Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 авг. 2011, 16:24 ч.

Проблем с наследствен имот

 • 7 049
 • 26
 •   1
Отговори
 • Мнения: 0
Здравейте,

търсих решение на проблема си по много начини, но уви нямаше ефект. Надявам се някой от Вас да е имал подобен казус и да бъде така добър да ме посъветва.
Ето и историята ми:

Преди повече от година баща ми почина, наследници сме аз и майка ми.
През 2002 г. родителите на баща ми му даряват апартамент като запазват правото си на ползване.
Докато беше жив баща ми им осигуряваше всичко необходимо- плащаше сметките, данъци и им помагаше.
След смъртта му баба ми и дядо се насроиха срещу мен и майка ми , не без помощта на леля ми /сестра на баща ми/. Оказа се, че през 1997 те са й дарили друг апартамент, като тя се е задължила да ги гледа и издържа.

Преди няколко месеца научих, че не ги пуска в дома им и затова те стоели в дарения апартамент, който е наша собственост/аз не живея в града/. През зимният п-д са натрупани огромни сметки за отопление и вода  #Cussing out . Разбрах, че леля ми им е извадила деб. карти на които да им се превеждат пенсиите, като ПИН кода го знае само тя и съответно им тегли пенсиите.  Sad

Разбрах, че ако не платя сметките за ток, парно и вода подсъдима съм аз и майка ми тъй като сме собственици. Става въпрос за 4- цифрена сума.  Sick
В данъчното ми казаха, че данъците се плащат от ползвателя, но те не са ги плащали от 2002 г насам, водили са се на името на баща ми , а сега са на наше име. Брокер на недв. имоти ми спомена, че ако не е плащан данък в продължение на 10 год правото отпада, дали е така?

През ноември те заведоха дело за да оспорват дарението, като доводът им е че съм искала да ги убия. Наскоро наемател на помежението под тях ми се обади да ми каже, че нещо става  и тече от тавана  и склада му може да се наводни. Живея на 250 км и тръгнах веднага след работа. При пристигането си установих, че ключалката е сменена и не мога да проверя какво става.  Close
В последствие се оказа, че кранчето на чешмата е било забравено да тече. В момента дължа и сметка за ремонт на тавана на склада.  Страх ме е ,че някой ден може така да забравят и някой ел. уред и да стане пожар, а и не мога да пътувам по 250км постоянно .

Интересува ме има ли начин апартамента да бъде продаден и как може да се оспорва това право на ползване.

Благодаря

# 1
 • Мнения: 18
Според мен е наложително да се свържеш с адвокат, който се занимава с подобен вид дела за да те посъветва.

# 2
 • Мнения: 2 944
Правото на ползване не може да се оспорва. Могат само доброволно да се откажат от него или да се погаси след смъртта им. Апартамента няма пречка да се продаде, ако има кой да го купи заедно със следващото го право на ползване. Чужд човек не би рискувал.
Задълженията за данък са техни, но следва в данъчната декларация да е посочено, че върху имота има учредено/запазено право на ползване. Мисля, че и за сметките важи същото, но не съм 100% сигурна.
Щом водят дело срещу теб за разваляне на дарението /чудно как, след като то е било в полза на баща ти/, отивай с исковата молба при адвокат. Според мен нямат шансове, но дали е така зависи колко точна ти е информацията.

Сделката със сестрата на баща ти също е неясна - дарение ли е или договор за издръжка и гледане? Ако е второто, и тя не ги гледа, след смъртта им, имате право да оспорите с майка ти в едногодишен срок този договор до размера, който би получил баща ти от този имот.  

Нуждаеш се от консултация с адвокат, особено ако делото за разваляне на дарението вече е заведено.

ПП Дружествата могат да осъдят те и майка ти за сметките, но тъй като повечето се погасяват с тригодишна давност, пак ви е нужна консултация с адвокат.

# 3
 • Мнения: 0
Вече се консултирах с цели 4. Всеки обаче казва различни неща. Според едни нищо не мога да направя освен да плащам чуждите сметки.
Според други имало начини, но шансът бил 10 %.
Споед последният имало реален шанс, но такова дело се точело поне 2-3 години и трябва сериозна сума.


Затова се допитвам до Вас, ако някой е имал подобен проблем и е успял да го разреши.
От последното дело, което заведоха буквално останах и без малкото спестени пари.
Вероятно ще се наложи да тегля кредит, за да платя сметките. Затова искам да бъда максимално сигурна, дали да започна дело.

Според мен е наложително да се свържеш с адвокат, който се занимава с подобен вид дела за да те посъветва.

# 4
 • Мнения: 0

Сделката със сестрата на баща ти също е неясна - дарение ли е или договор за издръжка и гледане? Ако е второто, и тя не ги гледа, след смъртта им, имате право да оспорите с майка ти в едногодишен срок този договор до размера, който би получил баща ти от този имот.  Дарение срещу гледане и издръжка.

# 5
 • Мнения: 2 944
Такъв договор не съществува. Или е единия, или е другия.

# 6
 • Мнения: 0
Такъв договор не съществува. Или е единия, или е другия.

Имам копие от акта и е записано точно така- Дарение на недв. имот с/у гледане и издръжка

# 7
 • Мнения: 2 944
Това в заглавието или вътре? Заглавието може да е всякакво, виждала съм ги и като "Продажба срещу задължение за издръжка и гледане". Вътре е важно какво пише.

# 8
 • Мнения: 170
Хърмаяни най вероятно е да е Договор срещу издръжка и гледане/Прехвърляне на имот срещу издръжка и гледане, а както казваш и ти, заглавието/наименованието на договора в случая не е от значение, а какъв е текста, но щом има клауза за издръжка и гледане, според мен е ясно как и като каква би следвало да се тълкува подобен род сделка. Peace

# 9
 • Мнения: 0
Това в заглавието или вътре? Заглавието може да е всякакво, виждала съм ги и като "Продажба срещу задължение за издръжка и гледане". Вътре е важно какво пише.

Вътре пише,че ХХХ (името на леля ми) се задължава да полага грижи и да предоставя издръжка на
ХХХ и ХХХ (името на баба ми и дядо ми) до края на живота им.

# 10
 • Мнения: 2 944
Тумбе, имах предвид че част от заглавието /в частта "срещу задължение..."/ може да е останало при копи-рейст. Явно е издръжка и гледане, след последния пост. Значи, че може да се атакува както от възрастните, така и от авторката, след смъртта им.

# 11
 • Мнения: 5 595
ХоХо, тук има юристи и виждам, че те са взели отношение, но само по юридическата страна на въпроса. Всеки въпрос обаче има и човешка страна, която често обърква законната. Затова ще ти дам следните съвети.
1. Не се дръж като жертва. Кажи на леля си и на бабата и дядото, че няма да плащаш никакви сметки, нека дружествата те търсят. Можеш да ги разиграваш(като плащаш малки части от дължимите средства, за да им пречиш да заведат дело за определената сума, която се е натрупала) и накрая, когато натрупаната сума стане неизплатима, ще се откажеш от наследството върху апартамента и той ще отиде в ръцете на кредиторите, а бабата, дядото и лелята - на улицата. Не те на теб, ти на тях можеш да извиваш ръцете.
2. Направи си сметка този наследствен апартамент реално колко пари струва при една продажба и на теб изгодно ли ти е да се бориш за него? Сметни си и амортизациите, защото сигурно ще го получиш в състояние на полуразпад или пълен разпад след смъртта им.
3. Лично моето мнение е да предложиш на лелята да поеме грижата за тях, замествайки баща ти, защото ти като внучка не си задължена при наличие на живо дете на възрастните хора. Ако те заплашват, че ще развалят дарението и ще направят ново на леля ти примерно, остави ги, не се впрягай. Дарение се разваля при всички случаи. Всеки наследник има свой запазен дял от наследственото жилище. В случая ти си този наследник, на мястото на починалия ти баща, когото ти наследяваш. Само безусловната продажба може да те лиши от апартамента, но старците едва ли ще се решат, защото клауза за гледане там няма.
Ти си в изгодна позиция, държиш по-силни карти, така, че спокойно и умно си разиграй картите. Peace

# 12
 • Мнения: 14 754
При смърт на приобретателя по договор за прехвърляне на недвижим имот срещу издръжка и гледане, той може да се замести от правоприемниците си. Със смъртта му не настъпва прекратяване на договора по право, както би било при смърт на отчуждителите. Ако правоприемниците на приобретателя не изпълняват задължението си за издръжка и гледане, то договора може да бъде развален отчуждителите на имота или от наследниците им след смъртта им. На много места в правната литература пише, че договорът се сключва с оглед личността на длъжника/приобретателя, но практиката на  ВКС в общи линии прие, че наследниците му са обвързани.

unadaptable, дарение се разваля при накърняване на запазената част, но само безвъзмездно дарение, за каквото в случая не става дума.
Иначе при наличие на запазено право на ползване, и аз не виждам защо питащата се притеснява за неплатените данъци и режийни.

Последна редакция: чт, 11 авг 2011, 18:56 от _Nadinka_

# 13
 • Мнения: 5 595
Дарението( ако се развали сегашното и се направи такова на лелята) може да се развали след смъртта на бабата и дядото. Това поставя авторката в изгодна позиция. Лелята вече е получила  друг имот и е редно да замести брат си в грижите за родителите си, а тя май иска и този апартамент, обаче друг да плаща издръжката на старите.

# 14
 • Мнения: 14 754
Такъв договор не съществува. Или е единия, или е другия.

Договор за дарение си е договор за дарение, докато договор за прехвърляне на недвижим имот срещу издръжка и гледане е съвсем друго нещо. Според ЗЗД "С договора за дарение дарителят отстъпва веднага и безвъзмездно нещо на дарения, който го приема."

Ето тук една добра статия, че не ми се копи/пейства излишно.  Simple Smile
http://www.vedomost.info/pravni-novini/340-dogovori-sklyuchvane- … e-ne-sashtestvuva

Общи условия

Активация на акаунт