Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 13 авг. 2011, 11:27 ч.

Веганството - да споделим опит (7)

  • 44 710
  • 745
  •   1
Отговори
  • Мнения: 684

За Б12 и не само:
http://www.living-foods.com/articles/b12issue.html - на английски
http://cubbit.blogspot.com/2009/01/12.html - на български
http://cubbit.blogspot.com/2008/09/brief-von-dr-martin-balluch.html - на немски
http://cubbit.blogspot.com/2009/01/12_10.html - обобщен превод на български от последния линк, само за Б12
http://www.beinsadouno.com/articles.php?id=324
http://www.living-foods.com/articles/b12issue.html
http://hamhum.net/content/view/118/84 

За желязото:
http://www.howtoeat.info/index.php?option=com_content&task=v … 649&Itemid=76
http://www.otbulgaria.com/index32.html

За калция:
http://www.self-help.bg/wellness/detox/263-s-koi-hrani-da-protiv … zata.html?start=1

За фитиновата киселина:
http://www.bb-team.org/articles/751/

За магданоза:
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=149033

За халвата:
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.3530.html
http://hamhum.net/index.php?option=com_garyscookbook&Itemid= … etail&id=4509
http://www.kulinarno-joana.com/2009/03/semolina-khalva/

За туршиите, киселото зеле и ферментацията:
http://www.bb-team.org/articles/3168/
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=552719.msg … 16396#msg17516396
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=552719.msg … 22337#msg17522337

Растителен протеин
http://www.bb-team.org/articles/3276_rastitelni-iztochnitsi-na-p … ein#axzz1A1DxjwBI

За млякото:
http://harmonica.bg/644

За ориза:
http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/04/new-way-to-soak-brown-rice.html

За мазнините, видовете зехтин, киселинност и т.н.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=552719.msg … 59945#msg17359945
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=552719.msg … 75651#msg17375651
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=552719.msg … 99909#msg17399909

За суровите бобови
http://www.living-foods.com/articles/sprouting.html
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=552719.msg … 96533#msg17496533 - страхотен и подробен пост на Реалист
Червен боб: "Инциденти на хранително отравяне са били установени свързани с консумирането на сурови или не добре сготвени червени бобени зърна. Симптомите могат да се появат след изяждането само на 4 сурови зърна и включват гадене, повръщане и коремна болка последвана от диария. Природно съдържащ се хемаглутен е отговорен за болеста, но може да бъде унищожен от високата температура при готвене и бобените зърна стават напълно безопасни за ядене. Поради тази причина червените бобчета не трябва да поникват."

Соеви зърна: Съдържат анти-трипсинов фактор (трипсинов инхибитор), който предотвъртява усвояването на аминокиселината метионин. Соевите кълнове трябва бързо да се потопят във вряща вода, за да се дезактивира трипсиновия инхибитор.


Оризово мляко:
http://www.nomilk.com/ricemilk.txt

Сейтан:
http://forkable.blogspot.com/2008/07/courtesy-of-toliveandeatinla.html
http://www.vavalu.net/?p=329
http://ecovege.org/novinite/novini-ot-bulgaria/211-novi-vege-pro … kti-seitan-tempeh
http://en.wikipedia.org/wiki/Wheat_gluten_%28food%29

Домашна боза:
http://www.blizodobebeto.com/2008/06/19/boza/

За кълновете:
http://www.polezno.info/zdravoslovna-hrana-pchelen-med-kulnowe-dieti-171.html
http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/2forum/index.php?topic=190.0
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.478.html
http://surovo.hit.bg/3_2.htm
http://surovo.hit.bg/3_3.htm
http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=6977
http://www.living-foods.com/articles/sprouting.html

За хляба:
http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=1934&st=20
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,3290.0.html
http://www.libsu.uni-sofia.bg/Statii/hliab.html
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=382463.msg11674263#msg11674263
http://www.receptite.com/recepta.php?r=13343

За кваса:
http://sluncemoon.blogspot.com/2009/11/blog-post.html
http://www.mayamarkova.com/biology/B5Eukar/B5Eukar.htm
http://lichentrenior.com/hliabat-nezdrava-tradicia/

Естествени дъвки:
http://www.sliveninfo.com/index.php?id=14534
http://www.zvkedri.com/p_pasta.html

За пробиотиците

Зеленина на масата

Книги:
http://sproutman.com/index.php?main_page=product_info&cPath= … amp;products_id=6
http://sproutman.com/index.php?main_page=document_product_info&a … amp;products_id=1
http://sproutman.com/index.php?main_page=product_info&cPath= … amp;products_id=5
http://www.amazon.com/Quantum-Wellness-Cleanse-Essential-Healing … 33695&sr=8-1#
http://www.book.store.bg/c/p-p/m-312/id-28117/malkata-goliama-ve … ianska-kniga.html
http://www.pe-bg.com/?cid=3&pid=29717
http://www.spiralata.net/s.php?SearchType=2&find=%C5%ED%E7%E8%EC%ED%E8%FF%F2 - ензимният фактор

Филми:
http://vbox7.com/play:9270b50c Food Inc - Official Trailer
http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM Sugar: the bitter truth

Био знаци

Био магазини:
http://www.zdravensait.hit.bg/superhrani.htm
http://www.bioslunceluna.com/shop
http://www.bio-bulgaria.com/biomag
http://www.balevbio.bg
http://biosviat.com/index.php?option=com_content&task=view&id=211
http://www.amiti.org/
био щандовете на елемаг, пикадили, хит

Био и феъртрейд неща

Солидарно земеделие

Онлайн магазини
http://www.thesuperfoodco.co.uk/
http://www.funkyraw.com/
http://www.iherb.com/default

Борса Слатина

Статия за връзката м/у храните и менструацията

Хранене според типа кожа

За свободните радикали

За афлатоксините

Сайт за замърсителите в храните

Форум на немски

Вегетариански диети

За месото и хората

Сайтове:
http://www.recipemagician.com/
http://www.zemianazaem.com/
http://bgcookbook.hit.bg/thesaurus/tofu.htm
http://www.vegiac.com/forums/recipes/
http://www.kulinarno-joana.com/category/fast/
http://www.kulinarno-joana.com/category/desserts/cookies/
http://vesy.wordpress.com/category/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B … 0%B2%D0%BD%D0%BE/
http://vkuhniata.wordpress.com/2009/08/22/masapan/
http://gotvarstvo.georgievi.net/a/recipe_59
http://glutenfreegoddess.blogspot.com/2008/07/vegan-vegetarian-recipe-index.html
http://mandja.com/menuto/menu-recepti-postni-s-nahut
http://navigator.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1 … D0%BF%D1%82%D0%B8
http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=14&t=3710 - донати солени и сладки
http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=14&t=3640 - рецепта за тофу
http://www.vegebg.org/index.html
http://www.dar-center.com/section/?section=8
http://www.vegcooking.com/makingthetransition.asp

Таблица за комбинация на храните:
http://qito.files.wordpress.com/2007/02/troph.jpg
http://club-rh.blogspot.com/2009/01/blog-post_26.html
Ориентирахме се предимно по първите 2 таблици (черно-белите).
Линк към категорията ястия без месо от горния блог.

Препарати за миене на плодове и зеленчуци:
http://ekomag.com/vmchk/Za-doma/LOK-za-pochistvane-/LOK-universalen.html
http://maistorica.blog.bg/hobi/2009/01/05/malki-trikove-ekstrakt … -v-domakin.273443
http://dionis.dir.bg/_wm/catalog/item.php?did=61795&df=14&dflid=3
http://matatama.wordpress.com/2009/12/12/%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B … 1%83%D1%86%D0%B8/

Добри и лоши съчетания на витамини

За цветовете и хроматерапията
Правила за готвене. Въздействие на някои продукти

НАШИТЕ РЕЦЕПТИ:
Баница с тиквички
Хляб с моркови
Домашен ябълков оцет
Различни веге баници
Истинска сурова тахан халва
Трахана
Веганската мусака на Мег
Содена питка с праз
Сос за зеленчуци на пара
Пълнени "мидички" със зеленчуци и "сирене"
Сладки с портокалов сок
Бързо, вкусно и полезно
Домашен квас + рецепта за хляб с кваса (Дао)
Пастет
Рецепти за боза
Авторска салатка на Щастливата
Авторска салатка и от Реалист
Баба Гануш
Зелена салата с киви дреснинг
Здравословна лютеница
Дал (леща с ориз)
Енергийна торта
Салата с тофу и оризово фиде

Събрани рецепти от първите теми благодарение на Щастливата

*Ето тук 21 дневен период, в които може да се пробвате на веганска диета. Медицински лица ще ви изпращат съвети, рецепти и т.н. Може да им задавате въпроси:
http://support.pcrm.org/site/PageServer?pagename=21day_vegan_kic … mp;autologin=true

Тук е събрана цялата информация от тема 2

Старите теми:
Веганството - да споделим опит
Веганството - да споделим опит - 2
Веганството - да споделим опит - 3
Веганството - да споделим опит - 4
Веганството - да споделим опит - 5
Веганството - да споделим опит - 6

# 1
  • в света на неограничените измерения
  • Мнения: 198
Обожавам да ви чета, много сте ми полезни.
Затова се записвам да ви следя.  Hug

Cantariny, благодаря за темата. Чудесно е оформена. Peace

# 2
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 1 780
Благодаря за новата тема, Cantariny! Да е на късмет за всички.

Аз искам да попитам за хляба от покълнало зърно, правих такъв преди дни, опитах да засуша при 50 градуса, но нямаше как да чакам часове, включих на 100 само на долен реотан,обръщах питките, температурата не беше минала 80 градуса, когато изключих, позачерви се само повърхността. Всъщност топлинната обработка на кълнове под 100 градуса скапала ли е тотално полезността им или ги е направила вредни newsm78 Sick Тъпо ми звучи въпроса, съзнавам Embarassed Rolling Eyes Rolling Eyes

# 3
  • Мнения: 1 739
Cantariny,
Голямо благодаря за новата тема!   bouquet
Оценявам труда ти и навременното й пускане, без да се налага дори да се уговаряме   Hug

Mooimeiske ,
Вери е с много опит в сушенето. Ще си позволя обаче да споделя мнението си, че изобщо не "се е скапала тотално полезността им", камо ли да са вредни. Не са се запазили всиките ензими и витамини. Иначе такива питки са пълноценна храна, пълна с полезности Peace


take a smile , за първи път чувам за "спарголи." newsm78 Това са аспержи, така като гледам, но малко по- рошави. Joy
Приличат на кръстоска между аспержи и броколи.
до скоро и аз не бях срещала  Simple Smile
не знам как да ги преведа, на немски е Spargoli, точно защото наподобяват аспержи, на английски са май Sweet Stem Broccoli, със запазена марка Bellaverde.

и понеже стана дума за сладолед, 
попаднах на нещо като тест:
Кажи ми какъв сладолед обичаш и ще ти кажа какъв си
може да ви е интересно.
 
/Преди време бях попаднала на един тест за чая, който много ми беше харесал, за съжаление сега не мога да го открия. /

# 4
  • Мнения: 782
Здравейте  Simple Smile
Извинете ме, че така нахлувам в темата ви, но май само вие може да ми дадете достоверно инфо. Бременна съм. Мога ли да ям белено конопено семе и спирулина на прах, в какви количества. Това ще ми е първи допир и с двете.
Благодаря ви  Simple Smile

# 5
  • Мнения: 1 265
Cantariny, мерси за оформлението на новата тема   bouquet

Аз пускам само един чудесен линк, може да е споменато, аз пак да съм пропуснла

www.kolibka.com

Прекрасна селекция на филми, какъв ли не жанр. Тепърва ще ги гледаме.

Simply Raw: Reversing Diabetes in 30 Days / Суровоядството - Премахване на диабет за 30 дни (2009)

http://www.imdb.com/title/tt1587696/

Shada, добре дошла!

# 6
  • Мнения: 2 132
Здравейте  Simple Smile
Извинете ме, че така нахлувам в темата ви, но май само вие може да ми дадете достоверно инфо. Бременна съм. Мога ли да ям белено конопено семе и спирулина на прах, в какви количества. Това ще ми е първи допир и с двете.
Благодаря ви  Simple Smile
За конопеното май няма ограничения. За спирулината виж към края на предната тема. Там се коментираше точно за бременни.

Ане, тя колибката е от 100 години  Grinning

# 7
  • Мнения: 324
Да се запиша и аз.

Cantariny, благодаря за новата тема   bouquet

# 8
  • Мнения: 1 265
Ане, тя колибката е от 100 години  Grinning

знаех си, че не мога да ви изненадам с нищо Simple Smile

друго да питам, аз само питам.

по повод кърменето, предпочитам да питам тук.
прмерът е кърмено дете, наближава година и половина, че и повече, отказва твърда храна.
какво прави майката? оставя го на кърма, настоява, действа с педагогическо захранване...
важно ли е захранването между 1 и 2-та година?
или ако детето се чувства добре и до след втората година, кърмата да съставлява 70-80% от храненето. Мерси Simple Smile

# 9
  • Мнения: 6 137
Здравейте, и аз да се запиша да ви следя. Ако може някой да ми отговори, че имам питанка. Simple Smile
Направих ядково мляко от лешници за първи път, еми стана много добре. Но, сега имам цяла купичка с остатък от смлените ядки. Какво се прави с този остатък? newsm78 Аз конкретно ще да правя течен шоколад и ще ги ползвам за целта. Но по принцип ако направя примерно ядково мляко от бадеми - тогава какво правя с остатъка? Въобще вие получавате ли такъв остатък? Да не би грешката да е в моя телевизор? ooooh!

Ето я рецептата, ако някой я е правил и може да каже нещо повече като инфо.
Домашна "Нутела"
около 200-250гр сурови лешници накиснати във вода за една нощ (извън хладилник)
около 3 лъжици сурово какао или 1/3 разтопен черен шоколад (колкото по-черен,толкова по-добре)
2-3 лъжици кокосово олио (много важна съставка), ако нямате използвайте някаква друга мазнина (олио от ядки за предпочитане)
Няколко лъжици мед, стевия(ама наистина не е добре да се яде захар хей )
ванилия.

# 10
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 1 780
кюспето от ядковото мляко го слагам в сутрешната зърнена закуска на мъжа, направена със същото това мляко Grinning или пък го правя на ядкови бонбони.

# 11
  • Мнения: 2 132

по повод кърменето, предпочитам да питам тук.
прмерът е кърмено дете, наближава година и половина, че и повече, отказва твърда храна.
какво прави майката? оставя го на кърма, настоява, действа с педагогическо захранване...
важно ли е захранването между 1 и 2-та година?
или ако детето се чувства добре и до след втората година, кърмата да съставлява 70-80% от храненето. Мерси Simple Smile
Зъби? Или летни жеги? Или и двете заедно Simple Smile
И моето дете е имало такива периоди. Нека майката си предлага каквото му е сготвила и колкото хапне, толкова Simple Smile Като му избият и последните зъби за този период (около 2 годишна възраст) и минат жегите, ще хапва повече Wink

# 12
  • Мнения: 146
Не пиша в темата, но я следя с интерес постоянно, за което моля да ме извините и да ви  блгодаря   bouquet
За остатъка след приготвяне на ядково мляко, аз го слагам още в сосове/дипове... Абе гледам да е безостатъчен процеса...

 Peace

# 13
  • Мнения: 6 137
Абе гледам да е безостатъчен процеса...

Какво значи безостатъчен? Не си го представям, поне не и с моя робот? Thinking

# 14
  • Мнения: 146
В смисъл да използвам остатъка, не че не "произвеждам" такъв...  понякога ако ще правя шейк от ядковото мляко дори оставям това "кюспе" вътре, то обикновено е фино като брашно и не много като количество... Предполагам че при желание би могло да се отдели и да се изсуши и като се посъбере да се използва в някакви сладки или крекери също... Друг е въпроса че вероятно е твърде "отмито" като състав, но все нещо полезно е останало...

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт