам, че те притеснява това "детето да не заспива и да виси постоянно на гърдите ти", но това е понякога е стандартно поведение за кърмачетата - особено ако се стремят да си увеличат порцията Simple Smile Така или иначе в момента е явно, че имаш нужда от допълнителна стимулация, преди да го оставиш само на гърда, тъй че този проблем отпада Simple Smile

Поздрави, и надявам се нещата да потръгнат при вас.

# 2
 • Мнения: 107
Благодаря за отговора .

-в момента се храним  по около 7 пъти дневно

Бебчо често плаче  по  много и не заспива дори и през деня , понякога и през нощта.
Успокоява се само   в  количката навън като сме.
Има доста колики очевидно , а и ака доста  -при всяка смяна памперса е пълен  и ака често по малко -като сгъна крачетата  при смяна на памперса и пак  се изхожда.Обикновено са жълти ,зърнести , но понякога има и по редки  или зеленикави изпражнения.

-за често слагане на гърда-на 2-2.5часа  както препоръчваш - ако е  заспал и не се буди - да го събудя и му предложа ли ? -интервала  2-2.5 часа го смятам от както е започнало последното хранене ли -питам защото някои път продължаваме по-доста време да се храним и процедурата се проточва почти час...

- в рамките на едно хранене  да сменям ли по няколко пъти гърдите ? или да държа на всяка както досега по 10-15 мин  или по -повече ?

-за цеденето - питането ми е  не е ли странно това , което описвам -че в началото  теква  , но след  минута цедене нищо не капва , но при честа смяна на помпата от едната на другата гърда  за през минутки  , изцеждам

-за съжаление и аз не знам поставям ли правилно бебо на гърдата и това ме притеснява отначало още, но няма кой да  види  нещата-в провинцията -Видин  съм -тук не видях да има консултант

-днес сутринта беше на всяка гърда по петнайсетина минути , но когато го оставих ,започна да плаче  нервно ,хапе ръчички и дадох добавка ,  успокои се за малко и пак заплакахме.
Как да процедирам  в такива случаи , когато плаче , след като е бил на гърдите и ако не дам добавка ? Макар ,че все плаче , но поне знам , че не е от глад  ...Роди се 3150 , на 5 ден при изписването беше 2910 .
За първия месец нададе  1 кг / мерен на  1м5д  -4100 /.

Сега още не  е  теглен за втория месец колко е.

Довечера евентуално ще ми донесат везна и ще го претеглим колко е  и  колко изсуква и ще пиша.

# 3
 • Мнения: 1 208
Цвети, аз не съм консултант, но според мен 1 кг въобще не е малко за наддаване през първия месец. Моята бебка е изключително кърмена и наддаде 960 гр. Иначе и тя много плачеше в началото, и аз я слагах често на гърда. Понякога и през час. Лекарката вече ме заплашва, че я прехранвам, понеже се храни по 8-9 пъти на ден, но аз не и вярвам особено и продължавам да правя това, което ми подсказва инстинкта на майка. Иначе и аз не мога да изцедя почти нищо, но от момичетата тук знам, че това не екритерий за наличие/липса на кърма.
Пожелавам ти да се пребориш и да продължиш да кърмиш бебето си  Hug

# 4
 • Мнения: 5 669
Първо на въпросите:

- При положение, че бебето е неспокойно и не спи много - не, недей да го будиш (освен евентуално нощем, за да не прави твърде голяма пауза без кърмене). Ако спи твърде дълго, просто стимулираш с цедене, за да не остават неизползвани гърдите. 7 пъти в денонощие означава, че имате поне една твърде голяма пауза от 5-6-7 часа, а пишеш, че не спи и през нощта - лесният начин е просто да го вземеш близо до теб и да му даваш да сукне, а защо не и да заспи на гърдите.
Искрено ти съчувствам, че имаш неспокойно и неспящо бебе - и моето беше такова, въпреки че се хранеше отлично само на гърда Grinning, но какво да се прави, въпрос и на темперамент. Със сигурност много помага да е близо до мама. Гушкай, носи, слагай го да лежи по корем върху теб, можеш да се оборудваш и със слинг, ако ви е удобен - със сигурност някои от тези неща ще сработят, за да е по-спокоен.

"днес сутринта беше на всяка гърда по петнайсетина минути , но когато го оставих ,започна да плаче  нервно, хапе ръчички и дадох добавка ,  успокои се за малко и пак заплакахме" - бих ти предложила да не опитваш да го оставяш в леглото, ако не е заспал по време на хранене, а да си седи в теб/до теб - много бебета просто не обичат да са сами в студеното легло, както казваш сама, след сукане и добавка със сигурност не е от глад.

-За смяната на гърдите. Предлагам го по-скоро с цел успокояване на бебето - при всички случаи е добре да изсуче всяка гърда хубаво, като помагаш с компресия (вероятно си видяла линка, който пратих в предния пост), и чак тогава да смениш с другата. Би могла да оригнеш между гърдите, ако изпитва дискомфорт.

- Още малко за цеденето - всъщност по необичаен път си налучкала нещо, което е много важно за ефективното изпразване на гърдите. Много майки, които имат близнаци примерно или са само на изцедена кърма, откриват, че тече повече при едновременна стимулация на двете гърди - затова са измислени двойните електрически помпи, кърменето на две бебета едновременно, цедене на свободната гърда с помпа или на ръка, докато бебето суче и т.н. Така че действай по начина, който е удобен за теб - просто продължавай да цедиш "на сухо" и няколко минути след това, за да се стимулира допълнително млекопроизводството.

Ще чакам резултатите от тегленето, а междувременно е хубаво да упорстваш с цеденето! За позата ще ти пратя линкчета и още информация - трудно е без жив контакт, наистина, но "Подкрепа за кърмене" за съжаление няма консултант във Видим, доколкото знам и ЛЛЛ няма.

Бисквитка, наддаването е 1 кг с почти постоянно дохранване с АМ, доколкото разбирам от описанието на Цвети
.

# 5
 • Мнения: 107
-голяма пауза от 5-6 часа никога не сме имали - просто понякога интервалите са повече от 3 часа и за това

-надаването от 1 кг не е изцяло на добавка от АМ -   включихме добавка от АМ към 20 ден   и тогава не винаги давах -,понякога  само на  гърда беше , понякога не искаше шишето

- оригването е голям проблем- щом  го изправя и се разсънва  и сърди и заплаква  , понякога не оригва колкото й да стоим изправени

-ами почти спи по корем върху мен

- с  кърменето  легнали никак не се справям - не се получава и не става  -гледах клипчета  и указания , но щом го приложа на практика не става.Трябва да му придържам гърдата  , да извивам тялото и ми е неудобна позата-а нали уж така би трябвало да ми е по- удобно и да мога да почивам

Като си  спомня как не приемаше шишето , яд ме е на лекарите ,че така ни объркаха и толкова съжалявам.

# 6
 • Мнения: 5 669
Цвети,
наистина си е кофти, че са развалили нещо, което си е работело добре  Confused
Но ти спомена, че преди това сте забелязали недостатъчно наддаване - имаш ли спомени как бяха нещата там?
Интервалите между храненията се броят от началото до началото на следващото, да, май забравих на този въпрос да ти отговоря Simple Smile Тоест, ако бебето яде един час на два часа, се брои пауза 2, а не 1 Grinning

За оригването -ако не повръща и няма дискомфорт, можеш и да не оригваш всъщност.. не е задължително. Още повече, ако е заспал на цицата пък, не го вдигай по никакъв начин Grinning

Легналата поза има много варианти - ето тези разгледа ли ги? Последната, на която майката е легнала отпусната назад - №8 май се пада, често е много сполучлива и за майките, и за бебетата. Известна е още като биологична поза Simple Smile

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 2 083
cveti.stoeva, стискам ти палци да успееш да го запазиш кърменето, знам колко е измъчващо да не върви ! Цял месец всеки ден си казвах, че от следващия отбивам едва ли не, на мен много ми помогнаха съветите на момичетата от форума (които и теб съветват), също и консултант от НАПК, много съм им благодарна   bouquet   Особено ценно ще ти е да вземеш кантарче под наем поне за 2 седмици, да следиш точно колко е изсукало бебето, за да знаеш колко АМ да дадеш.
И добре е да съдействаш на увеличиш кърмата си с: кърмене, лактогонен чай, бирена мая, много течности.

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 2 083

За съжаление, не мога да със сигурност да ти обещая чудеса, защото за успеха на кърменето обикновено е важно началото - ако в първите дни и седмици след раждането бебето е сукало лошо и недостатъчно, може би гърдите не са получавали достатъчно стимулация и на тялото е "зададена" програма да произвежда по-малко мляко, отколкото е необходимо. Тези неща са 100% обратими в първите дни след раждането, но и на вашата възраст не всичко е загубено - има майки, които с упорство са постигали забележителни резултати дори при много по-малки количества кърма в наличност.Да, точно така, не е загубено, щом  аз успях, бебето ми беше минало 40 дни и регистрирах проблема, и оттогава нататък цял месец усилия, възможно е. Обаче да споделя освен съветите на консултантите също кое ми помогна: взех да редувам гърдите, единия път лявата, другия път дясната- защото се оказа, че бебето иска да суче от солидно капеща гърда, тоест по-пълна Wink Поне при мен проработи, но преди да стигнеш дотам, трябва да даваш и двете гърди на ядене, за да стимулираш кърмата.

# 9
 • Мнения: 107
влизам само набързо ,  че няма време и бебо ме чака
 
Иначе когато бяхме  само на кърма първия месец   -  не помня на кои ден точно  - някъде между 15-20 е бил надал около 400гр .

Резултат от вчера- тегло 4600  Sad  , което просто ме отчайва  и силно притесни-на 1м5дни бяхме 4100...

-на едното пробно кърмене -през интервал 2 часа от предходното  изсука около 60-65 гр
-на следващото -след 3 часа и нещо -95 гр

Когато преди пак сме правили теглене изсукваше все около 90 гр , за това давах и добавка от АМ от 60 обикновенно.

Но с това тегло сега просто не знам - дали в честото изхождане не е проблема- ака при всяка смяна на памперс.


светле ,  параход , благодаря за подкрепата  Hug

Ще пиша повече после  , но  при това тегло май само на кърма няма как да продължим  Cry

Редовно пия лактогонен чай и бирена мая, не знам какво още бих могла да добавя ?

ПП. На обяд сука около час и не пуска гърдата -имам чуство ,че с  гърда в уста може да изкара и 24 часа без да я пусне- вместо биберон...Биберон не лапа-пробвала съм за идеята , но го плюе.
Какво да правя в този случай след като над час е бил на гърди и в момента , вкоито го отделя почва ад реве  ?
Заспива или се поуспокоява само навън в количката ,но явно е  гладен  и след малко пак  заплаква?

Последна редакция: пт, 12 авг 2011, 14:48 от cveti.stoeva

# 10
 • Мнения: 2 864
Цвети, компресията, за която писа Параход,  не помага ли? Ето я и на видео. А с изцеждането как са нещата  - успяваш ли да се справяш по-добре?
Според мен наддаването само по себе си не е повод за притеснение - не всички бебета наддават по килограм на месец, наддаване от 600 гр на месец е съвсем приемливо, а вие за 20 дни вече сте наддали 500 или се лъжа? Виж този материал за средното наддаване на кърмените бебета.
Другото, което ми се струва важно да спомена, е, че е напълно нормално кърмените бебета да приемат различни количества на всяко хранене, затова е хубаво пробните кърмения да са на базата измерване за 24 часа. Освен това в нетипична обстановка обикновено бебетата изсукват по-малко от обикновено.
При положение че бебето изсуква 95 мл, на мен ми се струва доста да го дохранваш с 60 мл добавка  - така бебето ще суче все по-вяло и ще си чака добавката, което дългосрочно няма да помогне на кърменето. Бебетата имат нужда средно от около 700 мл за денонощие, което при 8-10 хранения няма да е проблем за вас - ако бебето суче през 2 часа по 60 мл - това са 12 хранения по 6 - 720 мл.
Какво ще кажеш за такъв план - поне 8 хранения с компресия и предлагане на двете гърди, изцеждане (може да е между храненията или докато бебето суче на другата гърда - варианти, които вече са обсъдени в темата), ако бебето е гладно още, добавка от изцедена кърма (ако няма, АМ). шишето можеш да предлагаш с тази техника.
Можеш да предложиш на бебето и да суче в просъница, за да не го будиш - те сучат удивително добре в леката фаза на съня, когато им се движат очичките под клепачите.
Що се отнася до неспокойствието - при това наддаване и честото пълнене на памперса (което си е чудесен знак), най-вероятно е въпрос и на темперамент - моят втори син, малко по-голям от твоето бебе, е същият, ръце да са ми яки, дето се казва Simple Smile
Прочети и този материал, може да ти е от полза Simple Smile
Пиши какво мислиш и как се развиват нещата!  Hug

# 11
 • Мнения: 931
Резултат от вчера- тегло 4600  Sad  , което просто ме отчайва  и силно притесни-на 1м5дни бяхме 4100...
Ще пиша повече после  , но  при това тегло май само на кърма няма как да продължим  Cry
cveti.stoeva, не съм консултант, но си позволявам да се включа с моя опит. Тъй като виждам, че много те притеснява наддаването, искам да ти споделя, че моят син, откакто се е родил, наддава по средно 500гр на месец. Първите месеци това звучеше ужасяващо и ако нашата педиатърка не беше изключителен поддръжник на кърменето, и го нямаше форума, нямаше да издържним. Пет месеца беше само на кърма и през всичките месеци треперех - изкара и една болест, и единият месец наддаде 300гр. Обаче, тогава когато по стандарт бебетата почват да наддават по-бавно, нашият човек продължи да си наддава с по 500гр. и в момента вече далеч не е в графата на най-слабите.
Това, което искам да кажа, е че всяко бебе си има собствен темп на растеж и не трябва да се притесняваш толкова само заради грамчетата, които сравнено с нашия опит, при вас не са никак малко ( говоря си и аз, а що сълзи пролях).
Какво да правя в този случай след като над час е бил на гърди и в момента , вкоито го отделя почва ад реве  ?
Заспива или се поуспокоява само навън в количката ,но явно е  гладен  и след малко пак  заплаква?
Аз на няколко пъти бях на ръба да давам АМ, педиатърката казваше - кърмене и пак кърмене. Е, първите три месеца си ги изкара на гърдата. Там ядеше, там спеше. При всяко негово помрънкване, аз решавах, че е гладен, и пак го слагах на гърда. Сега си давам сметка, че много пъти е бил заспал и като го отделя, се е събуждал  - беше много нервен и като го отделях от мен, се събуждаше след не повече от 5 мин.  Бях отчаяна, не можех нищо да свърша, простирах и миех чинии с една ръка - бебето в друга и често пъти на гърдата.  Но като стана на към 3 месеца, сам почна да се заглежда наоколо и да се забавлява и настъпиха по-светли дни Simple Smile
Редовно пия лактогонен чай и бирена мая, не знам какво още бих могла да добавя ?
Помагаха ми вареното жито и варената царевица, пиех лактогонен чай и чай от жаблек.
Така че - това, което аз правех - кърмене и пак кърмене. През деня като беше основно на гърдата, нямаше кога да изцеждам - но ми помагаше да цедя вечер след като го приспя, тогава правеше поне 3 часа без да се пробуди.
Надявам се да съм била полезна, успех!

Последна редакция: ср, 17 авг 2011, 22:24 от Lulu25

# 12
 • Мнения: 107
да се включа отново :

Напоследък сме само на  кърма  .

И тъкмо се бях успокоила ,че вече сме регулирали нещата  , снощи малчо подивя  -след като яде в  21.30-22  , се буди пак в 2 и в 6 , и беше много нервен , все искаше още  да суче ,  сякаш не му стигаше ...А от много време след като се нахрани в 21-22 ,  се будеше към 3-4 , понякога дори  чак в 5часа сутринта , но много рядко .

Храненето все така отнема много време - по 15/20 мин на всяка гърда .
Сега е на 3м и 3 дни .

Понякога  час и половина -два  ,след като е ял , заплаква неудържимо ,но не мога да определя глад ли е или  защото по- скоро  се напъва  , пръцка, къркори му коремчето .Иначе ако предложа гърда , винаги я налапва - може и да не цока, а само да се успокои  и не  знам какво да правя тогава.

За последния месец  е надал само 600 гр  и е пораснал 2 см -  не е ли малко това  тегло ?

Първия и втория месец качи по 1кг  / съответно 6 и 4 см / ,  но тогава дохранвах с АМ  .Роди се  3150  гр / 50см , изписаха ни 2900.

И още нещо  -понякога като заспи  през деня   и не се  буди дълго време -прави 4-4.5 часа интервал -аз най-много толкова съм го изчаквала  и го будя  -нормално ли е  това и да го оставям ли да спи  или будя на 3 часа?
Понякога не се буди   и да заплаче, а само скимти в просъница  , промрънква, посмуква пръстчета -когато го видя такъв да го будя ли ?Майките , които родиха  с мен , повечето хранят с АМ  и само ми разказват как имат железен режим  -как заспиват в 21.30 и се будят в 7.30, как се хранят под час  и бързо , педиатъра  и той - да съм махнела нощното хранене  ....

# 13
 • Мнения: 2 864
Цвети, аз мога само да ти завиждам за броя нощни хранения - при нас са повече, със сигурност  Hug Повечето кърмени бебета ядат и нощем -  както и много бебета на АМ. Вярно, че много бебета на АМ спят по-дълго нощем - но това нито е физиологично, нито е толкова полезно. Реално вие имате едно нощно хранене - в 2 през нощта - това в 6 си е сутрешно вече. Виж този материал.
Наддаването за трети месец си е съвсем в реда на нещата - особено като се има предвид, че имате големи паузи между храненията. Ако се опиташ да вмъкнеш по-чести хранения денем, може нощното хранене да отпадне от самосебе си - как мислиш?
Много е възможно бебчо да преминава скок в растежа и затова да има засилено сукане - тогава би трябвало за няколко дни да отмине. Освен това вече започват да мъчат зъбките, децата ни порастват и впечатленията им се увеличават, което ги изморява допълнително - това са куп фактори, които могат да обясняват неспокойното поведение - както и засилената перисталтика. И понеже гърдата не е само за нахранване, но и за успокоение, става ясно защо бебчо се държи така  Hug
На въпроса ти дали да го будиш, когато скимти насън - съвсем спокойно можеш да го нахраниш в просъница - много бебета чудесно се хранят така.
Поздравявам те за твоята упоритост и държа да ти кажа - чудесно се справяте  Hug А притесненията ви са временни и поведението на бебчо е типично за възрастта му - ако погледнеш  темите в кърмаческия, ще откриеш сродни души Simple Smile

# 14
 • Мнения: 107
Ани  , благодаря  за подкрепата.

Той  сам оформи от известно време този нощен  режим .Постепенно  измести едното хранене  и сля две хранения -аз не съм му го налагала .А и не бих могла.
За това сега когато педиатрите казват ,че трябвало да махна и  това нощно хранене, не проумявам как да стане.
А и не искам-  много дълъг интервал е  .А ако ще ставам да се  цедя  , то по-добре да нахраня малкия .
Друг въпрос е ,че твърдят ,че така щял да свинке с нощно храненне и колкото по-голям става , по-трудно ще  ми е  после да го откажа...Може би са прави , но за това ,което ни чака   ,  после ще мисля-сега е важно да мога да го храня и да подържам лактацията.

Отделно като чуят ,че се храним по 15/20мин от всяка гърда и повдигат вежди -ами щом по толкова време , значи не му стига и трябва да дохранваш....

Иначе напоследък ми е трудно да определя кога е гладен  и дали е  и точно това ме притеснява. Има моменти , когато след хранене - около час след това ревва , лапа ръцете , пореве и се успокои и заспи  .
Да предлагам ли гърда в такива случаи ? В някои случаи рева става неистов пък и няма успокоение -давам гърдата .Но се шегувам ,че  той никога не отказва цицка -винаги я налапва и цоква поне по  малко .

Ще започна по на   често да давам през деня  да видим как ще е .В просъница не става   - той винаги се буди  , както и за смяната на памперса пак се  събужда  и после  понякога е много трудно да заспи или да се поуспокои ,ако е ревнал .За това , когато езаспал и прави дълъг интервал ,не го будех  досега.

Общи условия

Активация на акаунт