Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 860
Пускам темата с надеждата да получа съвет как да реагирам и/или какво са направили майчета със сходен с моя проблем.
Става дума за хигиената на детенце от групата на сина ми. Меко казано "ниска". Ноктите обикновено неизрязани, лицето мръсно, дрехите целите в пресни петна, вечно оцапан... Много ми дойде обаче, когато преди няколко сутрини се засякохме с майка му и видях, че го води на градина с кални крачета (до около колената)! Родителите са много обикновени (не искам да използвам думи,показващи личното ми усещане), но не са от малцинствата, даже бабата е медицинска сестра, и като цяло са с определено самочувствие и най-вече безброй претенции. Да вметна, че децата са втора група (5-годишни), но въпросното дете е още с памперс, който много често не е сменян от предната вечер, протичал е няколко пъти и е мацано по стени и маси... Иначе майката е вечно недоволна от грижите за детето и, защо са сложили нааканата тениска в торбата за вкъщи, и прочее от този сорт. Детето не е лошо, но се е случвало да хапе до кръв и да драска други деца, включително и моето (на което реагирахме веднага и учтиво помолихме майката да вземе мерки по поведението на детето си, тя се обиди...)
Та, въпросът ми е следният- какво може да се направи, за да се променят нещата? Лелките полагат специални грижи за него, но когато още от сутринта е с кални крачета...Дали би имало смисъл учителките и лелките, които се товарят с проблемите му, да разговарят с директорката да се вземат мерки...? И какви въобще мерки реално могат да се вземат? Сега е отпускарски сезон , но за по-натам. Да добавя, че семейството живее до градината (т.е. може лесно да бъде връщано за доизмиване например...), както и факта, че майката ден- през ден ходеше да се оплаква на директорката, а то на всички ни е ясно, че това детенце е със "соп", ако и майката да тръби, че си е съвсем нормално...
Аз се притеснявам за децата, защото, мисля всички сме наясно, какви бели могат да станат от много деца в една стая и ниска хигиена... А не виждам смисъл от пост фактум жалби след някой тетанус или нещо още по-...
Мислех най-напред да питам леличките (сега са сборни групи и персоналът се мени често) или учителките, ако всички се оплачат на директорката, дали не може да се направи нещо.
Приемам всякакви коментари и съвети, за които предварително ви благодаря!

# 1
 • Мнения: 15 379
В групата на детето ми има подобно дете.
Веднъж по погрешка бяха обули на синът ми резервните чорапи на това дете, които се предполага, че са чисти и са в раничката именно затова.
Целите стъпала на чорапите бяха черни.
Отделно, че детето е също с черни нокти, май е с пелена също, цяла седмица ходи с едни и същи дрехи, които не се сменят. За бельото не знам.
Детето е с дълга, отдавна немита и нересана коса.
Нищо не съм предприела до момента. Истината е, че не ми се разправя. Защото резултат няма да има със сигурност.

# 2
 • Мнения: 7 946
Задължително бих повдигнала въпроса на родителска среща. Още по-добре ако и майката е там, като бих извикала и директорката (предвид манталитета на мамата както я описваш, твърде е възможно да се стигне до моментално напускане/изключване..)
Не може така!
Правилата са за всички..не може 30-ина да страдат заради 1 Crazy
На който не му изнася да си търси друго общество/среда, чиито норми на поведение , морал, етика, хигиена и т.н. съвпадат с нейните/неговите..

# 3
 • Мнения: 169
това наистина е ужасно
трябва да вземете мерки
горките госпожи и лели, и деца.
дано Дироктора ви да е сериозне в това отношение.
успех

