Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 авг. 2011, 10:19 ч.

Преместване на недоносено в друга болница?

 • 2 908
 • 14
 •   1
Отговори
 • Мнения: 6
Здравейте, на нашето бебче след двумесечен престой в неонотолагията в МД (според нас там изпуснаха положението от контрол), се наложи да го преместят по спешност в Пирогов с адски тежка инфекция на корема и червата, и в критично състояние. След 4 часова операция на червата сега остава малчо да се бори с последствията от операцията и инфекцията.
Понеже, ако всичко мине благоприятно, което все още е под въпрос, ще го върнат пак в МД. Въпросът ми е какъв е редът да го преместим в друга болница? Дали е възможно такова преместване в Токуда например?
Иначе мишока е 1700 и предполагам ще се наложи още доста време да поседи в кувиоз.
Благодаря Ви предварително!

# 1
 • Мнения: 95
Принципно може, стига докторите от Токуда да са съгласни да го приемат, но трябва да разговаряш с тях и може би от МД да откажат да го приемат. Говори с Токуда и виж тяхното становище. Успех

# 2
 • Paris, France
 • Мнения: 3 450
Здравей,

Първо, честито бебенце и пожелавам оттук нататък само радост и щастие.

Съжалявам за случилото се и за това, че се е стигнало до операция. Некротизиращ ентероколит е много тежка диагноза и операцията е рискова, трудна и тежка. Грижите след това също. За тази инфекция не е виновна болницата. Случва се и в най-добрите болници и даже там по-често по простата причина, че там са най-тежките случаи. Твоето детенце е било с висок риск от НЕК (Некротизиращ ентероколит) само защото е недоносено и то доста. Важното е, че е диагностицирано навреме и оперирано................

НЕК не се причинява от лоша хигиена или подобно. Причината са съвсем обикновени бактерии в млякото, които навлизат в кръвообращението през деликатните недоразвити черва с недоразвито или недобро кръвообращение. Ако едно бебе се е разболяло от НЕК в неонатологията то е щяло да се разболее от същото в къщи или друга неонатология. Това ти го пиша за да не мислиш, че условията в МД са лоши, хигиената е ниска или персоналът не е положил достатъчно грижи. Случва се на много недоносени. Във вашият случай изобщо не може да се говори за изпускане на положението, напротив.

Не познавам системата в България, но от прочетено и чуто, видяно и преживяно си мисля, че ще е трудно да го преместиш в друга болница в това състояние. Едва ли в Токуда примират за оперирано недоносено дете, което е високорисково. Така е навсякъде, по цял свят. Нас ни почти гонеха от болницата в която се роди сина ми само защото им заемаше кувиоз а в болницата, където трябваше да се роди все нямаше кувьози. Всеки Божи ден питаха кога ще го местят. Жестоката истина е, че такива бебета струват скъпо на здравната система и болниците не само не печелят но и губят пари приемайки такива пациенти. Точно това е причината да нямат особено желание да приемат нови пациенти освен ако не са длъжни (бебето е родено там, изпратено е от друга болница итн).

Надявам се някоя майка успяла да направи това, което ти искаш да ти разкаже как и да ти даде съвет. Единственото, което ми идва наум е да помолиш в Пирогов да го изпратят в неонатологията на Токуда. Другото е да питаш в МД дали не могат да откажат повторния му прием поради липса на кувьози или друго и да дадат направление за Токуда. Съмнявам се, че е възможно, обаче.

Прегръщам ви силно и ви желая кураж.

 Hug

# 3
 • Мнения: 28 711
Невена , за каква бактерия от млякото става дума ?
Моето дете беше със същата диагноза , до операция не се стигна , за щастие . На изкуствено хранене беше . Не е кърмена изобщо .
Но също мисля , че беше вътреболнична инфекция .
Лечението беше с 3 антибиотика , имуновенин и вливане на еритроцитна маса .

chubry ,

Честита ти рожбичка , пожелавам ти всичко да мине благоприятно и бебчето да расте здравичко ! Hug

# 4
 • Paris, France
 • Мнения: 3 450
Става дума за съвсем безобидни бактерии които са навсякъде около нас и няма как да се избегнат а и няма смисъл. Антибиотиците могат да изчистят бактериите но не и да спрат перфорацията на червата. Тя се причинява от дразнене на недоразвитата тъкан. Под микроскоп червата засегнати от НЕК са с разяден "хастар" (вътрешна част). При най-малко съмнение за НЕК веднага се включва антибиотик и се спита храненето през устата. Въпреки това някои бебенца го развиват и се налага операция. Няма конкретни патологични бактерии свързани с НЕК. Много е трудно бързото диагностициране и смъртността от този бич за недоносените е ужасно висока. Типична болест на недоносени деца е. И не винаги и не всички недоносени могат да бъдат оперирани. Ако общото състояние е лошо няма никакъв смисъл а е само допълнителна болка за бебето. Виж тук:

http://www.pediatricsurgerymd.org/AM/Template.cfm?Section=List_O … mp;ContentID=1580

Много родители са разочаровани, че за бебето им не е предложена операция и е оставено да си отиде от този свят. Проблемът е, че операцията помага в точно определен момент (преди него е излишна и само влошава състоянието, след него не помага с нищо). А тези бебета и без това имат проблеми с дишане, тегло, абе, всичко. И не, не е достатъчно да им се даде кислород, защото, горките, даже не могат да го усвоят.

# 5
 • Мнения: 28 711
Благодаря ти за пояснението !  bouquet
Моето дете е живо и здраво , слава Богу !  bouquet  bouquet  bouquet
Вече е на 12 години . Peace

# 6
 • Плевен
 • Мнения: 915
Желая ти бебето да се оправи бързо.
Наистина, ако диагнозата е това, за което пише Nevena Virolan,
едва ли болницата е от съществено значение, тъй като НЕК е вродено заболяване при недоносеното - възниква или през бремеността или при раждането. Просто се проявява по-късно - най-често около две седмици след започване на храненето.
При всяко екстремно недоносено риска от инфекции на червата е голям - над 50%. При моето бебе ми обясниха, че по тази причина се отлага дори интервенозното хранене. През първите 5-6 дни не го хранеха с нищо /дори през сондата/ нито с АМ нито с кърма, а му вливаха само биопродукти и пробиотици за превенция точно на този вид инфекции. Което все повече се използва като метод в световен мащаб. Даже аз се учудих, че в България също се прилага, макар и в само няколко болници.
И едва ли се касае за вътрешноболнична инфекция в МД, тъй като тези инфекции се предизвикват от съвсем нормални микроорганизми, които ги има навсякъде. Просто имунната система и храносмилателната при недоносеното са незрели и не могат да се справят.

Но все пак аз не видях майката да пише конкретна диагноза. Пък може и аз да не съм прочела добре поста й.

Но каквото и да е дано всичко мине бързо и детенцето да оздравява.

# 7
 • Мнения: 28 711
Явно става дума за различни неща .
Моето дете беше поставено в изолатор и имаше голяма опастност да бъде преместено в инфекциозна болница .
Слава Богу , лечението беше успешно .
Всъщност за операция изобщо не е споменавано .

# 8
 • Мнения: 6
Здравейте отново, тези дни нямах време да пиша постоянно бяхме в движение. Междувременно преживяхме поредните кошмарни 2-3 дни, тъй като малчо го бяха отписали, но той за трети път доказа, че му се живее.
Та да поясня малко. Той имаше и НЕК,и клепсиела и редица други бактерии. Перфорацията на дебелото черво е била стара, за щастие некрозата е хваната навреме, отделно имаше усукване на участъка, където се съединяват тънкото и дебелото черво.
Аз не обвинявам МД за ентероколитът, а за другите инфекции, за които не знам по какви причини, но не бяха излекувани навреме и се стигна до това критично положение.

# 9
 • Плевен
 • Мнения: 915
Представям си как се чувстваш. От цялото си сърце ти желая повече да няма влошаване, а от тук нататък само да се подобряват нещата ден след ден.
За жалост всички недоносени страдат от неизброимо много инфекции след раждането. На моето бебе в епикризата са половин страница, а за антибиотиците, с които се лекуват няма да казвам колко на брой са. Като ходих на свиждане, тия таблички дето висят на кувьоза с назначените манипулации и лекарства за деня при него не стигаха, а все имаше още един лист допълнение.
За жалост, когато се стигне до критично положение все мислим, че нещо е можело да бъде направено. Но  chubry е права. Твърде възможно е инфекциите да не са доизлекувани, или да не са лекувани адекватно. При недоносените е най-важно ежедневното следене на състоянието. Не случайно лекарите казват, че са най-рисковите бебета, тъй като както бързо се влошават, така и бързо се подобрява състоянието без видими причини.
Стискам ти палци и не се отчайвай!

# 10
 • Мнения: 28 711
Представям си как се чувстваш. От цялото си сърце ти желая повече да няма влошаване, а от тук нататък само да се подобряват нещата ден след ден.
Не случайно лекарите казват, че са най-рисковите бебета, тъй като както бързо се влошават, така и бързо се подобрява състоянието без видими причини.
Стискам ти палци и не се отчайвай!

chubryHug

Имаш и моята подкрепа ! Hug
Това с бързото подобрение е абсолютно вярно .  Peace
Една неонатоложка ми каза , че това са най-благодарните пациенти , защото много бързо се подобряват .
Моля се детенцето ти да оздравее и ти да се успокоиш ! Praynig  Hug

# 11
 • Мнения: 6
Благодарим на всички за подкрепата. Наистина почти е невъзможно преместването в друга болница. Утре сутрин го връщат в МД мишока. Досега се стараехме да си мълчим и да не вдигаме много шум, за да не бъдем досадни, но май това беше лош подход. Явно трябва постоянно да ги подбутваш, та да се обръща нужното внимание на бебето.

# 12
 • Мнения: 28 711
А как е бебчето ?
Оперираха ли го ?

# 13
 • Мнения: 6
Да засега е добре, днес на свиждането доц. Гаврилова ни каза, че "бубулечките"(инфекцията) сме ги преборили, обаче сега има гъбички от антибиотиците.
Иначе да, оперираха го миналия петък на 12.08. Операцията беше малко над 4 часа. Имал е два проблема: първият е стара перфорация на дебелото черво, която е била покрита с тънко, вторият е увъртане на участъка, където се съединяват тънкото и дебелото черво (не знам как с нарича). Оптималния вариант е бил да се затвори старата перфорация (за щастие некрозата е оперирана навреме) и усукания участък, който поради липсата на кислород е мъртъв, е изрязан и два края на тънкото черво са изведени на корема. Според хирурга операцията е успешна и според състоянието на детето след няколко месеца ще има втора операция за да се прибере чревцето.

# 14
 • Мнения: 28 711
Пожелавам ви успешно лечение и бързо възстановяване . Praynig Hug

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт