Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 16 авг. 2011, 00:16 ч.

Тутманик "Слънце"

  • 12 851
  • 42
  •   1
Отговори
  • Мнения: 0
Милички, пускам рецептата за Тутманик "Слънце" като нова тема по съвет на Marieta.

  Стъпка 1: Закваска

240 гр брашно
1 пакете суха мая
1 ч.ч. прясно мляко

Смасват се брашното с маята и се добавя млякото. Разбърква се до сравнително хомогенна смес и се оставя покрито 1 час на топло.
  Стъпка 2: Тестото

1/4 ч.ч масло
2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 яйца
около 250-300 гр. брашно
около 200 гр. сирене
1 ½ ч.ч настърган кашкавал

 Разбиват се маслото, захарта и солта. Прибавят се яйцата и пак се разбива, но не много дълго, колкото да се получи еднородна смес. Яйчната смес се прибавя към закваската и се разбърква. След това малко по малко се прибавя брашно и се меси, докато се получи меко, но стегнато и нелепящо по ръцете тесто. Готовото тесто се покрива с кърпа и се остава на топло за около 1 час. Утроява обема си!!! След като втаса се разточва кръг с диаметър около 40 см. и дебелина около 0.5 до 1 см направо върху хартията за печене, така после лесно се пренася в тавата. Поставя се в средата малка купичка или чаша, за да остане несрязано кръгче. От този маркер към ръба се реже тестото на 4 части, а след това и всяка четвъртинка на още 5 части Махнте маркера. През едно парче се наръсва обилно със сирене и кашкавал Всяко свободно парче се премята върху съседното с плънка, така че да го покрие Всеки лъч се усуква на фитил,а след това и на рулце, като първото се поставя в средата, а останалите си остават около него Поръсва се с кашкавал и се пече на около 200°C в предварително загрятата фурна към 30-35 мин. Ако е топло в стаята докато работите, то тестото си работи и според мен няма нужда от крайно втасване. Но ако ви се стори, че му трябва още - 10 може и 15 мин няма да му навредят.
Това е крайният резултат
Добър апетит  Hug

Последна редакция: сб, 17 сеп 2011, 13:17 от RuVe

# 1
  • Мнения: 11 802
В темата за оформяне на питки и тестени изделия стъпка по стъпка съм го сложила -  ЕТО ТУК, но не пречи и тема да има, хубаво тутманиче се получава. Peace

# 2
  • Мнения: 0
labrex, тъкмо гледам, моето оформяне е като на mari_eta или нейното като моето, това е без значение, но моето тесто не е с айрян, а с прясно мляко  Peace бях я пуснала доста отдавна ето тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=535847.msg … 67443#msg17267443 , Marieta още тогава ме посъветва да я пусна отделно, но чак сега съм отново на линия и сколасах да го направя Wink но не е проблем да я махна, ако става някакво объркване  Thinking

# 3
  • Мнения: 11 802
......... но не е проблем да я махна, ако става някакво объркване  Thinking

RuVe, никакво объркване няма да настъпи, така ще го видят повече хора, а тестото е важно да е хубаво. Аз често го правя с вкусното и сполучливо тесто, става разкошен, така че проблем няма! Peace

# 4
  • Мнения: 0
Тогава ще го оставя, нека да го пробват момичетата и момчетата. А тестото е разкош. Само съм му намислила да заменя половината от маслото с течна мазнина, както ме посъветваха, че да остава още по дълго мекичък, ще видим  newsm78 . А ти labrex хубаво снощи първа се включи  Hug , цяла нощ хачапури съм сънувала, тез твоите, пълнени със суренце......мммммм  Crazy Ще трябва да ги забъркам   chef Хоп, отклоних се, но нищо - трябваше да си го кажа.

# 5
  • Мнения: 32
RuVe ,благодаря за рецептата, като гледам и чета много ми харесва и съм решила да я направя но имам едно питане, след като я направя и сложа в тавата трябва ли да изчакам да се надигне и тогава да пека или директно в фурната защото не става ясно как е

# 6
  • Мнения: 0
Ira-ari, аз направо го пека, понеже докато го навивам той си си втасва, поне такова усещане имам. Но си мисля, че и да го оставиш за 10-15 мин пак няма да му стане нищо  Thinking Така че давай смело, не се плаши, само звучи заплетено рецептата ( то сигурно от моите "калпави" обяснения), но не е.... Хайде, чакам отзиви  Wink

# 7
  • Мнения: 32
благодаря за бързия отговор не се притеснявай не е  заплетено, даже много хубаво е обяснено а и нагледно, разбрах всичко само това не ми беше ясно така че можеш да го добавиш за такива като мен, аз днес се снабдих с продуктите и утре ще изпробвам и ще докладвам. newsm03

# 8
  • Мнения: 1 296
Аз зимата го правих и ми се получи страхотно Peace

# 9
  • Мнения: 32
обещах да се отчита ,е стана страхотен ,излапаха го моментално с айранче  за следобедна закуска ,
и обещах че утре пак ще го направя. newsm10

# 10
  • Мнения: 0
tzarina, радвам се че ти се е получил добре  Flutter аз видях, че си писала в другия пост, но ме бяха налегнали едни грижи последните месеци и... абе както и да е, съжалявам, че не съм писала от тогава Embarassed
Ira-ari, бравос  Hug пак им го спретни щом им харесва  Peace

# 11
  • Мнения: 1 421
Страхотна питка! Изобщо не изглежда трудна за правене. Благодаря за снимките - наистина много по-лесно изглежда така нагледно  Peace Ще имам гости и исках нещо по-завъртяно да направя, надявам се да се получи  Peace

# 12
  • Мнения: 0
Winnie, какво стана мила, направили го, доволни ли останаха гостите? Надявам се да е било така  Hug Аз сега за неделя съм го замислила, че специално ми го поръчаха, но смятам малко да експериментирам, смятам да заменя половината масло, пък може и повече, с мас  Thinking Оххх, не ме  #2gunfire моля, но скоро хапвахме един тутманик в една позната и тя го беше правила така 50-50 и беше супер, даже и на другия ден много пухкав и мекичък. Знааамм, знам, мас туй онуй, холестерола и т.н. ам като си го порачаха така какво да правя  Peace Хайде, ще кажа какво се е получило. Приятни събота и неделя   bouquet

# 13
  • Мнения: 1 421
Тутманика стана страхотен!! Изяде се за броени минути и мога да кажа, че това е най-добрата питка, която съм правила  Peace Аз направих "закваската" още преди обяд, оставих я около час и половина и после замесих тестото. Тестото втасва на стайна температура около 2 часа, после след като оформих питката пак втасва още около 2 часа  Peace

Мас не слагам на нищо. По принцип изобщо не ползвам и вкъщи свинско не се яде  Peace Чесно казано с масло се получи много мекичка и ухаеща питка  Peace

# 14
  • Мнения: 0
Ооооо, изглежда толкова красиво! Ама аз май съм начинаеща в месенето и сигурно няма да се справя Sad

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт