Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1
здравейте, мили мами Simple Smile
трябва да направя един проект за училище и много бих се радвала ако споделите с мен какво е било в детските градини когато вие или вашите родители сте ги посещавали и какво е сега  Thinking
предварително много ви благодаря!  bouquet

# 1
 • София
 • Мнения: 190
Много интересна тема. Тази седмица имах възможност да си вляза в яслата /боже там съм ходила преди 27 години/ и я показах на моето дете. Спомних си и групата даже.
От детската градина имам повече спомени.Другарките се казваха Семкова и Ганчева. Всяка сутрин влизахме в кабинета на сестрата и ни преглеждаше. Ходехме с червени престилки и шорти. Леглата ни бяха разгъваеми фотьойли и имаше деца, които спят на нещо като походни легла. Идваха доста често студенти при нас. Следобед беше борба кой ще е на входа да извиква децата, за които идват /нямаше домофони/. Имаше всякакви  деца - биещи и бити  Laughing. Също си спомням и сборни групи в градината.

Имам все хубави спомени   bouquet

# 2
 • Русе/София
 • Мнения: 1 524
От яслата нямам спомени.Но пък от градината-са чудесни.Имахме басейни и вътрешен и външен.Всеки ден плувахме независимо от сезона.Всяка сутрин сестрата ни проверяваше/и по думите на майка ми-всички болни деца бяха връщани/за 4 години съм се разболявала не повече от 4-5 пъти//.Също така си спомням,че обикаляхме около една лампа,слагаха ни някакви очила.Всички тържества бяха невероятни.За всички деца имаше от градината облекла/сега кой каквото има/.Леглата ни бяха в отделно помещение,тип падащи.Това ми идва на ум на първо четене.

# 3
 • Мнения: 9 990
Помня. GrinningПомня и поименно другарките и децата.С някои до ден днешен /от децата де.../ се виждаме.Градина като градина.Режимът ни беше като днес, закуска, занимания, обяд, спане, игри.Помня какво ми е харесвало, какво не-нормални неща.Различното е минимално, като цяло.Даваха ни на хапченца флуор, правеха ни нагревки на кварцова лампа.Ами...наистина нищо различно от днес. Grinning

# 4
 • Някъде в облаците
 • Мнения: 431
  bouquet Помня - много неща:
- че първите четири месеца отивах с истеричен рев сутрин, а вечер - че майка е дошла рано да ме вземе;  Joy (хич не й беше лесно с мен);
- че избягах една сутрин от ДГ и съседка ме върна - голям бой ядох вечерта от мама; ooooh!
- че си стисках устата с една лъжица грис и накрая - я изплювах в тоалетната; #Cussing out
- че спях легло до легло с треньора ни на националния отбор по волейбол и той имаше истински часовник  Heart Eyes
- че най-много обичах да играя на чудесните съоръжения в двора на градината - беше огромен и просторен (сега е данъчна служба  Mr. Green
- но - най-ясно помня - много игри, много тържества и ...... приятелчетата.  Hug Hug Hug

# 5
 • Русе/София
 • Мнения: 1 524
..Ами...наистина нищо различно от днес. Grinning
По мое мнение разликата от преди и сега е огромна,но  е за друга тема. Whistling

# 6
 • Мнения: 798
Много малко помня. Явно не е било любимото ми място. От снимки виждам, че сме били с униформи. Може бизатова и до сега съм против тях  Mr. Green
Помня едно-две приятелчета, помня лелката, че беше много мила и обИчна. Помня, че някои деца оставаха там да спят, защото имаше и нощна група...

Не мисля, че разликите преди и сега са огромни.
Градината, колкото и банално да звучи, е място за социализация. Ако госпожите са добри и децата създадат приятелства, битовизмите остават на заден план.

# 7
 • София
 • Мнения: 749
На ясла не съм ходила, а и от детската градина не помня много, защото много боледувах като малка и все отсъствах.
Леглата ни бяха тип походни. Спомням си, че на всеки на чаршафа имаше избродирано нещо - на мен кокиченце. май и на шкафчетата имахме такива символи, за да си знае всеки неговото.
Помня че ходехме със сини престилки и сини шорти.
Помня и една Доротея, която много ни хапеше и щипеше.  Mr. Green

Грис и аз не обичах /сега също/ и го ядях на принципа на гъските - проточвах шия да мине без да усещяам какво ям. Sick

# 8
 • Мнения: 1 298
Помня доста неща.  Sick

За съжаление нищо не ми харесваше и не исках да стоя там.
Помня, че се вкопчвах в крака на майка ми и не я пусках.
Помня,че много плачех. Че не исках да ям, а да лягам на това легло съвсем.
Помня,че редовно звъняха на мама, да идва да ме взима.
Така няколко месеца и ме спряха.

Чак на 6 години тръгнах на предучилищна и нямах никакви проблеми.  Laughing

# 9
 • Мнения: 2 472
За съжаление повечето неща, които съм запомнила от моето ходене на ДГ са в негативно отношение Sad.
Нещата, които са оставили незаличима следа в моето съзнание са:
Много ревях сутрин като ме оставяха в градината. За 4 години дните, които не съм ревала сигурно се броят на пръсти ooooh!.
Друго, което си спомням е как един обяд не исках да спя и другарката Каменова ме хвана за опашките (косата ми я връзваха на две опашки) и толкова силно ме раздруса, че без да преувеличавам, свят ми се зави.
Един път не исках да ям супата и лелята ми я изсипа във врата и трябваше с мократа и омазана престилка да седя, докато майка ми дойде да ме прибере. След като ме видя, вдигна меко казано грандиозен скандал на учителката, а на следващия ден разговаря с директорката и оттогава никой не ме караше на сила да ям това което не искам Laughing.
Единствения хубав момент, които съм запомнила е когато завършвах ДГ Mr. Green. Бях много щастлива, че най - накрая се махам и повече никога няма да се върна в нея..

# 10
 • Мнения: 513
Помня, че в първа и втора група нямаше занимания като сега, а ни оставяха да си играем. Чак в трета група започнаха заниманията и на мен ми бяха безкрайно досадни, предпочитах да си играя с играчките. В групата бяха предимно деца от ромски произход, растящи в проблемни семейства  и аз винаги блестях със знания и умения и постоянно ме хвалеха. В първи клас, вече в уж престижно за онова време училище, много се изненадвах, че не бях винаги най-добрата и най-хвалената. Случвало се е да ни насилват да ядем и да спим, дори да ни шамаросват, но като цяло спомените ми от детската градина са хубави.

# 11
 • Leeds, UK
 • Мнения: 1 144
Охоо, помня, помня...Раздаваха ни точки - червени, черни, златни, зависи кой е слушал. Спяхме и на походни легла, че не достигаха в спалното помещение. Ние съответно се научихме веднага как да ги подгъваме като капан и като легне другарчето, леглото падаше и то се захлупваше със завивките.Помня и как нашите все ме взимаха последна, защото работеха по-докъсно и все седях с лелята или учителката вън на двора да чакам. Веднъж дойдоха да ме вземат по-рано и аз от радост и бързане тичах към тях и като се спънах в един камък си ударих главата в оградата. В резултат се оказахме в болницата за лепене на спуканата ми глава и се прибрахме с около 2 часа по-късно, отколкото обикновено се прибирахме  Crazy

# 12
 • Мнения: 857
Един път не исках да ям супата и лелята ми я изсипа във врата и трябваше с мократа и омазана престилка да седя, докато майка ми дойде да ме прибере.

Е това е коронната им заплаха - направо съм изумена, че някой го е направил  #2gunfire.

Аз спомени нямам, но точно това ми се е набило: "Ако не изядеш тази супа, ще ти я сипя в гърба  Sick /гадна пилешка супа с кожи  Sick/" .
И аз стисках очи, за да не гледам какво ям  Tired ...

Пилешка супа ям, само ако аз съм я правила.

Градината не е място за всеки. Моето дете също не харесва яслата и едва ли ще хареса градината ... но това е друга тема ....

# 13
 • Мнения: 2 472
Един път не исках да ям супата и лелята ми я изсипа във врата и трябваше с мократа и омазана престилка да седя, докато майка ми дойде да ме прибере.
Е това е коронната им заплаха - направо съм изумена, че някой го е направил  #2gunfire.

Да, наистина това им е коронната заплаха, но явно много съм издразнила леля Яна и в яда си, я изсипа Sick.  След като майка ми вдигна скандала, не си спомням дали продължаваше да заплашва другите деца, но мен до края на 4 - та група не смееше да доближи Mr. Green.

# 14
 • Мнения: 513
След като си написах предишния пост, се сетих и за други неща от градината, основно от последната група ( предучилищна не съм посещавала). ЗНачи, спомням си веднъж ни разделиха на групи и всяка група трябваше да строи с кубчета част от приказка. На нас ни се падна дворецът на Снежната кралица и ни дадоха много сини кубчета. Често ни караха да играем на училище. Разделяхме се на учители по рисуване, по математика, директор, ученици. Веднъж играхме на Червената шапчица. Аз бях Червената шапчица, шапката, която ми дадоха,  пускаше червена боя и ми нацапа блузката. Веднъж ни караха някъде, облечени с народни носии, в един бус. Сигурно сме изнасяли представлене в някой завод. Аз помня само, че ми стана много лошо в буса.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт