Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 авг. 2011, 13:35 ч.

Щастието в Европа

 • 7 844
 • 117
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4 399
Току що четох за едно изследване което проучва нивото на щастие в различните държави в Европа. Най-щастливи са в Дания (96% от населението се чувства щастливо), следват Гърция (80%) и Италия (79%). На последните 3 места както следва:
Германия (61%)
Полша (50%)
Русия (37%).


Очевидно няма връзка между материалната задоволеност на едно общество и усещането му за щастие. Честно казано след четеното в тоя форум бях останала с впечатление че по-нещастна нация от българската няма не само в Европа, а и в света, но не било точно така. Щастливи ли са хората там където вие живеете? Или вечно мрънкат, оплакват се и си търсят повод да им е зле? От какво зависи усещането за щастие в едно общество? Доколко целокупното щастие наоколо има значение за индивидуалното. Дали ако отида да живея в Дания ще бъда по-щастлива? А вие щастливи ли сте и смятате ли че местожителството ви има принос в щастието ви?

Лично аз през по-голямата част от времето живея в съгласие в себе си и се чувствам щастлива. Но не мисля че това има връзка с мястото където живея. Е, ако отида да живея в Зомалия, вероятно мястото ще се окаже от решаващо значение за щастието ми, но разликата в живота ми тук и в България не е толкова драматична за да се отразява по някакъв начин на усещането ми за щастие.

# 1
 • Мнения: 2 093
на същата тема бяха чела тази книга The Geography of Bliss: One Grump's Search for the Happiest Places in the World, препоръчана от сьфорумка. Автора на книгата прави проучвания кьде хората са най-щастливи и какво всъщност ги прави такива. Той пьтува до няколко дьржави и описва впечатленията си. Според статистиката, която той посочва, от Европейските страни Холандия и Исландия бяха в челните места по щастие, а Молдова беше на последно място. Проблемите на молдовци бяха сходни с тези на българите т.е. ниськ доход и чувство за безпереспективност. Според книгата, с което аз сьщо сьм сьгласна, материалното благополучие само до известна степен създава чувство на щастие. Доста интересно беше описанието за Катар, кьдето хората имат доста висок стандарт на живот, но не са и в графата на много щастливите.
Препоръчвам ви книгата, доста забавно написана и дава интересни факти за споменатите държави. Например в Швейцария водата на тоалетната не се пуска след 10 ч. Simple Smile

един цитат от книгата, който много ми хареса
"Money matters but less than we think and not in the way that we think. Family is important. So are friends. Envy is toxic. So is excessive thinking. Beaches are optional. Trust is not. Neither is gratitude."

http://www.amazon.ca/Geography-Bliss-Grumps-Search-Happiest/dp/0446580260

# 2
 • На остров
 • Мнения: 11 509
Споделям мнението, че щастието си зависи от самите нас в по голямата си част от него, доколкото може да го дефинираме като понятие, защото то си е нещо много индивидуално. Хората тук са щастливи, поне такова излъчване имат. Обществото е сложна наука и вероятно за различните общества биха били важни и определящи различни фактори за да се определят като цяло за щастливи.

Vjara и аз мисля, че щастието ми не зависи от местоположението ми. И тук и в БГ все си чувствам щастлива.

Chrisimommy много ми хареса цитата и определено ще я прочета тази книга.

Хубава тема   bouquet

# 3
 • Мнения: 7 606
Аз пък вярвам, че местоположението играе роля за щастието. Живяла съм в град, в който жителите не бяха отворени спрямо нови/непознати хора, освен това постоянно валеше дъжд - определено бях по-малко щастлива там.
Сега пък живея на място с чудесна природа и най-вече страхотни хора, имаме много готини съседи с които се разбираме добре и се събираме за купони, намерих приятели и много познати, хората са много сплетени тук. Това спомага на човек да е щастлив.

Не обичам хора, които са все недоволни. Много съм благодарна за това, което имам, за положението, в което се намирам. Въпрос на манталитет е.

Изненадана съм от 2рото място на гърците, предвид текущата йм криза не очаквах да са толкова щастливи. Тогава защо стачкуват толкова много?  Wink

# 4
 • Мнения: 69
Те гърците още не са загряли колко им е сериозно положението.
А и до сега още не са влзезли законите в сила и не съм им удържали от заплатите.
Правителството задвижи законите, измисли ги, за да получи спасителния пакет от Германия
и спря до тук. Докато свършат парите така ще бъде.
Четок интервюто със Сорос май се казваше, докато Гърция не излезе от Европейският съюз, Европа ще е в криза.

# 5
 • Мнения: 35
Чела съм някакво подобно изследване в The Economist. Сравняваха усещането за щастие и доходите на хората. Връзка определено има, макар и не съвсем директна. В някои страни хората се оказват по-щастливи, отколкото би трябвало да бъдат според доходите си; в други пък са по-нещастни, но определено има зависимост.

Честно казано след четеното в тоя форум бях останала с впечатление че по-нещастна нация от българската няма не само в Европа, а и в света, но не било точно така.
Май има нещо такова. Според въпросното изследване България се оказа най-нещастна спрямо доходите на хората. Дори хората в Ирак се определяха като по-щастливи. newsm78

# 6
 • Мнения: 2 786
Има много и всякакви изследвания, но нито едно от тях (според мен) не е достатъчно точно и обективно. Навсякъде има и бедни, и богати, и щастливи, и нещастни. Богатството не води непременно до щастие, както и бедността не води непременно до нещастие.
Не може да се обобщава за цяла една нация така.

Аз съм щастлива тук, където съм, с това, което имам, с това, което съм. Хората покрай мен също са щастливи и доволни, което допринася за едно приятно и хармонично обкръжение. Разбира се, че не всичко е идеално, но пък ако беше, нямаше да имаме стимул да се развиваме  Simple Smile Дали щастието зависи от местоположението ... Не бих казала, че зависи от географското положение (в коя държава, в кой град си), а от това, което те заобикаля. Ако си заобиколен от нещастни, вечно оплакващи се и недоволни хора, мръсотия, западналост и среда, в която не се чувстваш сигурен и комфортно, е много по-вероятно да се чувстваш нещастен.

# 7
 • Мнения: 290
Има много и всякакви изследвания, но нито едно от тях (според мен) не е достатъчно точно и обективно.Не може да се обобщава за цяла една нация така.
Зависи за какво говорим Crazy Според изследванията,хората в скандинавските страни са най-нещастни и там има най-много самоубийства Crazy

Цитат
Дали щастието зависи от местоположението ... Не бих казала, че зависи от географското положение (в коя държава, в кой град си), а от това, което те заобикаля. Ако си заобиколен от нещастни, вечно оплакващи се и недоволни хора, мръсотия, западналост и среда, в която не се чувстваш сигурен и комфортно, е много по-вероятно да се чувстваш нещастен.
Това не е ли противоречие newsm78 Хем не зависи щастието от държавата и града,хем ако си в мръсотия и западнала среда,ще се чувствуваш нещастен newsm78

# 8
 • на брега на морето
 • Мнения: 1 355
Мисля, че съм по-щастлива сега, отколкото ако бяхме в България. Иначе и в България съм била много щастлива, като бях на 20 години. Laughing На мен ми влияят следните неща.
1. Парите и стандартът на живот определено си оказват влияние. Качествената храна и стоки. Редът, сигурността и спокойствието.
2. Средата, не толкова държавата, колкото обкръжението- колеги, съседи, квартала, самия град или село, в който живееш. Дали ме приемат, дали и те са щастливи и доволни, или мрънкат. От град до град и от северна до южна част в една държава винаги си има разлика. И в манталитета и вообще. Също така може да има коренна разлика в общото настроение на хората между два съседни града. Единият да се развива добре(примерно да има повече предприятия, работа, туристи и т.н.), а другия - не. И пак зависи, в някои градове има работа, всичко изглежда уж наред, а хората са все начумерени и недоволни.
3. Времето. Времето влияе доста на някои хора. В една и съща държава има градове, които винаги са по-слънчеви и с по-благоприятно време от други. Там хората със сигурност са по-усмихнати.
4. Ако градът и околността е в курортна зона- има море, плажове, гори или е ски-курорт и т.н. Хубавата природа предразполага за ползотворно прекарване на свободното време, а наличието на туристи създава винаги едно приятно оживление. Grinning

# 9
 • Мнения: 290
Напълно съм съгласен с горното мнение Crazy
Аз лично не бих се чувствувал щастлив в чужбина Naughty
Всеки може да си внушава каквото си иска,но истината е,че в чужбина винаги си оставаш един чужденец и втора ръкъ човек за местните Naughty Naughty Naughty особено ако си от източна Европа Naughty Naughty Naughty Naughty
От това няма отърване Naughty Както например ние винаги гледаме с пренебрежение на македонците,албанците,румънците и мюсюлманите като цяло Naughty
Винаги си казват например "тая е дошла тука,щото иначе в нейната страна не може да си изкара пари за хляб" Naughty Naughty

# 10
 • Мнения: 2 786
Форестър, както вече написах, има всякакви изследвания. Според други изследвания пък най-много самоубийства има в Източна Европа.
И не, не е противоречие, защото щастието не зависи от географското ти положение, а от това, което те заобикаля. Двама души в един и същ град може да са различно щастливи/нещастни. Единият ще живее в свой дом, с много приятели, ще ходи на работа с удоволствие, ще има любящо семейство и ще се чувства добре, а другият ще живее на улицата, без приятели и без семейство, без пари дори за храна и ще живее в несигурност и страх за бъдещето си.
Стереотипите от последното ти мнение са присъщи на хора с по-ограничен светоглед и особено на хора, които не са живели в чужбина или се страхуват, че ще бъдат отритнати там. Ако сам се поставяш на дъното, и тези около теб ще те поставят точно там и не защото гледат на чужденците като на втора ръка хора, а защото ти сам не се цениш, за да изискваш другите да те ценят. 

# 11
 • Мнения: 5 720
Субективното ми мнение за италианците горе долу се покрива със статистиката.
Да, щастливи са, не мрънкат. Фокусирани са в/у някакви базисни неща - семейство, храна, свободно време. Работата им е начин да си изкарват хляба, без драми. Сякаш нямат високи цели, които да водят до неудовлетворение. Просто са убедени,  че живеят на най-красивото място, че ядат най-хубавата храна. Много спокойни хора, много балансирани емоционално, нищо общо със стериотипа за онзи емоционален наполетанец, който е припознат като 'италианецът'

Аз дали съм щастлива - и тук  и в България съм щастлива, да. Нали знаете " ts is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent, but the one most responsive to change"
Аз просто умея да се намествам, това е.

# 12
 • Мнения: 62
Например в Швейцария водата на тоалетната не се пуска след 10 ч. Smile

преди два дни се върнах от Швейцария,ама не забелязох такова нещо Joy

# 13
 • Мнения: 2 093
Например в Швейцария водата на тоалетната не се пуска след 10 ч. Smile

преди два дни се върнах от Швейцария,ама не забелязох такова нещо Joy

явно не са те хванали като си го правила. Ние българите не сме от най-дисциплинираните и не обръщаме голямо внимание на правилата за обществен ред  Joy

сега сериозно, описано е в книгата, може да го прочетеш. Ако мислиш че не е вярно, пиши на писателя.

# 14
 • Мнения: 290
Стереотипите от последното ти мнение са присъщи на хора с по-ограничен светоглед и особено на хора, които не са живели в чужбина или се страхуват, че ще бъдат отритнати там. Ако сам се поставяш на дъното, и тези около теб ще те поставят точно там и не защото гледат на чужденците като на втора ръка хора, а защото ти сам не се цениш, за да изискваш другите да те ценят. 
Хич не ми е ограничен светогледа Naughty по-скоро на някои други персони им е ограничен Naughty По таз логика да питам задължително ли когато някУЙ жувее в чужбина,има неограничен светоглед Laughing
Останалите ти приказки са общи приказки,типични за персони,които жувеят в чужбина Naughty
Абсолютен факт е,че в развитити страни ни имат за втора ръкъ хора,каквото и да си приказваш.Едва ли в първия момент като се пофалиш,че си от България и всички остават възхитени от теб ooooh! Ако си примерно КУРенячка Парижанка,ще те гльодат по друг начин Naughty Това също е факт Naughty В нашия случай трябва да се доказваш,евентуално за да те преемат някои/казвам някои/от местните,но жувота е толкоз кратък,че аз лично не смятам да губя примерно 10 години в доказване пред някои персони,че може да има и читави българи Naughty Naughty Naughty Naughty Човек като отиде в чужбина,започва всичко от нулата Naughty Naughty Naughty При всички положения отношението на един чужденец не зависи от тУЙ дали ти се поставяш или не на дъното Naughty Naughty Naughty
Освен тУЙ човек не е врачка,та да знае предварително с какви нагласи да оди някъде Naughty
Или те преемат,или не Naughty Може да си със самочувствие,но пък те да те сложат на дъното,ако нямаш нищо против Naughty Naughty Naughty Naughty
И все пак ти си с различен статут там,което никак не е маловажно Naughty Naughty Naughty Naughty Другият начин е много по-труден,нали?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт