Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 15 авг. 2011, 23:31 ч.

Сироп от бъз

  • 86 450
  • 124
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2 263
Използвал ли е някой сироп от черен бъз за профилактика на простудни и вирусни болести при деца? Има ли ефект? Моля за рецептата, открих няколко различни и се чудя коя е автентична и най-добра. Освен това не мога да разбера за кое растение става дума - дървото или храста? Някъде срещам, че е дървото, от което в началото на лятото се прави сок от цвета. Помогнете ми по темата Praynig

# 1
  • Мнения: 55
Става въпрос за сироп от плодовете на храстовидният бъз, като узреят добре представляват китки от малки черни топченца. Аз правих миналото лято по следната рецепта: равни части добре узрял бъз(само черните топченца, зелени ако има се махат - отровни са) и захар. В керамичен гювеч редиш ред бъз, засипваш обилно със захар и така докато свърши. Оставяш на хладно и тъмно за 3 седмици и след това прецеждаш. Сега видях и друга рецепта:
Изцежда се чрез намачкване на зрънцата 1 л. сок , добавя се 500 гр захар , рапределя се в бурканчета по 250 мл и се заваря колкото да вакуумира. Пие се на гладно 2 пъти на ден по1 с.л. докато свърши дозата, след време може да се повтори курса.

# 2
  • Мнения: 2 263
А има ли ефект при децата, намаляха ли болестите? Искам да давам профилактично, че есента детето тръгва на градина за пръв път.

# 3
  • София
  • Мнения: 1 316
Използвам редовно сироп от бъз(купешки) всяка есен/зима и съм много доволна  Peace

# 4
  • Мнения: 198
Снаха ми замразява зърна от бъз и през зимата дава на племенницата ми от тях.

# 5
  • Мнения: 620
Димков го препоръчва и като пречистващо средство. Той като лекарство само това е пиел. Старите хора пък по моя край казват, че е отровен. Интересно са ми отзивите и аз ще пиша като видя подробности от книгата.

# 6
  • Мнения: 496
Само зелените плодчета са опасни-сьдьржат цианкалий.И аз и детето ми сме пили,сега правя пак сок.

# 7
  • Мнения: 1
Аз го правя с мед в равно съотношение с бъза и го слагам в стъклен 3 литров буркан. Трябва да се бърка постоянно и после много внимателно да се прецеди, защото остане ли едно плодче или семчица -вкисва.
Не мога да предценя дали помага категорично, защото децата растат и болестите намаляват, а и по-принцип не ми боледуват много, но пък може би  това е  така от такива алтернативни добавки.
Хомеопатите казват, че е добре да се дава на по-големи деца(моите са на 3 и 4), но аз им давам по 1-2 лъжици , като им го разреждам като сироп.
Но иначе миналата година направих сладко от бъз-супер гадно е -само семчици и хруска ужасно.

# 8
  • софия
  • Мнения: 2 192
Аз имам изсушени цветчета от бъз .Дайте рецепта за сок или чай с лимон , цветчета и захар.  Имах я, но я загубих. Praynig.

# 9
  • Мнения: 2 263
Това с цветчетата е съвсем друго растение, по нашия край му казват "трамбъз" и е дърво. Все се чудя защо на две различни растения им казват по един начин, само се бъркат хората. Сока се прави от пресни цветове в началото на лятото. Сега може да го ползваш за чай, помага за кашлица.

# 10
  • софия
  • Мнения: 2 192
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD_%D0%B1%D1%8A%D0%B7 аз от това набрах цветчета в началото на юни

# 11
  • Мнения: 2 263
Не съм чувала на това да му се ползва цвета. Като казват, че зелените му плодове са отровни, да не е така и с цветовете? Всъщност пише, че това е дървото, а плодовете приличет на тези от храста... Незнам обърках се

Последна редакция: чт, 18 авг 2011, 23:34 от acer

# 12
  • Universe
  • Мнения: 1 515
От днес в "Денят е прекрасен” започна създаването на домашна билкова аптека. Водещите на предаването, под вещото ръководство на  д-р Атанас Михайлов, приготвиха сироп от бъз. Лекарството ще е готово след около седмица.



Бъзът е силен имуностимулатор, най-ценната българска билка, твърди лечителят Петър Димков. Невероятно е как храстите и дърветата около нас могат да ни лекуват, възкликва Мавриков.

Зрителите могат да открият рецептата във форума на предаването.

Домашен сироп

Гроски плод - бъз, бъзак, калина и други
Захар

Начин на приготвяне

Плодовете и захарта се смесват 1:1.
В чист буркан се нареждат слой плодове, слой захар.
Щом захарта се овлажни добре, се разбъркват.

След седмица се прецежда в чисти бутилки.
Може да се подслаждат билковите чайове или да се разреждат с минерална вода.

Източник

# 13
  • София
  • Мнения: 334
Става въпрос за сироп от плодовете на храстовидният бъз, като узреят добре представляват китки от малки черни топченца. Аз правих миналото лято по следната рецепта: равни части добре узрял бъз(само черните топченца, зелени ако има се махат - отровни са) и захар. В керамичен гювеч редиш ред бъз, засипваш обилно със захар и така докато свърши. Оставяш на хладно и тъмно за 3 седмици и след това прецеждаш.

Сложих плодовете и захарта в стъклени буркани преди два дни. Въпросът ми е бурканите плътно затворени ли трябва да са или с марля отгоре? Също да бъркам ли редовно или да го оставя да си седи. И под "хладно" в стаята ли да са или в хладилника?

Мерси   bouquet

# 14
  • Мнения: 3 098
От цветовете се прави сироп от бъз.
От плодовете, тези рецепти, които сте написали тук се получава сладко. Точно така го е записал и Димков в книгите си - сладко.

Ползвам бъза и изсушен, за чай. 

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт