Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 авг. 2011, 23:57 ч.

ДГ за деца вегани

 • 4 107
 • 26
 •   1
Отговори
 • Мнения: 6
Здравейте,детето ми се роди с алергия към животински белтък, вече е на 3г. и търся отговори:
Към какъв тип детско заведение да се насоча - такса от около 500лв ми е непосилна,стаи за игра без достатъчно приток на кислород не са и подходящи, родителските кооперативи, които открих не са за такива деца.
Как отглеждате вашето веганче дете?
Има ли някакви родителски инициативи, клубове  или иаз незнам каква точно форма, която да обединява такъв тип деца?

# 1
 • Мнения: 15 379
Щом детето е с алергия, персоналът в ДГ трябва да бъде уведомен и със сигурност ще приемат ти да носиш храна от вкъщи за храненията в градината.
Имам позната, чието дете е с много силна алергия към белтъкът на кравето мляко и изобщо към животински белтък.
Детето е почти на 4 години и все още се захранва изключително бавно и постепенно.
Прието е в ДГ, вече ще е втора група. Майката носи всеки ден храна. Това е съгласувано с директора на градината.

# 2
 • Мнения: 6
Това вече го пробвахме, много неприятно се получава - уж е сред деца, а е изолирана, цялата занималня мирише на едно, тя яде друго. Колкото и да и се обяснява, тя иска да опитва и да е като другите, а после се обрива, поти, плаче и т.н.
Ето защо се опитвам да разбера как другите се справят, мисля си, че не са малко родителите,които не желаят децата им да консумират месо или животинска храна.
Въпроса не е само в храненето, мисленето и поведението също се променят /аз извървях от месоядец до почти веган и претърпях метаморфози на много нива/.
Иска ме се да бъда отговорен родител и да мога да и предложа по-близка до нейните потребности среда, моля помагайте с инфо и идеи.

# 3
 • Мнения: 15 379
Неприятно или не, тя трябва да знае, че не може да яде всичко онова, което би причинило пристъп.
Това е решението. Единственото.
Цял живот ще е сред хора, които ядат различни неща.

Имам приятели вегетарианци и вегани - не пускат децата си на градина. Обикновено разчитат на половиндневна заетост в частни центрове. Там децата не се хранят с нищо. Най-много плодове.

# 4
 • Мнения: 6
Наистина ли всеки успява да се справи сам?
БГ веге мами, само на мен ли ми изглежда проблем адаптацията на едно такова дете?
Разбрах за ДШ Бялото кокиче,събрали са се последователи на бялото братство. Ние обаче не се придържаме към някакъва определена общност и не съм убедена, че там е нашето място.
Не е задължително, населеното място да е София, а да е "населено" с буднички същества,че аз понякога се чувствам като слепец с дете за водач, а уж трябва аз да я въвеждам в живота.
Убедена съм, че и храненето определя живеенето и затова продължавам да събирам информация за места и инициативи обединени около веге мисленето и менюто.
Моля, споделете .

# 5
 • Мнения: 798
Хрумва ми, че можеш да направиш кооператив за такива деца, а и в някои от съществуващите съм сигурна, че ще намериш разбиране.
Може да провериш и Валфдорфската гардина  Peace
Иначе в нашата детска градина има дете вегетарианец. Персоналът е уведомен и се съобразява какво да му дава. Но не знам как се слува, когато има "манжда" - детето не яде месото, но то е вряло вътре и... Но в общи линии менюто е постна супа и месно ядене или обратно, така че има избор, без да се налага да носиш от вкъщи.

# 6
 • Мнения: 4 465
В ДГ не може да се внася храна отвън. Изключение се прави за храни със сертификат, които се внасят обикновено по някакъв повод (празник).

Това е в нарушение на Наредба на МЗ. Има ДГ, които готвят отделно за алергични деца, но те са супер голямо изключение и такава информация може да се получи само от директора.

За съжаление нормативната уредба е такава, че на практика изключва възможността на повечето деца с хранителни алергии, да посещават детско заведение. Но ако детето е записано, може да се уговори да посещава ДГ след сутрешната закуска и да си тръгва преди започването на обяда. Тогава са основните занимания по програма.

# 7
 • София
 • Мнения: 2 437
В ДГ не може да се внася храна отвън. Изключение се прави за храни със сертификат, които се внасят обикновено по някакъв повод (празник).
Peace
Когато моето дете беше с АБКМ нито една държавна градина или ясла не разрешиха внасяне на храна отвън.
Единственият ми вариант беше частна градина. Носех храна за деня, детето ми се хранеше отделно, купичките ми ги връщаха мръсни. Рискът при домашно приготвената храна е огромен. Оценявам, че хората се отнесоха с разбиране и правеха всичко за да предотварят евентуална беда.
Но доколкото разбирам детето няма алергия, а вие сте вегетарианци? Или нещо не разбрах?
От години имам контакти с родители на алергични деца и няма такова, което да не е надрастнало алергията. Пожелавам ви, ако е алергия да я надрастне.

ПП Или детето е различно или не е. Основното за да се чуства детето добре е ти да го приемаш за нормално. Да не се притесняваш и паникьосваш от това, че иска да опитва храна. Моето ходеше по РД без да докосва торта, солети, бисквити, пици и какво ли не. Не пиеше сокове.  Мъката не може да я разбере никой, който не го е изживявал денонощно, ежедневно, във всякакви многобройни ситуации. Майката е тази, която трябва да накара детето да го приема за нормално.

Последна редакция: пт, 26 авг 2011, 22:58 от Мръндарина

# 8
 • София
 • Мнения: 1 712
Според мен ти се притесняваш повече, отколкото детето ти. След като има алергия, то трябва да се научи и да свиква, че някои неща просто не може да консумира, за негово добро. Да, наистина е забранено да се носят непакетирани храни без сертификат от вкъщи, но съм сигурна че за тези случаи има наредба, по която се прави изключение. В нашата градина има дете с алергия (не знам точно към какво е, предполагам само че е АБКМ). Всеки петък дават разпечатано меню за следващата седмицата на майката, като ястията са описани какво съсдържат. Майката носи всеки ден храна, като предполагам гледа от кое може да яде детето и кое не и носи допълнително. При нас всеки ден поне едното ядене е постно, доколкото знам супите са без застройки, така че все едното би могло да става и съответно да му сипват двойна порция - ако е така и във вашата градниа. Ако учителките и директорката проявят разбиране, няма да е проблем за детето да се адаптира. В групата на племенника имаше дете освен с АБКМ и с алергия към глутена. За 4 години, нито един път не е имало проблеми след ДГ, а не съм забелязала да е имало прблеми с адаптирането, просто си знаеше детето, че не може даже солети да яде и не ядеше.
Дори и в частните градини, пак трябва да носиш храна, която ще е различна от тази на другите деца. А да ти кажа и друго, децата ядът в ДГ 3 пъти на ден, като спокойно може да остане само 1 хранене, ако го водиш по-късно и взимаш по-рано. През останалото време децата играят, учат и се забавляват, което е много по-интересно и важно за тях от яденето.
Каквото и да решиш, ти пожелаван да ти е живои здраво детенцето, а алергията постепенно да я израсте  Hug

# 9
 • Мнения: 2 132
Ако искаш питай във веганската тема - http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=603375.0

# 10
 • Мнения: 4 465
Да, наистина е забранено да се носят непакетирани храни без сертификат от вкъщи, но съм сигурна че за тези случаи има наредба, по която се прави изключение.

Няма наредба по която да се правят изключения. Може директор на своя глава да измисли нещо, но може да бъде наказан ако се разчуе че допуска да се внася храна в ДГ нерегламентирано.

Проблемът е сериозен, защото по законене начин дете с хранителна алергия не може да посещава ДГ. На леките случаи им спестяват част от менюто, но като цяло проблемът си стои и никой не го решава.

# 11
 • Мнения: 4 556
Това вече го пробвахме, много неприятно се получава - уж е сред деца, а е изолирана, цялата занималня мирише на едно, тя яде друго. Колкото и да и се обяснява, тя иска да опитва и да е като другите, а после се обрива, поти, плаче и т.н.
Този проблем трябва да го решиш възможно най-скоро, защото е сериозен. Не знам от кога се е появила алергията и как сте подхождали до момента, но някак си трябваше да помислите, че когато детето тръгне на градина, ако не е научено да не обръща внимание, че яде нещо различно или просто да не го приема по негативен начин, то ще стават драми.
Задължително работи с детето в тази посока. Предполагам знаеш какво става на рожден ден, когато не може да опита нито от почерпката, нито от тортата. Всички тези емоции могат много негативно да се отразят на детето и много по-важно, отколкото да му търсиш градина, е да му помогнеш да преодолее негативната си емоционална реакция в такива моменти.
Да й търсиш среда, в която всички ще ядат каквото и тя, не е решение. Тя трябва да се научи да го преодолява и да не страда. Трябва да се научи на самоконтрол, така че да си сигурна, че дори когато не я гледаш и някой й предложи нещо забранено, тя няма да го вземе.

Дъщеря ми е с алергия, заради която цялото й дневно меню е различно от това на другите деца. В групата имат и вегетарианчета (по избор на родителите), за които също се доставя специална храна. Градината обаче е частна.
Носенето от вкъщи не е допустимо. Не съм чувала да е разрешено нито в държавните, нито в частните, но някои хора успяват да се договорят с директорите и да си издействат позволение. По-скоро са изключение, обаче.

# 12
 • Мнения: 2 132


Проблемът е сериозен, защото по законене начин дете с хранителна алергия не може да посещава ДГ. На леките случаи им спестяват част от менюто, но като цяло проблемът си стои и никой не го решава.
A, по този въпрос дали не може да се подаде жалба в комисията по дискриминация?

# 13
 • Мнения: 4 465


Проблемът е сериозен, защото по законене начин дете с хранителна алергия не може да посещава ДГ. На леките случаи им спестяват част от менюто, но като цяло проблемът си стои и никой не го решава.
A, по този въпрос дали не може да се подаде жалба в комисията по дискриминация?

Сигурно може. С неясен резултат обаче ако не се уцели адресата. Самият директор не може да бъде обвинен в такова нещо, защото просто нормативната уредба му го налага. Имаше преди няколко месеца едно скромно репортажче по ТВ с една майка, но така и не се разчу.

Сега май се готви (ако не е излязла вече) нова Наредба на МЗ, но що ли си мисля че това няма да са го премислили. Налагат свръхконтрол, а в маса страни родителите си носят храната в ДГ. И децата им не са по-болни от нашите. Ще въведат Стара планина, но няма да помислят за децата, които не могат да ядат тази храна независимо по какъв стандарт е направена.

# 14
 • София
 • Мнения: 2 437
Лично аз, не съм съгласна родителите да внасят храна в ДЗ, освен, ако няма правила за това. Поне да бъде, както в моят случай детето се храни отделно, храната, съдовете и приборите нямат досег с останалите...нещо такова. Вероятно може и по-добре да се обмисли. Но леко ме съмнява, че дори и да има правила за това, те ще се спазват. Само си представям някоя бедна женица, която носи в полуизмити съдове домашна храна ...с цел избягване на по-високата такса.  Rolling Eyes Тук малко вече опираме на общество, мисъл за околните, самосъзнание, хигиена....неща, които не виждам в хората.
Вариантът, който ми се върти в главата са ДГ за деца с хранителни алергии. Вероятно ще бъдат доста по-скъпи от останалите, но пък ще са специализирани. Или поне отделни кухни ( в част от съществуващите ДГ) за тези деца.

Общи условия

Активация на акаунт