Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 4 932
В духа на глобалната политическа коректност, напоследък във всяка втора тема щедро се раздават съвети да не определяме, етикетираме и квалифицираме хората и действията им, съответно тренда е да се заявява с апломб "Аз не съм тесногърда и не раздавам така лесно определения и квалификации"  Flutter

Не знам колко са хората, които наистина имат такова усещане за нещата, и всъщност точно затова пускам темата - да разбера, защото нещо не ми е ясно...

Думите служат, за да назовават нещата. Да ги определят по някакъв признак, с което да ги отличават едно от друго, или напротив - да ги сравняват едно с друго... Все едно, думите правят нещата разпознаваеми. Защо да мога да кажа "бялата порцеланова чаша", а в същото време да е тесногърдо да кажа "дебелата изрусена жена с невъзпитаното дете"? Или "патката, която си изхвърля боклука пред прозореца", или "простакът, който бие жена си", или "кукувицата, която храни кучетата в целия квартал", или "циганинът-алкохолик от трафопоста"? 

Естествено, разбирам, че всички тези хора може би са имали трудно детство, или са преживели житейска драма, или имат здравословен проблем, или са самотни, или са жертва на прехода, и всъщност са едни страхотно мили хора, интелигентни и възпитани, но поради лошото стечение на обстоятелствата в живота им са стигнали дотук, и бла-бла... И мъжът който бие жена си всъщност може да е лекар, който спасява човешки животи, а дебелата жена с ужасно дете да има прекрасна душа (каквото и да значи това), а патката, която си изхвърля боклука, да е с тежка форма на костно заболяване...

Но какво ме интересува това?

Това ми е въпросът - наистина ли не определяте, етикетирате и квалифицирате хората и действията им? И ако да - как се ориентирате в заобикалящата действителност? Моля да не се задълбава в конкретиката на примерите, които дадох - те са напълно случайни, но реално съществуващи... Въпросът е принципен - ако е против възгледите ви да ... (изневерявате, карате пили, хвърляте боклук от прозореца, биете децата си, пушите по улицата, храните бездомните кучета, раждате на 76 години и т.н. и т.н.), защо да не можете да квалифицирате тези, които го правят като ... нещо си(какъвто там ви е речниковия запас)?

Толерантност? Лицемерие? Или?# 1
 • Мнения: 170
BirdsFlu, не знам на какво казваш етикет, ама без да искам да задълбавам в "случайно" дадените примери, това не са никакви примери за никакви етикети, а чисто и просто обидни квалификации.
Не се заяждам, ама на мен така си ми звучат. Peace

# 2
 • Ямбол
 • Мнения: 24 262
А ти знаеш ли значението на думата квалификация?
Аз я разбирам като обучение, усъвършенстване, подготовка, придобиване на знания и умения.

Иначе не ми пречи да определям хората като някакви според тяхното поведение и приказки, особено по изказа им. Не ме интересува какви са по професия, от какво боледуват и как се отнасят с близките си. Но пък рядко си позволявам да изразя гласно впечатленията си, т.е. преценила съм ги за себе си.

# 3
 • Мнения: 4 302
Kaкто всяко друго нещо, и тук ключът е в мярката.
 И в подбора на думите. Едно и също нещо може да бъде наречено с 5 различни думи, които изразяват една реалност и различно лично отношение.

Едно е да кажеш 'дебелата изрусена жена', друго е 'пълната руса дама', трето 'закръглената блондинка' и т.н.
Сега, не знам дали правилно съм разбрала темата, но тесногръдо е не толкова да определяш хората, а да обвързваш една тяхна характеристика с друга въз основа на някакви собствени нагласи. Прим. слаб ученик=латентен престъпник, чернокож=провокатор на обществени безредици, мюсюлманин=терорист, жена на 40=зле изглеждаща и неспособна да тича, пълна жена=лакомница и т.н.

# 4
 • Мнения: 4 932
а чисто и просто обидни квалификации.

Не знам какво имаш предвид под "обидни". Аз говоря за думите като думи, описващи признаци и качества. "Дебел", "невъзпитан" и "прост" са обикновени думи, които значат точно определени неща. Това, че на някой му звучи обидно, си е негов проблем.

# 5
 • Мнения: 4 932
Но пък рядко си позволявам да изразя гласно впечатленията си, т.е. преценила съм ги за себе си.

Да разбирам ли, че на ум си казваш "дебелата изрусена жена", а на глас "пълната руса дама" (да използвам примера на Рокси) ?

# 6
 • Мнения: 4 302
Бърдсфлу, експеримент ли си правиш:)
Естетвено, че дебел или прост, използвани като характеристика, не са обикновени, а точно обидни думи. Най малкото представляват лична оценка. Няма  обективен критерий кога един човек е прост. А и да има, давайки това определение за лицето Х едва ли си в течение на IQ-то му. Определяш го като прост защото в някаква ситуация е постъпил или е казал нещо, което те кара да го прецениш субективно като такъв по твоите критерии.

# 7
 • Мнения: 170
Рокси Peace
На мен темата ми звучи, като нещо от рода на: "Позволявате ли си да обиждате хората безразборно, употребявайки целия си речников запас по повод и без повод" и за кой дявол да наричам жената - "дебела и изрусена" и какво общо имат килограмите и и цвета на косата и, с невъзможността и за възпитание на поколението и. Отново казвам, не задълбавам в примерите, но все пак се придържам към тях, за да се обоснова.

ПП Бърдсфлу, да разбирам ли, че и останалите примери в поста ти, като "простак", "патка" и "кукувица" са за теб обикновени думи и не са обидно квалифициращи, щото някои от тях са определени от един закон за точно такива, та...не знам.... newsm78

Последна редакция: сб, 13 авг 2011, 10:25 от Tumba_lumba

# 8
 • Мнения: 16 492

Това ми е въпросът - наистина ли не определяте, етикетирате и квалифицирате хората и действията им?


Винаги ги определям, етикетирам и т. н. Друг е въпросът дали, с кого, колко и къде споделям изводите си. Трябва да има мярка в "откровеността", възпитание я наричат някои.  Simple Smile
Винаги можеш да кажеш на някого, че е тъп, например, без да използваш обидни думи. Той си знае... Laughing

# 9
 • Ямбол
 • Мнения: 24 262
Но пък рядко си позволявам да изразя гласно впечатленията си, т.е. преценила съм ги за себе си.

Да разбирам ли, че на ум си казваш "дебелата изрусена жена", а на глас "пълната руса дама" (да използвам примера на Рокси) ?
Не.
Ако някого съм преценила, че е прост, не му казвам, че е глупав или малоумен, нищо не му казвам, само отношението ми към него е като към такъв, какъвто съм го преценила.
Никога не съм смятала повечето килограми за обидни и дори за себе си не деля хората на дебели и слаби.
Каквото съм си казала на ум, такова си остава за мен.

# 10
 • София
 • Мнения: 1 635
Простакът, който бие жена си, винаги остава такъв, ако ще и да е измислил ваксина срещу СПИН.

# 11
 • Мнения: 204
Интересна тема.
Етикираме по всякакъв начин,но за мен обидното етикиране е доказателство за елементарното мислене на етикиращия.
Примери много: Всички шофьори са прости,щото друго не можели да правят,а колко от изказващите се могат да шофират добре?
Тираджиите били преносители на венерически болести /това го каза една моя много добре образована колежка ..посмях се доста...на образованието й/
И се чудя защо наричат шофьорите на камиони тираджии?
ТИР е-международен транспортен гаранционен документ за обезпечаване на митнически вземания
Жените с червен маникюр били леки....
Блондинките били прости и малоумни.
Друга моя позната:Жена,която не си изпразва ютията от вода била мърла ooooh!
Богатите -много лоши хора!
Тъпня след тъпня.

# 12
 • Варна
 • Мнения: 951

Да разбирам ли, че на ум си казваш "дебелата изрусена жена", а на глас "пълната руса дама" (да използвам примера на Рокси) ?

Да, често ми се случва. Но го намирам за нормално. Също и: "боже, тез' пишат глупости на килограм", а пиша: "момичета, защо не го погледнем и от другата страна". Не мога по друг начин, т.е. мога, разбира се, но трябва доста да съм се вбесила.
Освен това аз наистина не мога да бъда категорична (е хайде, крайно категорична), нито за хора, нито за ситуации. Това не е качество, определено, особено за някои неща, би могло да изглежда като безпринципност, но ... не мога по друг начин.

# 13
 • Ямбол
 • Мнения: 24 262
...
Примери много: Всички шофьори са прости,щото друго не можели да правят,а колко от изказващите се могат да шофират добре?
....
Не ми е необходимо аз да мога да шофирам, за да определя някого като прост.
Не казвам, че всички шофьори са прости, но и не съм съгласна, че за да дам определение някому, трябва аз самата да притежавам някакви качества обратни на смисъла на определението.
В този смисъл - мога да кажа за някого, че пее фалшиво, без аз самата да мога да пея добре.

# 14
 • Мнения: 170
За хора, упражняващи физическо насилие срещу други същества има една дума и тя е "престъпник", и деянието им е въздигнато в престъпление, наказуемо по закон, а дали е простак или не, никой не може да каже, може да е, а може да не е.

Общи условия

Активация на акаунт