# 4
 • Мнения: 3 673
Сигнали за такива деца се подават в отдел "Закрила на детето" в района.

# 5
 • Мнения: 860
Преди време, по повод агресивно дете в групата, обсъждахме и варианта "Закрила на детето", защото по поведението подозирахме, че е малтретирано. Та, тогава тази мама много гордо сподели, че едва ли някой нещо ще направи, защото при нея се били изтърсвали 3 пъти по сигнали на служители на интернет фирмата, която ги обслужвала, че "децата живеели в голяма мизерия"; и служителите имали наглостта да и искат обяснения, защо чиниите и не били измити и под. и тя ги била поставила на мястото им и вече не ги безпокоели. Не ми се вярва да ми обърнат внимание за едни мръсни крачета. Още повече, че и аз съм си имала работа с тях- като се развеждах дойдоха вкъщи специално да проверяват и пишат доклад как живее детето, но на директния ми въпрос каква е реалната помощ, която биха ми оказали, ми беше отговорено, че това е работа на социалните и те (от закрила на детето) били само наблюдаващ орган!
Мислех най-напред да говоря с леличката, ако може вътрешно да решат проблема- ако няколко служителки се оплачат на директорката, тя да предупреди майката, че детето ще бъде връщано за доизмиване вкъщи, например (както казах, те живеят до градината) или нещо от сорта. Мъжът ми даже предложи да купим сапун и хавлия и да ги занесем да го измива лелята, но на нея не и е само това дете на главата! А мен няма да ме пуснат. Не съм гнуслива към деца, мила съм дупета и повръщано, при това в Дом и на младини, когато нямах собствено, но миналата седмица наистина ми стана гнусно като му видях дрешките и омацаната физиономия! А то, милото, ми вика "мамо, избърши ми и моите ръце" (така и не запомни, че съм леля за него, а само на моето- мама), защото миех на чешмата ръцете на моето. И поиска да ме целува за довиждане. Хем ми беше гадно, хем ми стана и безкрайно тъжно...
Та не знам доколко някоя институция би се заинтересувала...Мисля, че до голяма степен е работа на директорката, предвид риска за останалите деца в групата

# 6
 • София
 • Мнения: 1 555
В правилника на вашата ДГ няма ли някакви изисквания за хигиената на децата? Например цитат от нашия правилник:
Цитат
"Чл.47.Родителите са длъжни да:
•   Да водят децата си в детското заведение ЗДРАВИ, ЧИСТИ И СПРЕТНАТИ, С ОТЛИЧНА ХИГИЕНА  и  в удобно за обличане и събличане облекло.
•   Спазват хигиенните изисквания, да не нарушават дневния режим на децата, да поддържат етични взаимоотношения и добър тон на общуване с децата, персонала и по между си.
"

Родителите са задължени да спазват правилника и според мен възпитателките имат право да върнат при такава ситуация.

# 7
 • Мнения: 15 379
Ако хигиената е упоменато условие в правилника на ДГ, то директорът е в пълното си право, ако тази точка не бъде спазвана след предупреждение, детето да бъде отписано от повереното му заведение.
Мисля, че разговор с директора е разумен начин за справяне.

Аз пък вчера разбрах, че мърлявкото дете от групата на детето ми е преместено.

# 8
 • Мнения: 860
Това е хубаво, ама не и за децата и родителите им от новата група... Wink
Аз продължавам да наблюдавам въпросното дете, но не мога да се добера да разговор с лелята- при нас ги завеждаме в двора на градината и ги вземаме пак от там. А и леличките работят до 16ч....
Тези дни детенцето е по- приличен вид, може и да са Й направили забележка за хигиената му...
Ще изчакам още, така и така директорката е в отпуска, пък ще видим. При всички случаи няма да оставя нещата така, защото само като си представя какво може да стане, ако почне пак да хапе и никой не се сети да дезинфекцира...

# 9
 • Мнения: 4 465
Ако хигиената е упоменато условие в правилника на ДГ, то директорът е в пълното си право, ако тази точка не бъде спазвана след предупреждение, детето да бъде отписано от повереното му заведение.


Не може да го отпише, освен ако родителите не поискат или не трябва да постъпи в първи клас. За съжаление никъде не е предвидено ДГ да налагат глоби ако не се спазва Правилника, но пък и някои са си написали вътре неща, на които нямат право.

