Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 48
След дълго лутане и четене на всевъзможни закони и правилници за прилагане на законите ,конституции, нормативни актове, бюлетини на консулства и т.н. и т.н. ,така и не можах да разбера реда за получаване на разрешение за постоянно пребиваване на чужденец в РБ на основание брак с български гражданин ( или на основание баща на бг гражданин защото все още не са минали 5 години от сключването на брака, а ако вярвам на закона това е необходимо условие за кандидатстване ). Та въпроса ми е следния:  Необходимо ли е първо издаването на виза тип Д - за дългосрочно пребиваване и след това подаване на молба за постоянно пребиваване ( ИЛИ ПЪК ПЪРВО СЕ ПОДАВА МОЛБА ЗА ДЪЛГОСРОЧНО, ПЪК ПОСЛЕ ЗА ПОСТОЯННО И ТОВА НЕ РАЗБРАХ ). Не разбрах и кога в хронологията идва и вписването на чужденеца в регистрите на общината по постоянен адрес и т.н. Ако  някой е минал през този административен ад , моля да ми помогне, защото служителките в отдел "Миграция" винаги са много "любезни" и не знам защо никога не могат да ми обяснят ясно и точно стъпките за получаване на прословутото разрешение...

# 1
  • Мнения: 573
Ще отговоря по памет, ние го минахме преди 5-6 г
1) Чужденецът влиза в БГ с виза Д
2) До изтичане на виза Д подава молба за продължително пребиваване. Адресът се доказва с договор за наем или нотариален акт и после идва на място кварталния полицай да провери. Съпругът - бг. гражданин декларира че бракът не е фиктивен и че осигурява издръжка на съпруга - чужденец. Последните 2 - нотариално заверени. Копия от л.к., свидетелство за брак... Имаше и някаква не малка държавна такса и интервю, за да се уверят че бракът не е фиктивен.
Поддържа си продължителното пребиваване (трябва да подаде молба за продължаване около 5-7 раб. дни преди изтичането му).
3) Като изтече срока по закон (при нас беше 2 г. от началото на продължителното пребиваване, а сега май е 5 г.) може да се подаде молба за постоянно пребиваване. Процедурата май беше подобна, помня че писахме биография. Пак идват на адреса... Срокът за отговор беше 1-3 месеца.
Това си спомням. Дано да съм била полезна.

# 2
  • Мнения: 1 678
Защо не направите една консултация с адвокат, така най-бързо ще сте на правилния път.

# 3
  • Мнения: 48
Благодаря ааа73... Да видим до къде 6те я докараме и ние
Защо не направите една консултация с адвокат, така най-бързо ще сте на правилния път.
За6тото всеки си има свое обяснение на въпроса , разли4но от вси4ки други Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт