Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 135
3дравейте wavey

има ли майки със подобен опит като моя а именно...
Сина ми(2,4мес.) от месец вече ходи на гърне по малка нужда, и то с желание. Ако някой път се случи да направи в га"ст"ите не се караме, просто  му ка3вам "няма нисто случва се" и така. НО, от седмица като има напън по голяма нужда 3апочва да подскача и да 3адържа и неиска да се и3ходи имам силното съмнение. Първо мислех, че има 3апек и 3апочнах да му давам осте по усилено пълно3ърнести храни, 3еленчуци, плодове_ което така или иначе той винаги си яде и присъства в храната му. Сега просто почнах съвсем повече да следя. Иска неиска на 2 дни след като съм му дала вече доста сини сливи и круши се и3хожда и акото му си е съвсем нормално, а не твърдо като при 3апек. Така сме от една седмица, вече като че ли ми се и3яснява положението, че той май 3адържа акото и неиска да си го "даде". В куку е ходил по голяма нужда досега има няма 3 пъти. Ох, дълго стана, но не3нам какво да го правя , та да не се стиска ами да се и3ака спокойно. И памперси му сложих пък дано там се и3ака , но пак се стиска и подскача и се върти и неиска и там..Откакво може да е това имате ли идея?
Има ли майки с подобни "преживявания" и как премина та3и ситуация, от само себе си ли 3апочна да си ако спокойно в гърне или пак върнахте памперса?

благодаря ви предварително

Последна редакция: пн, 15 авг 2011, 22:05 от trombon

# 1
 • Варна/София
 • Мнения: 21 661
Цитат
Така сме от една седмица, вече като че ли ми се и3яснява положението, че той май 3адържа акото и неиска да си го "даде".


ние сме точно в същия период. Пишкаме спокойно и без памперс от много време, но дойде ли време за акане иска да слагам памперс. Купихме гърне със стълба и сега под формата на игра се качваме по стълбичката да акаме като големите мъже в тоалетната. Просто е период, който ще отмине, търпение само  Peace

# 2
 • Мнения: 135
оо, много благодаря 3а отговора Simple Smile
 и а3 се надявам, че е само период и отминава..
притеснено ми е само да не си повреди несто с това стискане. 3нам ли и а3 какво може да му стане като се стиска 2 дни, а може и да се усъвършенства и да може да 3адържа и повече , я 3,4 дни Wink

# 3
 • Варна/София
 • Мнения: 21 661
при нас разликата е, че не стиска, но не иска и в гърнето. Тича да търси памперс. Сега мисля, че с тоалетната ще е по-добре, поне няма веднага да вижда, че е оставил акото си  Laughing

# 4
 • Мнения: 135
мдаа, това сте го опитаме утре, слагам го на тоалетната с помостен обръч..
но не е хубаво така да се стиска сте се повреди несто

# 5
 • Варна/София
 • Мнения: 21 661
мдаа, това сте го опитаме утре, слагам го на тоалетната с помостен обръч..
но не е хубаво така да се стиска сте се повреди несто

да, не е добре да се стиска. Аз затова не го насилвах и за пишкане, сам се отказа от памперса, когато се почувства готов и пак под формата на игра с пеещо гърне. Сега трябва да преборим и акото, но не искам да е под стрес, за да не вземе да се стиска. Защо не опиташ с акане и пеещо гърне, да сипеш малко вода, за да пее  newsm78

# 6
 • Мнения: 994
Малкият ми син имаше същия проблем. Не искаше да се изхожда по голяма нужда нито в гърне, нито в тоалетната. И така почти...година продължи. Аз се притеснявах най-вече от това, че се запича и че като не се изхожда редовно  го боли. Слагах му памперс и го насърчавах да се облекчи там. Колкото и да ми беше неприятно и отчаяно, че никога няма да се научи, той ме изненада приятно един ден, когато сам си отиде в тоалетната и пожела да се изходи.
Аз знаех, че е достатъчно голям и разбира за какво става дума, но по някакви си негови причини отказваше да изпълни процедурата на практика. Той сам си определи кога е готов.
Много е неприятна ситуацията, за мен най-големия страх беше да не си причини някой хроничен запек и после с години да има проблеми (имам няколко познати). Затова стисках зъби и не се карах и не обръщах внимание на безумните коментари за ползването на памперси и прочие.

Успех и търпение!

# 7
 • Мнения: 135
КТB

ето, че има и като нас.
Да, напълно съм съгласна, че всичко трябва да е бе3 насилване. Когато поиска да се и3ходи до тоалетната и в гърнето сам тогава. И а3 и3падам в страхове от получаване на хроничен 3апек.
при вас не се стигна до 3апек нали? как се справя ти с това , че се стиска, на колко дни все пак доостискваше?
И3обсто нямам намерение да се оставям да ме тормо3ят със глупавите въпроси "ама той не е ли голям 3а памперс"..

благодаря ти

# 8
 • Варна/София
 • Мнения: 21 661
Цитат
Затова стисках зъби и не се карах и не обръщах внимание на безумните коментари за ползването на памперси и прочие.

а, това пък с коментарите е.....no comment....ти си се притеснявала за детето си, а те само си изказват мнение защо е още с памперс  ooooh! Аз лично изобщо не обръщам внимание, един ден синът ми сам искаше слип като на баща си. Купих го, на другия ден му го обух и започна да си пишка в гърнето. Когато той се почувства явно готов. Така ще е и с акането.

# 9
 • Мнения: 994
trombon, най-дългият му период е бил 5 дена (но то беше свързано с пътуване, нарушаване на ритъма му, така че не е съвсем типично; иначе  до 2-3 дена и с памперс или в гащите вършеше работа ). Слава Богу, в момента няма проблеми със запек и се изхожда редовно всеки ден. Не съм правила нищо специално, просто сменях памперса или гащите (имаше и такъв момент, че той не искаше да ходи вече с памперси, но пък не се и изхождаше на правилните места). Нашата педиатърка ни даде най-добрия съвет: не мисли на колко години е в момента, реагирай все едно, че е малко бебе, на което не се сърдиш, че е изцапало памперса. Посъветва ни също да не реагираме неодобрително пред него, за да не се чувства виновен (следващият път ще се страхува и ще стиска по-дълго). Месеци наред вътрешно едва се сдържах, защото много се бях отчаяла, но не му се карах. Миех дупето и търпях. После така съм му се радвала, когато започна да ползва тоалетната! Големи хвалби и поощрения - грееше детенце.

# 10
 • София
 • Мнения: 41 216
моят беше така, при това с големи дози дуфалак и стискаше по 5-7 дни, не знам как го правеше.
когато усетих, че не се боря със запек, просто върнах памперса. Т.е. като му се доака слагаме, върши за 5 мин работата, махаме и мием. И го изчаках да си стане готов, което се случи дслед има-няма 8-9 месеца. Тогава просто сам си поиска гърнето и повече памперс не е пожелавал.

# 11
 • Варна/София
 • Мнения: 21 661
Цитат
като му се доака слагаме, върши за 5 мин работата, махаме и мием.

и аз така и постепенно обяснявам за гърнето, тоалетната и т.н. Мисля, че има ефект, макар и не на 100%  Peace Поне ме успокои, че тактиката ми е правилна  Peace

# 12
 • София
 • Мнения: 41 216
аз даже не съм обяснявала, чат-пат питах дали пък не иска на гърне или тоалетна, за тоалетната каза, че е висока и го плашела дупката, за гърнето не щеше...та гледах да не се вторачвам много в тази посока и да не го превръщам в проблем.

# 13
 • Варна/София
 • Мнения: 21 661
аз даже не съм обяснявала, чат-пат питах дали пък не иска на гърне или тоалетна, за тоалетната каза, че е висока и го плашела дупката, за гърнето не щеше...та гледах да не се вторачвам много в тази посока и да не го превръщам в проблем.

това май е печелившата формула  Peace

# 14
 • Mars Hotel
 • Мнения: 3 241
Период е. Виж и тези теми:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=542116.0;all
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=230932.0;topicseen

Последна редакция: вт, 16 авг 2011, 08:31 от Светлица

Общи условия

Активация на акаунт