Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 3 231
Копирам целия материал, ще посоча и източника, защото има и ивтересни видеоматериали по въпроса:

Поинтересувах се коя държава разполага с най големите залежи на шистов газ в Европа и според картата на Британското геоложко дружество това се оказа Франция.
И как решава тази страна да използва това огромно богатство?

“Франция стана първата страна в света, която  забрани използването на хидравлично разбиване за извличането на шистов газ. За незаконни сондажи закона предвижда затвор до една година и глоба от 75 000 евро. Закона за това, е предложен от управляващите,и е приет окончателно от Сената. Предпазливост и опазване на околната среда са мотивите за забраната. Тя  е сериозен обрат за корпорацията Toreador Resources Corporation , която разчиташе на подземните богатства на Франция и на която френските власти бяха предоставили без никакви затруднения и при пълна дискретност разрешителни за експлоатация през 2010 г.Ценните книжа на Toreador  Corp. се сринаха с 20% след окончателното гласуване на закона”

Та май че там където вече имат опит с добива на шистов газ не са толкова очаровани от резултатите.

Защо Франция за която може да се каже че винаги се е ръководела само от националните си интереси реши да се откаже от “енергийната си независимост” и огромните “облаги” от шистовия газ . Обяснението което ни се дава, че причината била в големия брой ядрени електроцентрали  може да изглежда логично  ако сте в помощно училище но иначе си е направо глупаво. От другата страна на океана, щата Ню-Йорк също забрани използването на шистов газ, и това най вероятно не е защото щата притежава половината  ВЕЦ на Ниагарския водопад.

Дали все пак няма и някаква друга причина ? Дали пък това не е една от най опасните технологии използвани от и без това бруталните добивни компании?

 В общи линии технологията за добив на шистов газ се състои във следното:

Чрез сонди, под високо налягане в шистовите скали намиращи се на дълбочина между два и четири километра под земната повърхност, се вкарва смес от вода, пясък и различни силно токсични химикали.В следствие на хидравлично налягане  скалите се разпукват и освен това се разлагат от химикалите съдържащи се в разтвора.  Процеса на хидравличния удар  обаче води до земетресения в сеизмично активни райони (затварянето заради земетресения на находището в Ланкашир) . Субстанцията започва да „ври” и търси начин да излезе на повърхността. Така  се извлича  газа - метан. Това става по предварително изградени канали. Ама не винаги. В настоящия момент според  “Ройтерс” има три големи аварии в находища за добив на шистов газ. Резултата от тези аварии чиито дългосрочни последствия които могат да се видят  в находищата разработвани в САЩ непосредствено след 2002, когато тази методика започва да се използва масово, ми напомня до много голяма степен за снимките от лунната повърхност донесени от мисиите Аполон. На хората живели някога по тези места със сигурност някакви професори също са им казвали че няма никакъв риск за природата и че всичко става някъде дълбоко в земята под "водните хоризонти"..........


Къде  ще се прави това в България? Според плановете на правителството на ГЕРБ  първо в Североизточна България  - Добруджа,  Северна България  и Черно море, но това на първо време, да очаква и Южна България, според картата на Британското геоложко дружество се предполага ченай-големите залежи на шистов газ в България са юг от Бургас.

Наистина ми е  трудно ми е да си представя нещо по безумно от тази идея, защото  предвид досегашния опит, силно токсични химикали ще попаднат в  гъстата мрежа от подземни реки в района, и цяла Североизточна България ще бъде отровена, така че житницата на България ще заприлича на Сахара, а от изливането отрови  в Черно море туристическия бранш едва ли ще процъфти особено. Освен това североизточна България е сеизмична зона и подземните взривове могат да предизвикат земетресения както това се е случвало вече при подобни терени. Така че поне за мен е безкрайно интересно след като  два от секторите на които все още се крепи българската икономика - селско стопанство и туризъм рухнат, как Бойко Борисов ще обясни  на българския народ защо и в чий интерес е направено всичко това.Изключително важно  е да се знае следното:

 

1. За добиването на шистов газ са необходими огромни количества вода която е смесена със силно токсични и доказано канцерогенни химикали, тази вода трябва да се изпомпи и изхвърли някъде. Това някъде ще бъде тук в България или в Черно море което ще стане неизползваемо за какъвто и да било туризъм.

2. Шистовия газ не излиза на повърхността само по предварително прокопаните канели, а си пробива път по всякакви пукнатини в земята така че е напълно сигурно че газа примесен с канцерогенни химикали ще достигне до водните хоризонти и ще ги замърси.

Ако си мислите че риска е до някъде оправдан от евентуалните приходи които ще превърнат България в нещо като балкански Кувейт спомнете си случая с концесията на  “Дънди – прешъс метал” от Канада, дадена от правителството на Сакскобурготски, според договора с която 95% процента от златото добито от находището в Крумовград остава за Дънди, а за България 5% и тотално отровена природа. Справедливо нали?

 

В крайна сметка е много е вероятно правителството на ГЕРБ да направи нещо наистина чудовищно в сравнение с което щетите нанесени на България от предходните правителства да изглеждат като някаква детска шега.

Ще ми се да кажа няколко думи и за концесионера. Корпорацията  “Шеврон” беше осъдена от Еквадор да заплати 8.6 милиарда долара признати искове от общо 28 милиарда предявени, заради замърсяването на басейна на Амазонка, при сондажи за проучвания за добив на нефт и газ. Шеврон обаче няма да плати нищо защото решението на еквадорския съд според корпорацията е......... незаконно. Журналистите често наричат този регион “Амазонския Чернобил”. Потресаващ факт е, че процесът се е водил в продължение на 18 години, след като в резултат от замърсяването се унищожава не само природата, но умират над 1400 местни жители, а около 30 000 са с влошено здравословно състояние. Основните заболявания вследствие на тази екологична катастрофа са – рак, кожни и тежки респиратовни заболявания. Твърди се, че за получаване на правото на лиценз в Еквадор “Шеврон” са залатили 12.9 милиона долара за лобиране. Това може да ви напомня нещо нали?

Та много ми е интересно какво точно представлява договора между правителството и Шеврон, обаче от досегашния опит съм забелязал че обикновено научаваме подробностите за договорите които се сключват от наше име и за наша сметка от управляващите когато е твърде късно. В тази връзка си мисля че е крайно време да принудим управляващите да променят конституцията на България така че истински важните въпроси, касаещи пряко живота на хората да се решават само с референдуми за да няма неприятни изненади.

Тъй като съм сигурен че написаното от мен може би изглежда пресилено ви предлагам  документалния филм на Джош Фокс   “Земя на газа”   спечелил специалната награда на критиката за най добър документален филм от САЩ - Сънденс

Можете също така да прочетете и този документ на американската камера на представителите и тази публикация на ЕРА.

http://rfflibrary.files.wordpress.com/2011/04/hydraulic-fracturi … eport-4-18-11.pdf

http://water.epa.gov/type/groundwater/uic/class2/hydraulicfractu … ft_SAB_020711.pdf

Надявам се да ги прочетете внимателно.
Във същност се оказва че на всичкото отгоре има и изключително сериозен риск от радиоактивно замърсяване на места в Пенсилвания радиационния фон превишава 5000 пъти допустимите нива

GASLAND - (2010) Directed by Josh Fox. Winner of Special Jury Prize - Best US Documentary Feature - Sundance 2010. Screening at Cannes 2010. Филма е посветен точно на добива на шистов газ. Това е документален филм.  Тези хора и техните трагедии са истински. Ако го гледате ще ви стане кристално ясно защо във Франция сондирането за шистов газ се наказва със затвор


http://stamatovia.blog.bg/novini/2011/07/11/shte-stane-li-bylgar … shistariia.780991

# 1
  • out of space
  • Мнения: 7 733
Има цяла тема по въпроса.

# 2
  • Мнения: 3 231
може ли линк?

# 3

Общи условия

Активация на акаунт