Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 авг. 2011, 15:12 ч.

Рилски манастир и 100-те национални обекта

 • 2 083
 • 24
 •   1
Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 1 517
Не бях ходила там от ученичка. Преди няколко дни решихме да заведем децата с обяснението, че това е най-големият манастир в България, свято място.
За "добре дошли" ни посрещнаха с 4 лв. за паркинг. Разгледахме, запалихме свещи, заваля дъжд, а 3-годишната ми дъщеря се разхленчи, че й се спи. Минахме през музея, защото там бил печатът. Само дето не ни го сложиха на книжките, защото.....трябвало да разгледаме музея. И нямало значение, че детето реве, важното било да платим вход за музея (може и да не се разглежда). Според жената зад щанда идеята на 100-те национални обекта била да се спонсорират същите, а не да се посетят. Извади някакъв лист с инструкции кога се слага печат и в тях, доколкото мога да чета, пишеше - посещение на Рилската света обител, която бяхме посетили, ама нищо, като не ми харесвало, да се оплача - вероятно на арменския поп. В спора се включи и още една особа с питането към колежката си "Пак ли спориш с такива по същия въпрос".
Та така, чудехме се как да обясним на 3 деца какво точно стана и защо ни беше държан такъв тон. Печати не получихме, но едва ли скоро ще ида да им спонсорирам музея, защото май то наистина единствената цел беше такава и нищо свято не видях...

# 1
 • София
 • Мнения: 3 864

 Shocked Това сериозно ли е?
Аз съм ходила там наистина като малка и все още нямам печат.
На повечето места, печата се поставя дори да не си посетил музея (платил входа).
За мен целта на 100 обекта е да са наистина посетени и не съм си мислила да не влизам на мястото, НО на няколко пъти сме поставяли печата, отивали сме да си вземем вода/нещо друго и тогава сме се връщали за билети, като не сме казвали, че ще се върнем след печата.
До къде стигнахме да се отказват такива неща... ако на мен ми се случи, тая "служителка" не знае какво ще й чуят ушите, само се надявам покрай мен да няма деца, че ще научат нови неща  #Cussing out Twisted Evil

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 3 910
За голямо съжаление в Рилският манастир всичко отдавна е много комерсиално..Там се говори само за пари,дори печат в книжката си има цена.Да не говорим че всички са намръщени още от сутринта.Да ме извиняват, но и аз повече няма да отида там.Манастири в България колкото щеш,кой от кой по хубави.
Случвало се да си забравя книжката и когато някой слънчев ден мина отново през същото място ми  слагат печат без проблем.Но явно Рилски манастир си имат свои правила. Naughty

# 3
 • Мнения: 430
За съжаление, положението в Рилския манастир наистина е такова...Въпреки всичко, аз си ходя там, всяка година поне по два пъти , защото адски силно ме привлича това място. Оделно, природата е уникална. Обикновено колата си оставяме не на паркинга, а на отбивките преди паркинга и ходим пеш около 100-200 м. - там за сега е безплатно. Палим набързо по една свещичка и отиваме с колата нагоре - към гроба на св. Иван Рилски. Има страхотни местенца покрай реката, подходящи за пикник, а и няколко добри заведения са направили точно до реката, където задължително хапваме пъстърва.

# 4
 • София
 • Мнения: 5 975
За съжаление това не е само в Рилския манастир. Миналия месец същото ни се случи в Несебър.
Посещавали сме музея, но не си носехме книжките. Сега се наложи да го посетим отново за да ни сложат печат.Като служителката много нагло ми каза, че не ни помни от миналата година.  Shocked

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 1 517
Възмущението ми е основно поради факта, че това е манастир, храм.
Нелепо би било да ида до някой музей, да не вляза и да искам печат, че съм била. Или да не се кача на някой връх и да искам от него (нали някъде има печат на 2-3 места). Но това е манастир. И такива търгашески изпълнения много ме вбесяват. За сравнение - в Гложенския отчето ни посрещна, поздрави, благослови, имаше музей с написана цена и една купичка да се оставят парите, също ако решиш да снимаш - нито каса, нито билети - и повече оставихме, с удоволствие при това. Паркингът също се плащаше (едва ли на манастирите не им трябват пари), но цялостното усещане беше съвсем различно...
За заведенията не знам - 2 не работеха, в едното нямаше храна и ни пратиха в другото, в четвъртото вече ни сервираха - супер бавно и под всякаква критика. Направо съжалих една група чужденци, с които обикаляхме по съвместителство.
За това пък останахме възхитени от Стобските пирамиди и момичето, което ни продаде билетчета.

# 6
 • Мнения: 7
И ние бяхме там наскоро в същата ситуация. А входа за музея не беше малка сума - в крайна сметка влезе един възрастен и всички деца. Много неприятно беше, за съжаление впечатленията ми от другите манастири, в които съм ходима също не са добри с изключение на Роженския.

# 7
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 8 456
а защо не искате да разглеждате музеите?

# 8
 • Мнения: 7
Защото съм отишла да видя манастира, а не музея. В повечето манастири слагат печати в храма или в някое магазинче на входа. Ако поискам печат от исторически, етнографски ит.н. музей без да го разгледам ще разбера, ако ми откажат. Но обекта е Рилския манастир, а не музея към него.

# 9
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 8 456
е, явно музеят принадлежи на манастира, на мен ми е странно това с обектите. И за Несебър по-горе, дето уредничката не ги помнела от миналото лято, ами разбира се, че няма да ги помни Simple Smile

# 10
 • Пловдив
 • Мнения: 1 517
Защото съм отишла да видя манастира, а не музея. В повечето манастири слагат печати в храма или в някое магазинче на входа. Ако поискам печат от исторически, етнографски ит.н. музей без да го разгледам ще разбера, ако ми откажат. Но обекта е Рилския манастир, а не музея към него.
Peace именно.
Освен това, както писах в началото, никак не ми се вижда подходящо да разглеждам музей с ревящо 3-годишно хлапе.

# 11
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 8 456
в чужбина едва ли биха ви разбрали логиката.

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 1 517
Струва ми се, че смесваш нещата. В случая говорим, че се опитваме да водим децата си на разни места под мотото "Опознай Родината, за да я обикнеш". Идеята е да се посетят 100-те най-видни национални обекта. За децата наградата е печат в книжката, както примерно в градината им слагат печати с пчелички, като направят нещо хубаво. Това се нарича стимул. И никъде не е упоменато, че полагането на печат се заплаща, именно защото идеята е в посещаването, а не в спонсорирането.
От друга страна конкретният обект е манастир. И някак си не ми се връзват в едно изречение печалбарство и света обител.
Така че изобщо не виждам връзката с чужбината. За протокола - точно преди да идем в Рила се върнахме от дълга обиколка из Европа. Таксите за посещение на нещата варираха до към 40 евро на човек. Искам да посетя-плащам. Но нито веднъж не съм се чувствала като натрапен спонсор.  Но да не се отплесвам, това е друга тема.

# 13
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 8 456
ок, може и да не съм права  Peace ние понеже си водим децата без стимули.

# 14
 • Мнения: 6 249
   И ние посетихме през юли Рилския манастир. За първи път ми беше. Бях като замаяна. Усещах, че на това място не мога дори да си помисля лошо, какво остана да го сторя. Дълго разглеждахме, аз не можех да се наситя. Влязохме и в музея. Беше ми много интересно, обаче таксата наистина е голяма. Като търговия ми се стори плащането на билетчето, че и лелята беше една такава крива.
 Купихме и иконки, гривнички и кръстче. Обслужването беше перфектно. После ни ги осветиха в храма. НЕ платихме за това. Оставихме пари по наше желание. Така правим винаги в храм.
 Видях Не добре обслужващ господин в книжарницата. Би трябвало поне малко да поназнайва езици, пък той на въпрос на едни германци, най-троснато им посочи един стелаж да гледат каквото си искат. Чак ме досрамя, че съм вътре. На мен също ми се сопна, защото дъщеря ми искаше една гривна, пък аз се опитах да я разтворя, за да видя колко е широка. Господинът ми каза, да не дърпам  Thinking/не дърпах/, защото на нищо нямало да заприлича. Дори не му се ядосах. Той тегли от своята праволинейност.
 Накрая си напълнихме вода от манастира. По-хубава не съм пила.
 Пак искам да отида. Впечатлена съм!

Общи условия

Активация на акаунт