# 10
 • София
 • Мнения: 3 774
Ако бях на твое място първо бих поговорила с възпитателките на групата защо го допускат в този си мърляв вид. В зависимост от отговора им, след това бих се обърнала към директорката.
Ако майката е цапната в устата, въпреки че не си вижда детето в какъв вид е, ако е вечно недоволна и мрънкаща, може би на възпитателките не им се занимава да се занимават с нея. Но какво значи това? Ако има правила, то те трябва да са за всички! А не за едни да е едно, а за други -друго Crossing Arms
И какво значи - сложили са мръсната тениска в торбата за вкъщи? newsm78 Ами освен да вземат да й я изперат, пък и да й я изгладят след това ли.......ейййй, ама верно много нагли, безочливи и простовати хора има ooooh!

# 11
 • Мнения: 15 379
Ако хигиената е упоменато условие в правилника на ДГ, то директорът е в пълното си право, ако тази точка не бъде спазвана след предупреждение, детето да бъде отписано от повереното му заведение.
Не може да го отпише, освен ако родителите не поискат или не трябва да постъпи в първи клас. За съжаление никъде не е предвидено ДГ да налагат глоби ако не се спазва Правилника, но пък и някои са си написали вътре неща, на които нямат право.

Ели, защо тогава изобщо съществуват правилници за ДГ?
Нали идеята е да се спазват? И ако не се спазват, то да има санкция - предупреждение, глоба, отписване...

# 12
 • Мнения: 860
Днес си поговорих с леличката, която ми разказа потресаващи неща- как го къпали всеки ден, рязали нокти...въобще пълна програма, та чак дрехите му изпрали, защото резервните от раничката миришели на урина (чак и се повдигаше на жената в буквалния смисъл). И, след като най-учтиво помолила майката да не го води в толкова мърляв вид, онази налетяла да я бие, че си била измисляла и че детето било чисто и че тя работила в Чипита за 1000 лв. месечно ,пък тая да си седяла да мие дупета за 250! И още има, ама не ми се преразказва. Сигурна съм, че целият персонал ще скочи, когато директорката се прибере от отпуск, но и аз няма да мълча и ще се оплаквам, докато се наложи. Още повече, че днес моето дете е било нахапано до кръв от въпросното... Просто изтръпнах при мисълта какви ли бактерии и само да не се възпали... Разбирате ме прекрасно, мисля.
Та, ще действам по всички фронтове и се надявам да се предприемат нужните мерки.  #2gunfire

# 13
 • Мнения: 4 465
Ели, защо тогава изобщо съществуват правилници за ДГ?
Нали идеята е да се спазват? И ако не се спазват, то да има санкция - предупреждение, глоба, отписване...


Няма лошо да ги има, но да не противоречат на законодателството. А това че в законодателството не се предвижда санкция си е пропуск. Което не означава че който и да е, каквито и причини да има, може да налага санкции самоволно и то върху детето.

В конкретния случай, ако персонала счита че детето не се отглежда добре, се сигнализира Закрила на детето. Това е предвидено, това може да се приложи. Но не мисля че някъде е регламентирано че може да се наложи санкция за нещо, което детето и родителя едва ли не да понасят солидарно.

Моето лично мнение е че е редно да се прилага мярка, която ще помогне на детето, а не виждам как точно ще му помогне факта че някой ще хлопне вратата на ДГ пред него, защото майката не е редовна. Или смятате че ще го изкъпе и изпере в този случай. Такъв човек по-скоро би го оставил само вкъщи, но не и да си промени навиците.

# 14
 • Мнения: 463
Момичета, като ви чета и ми се свива сърцето ... Sad ние сме в нова ДГ и от първата родителска среща госпожите и директорката бяха абсолютно категорично, че за всяко неспазване на Правилника ще има санкции. Освен това, всяка сутрин (ама ние сме малки още) минаваме през сестрата, да ни прегледа ... не знам, аз бих повдигнала деликатно въпроса пред Директората /явно госпожите са в час/ и би си отстоявала мнението до последно ...

Желая ти успех, мила. Знам, че не е лесно ...  Peace

а на това дететнце какво му е ... горкото ...  Confused

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт