Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 53
Уважаеми специалисти,
обръщам се към Вас с молба за компетентно мнение и становище относно резултатите от извършена лапароскопия (юни 2011)?
Първоначално операцията е диагностичнa, но преминава в операционна. По врема на процедурата се установява, че има сраствания в горната част на тръбите (и двете) към яйчниците, които биват отстранени. В Оперативния протокол е описано следното:

Описание на лапароскопската находка:
1. Маточно тяло: в AVF,с нормална форма и големина.
2. Яйчници:
Десен - срастнал към тръба и със задържани фоликули;
Ляв - също.
3. Маточни тръби:
Дясна - с обтурация на фимбриален апарат;
Лява - също.
4. Cavum Douglasi - зает от сраствания.
5. Коремни органи - б.о.

Оперативна Интвервенция

Хромопертубация - да - тръбите пропускат контраст след неостомията.
Описание на оперативната интервенция - направи се оглед на коремната кухина. Адхезиолиза. Двустранна неостомия. Електрофенестрация на двата яйчника. Хромопертубация. Lavage. Drainage.

След операцията доктора ми каза да опитваме не повече от 4-5 месеца и да се насочим към ин витро! Поисках запис от операцията, но такъв не се съхранява! 

Правим опити от януари месец, и тъй като четох много, и се информирах за евентуални проблеми, които реших да изключвам поетапно - направих всички необходими изследвания, като лапароскопията остана последна за изследване на тръбите.Всички  изследвания са напълно нормални, цикъл и овулация редовни. Проблеми никога не съм имала, лекарства и лекарска интервенция - също нямам. Не съм имала хламиди. На въпроса ми как са се образували тези сраствания, доктора ми обясни, че било от чести настинки от малка?
Доколкото разбирам, реално тръбите са проходими и с тази диагноза не бихме могли да кандидатстваме за фонда,нали така? Действително ли нямаме друга алтернатива? Възможно ли е нормално забременяване или да не губя ценно време?

Ще съм много благодарна на всякакви коментари и становище!

# 1
  • Мнения: 2 445
Здравейте!

Насочихме Вашия въпрос към нашите специалисти и очакваме тяхното становище!

Поздрави,
Екип АГ Болница "Д-р Щерев"

# 2
  • Мнения: 2 445
Здравейте!

При Вас се касае за функционално неактивни тръби, спонтанно забременяване е възможно, но рискът от извънматочна бременност е много голям.
Вашият случай е доста комплициран и за обективна оценка на състоянието Ви и съставяне на  план за поведение и лечение е необходима консултация на място.
Желая Ви успех!

Поздрави,
Д-р Ралица Милчева
Акушер-гинеколог
АГ Болница "Д-р Щерев"

# 3
  • Мнения: 53
Благодаря Ви!

Общи условия

Активация на акаунт