Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 5 668
Национална асоциация „Подкрепа за кърмене” организира за шести пореден път обучение за доброволни консултанти по кърмене, което ще се проведе в София в периода септември 2011 – май 2012 г.
Ще очакваме вашите кандидатури в срок от 10 август до 10 септември 2011 г.


Обучението е безплатно. В него могат да участват майки с минимум 9 месеца кърмачески стаж (от едно или повече деца).

Това обучение е за вас, ако имате:
√ Желание и мотивация да помагате на кърмещите майки
√ Време и възможност да оказвате помощ при проблеми с кърменето по електронен път или чрез лична среща
√ Добри комуникативни умения и желание да ги развивате
√ Способност да вземате самостоятелни и бързи решения в границите на компетентност
√ Умения за работа в екип
√ Придържане към етичния кодекс на асоциацията

Обучението ще ви даде възможност:
√ да придобиете основни знания и умения за кърменето
√ да усъвършенствате уменията си за общуване
√ да помагате на майките и бебетата да започнат кърменето по най-добрия начин и да преодолеят трудностите в кърмаческия период – чрез телефонни или електронни консултации и/или практическа помощ на място
√ да работите за национална българска организация в подкрепа на кърменето

Кой води обучението?
Обучението се осъществява под егидата на Националния комитет по кърмене от сертифицирани лектори.
Основен лектор е д-р Анета Попиванова, неонатолог, асистент в катедра Неонатология към Майчин дом-София и началник на отделение Физиологични раждания, заместник-председател на Националния комитет по кърмене, председател на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене” и член на Академията по медицина на кърменето.
Съпътстващи лектори - Христина Янева (Хедра), дългогодишен доброволен консултант и заместник-председател на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене”, Светлана Картунова – логопед, специалист в хранителните нарушения, Марияна Енева – магистър-фармацевт, също консултанти по кърмене към Национална асоциация „Подкрепа за кърмене”.

Какво включва обучението?
Заниманията включват:
1. Основи на кърменето
Анатомия и физиология на гърдата и кърменето.
Състав и функция на кърмата
Начало на кърменето – ранен контакт. Поставяне на бебето на гърда. Засукване.
Кърмене през първата седмица след раждането.
Проблеми от страна на бебето
Проблеми от страна на майката
Кърмене след първата седмица от раждането на бебето.
Новородени с ниско тегло.Кърмене и хранене на недоносеното дете.
Специфични ситуации – кърмене на близнаци и многознаци, деца със специални нужди.
Медикаменти, кърма и кърмене.
Захранване и отбиване
Политика и кърмене. Международен код за разпространение на заместители на майчина кърма.
2. Умения за ефективно общуване и поднасяне на информация
3. Практика с наблюдение на кърмещи двойки в болничното заведение

Необходимо и задължително условие е също така участието в извънлекционните форми на обучение, които се провеждат по електронен път във времето между отделните лекции. За успешно приключване на обучението и допускане до сертификация е необходимо да са изпълнени минимум 50% от извънлекционните задачи.

Как се провежда обучението?
Обучението изисква присъствие на 8 поредни занятия, провеждани веднъж месечно, през уикенда от 10.30 до 15.30 ч в Акушеро-гинекологична болница „Майчин дом” – София. Поради обема на разглеждания материал е необходимо присъствие на минимум 7 от лекциите – при повече от едно отсъствия няма да имате възможност да се явите на изпит за сертифициране.

Допълнително ще бъде публикуван предварителен план за датите за всеки месец до края на обучението.

Може ли да водя детето си на обучението?
Бебета и деца под 2-годишна възраст може да присъстват на лекциите – опитът ни досега показва, че с малко добро желание, предварителна подготовка и отговорно отношение на всяка майка към нуждите на собственото й дете те са едно прекрасно допълнение към общото настроение

Какви са условията за успешно завършване на обучението?
√ Присъствие на поне 7 от лекциите (имате право само на едно отсъствие)
√ Изпълнение на поне 50% от онлайн-задачите
√ Писмен изпит, оценяван от Националния комитет по кърмене

Успешно завършилите обучението доброволни консултанти получават сертификат за завършено обучение по кърмене от Националния комитет по кърмене и идентификационна карта, която удостоверява, че имат нужните знания и умения да оказват помощ на кърмещите майки.

Как можете да кандидатствате за обучението?
След като изтеглите бланката за кандидатстване оттук и прочетете информацията в нея, попълнете въпросника и ни я изпратете на адрес: obuchenie@podkrepazakarmene.com, не по-късно от 10 септември 2011 г.

# 1
 • Мнения: 7 946
А за желаещите от други градове? Провеждат ли се курсове извън София?

# 2
 • Мнения: 5 668
Във Варна, но са в различни години. Там току-що завърши предишното издание на обучението.

Доста момичета пътуват до София за лекциите - 2010 завършиха консултанти от Плевен, Хасково, Севлиево, 2009 - Благоевград, Пловдив, Пазарджик и т.н.


# 3
 • Мнения: 2 070
Aз пътувах от Плевен с влака, с мен и другите две девойки, които минаха обучението. Бях бременна, после водих и двуседмично бебе, с кола този път. Имах на разположение 30тина почти завършили консултанта, няколко много опитни и най-вече доктор Попиванова, която прегледа бебето и ме успокои за някои неща.  Коригираха ми даже позата за кърмене /това е третото ми бебе, с предните две не съм имала проблеми, а сега имахме мънички/

Отнесох се. Мисълта ми е, че стига да иска човек - може да си организира нещата така, че да отиде на едно от двете обучения - във Варна или София. Ако разполага с подкрепата на мъжа си и една доза ентусиазъм отгоре - най-добре.
По време на лекциите и практиките с нас бяха и няколко дечица - малки и по-големи кърмачета. Супер супер забавно е!

Ако имате по-конкретни въпроси - заповядайте  Hug

# 4
 • Мнения: 329
А за желаещите от други градове? Провеждат ли се курсове извън София?

За желаещите от други градове е нужна двойна доза ентусиазъм и огромна подкрепа от съпруг. Пътувахме цялото четиричленно семейство и мъжа ми не позволи да пропуснала лекция, нито в студа, нито в жегата Simple Smile. В началото малката беше на 3 и половина месеца, на края на обучението лазеше между останалите дечица  Grinning. Страхотно беше!

# 5
 • Мнения: 7 946
А за желаещите от други градове? Провеждат ли се курсове извън София?

За желаещите от други градове е нужна двойна доза ентусиазъм и огромна подкрепа от съпруг. Пътувахме цялото четиричленно семейство и мъжа ми не позволи да пропуснала лекция, нито в студа, нито в жегата Simple Smile. В началото малката беше на 3 и половина месеца, на края на обучението лазеше между останалите дечица  Grinning. Страхотно беше!

Безспорно е така Peace

Аз имах друга идея -дистанционно обучение. Би било по-удобно за всички- и лектори и бъдещи консултанти Simple Smile
Обсъдихме варианта с Параход  Peace

# 6
 • Мнения: 329
Не мисля. Половината чар и смисъл ще се загубят. Да не срещнеш и слушаш на живо д-р Попиванова и Хедра би било голям пропуск  Simple Smile. Атмосферата, игрите и приятелството с другите консултанти също не бих пропуснала  Grinning. Практиката в родилното на Майчин дом става невъзможна. Никога няма да забравя големите емоции там  Mr. Green.
Напълно съм съгласна, че би било по-удобно, и аз го исках това в началото, но се радвам, че не беше вариант и имам преживяването на истинско общуване с тези страхотни хора! Да не говорим, че......  Mr. Green  с много удобства се прощаваме в момента, в който решим да станем консултанти / като например малкото свободно време, което ни е останало като майки  Mr. Green/. Laughing. Успех на всички кандидатстващи   bouquet

# 7
 • Мнения: 2 070
Права е Детелини, живият контакт дава много, не само за взаимоотношенията между самите нас като група. Също и да наблюдаваш как по-опитните консултанти общуват с бременните и родилките - усещането е много по-различно от това да четеш отговори тук или на друго място в нета. А някои неща искат "занаятчийски" умения - аз имах две деца, но на ръка не можех да цедя, любопитството пък не ми беше стигало до там да се запознавам с анатомията на моите или чужди гърди.  Laughing Има много тънкости, които е по-добре да се видят и обговорят очи в очи.

Тр се има предвид и че много голяма част от обучението минава онлайн - във времето между лекциите.

А на пътуванията до Сф може да се гледа по различен начин - разнообразие от рутината около децата, малко срещи с приятели от студентския живот и тн. Особено ако си организираш преспиване в столицата - готиното на това обучение е, че стартира есента, когато тъкмо закипява културния живот, а ако пътува цялото семейство - може да се заведат децата на куклен театър или друго, мъжа да гледа някой мач, изобщо неща за вършене там много.

И наистина е супер, когато има бременни и деца на обучението - гледаш как кореми и бебета растат, деца прохождат или проговарят, чудно е! И е заразно  Mr. Green

# 8
 • София
 • Мнения: 3 373
Здравейте,
Искам да питам ако по някаква причина не успея да присъствам на 7 лекции, все пак съм бременна в седмия месец, има ли някаква опция на следващото такова организирано обучение да се покрият останалите необходими лекции или пак всичко трябва да се почне отначало?

# 9
 • Мнения: 2 864
Хихи, и по време на двете обучения успяхме да се сдобием с кандидатконсултантски бебета - по време на първото, ако не се лъжа - с 3, а по време на второто - с едно. Занятията са всеки месец по едно - така че не само теоретично е възможно да се впишеш  в изискващите се посещения.
На втория ти въпрос предполагам, че най-добре ще отговорят обучаващите - при всички положения ще се измисли вариант, приемлив за обучаващия се и ненакърняващ качеството на обучението.

# 10
 • Мнения: 2 864
Влизам да припомня, че остават три дни за кандидатстване за обучението на доброволни консултанти по кърмене към Националната асоциация "Подкрепа за кърмене" Simple Smile Ако искате да сте част от нас и да помагате на майките да кърмят дълго и успешно децата си, попълнете въпросника и ни го пратете, време не остана  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт