Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 авг. 2011, 02:03 ч.

Как се оказах престъпник

 • 13 751
 • 41
 •   1
Отговори
 • Мнения: 342
Участвах в ПТП, за което нямам никаква вина - нещата бяха от ясни по-ясни, с виновния водач дочакахме полицията, той не отрече нищо, но ето изненада - шофьорската ми книжка се оказа с валидност ОСЕМ години.
Да, знам, че там е написана И датата на изтичане, но когато си сменях 2002 фамилията и заедно с нея всички документи накуп, отвсякъде чувах - лична карта - валидна 10 години, шофьорска книжка - валидна 10 години. По всички медии през всички тези години - същото. Датите на издаване и валидност на картата си ги знам наизуст, показвам я и ги попълвам често, но книжката... Нямам никакви произшествия и респективно наказания и нямам особен повод да се взирам в нея. В главата ми тя върви със същите дати като личната карта. И сега се оказва - изтекла е преди година и два месеца.
Сега съм в доста неприятна ситуация - ще бъда наказана за шофиране с невалиден документ; не е ясно застрахователят изобщо ще покрие ли щетата заради това(а тя ще погълне сигурно четирицифрена сума)... Изобщо, имах наистина лош ден - оказах се с няколкостотин лева назад, защото не минах на жълто.
Моля за идеи - мога ли изобщо нещо да променя по въпроса.

# 1
 • Ямбол
 • Мнения: 24 245
Незнанието не е оправдание.

# 2
 • София
 • Мнения: 9 524
Моля за идеи - мога ли изобщо нещо да променя по въпроса.

Какво питаш всъщност? Дали знаем начин как да се върнеш във времето и да си подновиш когато е трябвало книжката ли? Ами не, аз поне не знам. Ще си платш акта за това и ще си извадиш нова и ще си следиш сроковете после.
Относно застрахователя. Твоята застраховка няма да я признаят най-вероятно, защото се явяваш неправоспособен водач.

# 3
 • Мнения: 2 944
     Нищо не разбрах, уж другият шофьор е виновен, а ти се оказваш престъпник. Застрахователят няма да плати ... на кого?
    Ако въпросът опира до един акт и наказателно постановление за несменената книжка, плати го и толкова. Може да го обжалваш, и ако има допуснато нарушение, в съда да го отменят.
    Не вярвам заради неподмененото свидетелство, вината за ПТП да е твоя.
    Впрочем, при първият закон за БДС, новите шофьорските книжки се издаваха са срок - крайният срок на старата (имаше и разни уточнения). Затова и моите документи са сменени с разлика около година и половина. Иначе, през 2001, когато си смених личната карта, трябваше да си правя свидетелство със срок до 2002 г.
    ПП Ако все пак другият шофьор е виновен за ПТП и застрахователят откаже да плати на формално основание, ще имаш възможност да съдиш виновния водач, а може би и застрахователя, и пак да си получиш парите, макар и с доста голямо закъснение и разправии.

# 4
 • Варна
 • Мнения: 1 423
   
    Ако въпросът опира до един акт и наказателно постановление за несменената книжка, плати го и толкова.

Така направих и аз - недоглеждане от моя страна; акт, който си платих (20лв) и си извадих нова книжка.
Но не съм имала катастрофа, просто ми установиха изтеклия срок при проверка.

# 5
 • Мнения: 9
Ако другия водач е виновен тогава най-вероятно ти ще си платиш за това, че си с изтекла книжка, а компанията с която е гражданската отговорност ще плаща за щетите по твоята кола.

# 6
 • Мнения: 342
За катастрофата е виновен другият водач и за това няма никакво съмнение у никого и в никой документ.
Ако се размина с 20 лв. глоба за изтеклата книжка би било прекрасно, но полицаят ме увери, че ще са 300.
За застраховката - застрахователите имат различни общи правила. Този, при когото имаме Автокаско има клауза, че ако автомобилът се управлява от неправоспособен водач, не плаща(в случая би трябвало да има взаимоотношения със застрахователя, при когото другият водач има Гражданска отговорност).
Това, че има изтекъл документ, прави ли водача неправоспособен? Нали когато кара курса, придобива правоспособност, а после си вади документ за това? А когато му отнемат всички точки, губи правоспособност.
Мога ли някъде да открия и да прочета този пръв закон за БДС?
И друго - полицаят ми каза, че мога да шофирам с акта един месец, а служител на застрахователите ме посъветва да не се впускам в това. Кой от двамата е правият?

# 7
 • Мнения: 2 944
Това, че има изтекъл документ, прави ли водача неправоспособен?
     Според мен не си загубила правоспособност.
     Напиши ми по кой закон и по кой член ти е съставен акта, и утре ще кажа какви може да са евентуалните последствия.
     За загубата на правоспособност виж чл. 171-177 от Закона за движение по пътища.
     Старият закон се казва "Закон за българските документи за самоличност", новият "Закон за българските лични документи". Всъщност не съм сигурна дали законът е нов, или само го измениха и промениха заглавието. В Лекс БГ би трябвало да ги има качени законите.

# 8
 • София
 • Мнения: 9 524
Според Закона за български лични документи глобата ти би трябвало да е между 30 и 200 лв. (член 81 ал.2)
По принцип винаги се кара с Акта докато и излезе наказателното постановление и КАТ ти върнат талона. Обаче ти си с нередовна книжка така че преди да започнеш отново да шофираш трябва да си извадиш нова книжка и ако до тогава още не са и върнали талона, мисля че няма да имаш проблем да си караш с акта ( ако е минал повече от 1 месец трябва да отидеш до КАТ за да ти удължат срока на акта!)

# 9
 • Мнения: 342
Благодаря.
Пише, че съм нарушила чл. 150 а (защо "а" и какво иска да каже това, не знам, почеркът е доста ужасен)от ЗДВП.
Вчера гледах тези членове(171-177), но ми се сториха недостатъчно конкретни - никъде няма упоменат точно случаят с изтекла книжка. Ще ги прегледам пак, разбира се.
Ще прегледам и другите споменати от вас документи.

# 10
 • Мнения: 2 944
Още в понеделник отивай при адвокат, да напише възражение срещу акта. Ако наистина пише, че си нарушила чл. 151а (без алинеи и точки), според мен има порок в акта и най-вероятно полицаят те е приел за неправоспособна. Сега нямам време за проверка, влез в темата в късния следобед или утре. Ще пиша подробно.

# 11
 • Мнения: 342
П.П. Хърмаяни, става въпрос за 150а, а не за 151а.

# 12
 • Мнения: 64
 Ще  плашащ, научи  се  да  следиш  валидността  на  документите  си. Ти  си нарушител и  като  такъв  трябва  да  си  носиш последствията.

# 13
 • ride my bike...
 • Мнения: 1 113
добре де... ето го
Чл. 150а. (Нов - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) За да управлява моторно превозно средство, водачът трябва да притежава свидетелство за управление, валидно за категорията, към която спада управляваното от него превозно средство.

 Никъде в този член не пише, че свидетелството трябва да не е с изтекъл срок. Пише " валидно за категорията"  newsm78
Според мен си нарушила Закон за българските лични документи.

2. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) "Нередовен български личен документ" е този, който:
ж) е с изтекъл срок на валидност;
 P.S. посъветвай се с адвокат все пак. Аз нямам нищо общо с правната материя.

# 14
 • Мнения: 594
Обърни се към адвокат. Със сигурност има изход от тази ситуация. Никой нямаше да ти обърне внимание на изтеклия срок, ако не беше станала белята.

И се научи, че преди да набиеш спирачките на жълто, трябва да погледнеш в огледалото, да видиш дали някой не се е засилил зад теб.  Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт