Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Русе
  • Мнения: 4 442
Важно
ОП "Аз мога повече" стартира на 15.08.2011 и ще приключи на 30.09.2011 г.


Програмата  е отворена за кандидатстване за работещи - наети по трудово правоотношение и самонаети лица без значение от сферата им на дейност. Изключение правят наетите в  държавната администрация, в администрацията на органите за местно самоуправление, в съдебната система, в системите на народната просвета, в Министерство на вътрешните работи и в Министерство на отбраната. Едно лице може да кандидатства по една ключова компетенция и по едно професионално обучение, но не едновременно. Програмата е валидна до 2013 г., а ваучери се издават до края на 2012 г.За успешното обучение по програма "Аз мога" е необходимо да няма повече от 20% отсъствия от обявения хорариум, както и успешно полагане на изпит. Липсата на някое от тези условия се счита за нарушаване на условията на програмата "Аз мога" и в този случай ДУ има право да изисква от приносителя цялата стойност на ваучера.


Можете да избирате едно от следните направления:
•         Общуване на роден език;
•         Общуване на чужди езици;
•         Математическа компетентност и основни знания в областта на природните науки и технологиите;
•         Дигитална компетентност;
•         Умение за учене;
•         Културна осъзнатост и творчески изяви.
•         Обществена и гражданска компетентност;
•         Инициативност и предприемачество.
•         Oбучение по професии

Кандидастването става по следния начин:
отиваш в Бюрото по труда, попълваш заявление, декларация, че си в трудово правоотношение, носиш си копие на лична карта и копие на диплом за завършено образование. Върху копието на диплома трябва да има текст "Вярно с оригинала" и подпис.

Срокът за депозиране на ваучера при избрания ДО е 20 работни дни от датата на получаването му
ДО сключва писмен договор с лицето и се задължава да започне обучение в срок от 2 /два/ месеца от датата на сключване на договора.
В случай на писмен отказ от страна на ДО да включи лицето в обучение, то уведомява БТ в срок от 3 работни дни от датата на получения отказ.
БТ изпраща уведомителни писма с обратна разписка до всички одобрени и неодобрени кандидати. Одобрените кандидати се поканват да се явят в БТ за получаване на ваучер за обучение в срок, не по-късно от 5 работни дни от получаването на писмото.
Кандидат, получил писмо за одобрение, може да отложи явяването си в БТ в указания срок. В този случай изпраща писмено уведомление до БТ за удължаване на срока за явяване, като удължаването е не повече от 10 работни дни от срока посочен в писмото.


Хорариумът за всяка специалност и стойността на ваучера, съобразно специалността е определен с ПМС № 251/21.10.2009
„ .....................
1. За обучения за придобиване на професионална квалификация:
а) за първа степен, с продължителност не по-малка от 300 учебни часа – 600 лв.;
б) за втора степен, с продължителност не по-малка от 660 учебни часа – 1200 лв.;
в) за трета степен, с продължителност не по-малка от 960 учебни часа – 1800 лв.;
г) за част от професия по първа квалификационна степен, с продължителност не по-
малка от 200 учебни часа – 400 лв.;
д) за част от професия по втора квалификационна степен, с продължителност не по-
малка от 300 учебни часа – 600 лв.;
е) за част от професия по трета квалификационна степен, с продължителност не по-
малка от 600 учебни часа – 1125 лв.;
2. За обучения за придобиване на ключови компетентности:
а) за обучения по ключова компетентност 1 и с продължителност не по-малка от 16 учебни часа – 70 лв.;
б) за обучения по ключова компетентност 2   и с продължителност не по-малка от 300 учебни часа и три нива на обучение – 700 лв.;
в) за обучения по ключова компетентност 3   и с продължителност не по-малка от 30 учебни часа – 140 лв.;
г) за обучения по ключова компетентност 4   и с продължителност не по-малка от 45 учебни часа – 250 лв.;
д) за обучения по ключови компетентности 5, 6 и 7   и с продължителност не по-малка от 30 учебни часа – 140 лв”


съкращения:
ДO- доставчик на обучение
БТ—борса по труда

 От последната вълна не е необходимо да правите избор на ДУ при подаването на документите. Но след като получите уведомление ваучера се издава за конкретно ДУ.
След това няма промяна, така че внимателно проверявайте ДУ-то преди да го изберете.

Внимавайте, когато подписвате договор с ДУ, защото може да се наложи да плащате учебници, пособия и т.н Четете внимателно!

тема 1 http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=472941.0
тема 2 http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=482144.0
тема 3 http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=523985.0
тема 4 http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=564197.0
тема 5 http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=586017.0

Темата за  школи по чужди езици по програмата :  http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=562259.new#new

Темата за  школи по англ. език по програмата: http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=545689.0

Сайтът на АЗ: http://www.az.government.bg/index.asp

От тук може да си изтеглите заявлението и декларацията

Списък на кодовете: http://www.navet.government.bg/assets/cms/File/vqualification/sp … oo_2011-06-13.pdf




# 1
  • Шумен
  • Мнения: 118
Благодаря за полезната тема  Hug
да си прехвърля питането и тук
а заявлението има ли значение на колко листа е разпечатано - май някой каза, че са го върнали щото било на два/нали са две страници/  newsm78 и кой код пишем Код на професия по СППОО или Код на специалност по СППОО
ей, първа - дано да е на късмет  Laughing

# 2
  • Разпиляна във въображението
  • Мнения: 9 744
Записвам се. Надявам се да ме изберат за английския език.

Благодаря за темата.

# 3
  • В страната на бурите
  • Мнения: 357
Запис с един малко сложен казус - изтекла ми е личната карта, подадох документи, но новата ще стане след месец. Не искам да чакам до тогава. Мога ли да се запиша с настоящата карта, която е изтекла в края на юли?

# 4
  • Варна
  • Мнения: 1 145
Запис с един малко сложен казус - изтекла ми е личната карта, подадох документи, но новата ще стане след месец. Не искам да чакам до тогава. Мога ли да се запиша с настоящата карта, която е изтекла в края на юли?
Мммм, като ги знам, че гледат дали точката е сложена на правилното място, мисля, че не Sad

# 5
  • В страната на бурите
  • Мнения: 357
Благодаря, mari6a! Ще се опитам да се обадя утре да питам в бюрото в Младост, дано попадна на някои компетентен служител, че в последните дни именно покрай картата се нагледах на бюрокращина и безхаберие.

# 6
  • София
  • Мнения: 2 181
Wonder woman, обясни им каква е ситуацията, запиши се със тази, която в момента имаш. Естествено, с уговорката в момента, в който ти стане готова новата лична карта, да си обновиш данните при тях. Защото ако чакаш да ти стане новата лична карта, просто ще си изгориш!

Аз имах такива проблеми навремето, когато си смених фамилията, като се омъжих. Все пак акта за сключване на граждански брак е официален документ, в който пише, че считано от тази дата съм с еди-каква си фамилия. Но не докато не ми издадат новата лична карта, трябвало да се пиша със старата фамилия.  hahaha

В първия пост - КК са само дигиталните компетентности и езиците в момента, друго няма!


tanju6, в заявлението се попълва код на професия по СПОО - има ги в списъка на одобрените доставчици по професионална квалификация. Можеш да си промениш специалността, предполагам, защото при предишната програма за КК позволяваха да си смениш езика. Стига да е за същите часове и стойност като тези, за които са те одобрили. Т.е. до издаването на ваучера, нищо не е окончателно, а ваучерът си го издаваш вече след като си избрала ДО и съответно си се уговорила с тях.  Заявлението е на една страница, плюс още една страница с някакви разяснения по програмата, където пак има място за подпис.

# 7
  • София
  • Мнения: 2 561
Дали сте коментирали, защо програмата е само за работещи ?
В началото на самата програма на страницата на Агенцията по
заетостта пишеше и безработни, но се оказва, че програмата е само
за работещи на трудов договор.
Освен това е доста нечестно спрямо безработните, които нямат доходи
или имат само помощи, с които не биха могли да си позволят какъвто и да било курс.
Аз имах подаден ваучер още когато бях на работа, а сега не мога да го използвам  Sad

# 8
  • Варна
  • Мнения: 1 145
Програмата за безработни е "Развитие". Пак е с ваучери, но там редът е малко по-различен.  Peace

# 9
  • София
  • Мнения: 5 357
Иха записах се на първа страница. Момичета днес в Пловдив на една мацка са искали вярно с оригинала на дипломата да се сложи в университета, с печат на самия университет. Що за тъпотия. Това ново изискване, като с пълномощните ли е? На мен не ми искаха такова нещо.  newsm78

# 10
  • видин
  • Мнения: 358
Подадох - никакъв проблем - само с ксерокопия от дипломата, ЛК и от док от предишния курс по КК.
Обясниха ми, че сега нещата щели да се движат доста по-бързо. Дано да е така.

# 11
  • Шумен
  • Мнения: 118
menyanthe  Hug   bouquet

# 12
  • София
  • Мнения: 5 357
Подадох - никакъв проблем - само с ксерокопия от дипломата, ЛК и от док от предишния курс по КК.
Обясниха ми, че сега нещата щели да се движат доста по-бързо. Дано да е така.

Да и аз така подадох във вторник. Понеже е за език, жената от БТ не обърна никакво внимание на дипломата ми.

# 13
  • София
  • Мнения: 519
Здравейте,

Вчера подадох документи в Младост -1392 номер  Simple Smile само с копия на лична карта и диплома. Не са ми искали приложението на дипломата. Записах се за английски език.
В тази връзка да питам -в предната тема четох, че мога да подам сега и заявление за професионално обучение, но не ми стана много ясно. Ако го подам и ме одобрят и за двете, първо ще трябва да изкарам езика и след това ако евентуално са останали ваучери и второто. Така ли е?

# 14
  • София
  • Мнения: 631
Здравейте,

Вчера подадох документи в Младост -1392 номер  Simple Smile само с копия на лична карта и диплома. Не са ми искали приложението на дипломата. Записах се за английски език.
В тази връзка да питам -в предната тема четох, че мога да подам сега и заявление за професионално обучение, но не ми стана много ясно. Ако го подам и ме одобрят и за двете, първо ще трябва да изкарам езика и след това ако евентуално са останали ваучери и второто. Така ли е?

 Едно лице може да кандидатства по една ключова компетенция и по едно професионално обучение, но не едновременно.

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт