Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 авг. 2011, 15:15 ч.

За приятелите

 • 5 583
 • 66
 •   1
Отговори
 • Мнения: 69
Пускам темата, след скорошна случка с моя приятелка от детските години.

Тя поиска да дойде при мен, живея в Германия от 11 години.
Говорихме дълго, животът в България е много труден. Тя е фризьорка по професия.
Твърдо решена е да замине. След много молби, поех обещание да и ударя едно рамо.

Взех си аз един ден отпуска и тръгнах до бюрото по труда за информация.
Оказа се, че с нейната професия може единствено да си отвори фирма. А да си намери работа е много трудно, защото точно в тази сфера трудно давали работни визи.
Другият и проблем е, че никога не е учила немски, а и искат минимум разбираем немски.
Ходих питах и при една позната фризьорка, ако може като партньори да бъдат.

Вечерта се чух с нея. Тя ме обвини, че едва ли не съм неоправна, че другите като имали приятели, направо заминавали. Как така вече 11 години съм в чужбина, а не мога да и помогна.
Като и казах за езика, тя ми спори, че език се учи на място. Е да де, но тук курса по немски е много скъп, а тя средства няма.
Исках да направя услуга, а излязох глупачка.

# 1
 • Германия
 • Мнения: 317
Направила си, каквото си могла! Аз не бих се терзала повече,а бих се замислила дали това наистина е приятелство. Ако жената иска да замине в чужбина да работи,може да се поинтересува как това става от България,доста бюра по труда предлагат работа в чужбина.
Другият вариант  е да ти дойде на гости и сама да се убеди,че нещата не са толкова прости,колкото изглеждат отстрани-достатъчно е да обиколи с теб различните институции и сама да види,че не е толкова лесно.

# 2
 • София
 • Мнения: 3 680
Проблемът е в очакванията - ако човек очаква от приемащия да го издържа няколко месеца, да му търси работа, да го учи на език, то е ясно, че сблъсъкът е неминуем.

# 3
 • Мнения: 69
Имам чувството, че за много хора в България, животът в чужбина е възприеман като лек и „оправянето в чужбина“ като лесно.
Това не е точно така. Факт е, че в чужбина с образование човек има доста по-лек живот, отколкото без, докато в България образованието не винаги е критерий за проспериране.

Аз поканих приятелката ми да ми дойде на гости за две седмици, но проблемът и е , че не иска да идва сама, а с гаджето, а всичко това ще ми стане много.

# 4
 • Мнения: 481
аз бих я отсвирила тази "приятелка"
Има интернет - да си потърси информация сама.
Хич не се занимавай с глупости и да си трошиш твоите нерви Wink

# 5
 • Мнения: 69
аз бих я отсвирила тази "приятелка"
Има интернет - да си потърси информация сама.
Хич не се занимавай с глупости и да си трошиш твоите нерви Wink
Да, грешката беше моя, че не се разбрахме от самото начало, кой какво разбира под помощ.
За мен помощ е, да снабдя някой с информация, да му помогна да се запише тук/там на курс,
да го придружа до институции за документи, това за мен се нарича да удариш едно рамо.
А да поемеш някой на издръжка, бих го направила единствено за брат, сестра, родители.
Това за мен е, да дадеш на някого начален старт, да му платиш курса за половин година примерно.
А за работа, съвсем честно си казвам, че нямам връзки, че да намеря на някой работа само с витамин Б.

# 6
 • София
 • Мнения: 3 680
peers_fairy, не се хващай на това хоро. Ако иска да идва с приятеля си, означава, че изобщо не се замисля за теб и твоите възможности - и парични, и физически.
Да не говорим, че ми е странно да драпаш да отидеш някъде, без да си си направил труда да научиш езика поне на елементарно ниво. Ще се превърнеш в детегледачка, едно мляко няма да може да си купи, камо ли ти да се оправя по институции.
Това не е приятелство, а натрисане.

# 7
 • Мнения: 69
милинка,
да и аз съм на това мнение.
Аз си мислех, че и тя ще поеме инициатива, нали става въпрос за нейното бъдеще,
но съм бъркала в предположението си.
За двама човека да поема отговорност ми е прекалено рисковано.

# 8
 • Мнения: 2 786
Е, чудесно е, че си разбрала що за "приятелка" имаш.  Peace Повечето имаме аналогични случаи и ние  Wink

# 9
 • Мнения: 69
Е, чудесно е, че си разбрала що за "приятелка" имаш.  Peace Повечето имаме аналогични случаи и ние  Wink
Да, права си, но човек докато не се опари, не може да разбере.  Laughing

# 10
 • Мнения: 6 142
Аз поканих приятелката ми да ми дойде на гости за две седмици, но проблемът и е , че не иска да идва сама, а с гаджето, а всичко това ще ми стане много.

E това вече е прекалено. ooooh! Няма човек, който да не може за 2 седмици да се отдели от гажето, ако ще и най-неземната любов да има. Абсурд! Naughty

# 11
 • Мнения: 1 226
Човешката наглост няма граници  ooooh!
Защо някои хора не се научават да положат малко усилия за собственото си добро и благо преди да започнат да изискват "услуги" и "помощ" от другите  Tired

# 12
 • Мнения: 3 885
Не си го слагай на сърце, не си струва за този човек Peace
Тя явно само изисква и очаква някой друг да й свърши всичко, като същевременно не е готова да даде нищо от себе си. Ако беше сериозна щеше да приеме поканата ти, да дойде сама, да се разбяга тук и като си стъпи на краката да си доведе и скъпоценното гадже. Този вариант обаче е труден, пълен с лишения, а тя явно не иска да се лишава от нищо, а ако може всичко да се поднесе на тепсия.
Голям таралеж ще си вкараш в гащите ако я прибереш, защото с тази си нагласа дълго време няма да си намери работа- ще иска да е фризьорка и едва ли ще се хване някъде да чисти или нещо подобно.

# 13
 • забравих си мисълта...
 • Мнения: 3 768
Защо изобщо я мислиш? По мое мнение, това е една нагла използвачка. Такива винаги ще са недоволни и винаги ще изкарат другите виновни за неудачите си. От личен опит ти го казвам, колкото може по-далече от такива приятелки. Тя да си те обвинява ако иска. Ти въобще не я мисли.

# 14
 • Мнения: 566
Не се съгласявай да идва и да и търсиш работа Naughty.Преди години приятел на мъжа ми от детските години дойде след много молби от негова страна и обяснения от наша че нямаме познати,за да му помогнем за работа.И какво се оказа-мъжа ми по цял ден на работа,оня стоеше по цял ден при мен,понеже не знаеше нищо.След работа мъжа ми обикаляше с него да му търсят.На втората седмица му намери,но какво се оказа-на господина не му харесваше как някой му казвал какво да прави!След няколко дни реши да си ходи и оттогава до ден днешен не се е обадил дори.Сърди се,понеже 2 седмици ходихме след  него,търсихме работа,дори намерихме.Но той си мислеше че тук е много лесно.Оттогава,който и да иска да дойде директно казваме че не става NaughtyВинаги ще има сърдити,така че си гледай живота и не се вини че не си могла да помогнеш.

Общи условия

Активация на акаунт